Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-08-14 09:47

Våldsdebatten: De faktiska vårdfallen har minskat tydligt sedan 2007

Antalet personer per capita som vårdas i sjukvården på grund av övergrepp av annan person (misshandel, mordförsök, våldtäkter etc) har minskat kraftigt sedan 2007, med tre undantag utanför storstadslänen.

Eftersom Tino Sanandaji valde att redovisa statistik fram till 2007 och av någon anledning inte redovisade siffror sedan 2007, redovisar jag nedan datat från Socialstyrelsens databas.
Förändring i procent åren 2007 - 2013

Datat omfattar samtliga patienter i vården under perioden 2007 - 2013, vilket är så långt som databasen än så länge sträcker sig. Datat redovisas per capita, dvs justerat för befolkningens storlek och utveckling. 

I tre län har antalet patienter per 100 000 invånare ökat - det är det sk Småland och öarna, med Kronoberg, Kalmar och Gotland. 

I samtliga län utom dessa tre har antalet patienter som vårdas på grund av övergrepp av annan minskat kraftigt. I Örebro län har det minskat över 54%, i Halland 51%, Västernorrland 48% och i Skåne 47%. För hela landet har antalet patienter per capita som vårdas på grund av övergrepp av annan person minskat med 28.2% åren 2007 - 2013.

Det är bara att konstatera att under de år då alliansen regerat helåren har våldsoffren minskat kraftigt i  princip i hela landet och kraftigt totalt sett. 

Jag vet att den sk SD-svansen har väldigt svårt att acceptera fakta, som samtliga patienter som utsatts för övergrepp av annan, men detta inlägg vänder sig förstås inte till SD-svansen. Inlägget vänder sig till personer som kan ta till sig fakta objektivt och inte de som skriker högst. 

Grafer över utvecklingen per län följer nedan.

Stockholmsområdet - Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län och Västermanlands län.

Norra Sverige - Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län

Sydvästra Sverige - Skånes, Hallands, Västra Götalands, Värmlands och Örebro län.


Östra Sydsverige - Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmars, Gotlands och Blekinge län

Detta var alltså Socialstyrelsens statistik rakt från Socialstyrelsens statistikdatabas.

Antal patienter per 100 000 invånare
på grund av övergrepp av annan person år 2013.
Storstadslänen är markerade i mörkt.
Återigen ser jag fram emot att Tino Sanandaji reviderar sina uttalandet till att även omfatta alliansens tid från 2007 och framåt. Han är ju trots allt objektiv och saklig, och driver inte en agenda utan vill bara skildra verkligheten som den faktiskt är. Detta utgår jag från i enlighet med generositetsprincipen, istället för att misstolka honom och hans avsikter.

Tillägg: Sveriges län sorterat på ofarligast till farligast.

Störst risk för att behöva vård på grund av övergrepp av annan person är det på Gotland, lägst risk är det i Uppsala län. Bland storstadslänen är risken för att behöva vård på grund av övergrepp av annan person lägst i Skåne län. Farligast bland storstadslänen är Stockholm.

Att Gotland sticker ut kan ha med det hårda festandet på ön under turistsäsongen, då som bekant alkohol ofta är med i bilden när det gäller våld.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

107 kommentarer:

 1. Kan du inte länka till Tino?

  Som jag sa tidigare: Soc statistik är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm? Fast det finns ett problem med soc statistik: jag tror att den underrepresenterar. Om en person kommer in med misshandelsskador, är det inte säkert att läkaren kommer att bocka av det som misshandel: de plåstrar bara om personen. Jag vet att när jag hamnade på sjukhuset så hade läkaren ingen aning om varför jag var där - och därför gjorde mig illa. :-( (och polisen satt utanför i väntrummet alldeles blek när jag skrek som en gris.) En kompis till mig blev misshandlad för ett par månader sedan (slag på käften. pga att han är svartskalle - med blond tjej). Han åkte inte ens till sjukhuset.

   När det gäller dödsfallen är det nog mer sannolikt att soc's statistik är sann. För de för ju statistik över samtliga dödsorsaker. Döingar kan man lita på!

   Radera
  2. Fast Lotta, du menar att förr fanns inte det något mörkertal alls, utan då visste läkarna alltid orsaken till allt och alla som fick på käften åkte till sjukhuset?

   Det argumentet håller inte. Naturligtvis finns det mörkertal, men visa då hur stora dessa är och om de ökat eller minskat. Tidigare har jag redovisat de enkätundersökningar som omfattar även de som inte åkte till sjukhuset, och de visade också på en minskning. Allt data kring faktiska brottsoffer pekar åt samma håll.

   Radera
  3. Nä, klart att det fanns mörkertal förr! Och säkert varierande. (Våldtäkt är ju notoriskt svårt. Där dessutom definitionerna förändras.)

   Det jag menar är att döingar är de som har MINST mörkertal (och när det gäller soc's statisik troligtvis har minst fel, eller åtminstone SAMMA fel, över tiden) - och därför är dödsfall pga övergrepp den bästa variabeln för att titta på ett samhälles våldsamhet.

   Det enda problemet är att läkarvetenskapen har gått framåt så att det som idag blir "vård pga våld" hade blivit "dödsfall pga övergrepp" på 70-talet. (Och som sagt: vill du kunna uttala dig om trender så är 30 år minimum - precis som med klimatförändringar. Man kan inte uttala sig om klimatförändringar genom att använda en optionsmäklares tidshorisont: "+15 kl 8. +25 kl 15. Hjälp! Klimatförändring!?!").

   Men man kanske kan bygga ett index (med alla problem och tveksamheter sådant inbjuder till) i form av "dödsfall pga våld", "överfallsvåldtäkter utomhus", "mordförsök med skjutvapen". (t.ex.)

   Radera
  4. Fast alla lik hittas ju inte.. och jag kommer AAAAALDRIG tala om var de ligger.. ;-)

   Radera
  5. Det är omöjligt att veta, om grova våldet ökar eller minskar.
   Vi känner nämligen inte till mörkertalet. Och har aldrig gjort.
   Diskussionen är meningslös, Cornu.

   Radera
 2. Det här var ju jättekul. Nu kan vi minska på akuten, polisen och domstolarna.

  Inte ska vi lägga skatt på saker som inte behövs. Eller lägga skattepengarna på
  något som verkligen behövs, nämligen att byta ut järnvägsspår som är kassa.

  /Statsmannen

  PS: Nästa gång i Stockholm så ska vi nattvandra lite. Tänkte mig Husby och Akalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju ökat polisen. Kanske har det gett effekt?

   Radera
  2. Tror t ex det kraftiga tappet i Södermanlands ln 2012 - 2013 beror på den där riktade aktionen som polisen hade i Södertälje.

   Radera
  3. Ökat polisen? Ja, mer innebandy spelas iaf. :)

   Radera
  4. Precis min tanke Cornu men vågade inte skriva det och bli anklagad för SD-svans. Polisnärvaron ökat i mitt område som är granne med ett "utanförskapsområde" även om den minskat sedan ett antal sköts ihjäl (någon du "känner/bekant" hörde skotten från ett av morden, känns det underligt?).
   Jag tycker du verkar vara en go gubbe. Kan inte vi hänga en sen-kväll i Göteborgs förorter och räkna polisbilar? Vi kan rulla runt i min V70 och du tar kort och räknar. Och strecklyssnar på alla Kents skivor. Jag kan hämta dig och lämna dig. Jag kanske har fel. Jag vet inte, men är du på är jag på.

   Radera
  5. Tvärtom om. Det här visar väl att alliansens satsning på ökat antal poliser och strängare straff för vissa brott ger utdelning.

   Det är väl bara om det visat sig att de extra miljarder som satsats på rättsväsendet de senaste åren inte alls gett någon utdelning i from av minskad brottslighet som man skulle börja fundera på om pengarna hade kunnat göra mer nytta någon annanstans.

   Radera
  6. Tror inte att tappet i Södermanland beror på aktionen av polisen i Södertälje. Ligger ju inte ens i samma län då Södertälje hör till Stockholms län. Sen är väl vad som händer eller inte händer i Eskilstuna det som påverkar mest hur statistiken ser ut i Södermanland. Bägge kommunerna har väl varit bäst i klassen på att importera bus i många år.

   Radera
  7. Tack, Nils Nilsson. Helt mitt fel. Ska korrigera texten. Har dålig koll på Mälardalens geografi.

   Radera
  8. Eller äsch, ser nu att det var en kommentar, inte i blogginlägget. Uppenbarligen har man i så fall gjort något i Eskilstuna som bättrat på siffrorna. Och min kommentar om Södertälje var alltså fel.

   Radera
  9. Återigen, den troliga orsaken till varför grova våldsbrott minskar är utfasning av bly i bensin.

   Att exponeras för bly under fosterstadie/barndom tros orsaka sänkt IQ och antisocialt beteende i vuxen ålder. En annan tänkbar förklaring dom identifierats i USA är legalisering av aborter från 1973 och framåt. Färre oönskade barn=minskad kriminalitet 25år senare.

   http://www.bbc.com/news/magazine-27067615

   http://www.imm.ki.se/Datavard/Tidsserier/Bly-i-blod_FigSVE_2.jpg

   Radera
  10. 16) Lead in gasoline caused criminality, and now it's been reduced

   The case for: This is another newly popular theory, thanks in part to coverage from Kevin Drum at Mother Jones and others. Just like the timing of Roe v. Wade, the timing of the removal of leaded gasoline from America's filling stations, which decreased lead exposure among children born around and after 1975, correlates strongly to the cohort of children who hit peak criminal age around the mid-1990s. There's also a body of psychological research tying lead exposure to more aggressive behavior.

   The case against: The lead theory has the same problem as the abortion theory: in the 1990s, even people who had been exposed to lead as children started committing fewer crimes. That indicates that while lead exposure may well have been a factor, it isn't the "real answer" that it's often characterized as.

   The bottom line: Probably some effect in the 1990s. Again, the Brennan Center didn't have enough data to quantify lead's impact, but past research makes a good case that it had some effect. It just probably doesn't explain the majority of the crime decline in the 1990s. And in the 2000s, when everyone under 30 had grown up exposed to less lead, the lead theory helps even less.


   http://www.vox.com/2015/2/13/8032231/crime-drop

   Radera
  11. Som delvis Eskilstunabo känns detta som et besök i Pangloss-land. Antingen är Eskilstunakuriren en hard-core SD-blaska som dagligen rapporterar om ett ökat våld som egentligen inte finns eller också levererar en statlig myndighet friserad statistik.
   Jag lutar åt en kombination av det senare, dvs. en tillfällig platå i tillväxt och nya insamlingsmetoder av statistiska underlag. Oberoende av detta, ur ett längre perspektiv är siffrorna otvetydiga, våldet har eskalerat avsevärt ifrån 50-talet och framåt både i relativa och absoluta tal.

   Radera
  12. wov, efter att ha läst längre ned i tråden har jag förstått att det inte handlar om brottsstatistik utan om SD. Jag och troligen många med mig skiter i vad SD hävdar, ingenting blir mindre eller mer sant för att de hävdar en ståndpunkt.
   Våldet i samhället är oacceptabelt stort, polisen må ha bättrat sig från en beyond bottom nivå, och möjligen har våldsbrott planat ut under senare år (möjligen, men troligen inte, statistiken är uppenbart uppdaterad på ett sådant sätt att jämförelser bakåt inte låter sig att göras.

   Radera
  13. Minsann!

   "Justitieutskottets moderate ordförande Fredrik Reinfeldt anser att BRÅ måste göras om i grunden:
   - Forskningen måste stå fri. Den måste vara opolitisk och inte bunden av regeringen.
   Enligt Reinfeldt får BRÅ:s rapporter ett väldigt medialt utrymme - trots att de ofta är tunna.
   - De säger att brottsligheten inte växer. Jag kan bara konstatera att åtminstone när det gäller våldsbrottsligheten och organiserad brottslighet så säger alla att det ökar - utom BRÅ."

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10269696.ab

   Radera
  14. Jag har en tyvärr välgrundad ond aning om att myndighets- och "vetenskaps"-Sverige har förbrukat sitt en gång extremt höga förtroende. Citattecknen är ingen tillfällighet, myndigheter och akademi i sunda samhällen skyr politiska ställningstagande som pesten. Myndigheter ska följa lag och akademi ska söka sanning, inte skapa "lag" och "sanning".

   Radera
  15. Sandvikenrapporten. OECD-rapporten. Arena-rapporten. Osv...

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det spelar ingen roll vad statistiken säger. Om människor upplever att samhället blivit otryggare så är skadan redan skedd.

  SvaraRadera
 5. Upplevd otrygghet: folk stannar hemma: färre fall av misshandel och mord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bör alltså omskola poliserna till präster och liknande trollerikonstnärer att skicka ut i förorterna. Tror man att gud finns torde man hålla sig i skinnet av pur gudsfruktan.

   Radera
  2. Det skulle troligen ha en viss effekt, Eller anlita Joe Labero, publiken blir så tagen att man inte hinner göra nåt fuffens, gammal beprövad princip för att kontrollera massorna, bröd och skådespel

   Radera
 6. jämför väg blir känd som olycksdrabbad, folk kör annan väg antal olyckor minskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ hälften av misshandlarna sker ändå på arbete/skola/bostad vilket man inte kan välja bort på samma sätt som vägsträckor. Man blir väldigt sällan överkörd hemma på sofflocket, däremot är det fullt möjligt att man blir misshandlad.

   Radera
  2. Jo men den andra hälften kanske kan påverkas och det räcker för att synas i statistiken, dessutom dricker ungdomar allt mindre alkohol och sitter mera vid skärmar vilket minskar benägenheten att gå ut och
   misshandla.

   Jag har irriterat mig tidigare på att kommuner delat ut gratis datorer till skolungdomar (tycker att man skall satsa på lärarna istället)men börjar inse att det kan åtminstone ha en lugnande effekt på somliga.

   Radera
 7. Det är bara att se sig om och läsa nyheterna för att förstå att det dödliga våldet har ÖKAT något enormt de senaste åren. Statistiken är uppenbarligen manipulerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller så är nyheterna manipulerade. Jag vet vilket alternativ jag tror på.

   Radera
 8. Varför fokusera på senaste åren, någon särskild anledning? Den största ökningen av våldet skedde från 70- och 80-talet fram till 2000 någon gång.

  Kriminologen Mårten Landahl kommenterade denna våldsutveckling för 10 år sedan:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article10607431.ab

  PS var kom Tino in i diskussionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar också varför de senaste åren ska vara av intresse, när den långsiktiga trenden är helt åt helvete.

   Radera
  2. För att 100% av alla saker i det här töntlandet handlar direkt eller indirekt om SD, och de är relevanta först på senare år.

   Radera
  3. Utvecklingen de senaste åren torde väl vara mest intressant, speciellt när samma personer tjatar om "massinvandringen och det skenande våldet". Vilket alltså visar sig vara tvärt om.

   Radera
  4. @Cornu

   Ja det säger väl mest någonting om dig om målet med dina "statistiska analyser" är att komma åt dessa personer (SD-sympatisörer får jag förmoda).

   För egen del är det den faktiska utvecklingen över tid som är den intressanta och fenomenet att en tidning som DN ser sig nödgad att gå ut med en uppenbart vilseledande artikel som hävdar att Sverige aldrig varit tryggare.

   I själva verket borde DN ställa politiker och myndighetsföreträdare till svars för brottsutvecklingen. Men vem har sagt att inte också deras (del)mål är att komma åt SD-sympatisörer?

   Radera
 9. Jag är nog beredd att hålla med Sven-Hassan om det folk reagerar på är otryggheten. Generellt är folk inte rädda för en smäll på näsan under alkohol påverkan det är vare sig speciellt farligt eller gör alltför ont, man ser dock för jävlig ut.

  För några år sedan hade vi inga handgranats explosioner eller överdriven mängd skottlossningar. Det har vi nu, ökning således. Försöker man prata bort detta har man antingen (1) En agenda (2)Asperger eller dylika diagnostiska drag. Samhällen drivs inte endast av statistik utan upplevd gemenskap eller frånvaro av detsamma.

  Människor som bedriver brott medelst vapen makt har/skaffar förmåga till skillnad från människor som slår folk på näsan, de människorna har/tar en chans.
  Människor som har förmåga ökar sina möjligheter till att ta chanser och kan/kommer vara en större samhällsfara en den sporadiska våldsverkaren som har noll förmåga att hota samhällsstrukturen utan endast är ett förvisso mycket negativt inslag i samhället och kostar pengar vilket är irriterande men inte mycket farligt.
  Handgranater och automatkarbiner är mycket farliga.

  Till detta har vi de politiska poäng som som är dömda att göras på rådande omständigheter och där har vi den olyckligt infekterade invandringsdebatten där man vill sopa oförmåga under mattan och bidrar till polariseringen genom att låtsas som att faktiskt rådande omständigheter inte alls är sådana.

  Det kan mycket väl vara så att våldsbrotten inte ökar relaterat till den ökande befolkningsmängden per capita men det är heller inte så intressant då det är karaktären på brotten samt dess samhälskontextuella dynamik som som gemene man intresserar sig för och dess frukter det i framtiden bär med sig.

  Våldskaraktären i kombination med övriga geopolitiska omvälvningar är det som skrämmer folk och försöker man prata bort detta med att endast hänvisa till statistik har man som sagt antingen en agenda, bokstavskombination eller är lite korkad, i alla fall i detta perspektivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att problematisera och ge ett specifikt exempel så är huliganernas inflytande i fotbollsklubbarna stort dock utan anmälda våldsbrott.

   http://www.svt.se/opinion/vi-har-overtygande-bevis-for-att-huliganerna-hotar-demokratin-i-aik

   Radera
 10. Cornu, varför misstänkliggöra Tino? På samma facebooksida som du uppenbarligen läst skriver han ju att SCB ändrade metod efter 2007.

  SvaraRadera
 11. Voltaire hade sin Pangloss.
  Vi har ju vår Lars Wilderäng.
  Gulliga bägge.

  SvaraRadera
 12. För övrigt är det helt uppenbart att det numera är helt meningslöst att anmäla brott i Stockholm om det inte krävs för försäkringen. Det är dessutom fullkomligt meningslöst att uppsöka akuten för skador som inte absolut kräver omedelbar vård. (Är uppvuxen i Stockholm sedan 70-talet)

  SvaraRadera
 13. Att handgranatsexplosioner per 100000 invånare ökat verkar troligt i alla fall i Malmö, men det kan ju ändå samexistera med minskat antal vårdtillfällen för personskada åsamkad av annan person.

  Tror att de kriminella egentligen ser fysiskt våld som en kostsam åtgärd som man helst undviker, skrämmas kan ge samma effekt och åker man fast är straffet mindre.

  SvaraRadera
 14. Öland (Kalmar län) lider nog av samma statistikproblem som Gotland. Borgholm på midsommar!

  SvaraRadera
 15. Jag gillar svaren på detta inlägg. Eftersom statistiken inte stödjer tesen att våldet har ökat, så är statistiken såklart manipulerad och oanvändbar! Annan statistik om antalet anmälda brott eller sensationsjournalistik går däremot bra att använda.

  Alternativt, "OK, våldet har kanske minskat, men det är för att folk är rädda och stannar hemma".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan våldet ha koncentrerats till allt färre områden (i takt med segregationen) och blivit mer spektakulärt (gängrelaterade skjutningar och handgranater) i en tid som frossar i att rapportera om det?

   Jag bara spekulerar, men gängrelaterat våld och sexualbrott har ökat, enligt BRÅ.

   Radera
 16. Kors hårda fakta plötsligt. Heder åt sig Cornu. Bara att hoppas på att trenden inte är en tillfällighet, utan att den håller i sig i 30 år till så att vi kommer ner på nivåer motsvarande 70 talet och tidigare. Vilket är min referensram -- tycker märkligt nog inte att ett samhälle där man ostraffat använder handgranater och skjutningar på allmän gata är ett samhälle som blivit tryggare...

  Ang kommentarer om mörkertal är det sannolikt irrelevant eftersom benägenheten att inte anmäla påverkar absoluta tal och sannolikt inte trenden--skulle annars i så fall innebära en kraftig ökning av de som inte anmäler, vilket torde vara osannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Besserwisser. Vad gäller den aktuella trenden så är den relevant i kontexten att SD-svansen tjatar om "massinvandringen och våldet", men under alliansens liberaliserade invandringspolitik har alltså våldet minskat. Att våld i samhället har ökat sedan folk var barn är en annan fråga, som det ser ut just nu är det åter på väg i rätt riktning, så rådande omständigheter och rådande politik ökar inte våldet. Därmed faller den retoriken.

   Radera
  2. Sedan kan våldet blivit grövre, och de som drabbas drabbas hårdare. Ett uppslag att titta på detta är att studera antalet vårddygn istället för antalet drabbade (patienter). Det kan vara en indikator på om våldet blivit grövre, eller om även det bara är en mediaanka.

   Man ska komma ihåg att speciellt tabloidmedia (Aftonbladet/Expressen) rapporterar rubriker som om de händer i Sverige, när det i själva verket hänt i ett annat land. Klickar man inte kan man få intrycket att all medias våldsrapportering handlar om Sverige.

   Radera
  3. De flesta skjutningar är bara en ändring av metod bland grovt kriminella, istället för att banka sönder någon med kedjor och batong som på största delen av 1900-talet så applicerar man nu en Tokarev på knäskålen istället. Det är självklart mycket mer intressant att skriva om för media och väldigt mycket läskigare att läsa om som laglydig invånare.

   Radera
  4. Ska man kolla på vårddygn så måste det födas oerhört få barn idag mot tidigare.
   Eller då är det oerhört lätta födslar numera mot tidigare.

   Radera
 17. Döda av handgranatsexplosioner förefaller lågt senaste året. Siffror för personer skadade av handgranater är osäkrare men med tanke på kvällstidningarnas löpsedlar så ...

  Blev utsatt för rånförsök med kniv för 5-6 år sedan i Stockholm och fick ett slag på käften så att blodet rann. Inte fick skurken någon plånbok men polisen vädjade till mig att uppsöka akuten för det skulle då bli hårdare påföljd för rånaren. Fick snabb undersökning av sköterska på Södersjukhuset fråga om kniven träffat mig osv och sedan vänta ett par timmar innan en läkare konstaterade att tänderna satt bra.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 18. Ingen direkt nyhet att alla sidor överdriver. "SD media" försöker få det till att Sverige går under, vänstermedia (dvs de flesta media) glorifierar massinvandringen. Hittills har jag dock sett mångfaldigt fler vänsterartiklar och påståenden motbevisas än SD:s. Tycker det är bra statistik du för fram, dock så tror jag att brotten blir grövre men jag antar det inte finns någon statistik för det.
  Själv har jag vart ute och kört runt i dessa "hemska" områden som t ex avpixlat vill få dom till att vara, utan att märka nåt särskilt, vanligt folk med utländsk bakgrund. Dock så händer det mesta på kvällen vad jag förstått, då dessa kriminella lösdrivare är som mest aktiva.
  En sak jag märkt är att fler och fler bara rycker på axlarna när det är skjutningar och explosioner var dag, hade det varit 20 år sedan så hade det varit annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "20 år sen" är en förrädisk formulering. Malexandermorden var väl typ 17 år sen, t ex.

   Radera
 19. Apropå nåt helt' annat: "Moral superpower by Tino Sanandaji https://www.kickstarter.com/projects/2079803541/moral-superpower-a-book-on-immigration-by-tino-san

  SvaraRadera
 20. Härmed inbjudes bloggaren att tillbringa några kvällar med mig på t ex Vårväderstorget eller Gärdsås torg. Medtag ditt svenska utseende och en räknare så att vi kan hålla koll på antalet trakasserier. Lite skillnad är det allt på Sätila och förortsgöteborg men det vet ju bloggaren också om, trots allt skrev han ju insiktsfullt om Angered på annat forum innan bloggen startades.

  SvaraRadera
 21. Tänk om nån kunde starta en studie där polis-, ambulans- och sjukvårdspersonal får berätta om hur det förhåller sig. Eller nä. Den studien skulle avfärdas som rasistiskt trams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde faktiskt vara så att alla anställda i blåljusmöjligheterna alltid ser "det värsta".

   Tänk dig en polis som skulle säga: "Här händer aldrig någonsin några brott". Vore inte det ett tecken på att vi har för många poliser?

   Radera
  2. En polis som skulle svara det har förmodligen inre tjänst.

   Radera
  3. Så om man frågar den polisen så lär man sig .... vad?

   Är det inte bättre att fråga allmänheten, så att man i urvalet får med både folk som utsatts för brott och folk som inte utsatts för brott? Polis i yttre tjänst kommer ju _per definition hela tiden_ ha kontakt med kriminella.

   Radera
  4. Polis i yttre tjänst kan också tala om vilka de mest kommer i kontakt med.

   Radera
  5. Ambulanspersonal vittnar om markant ökat våld sedan 1990. Referens,
   http://www.svd.se/vald-ett-allt-storre-problem

   Radera
  6. Ja, och? Jag har inte skrivit om 1990. Jag har skrivit om 2007 - 2013.

   Radera
  7. 2007-2013 är väl "sedan 1990". Nä Cornu. Du får dra nåt gammalt över dig och statistiken i denna fråga och hålla dig till nåt du faktiskt kan. Mitt förslag är att du följer personer som jobbar inom olika utsatta yrken. Låt säga en vecka med varje inom polis,ambulans,akutsjukvård,akutpsykiatrin rättspsykiatrin,väktare etc. Sen vill jag höra dig raljera om statistik, SD, folkhemsfundamentalister osv.

   Radera
  8. Hvb-hem,asylboenden, socialtjänsten. Det finns fler platser du och många andra foliehattar borde praktisera på.

   Radera
 22. Cornu har ju alltid dragit rätt slutsatser av statistik förut, angående oljepriset å så t.ex. Han kan nog tro på att det råder mer fred i Mellanöstern nu än någonsin också, om han hittar nån byråkrat som lyckas lura i honom det. Vi måste komma ihåg att han är lantis.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. "Statistics don't lie" - House
  Fast som du själv påvisat så många gånger gör den det.
  Med färre poliser, större befolkning, stor invandring(fattigdom och kriminalitet har väl alltid gått han-i-hand?!) så kan våldet omöjligt minska i samhället, definitivt inte med tanke på hur polariserat det blivit de senaste åren.

  SvaraRadera
 25. Jag kan med stor sannolikhet i mina fakta argumentera för att minskningen är ännu kraftigare än vad Cornus statistik visar! Som sjukvårdsinsatt vet jag att så gott som alla landsting i landet gjorde en stor satsning på att kompetensutbilda sina läkarsekreterare/vårdadministratörer i diagnoskodning och ORSAKS-kodning inom det globala ICD-10 systemet åren runt 2007 och lite framåt. Dessförinnan var framförallt orsakskodningen något som hade mycket lägre prioritet än diagnosdito och i viss mån beroende av läkares personliga intresse och tid utöver lagstadgat minimum.

  Det som sedan har hänt efter dessa år är således så klart att det statistiska underlaget har ökat, blivit kvalitativt bättre och vid jämförelse landsting mot landsting mer homogent (som service till er som är puckade och/eller har fobier kan jag tillägga att det ordet här används i betydelsen "likartat").

  Det som normalt händer när ett statistiskt underlag av den här typen ökar är att samtliga fakta man plockar ut ur det också ökar (så har t.ex varit fallet med s.k vårdskador inom den somatiska vården och antalet unga flickor med diagnos av typen psykiskt illabefinnande där statistiken hävdar en ökning med flera hundra procent inom den psykiatriska vården sedan nittiotalet.

  I den mån det finns/fanns ett mörkertal före 2007 så skulle alltså detta göra de gamla siffrorna ännu större i förhållande till de nya som kan förmodas vara mest korrekta!

  Sedan kan man förstås komplicera varför-analysen genom att fråga sig om det verkligen är alliansen som har rätt att ta åt sig äran, eller om det kanske snarare beror på sociala medier? Jag tror mest på det senare. Förr kunde man slåss på byn/stadshotellet/stan utan att få särskilt dåligt rykte utanför den lokala lilla sfären i samhället där man bodde och det tog viss tid att etablera ett seriöst dåligt rykte som seriöst permanent bad boy - klår du upp någon i dag så blir du uthängd på andras Facebook e.d till allmän beskådan innan du har hunnit hem för att sova ruset av dig - något som dessutom kan komma att hänga med hela livet även om du flyttar, vill söka jobb i annan del av landet, träffa partner som googlar din historik (eller upptäcker att någon omtänksam kompis har gjort det). Med andra ord - de sociala konsekvenserna av att vara den som slår/misshandlar är i dag mycket större än förr även om de juridiska dito inte är det - vilket naturligtvis får de flesta att tänka efter en extra gång innan den där smockan flyger genom luften.

  SvaraRadera
 26. NÄHÄ! Det ni uppelever finns inte för det kan jag bevisa med statistik, SÅDESÅ! bjäbbar cornu från vad hål långt borta från mångkuolturen den nedrige hycklaren nu gömmer sig i.

  Men det är bra att den här cornu visar var han står (eller snarare kryper, han är ju jävlit mån om att hålla sig väl med de som har skapat den här katastrofen, annars skulle han ju inte få stålar och kunna bli kritiserad av härskarna, gubevars).

  Jag tycker den här sortens hyckleri är vidrigt. Min solidaritet kommer cornu aldrig få, oavsett vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är STOR skillnad på trakasserier (och/eller att uppleva sig trakasserad) och "vårdas i sjukvården på grund av övergrepp av annan person" - det första kan mycket väl ha ökat samtidigt som det andra har sjunkit, dessa två olika saker behöver inte alls vara korrelerade.

   För att ta en (möjligen dålig) liknelse; folk i gemen är mycket mer missnöjda med programmen på SVT nuförtiden jämfört med förr, samtidigt visar statistiken att de tittar färre antal timmar per år. Det upplevda missnöjet per tittad timme har således rusat i höjden rent proportionerligt, samtidigt som den verkliga tiden tillbringad framför hjärnsövande/skadande program har minskat.

   Radera
  2. Martin, ingen ifrågasätter din upplevelse och att du och alla du känner ständigt blir misshandlade.

   Men vi diskuterar inte din upplevelse vi diskuterar huruvida det har blivit värre totalt sätt i Sverige och i olika regioner och Sverige och det har det alltså inte.

   Naturligtvis är det fruktansvärt trist att du befinner dig i en situation där du inte kan undvika att bli misshandlad men din upplevelse är alltså inte hela Sveriges upplevelse.

   Radera
  3. Cornu, du publicerade först en artikel där du lekte med statistik. Men det visade sig ju att du inte helt och hållet hållit isär olika begrepp, det var något om någon opinionsundersökning och verklig statistik som blandats ihop. Så då tar du nya tag med den här artikeln.

   Syftet är tydligt, du vänder och vrider på statistik tills du tycker att du hittat något som du tycker visar det du ville säga. Det vill säga att alla som bor där borta i mångkulturen inte har fått det sämre. Och syftet med att säga det är ett stort TYCK OM MIG och ett stort DET ÄR OK ATT ANSTÄLLA MIG SOM FÖRELÄSARE OCH ATT LÅTA MIG SÄLJA MINA BÖCKER GENOM GÄNGSE KANALER. Ok, för all del, alla måste leva. Men eftersom du inte själv bor i skiten och eftersom staten har trixat alltmer hårdhänt med statistiken sedan de såg till att BRÅ upphörde jämföra mot utlänningsbakgrund någon gång 1998 eller 2005 så är det inte trovärdigt. Tvärtom så är det bara siffertrixande. Och att göra så när du själv har sett till att ha ditt på det torra i ett decennium till eller vad det blir, ja, jag tycker det blir vämjeligt. Men men, den enda rimliga protesten från min sida att sluta besöka din blogg egentligen. Och, som sagt, att flytta dig till mitt "dom".
   /m2

   Radera
  4. Och att öht jämför med "att från 2007 till , osv" är ohederligt för redan 2007 så var landet riktigt fördärvat på många sätt, och om något slags brottslighet råkat minska sedan dess så beror det antagligen bara på att de som brukade hålla på med den hittat något annat brott de hellre håller på med.

   Eller att deras offer tex (ensamma berusade vita män på väg hem från krogen) tagit slut eftersom alla svennar som gick ensamma hem berusade har blivit misshandlade och slutat göra sådär.. Eller att alla tanter som brukade släppa in vem som helst som vill "kolla vattnet" har slutat öppna dörren för folk de inte känner..osv

   Ska man jämföra något så ska man jämföra med hur det var innan den där skiten började och innan skolan havererade, innan det fanns några "utanförskapsområden", visst det fanns ju problem även 1975, men det brann i stort sett inga bilar alls i hela landet, ingen vågade kasta sten på polisen och ingen hade hört talas om att någon gjort det, och vi kunde lita på vad som skrev i tidningarna, det fanns ingenting att dölja. Och massa andra saker var helt annorlunda på ett bättre sätt.

   Radera
  5. Tino Sanandaji är ju intressant..

   "Anmälda rån per invånare ökade exempelvis med 260% mellan 1975 och 2005, och sjönk därefter med 17% mellan 2005 och 2014. Ingen som självbelåten tror sig motbevisat långsiktigt ökning genom att bara citera utveckling efter 2005 är värd att ta på allvar."

   och

   " Det finns.....krafter som pressat ned våldet, bland annat högre utbildningsnivå, mindre alkoholism, att unga lägger mer tid på social media och inte minst förändrade normer. Det finns uppenbarligen andra krafter som pressar upp våldet, exempelvis invandring. Det skulle inte förvåna mig om våldsbrott har sjunkit bland etniska svenskar. Brå har datan, men sist de redovisade det var tio år sedan."

   Radera
 27. Tänk att statistik kan locka fram så många ska vi säga lite underliga åsikter. Jag gissar att nedgången främst beror på mer vistelse framför skärmen och lite mindre utevistelse för ungdomar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 28. Hur är det med utebliven minskning? Antag att någon stolle visar att en viss brottstyp inte ökat i Sverige. En annan person visar att för denna brottstyp är utrikes födda och deras avkommor överrepresenterade med en faktor 10. Skall vi då vara nöjda med att brottstypen inte ökat trots massinvandring? Eller skall vi vara missnöjda för att brottstypen på grund av massinvandring inte minskat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och logiskt tänkt där Gustav - det där är ju faktiskt en relevant invändning, möjligen den enda, skulle antalet misshandelsvårdade ha minskat ännu mer utan faktor x eller y?

   Tyvärr för dig kan jag upplysa om att sjukvården inte kommer att förse dig med sådan statistik avseende förövarna; varken kön, ålder, hudfärg, religion eller något slags blattefaktor ingår i de ändå relativt detaljerade statistikkodningsmöjligheterna, dels därför att det är INTE läkares uppgift att per automatik ta alla uppgifter om "hur gick det här till då" på fullt allvar (det är domstolarnas sak att göra om det går så långt), dels därför att de ju ändå även i vår tid är mer intresserade av HUR än varför (vreds foten inåt eller utåt när du föll och trampade snett under slagsmålet?). Så statistiken är dessutom i stort byggd på UPPGIVNA orsaker (förare vid singelolyckor med personbil brukar av någon anledning alltid köra i ungefär 85 km/h på 90-väg, fundera på den, kan det ha något med försäkringsskäl att göra kanske?) och vid ett slagsmål som slutar med att båda kommer till sjukhus för vård så kommer båda att uppge att det var den andra som startade och att just de själva är den som blivit misshandlad - varigenom statistiken offerstatistiken går +2 på en enda fight. För det tredje, läkarna lägger ändå inte så mycket tid på den här detaljen, den vanligaste koden torde vara Y04.99. Jag länkar till en längre lista som innehåller de allra vanligaste bara för att ni skall få se vad som KAN ingå.

   http://www.diagnoskod.se/koder/index.php?first=x93&last=y09-P

   Radera
 29. Tydligen så har en soldat i uniform blivit anfallen med kniv av någon av SDs bästa valarbetare. Händelsen ska ha skett utanför Jula i Skövde. Soldaten måste ju förstå att det är hans eget fel. Stackaren som anföll honom är ju traumatiserad av sitt tidigare liv. Försvarsmakten borde betala skadestånd till valarbetaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny trend? Hugga sig fast i det förlovade landet?

   Radera
 30. @Cornu
  -- Tino Sanadaji har publicerat ett nytt inlägg på Facebook och du är omnämnd. Läs så kanske du lär dig nåt.

  SvaraRadera
 31. Wilderäng förstår inte att en av två frågor jag ( =Tino , min anm.) redovisade (utsatt för något våld med kroppsskada) överhuvudet inte finns med efter 2007, medan den andra ändrar formulering. Jag slutar räkna 2007 för att det vore metodfel att utan justering slå samman serier som SCB brutit och förklarat inte är jämförbara. "
  https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153066759058231:1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, anser Tino att våldet minskat sedan 2007 eller inte?

   Radera
  2. Så, anser du fortfarande att det är suspekt att Tino inte redovisade 2007-2014 eller inte?

   Radera
 32. Hans blogg finns på http://www.tino.us/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tino har stenkoll. Minns när han drog ner byxorna på "Sandvikenrapporten". Det var stor humor och hans analys förnekas väl än idag eftersom gammelmedia inte vill upplysa läsarna om sanningen

   Radera
 33. Tycker bloggen börjat skruva åt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre intressant för var dag. Och ja, jag kan sluta läsa när jag vill. Men det är inte poängen.

   Radera
  2. Tack för påtalandet.

   Jag är medveten om problemet. Jag råkar vara upptagen, se det som semester, och har lagt alldeles för lite tid på bloggen. Kvalitet och frekvens på inläggen har blivit allvarligt lidande. Se bara på hur många timmar det gick idag utan inlägg.

   Med start måndag ska det bli räfts och rättning. Så håll ut. Tack för tålamodet och kritiken.

   Radera
  3. @Cornu

   Jag fattar inte hur du orkar/hinner med allt du gör, glömde säga det till dig när vi såg vid din boksignering men blev påmind nu igen.

   Du måste ju även sköta din gård och ha ett liv med din familj utanför att skriva bloggposter, kommentera dem och rensa bland våra kommentarer och skriva bok, läsa mail, skriva mail antar jag, och en massa annat som hänger ihop med det jag nyss skrev.

   Jag tycker de 3-4 posterna om Oathkeepers och kriminalstatistik är mycket intressanta och att vi dessutom rätt frikostigt får kommentera till dem, är kanon!

   Radera
  4. Japp, Cornu är väldigt produktiv men det krävs väl av egenföretagare inom blogg/författarbranschen.

   Radera
 34. Om din statistik stämmer, visar den i så den allmänna trend som psykologiprofessorn Steven Pinker skriver om i sin bok The better angels of our nature. Dvs bland civiliserade människor minskar våldet. Så också bland majoritetsbefolkningen i Sverige. Att invandrare är överrepresenterade i våldstatistiken tror jag är rätt välkänt, men eftersom de utgör 16-20 procent av befolkningen krävs en enorm överrepresentation för att det ska få stort genomslag totalt sett.

  Men det beror också på var man bor, vilka områden vi talar om. Den grova gängbrottsligheten ökar kraftigt och det gäller områden som Malmö och Göteborg. I Sverige finns 180 utanförskapsområden och 55 no-go-zoner där polisenn – enligt polisen själv – förlorat kontrollen.

  http://fof.se/undefined/tidning/2015/5/artikel/darfor-okar-de-kriminella-gangens-makt#overlay=tidning/2015/5/artikel/darfor-okar-de-kriminella-gangens-makt

  Att med stöd av din statistik hävda att brottsligheten minskat och vi aldrig varit tryggare är lika missvisande. Du kan ju fråga brandmän, ambulanspersonal och personalen på akutmottagningarna i Göteborg och Malmö hur mycket tryggare de har blivit de senaste åren. Och du kan ju titta på klippen med Stefan Löfven från Biskopsgården efter restaurangskjutningen, se hur trygg han kände sig.

  Förresten så tycks inte Steven Pinkers tes stämma riktigt. Världen har blivit våldsammare.

  http://fof.se/undefined/tidning/2015/7/artikel/varlden-har-blivit-valdsammare#overlay=tidning/2015/7/artikel/varlden-har-blivit-valdsammare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig hävdat att vi aldrig varit tryggare. Jag har tittat på att vi blivit tryggare sedan 2007. Var vänlig och hitta inte på något som inte står.

   Radera
  2. "Förresten så tycks inte Steven Pinkers tes stämma riktigt. Världen har blivit våldsammare."

   Artikeln du länkar säger inte emot Pinkers tes snarare tvärtom. Pinkers tes är inte att världen nästa år kommer vara fredligare än förra året. Det vore ett väldigt simplistiskt sett att tolka Pinker och missar helt poängen han försöker göra. Tvärtom länken stödjer Pinkers tes i det att den långsiktiga trenden visar att våldet minskar men sen kommer det naturligtvis finnas vissa år som är våldsammare och vissa som är fredligare precis som i klimatforskningen så finns vissa år som är varmare och vissa som är kallare men det finns fortfarande en tydlig långsiktig trend.

   Pinker pekar ut sociala, tekniska, och kulturella utvecklingar som leder till att våld i samhället och även våld mellan nationer minskar över tiden och vi går mot en fredligare framtid. Vilket stämmer. Jag menar är det nån som på allvar menar att vi skulle vara en fredligare nation utan polis eller rättsväsende? För det är sånna typer av framsteg som Pinker pekar ut som gör att vi blir fredligare. Fungerande rättsväsende, fungerande cetralstat, fungerande handel mellan nationer, upplysningen, osv.

   Radera
  3. http://edge.org/conversation/mc2011-history-violence-pinker bra genomgång av nämnde Pinker

   Radera
  4. Tabby,

   "Det vore ett väldigt simplistiskt sett att tolka Pinker och missar helt poängen han försöker göra. Tvärtom länken stödjer Pinkers tes i det att den långsiktiga trenden visar att våldet minskar"

   I så fall är det så du och Cornu också tolka Tino. Den långsiktiga trenden i Sverige är ökat våld.

   Men jämförelsen med klimatet är irrelevant och naiv. Den oerhört komplicerade konflikten kring Syrien-Turkiet och USA:s ökade ovilja att offra unga mäns liv för resten av världen gör situation i världen oerhört farlig. Agrell t o m spekulerar i att vi redan kan vara inne i tredje världskriget.

   Radera
  5. "Jag har tittat på att vi blivit tryggare sedan 2007."

   Vi etniska svenskar ja. Att med stöd av din statistik kan hävda detta är snarast ett uttryck vad som populärt kallas strukturell rasism. Du kan göra det tack vare att Sverige är ett av Europas mest segregerade länder. I våra etniskt svenska områden, ibland gated communities, har våldet minskat och vi har blivit tryggare. I utanförskapsområdena är situationen en annan.

   Ett radioinslag på fredagsmorgonen handlade om USA och svarta som skjuts av polisen. Svensk media har fokuserat enormt på polisens våld eftersom agendan är att visa hur rasistisk polisen rent generellt är. Men i inslaget intervjuades en man som arbetade för att minska motsättningarna och han sa att det stora problemet är att en ung svart skjuter en annan ung svart.

   Så ser också det grova våldet ut i Sverige numer. I Göteborg och Malmö är det en ung invandrare som skjuter eller spränger en annan ung invandrare.

   Du med din statistik ignorerar detta och därmed gör du egentligen vad Joakim Lamotte anklagar Betnér för, du pissar folk i utanförskapsområdena i ansiktet.

   Radera
  6. Det finns inga no go zoner i Sverige. Det där är ett påhitt. Det finns 55 zoner där polisen tycker har en negativ påverkan på samhället. Att de har svårare att hålla kriminaliteten på rimlig nivå. En no go zon är en plats där statsmakten tappat all kontroll och dit polis och andra myndigheter inte vågar/kan åka till.

   En annan sak med statistiken från Socialstyrelsen är att TROTS att invandring ökat, att sjukvården blivit bättre på att rädda människor och trots att antal mobiler ökat markant sedan 2007 och alltså kan göra snabbare anmälningar och ringa 112 etc, så har fallen blivit mindre. Det tyder på att våldet mot annan person minskar ännu tydligare.

   Radera
 35. Om massmedia ger en felaktig bild av brottsligheten i samhället, vad mer ger de en felaktig bild av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Media har byggt upp en komplett liten fantasivärld, de som tror på allt de säger befinner sig inte längre i verkligheten och riskerar att rösta på något annat än SD

   Radera
 36. Relevanta källor jag inte kan redogöra för nuSee Where Have All the Burglars Gone?, THE ECONOMIST (July 20, 2013), http://www.economist.com/
  news/briefing/21582041-rich-world-seeing-less-and-less-crime-even-face-high-unemployment-and-economic; see also
  Inimai M. Chettiar, The Many Causes of America’s Decline in Crime, THE ATLANTIC (Feb. 11, 2015),
  http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/02/the-many-causes-of-americas-decline-in-crime/385364/

  SvaraRadera
 37. Något som saknas är VILKA som begår de olika brotten, det som redovisas är den sammanlagda numerären vilket inte visar om det skett ett skift i vilka grupper som busar.

  Det intryck som ges via massmedia är att mycket av den grövre brottsligheten mot person begås i områden med stor andel nya svenskar, särskilt skottlossningar verkar ha kommit på modet.

  Detta intryck av att utanförskapsområden är överrepresenterade kommer aldrig att kunna bli mycket mer än en gissning och just intryck, eftersom svenska myndigheter högst aktivt har valt att begränsa svensk offentlig statistik.

  Man har skapat så kallad agendasättande statistik.

  SvaraRadera
 38. Relevanta källor jag inte kan redogöra för nuSee Where Have All the Burglars Gone?, THE ECONOMIST (July 20, 2013), http://www.economist.com/
  news/briefing/21582041-rich-world-seeing-less-and-less-crime-even-face-high-unemployment-and-economic; see also
  Inimai M. Chettiar, The Many Causes of America’s Decline in Crime, THE ATLANTIC (Feb. 11, 2015),
  http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/02/the-many-causes-of-americas-decline-in-crime/385364/

  SvaraRadera
 39. Hej!
  Om jag har förstått statistiken som redovisas på Socialstyrelsens sida så visar den endast sluten vård, dvs att du blir inskriven och ligger över natten. Numera blir man ju allt mer sällan inlagd då det räknas som bättre för patienten att komma hem och vila där.

  SvaraRadera
 40. Den statistik du använder dig av syftar på sluten vård. I många fall är dessa fall orsakade i den slutna psykiatriska vården. Så vitt jag vet har även antalet vårdplatser inom den slutna vården minskat så då är det inte heller konstigt om våldet minskar där samtidigt som det ökar när exempelvis psykiskt sjuka begår sina dåd på allmän plats.

  Den ger ingen bra bild över det totala våldet i samhället.

  SvaraRadera
 41. Socialstyrelsens statistik visar utskrivna från sjukhus. De som inte läggs in på sjukhus är inte med.
  Med andra ord så finns det ett systematiskt fel i statistiken eftersom vården i allt större grad skickar hem folk direkt efter omplåstring.

  SvaraRadera