Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-08-09 11:29

Vad får man för ca 2 MSEK i Skåne?

På tal om att villor i inre Skåne knappast är dyra, så bifogas ett exempel pro bono nedan.

Snittpriset för en villa enligt SCB Småhusbarometern var i juli 2015 hela 2 479:- kSEK. Skåne län har överlag just dessa snittpriser, med ett medel på 2 473:- kSEK, men då drar attraktiva tätorter som Malmö, Lund och Helsingborg upp priserna, för att inte tala om gräddhyllan Lomma respektive Vellinge med Falsterbonäset, Höllviken och Ljunghusen. Snittpriserna i Malmö kommun är 3 902 kSEK, Lund 3 004 kSEK och Helsingborg 3 404 kSEK och hela Stor-Malmö landar på ett snittpris om 3 121:- kSEK.

Söker man sig bort från Öresund och inåt landet blir priserna snabbt attraktiva och nedsidan bör anses som begränsad. Man inser lätt att de mest tätbefolkade delarna ovan drar upp medlet rätt rejält och tittar man istället på andra sidan av Skåne så ligger snittpriserna i Kristianstad på endast 1 546:- kSEK, eller 37% under snittpriserna för en villa i Sverige. I Hässleholm i inlandet ligger priserna på endast 1 204:- kSEK eller 51% under snittpriset. Enligt Google Maps tar det 28 minuter med DSB Öresund med direkttåg mellan Lund och Hässleholm, respektive en dryg timme med bil. 1 204 kSEK:- för 28 minuter till centralt beläget jobb i Lund...
Inre Skåne.
Jag fortsätter hävda att nedsidan i inre Skåne är obefintlig även när bostadsbubblan kraschar. Med dagens låga räntor är det nästan gratis att bo i inre Skåne.

Men man behöver inte söka sig speciellt långt bort från den dynamiska duon Lund-Malmö för att hitta attraktiva villor. En läsare tipsade om en villa i Genarp i Lunds kommun för 2 195:- kSEK, fortfarande under snittpriset för landet. Villan är officiellt på 184 m2 och har sex rum med hög standard.
"Lantligt hus med moderna lösningar beläget i vackra omgivningar med 25 min till Malmö, 20 min till Lund och 15 min till Sturup. Stora sociala ytor på entréplan och totalt tre sovrum. Nybyggt uthus med kamin, pentry och dusch. Fantastiskt beläget nära golfbanor, Häckebergaskogen och vackra Torup."
Skåne har ju dessutom en väl fungerande pendeltågtrafik, busstrafik och få eller inga problem med trafikstockningar i biltrafiken. Det går rent av att pendla med cykel på grund av den flacka terrängen. Man kan som jämförelse bo i Stockholm och ha betydligt längre än 25 minuter till jobbet, men samtidigt behöva skuldsätta sig för över 6 000 kSEK om man vill bo i villa.

Det existerar en bostadsbubbla i de attraktivaste delarna av Stor-Malmö och när den spricker nästa gång kan det förstås dra med sig priser i inre Skåne nedåt, men nedsidan för villor måste ändå betraktas som begränsad. En villa köper man också för att bo i länge, åtminstone till barnen flyttar ut, vilket beroende på antal och ålder på barnen kan vara 20+ år. Och sitter man på en villa inköpt för 1 500 kSEK kan man absolut övervintra en krasch i bostadsbubblan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Det skiljer inte särskilt mycket i nettolön för typiska tjänstemannayrken heller. Det vill säga, har man ett hyggligt jobb i Malmö eller Lund, att jämföra med tex Uppsala, Kista eller Stockholms stad, så får man gott om pengar över efter boendet är betalt jämfört med Stockholmsregionen.

  Om man drar en cirkel med radien 20 kilometer ("bekvämt pendlaravstånd") från ett par typiska tjänstemannaarbetsplatser i Lund och Kista , så ser det ut som om det är halva kvadratmeterpriset i Skåne jämfört med Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I kungliga hufvudstaden med omnejd är det inte avstånd utan tid som räknas. Medelhastigheten (enligt min färddator) är ca 30km/t både med egen bil eller med publika transportmedel vid rusningstrafik. Det beror naturligtvis på att utbyggnad av trafiken ligger ca 30 år efter behovet. Sen kan man själv räkna ut var smärtgränsen går. Tror att den för de flesta ligger på ca en timme enkel väg.

   Radera
  2. Håller med helt. Bor norr Sth men arbetar i Uppsala, 55 min enkel i bil vilket är bättre än de flesta av mina grannar som har en timme och uppåt till sina arbeten i Sth. Dessutom med stor sannolikhet för mycket kraftiga förseningar.

   Radera
 2. Du tycks inte ha på fötterna när det gäller väl fungerande tågtrafik, det är uppenbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en gammal läsarenkät att luta mig mot: http://cornucopia.cornubot.se/2013/08/lasarnas-dom-vasttrafik-har-den-samsta.html

   Skånetrafiken nästan lika bra som SL.

   Radera
  2. Läs lite aktuell gammelmedia. Senast i fredags. Lätt att hitta via Google. http://www.sydsvenskan.se/sverige/forseningar-vantas-i-tagtrafiken/

   Radera
  3. Anekdot. Enkät är bättre om den generella uppfattningen.

   Radera
  4. P.g.a. detta märkliga kommentarssystem har min text försvunnit tre gånger nu så alla referenser får vara. Jag ställer mig dock kritisk till den subjektiva enkäten av dina läsare då all tillgänglig statistik visar på kraftiga förseningar hos Skånetrafiken. Sydsvenskan hade det uppe förra hösten och ställde företaget mot väggen då 25% av trafiken var markant försenad. Vintern 2010 var hela 55% försenade! För något år sedan frös ett tåg fast och var stillastående i 10 dagar!

   Radera
  5. Jo, vintern 2010 var ju lagom munter. Jag åker inte mycket med Skånetrafiken, men punktligheten är omkring 85-90%. Regionen håller på och mäter denna varje månad: Kvalitetsrapport Skånetrafiken Juni 2015.

   Ganska kasst, men ingen katastrof. Jag undviker dock kollektivtrafik om jag har tider att passa.

   Radera
  6. Dessutom: 85% "svensk punktlighet" innebär att 85% av tågen kommer in +/- 3,59 minuter jmf med tidtabell.

   I Japan är det lite annorlunda, där går tågen i tid och förseningar är i stort sett otänkbara. Ett enkelt klipp visar noggrannheten.

   Radera
  7. Som f.d. lokförare tycker jag att det ändå inte var så illa som klagokören vill göra gällande. Är snarare förvånad att allt går såpass bra ändå med tanke på hur illa allt sköts.

   Radera
 3. Går inte att veta bostadspriserna överhuvudtaget efter en krasch när 97% av penningmängden är krediter som kan försvinna. Hur mkt av dem som försvinner vid en kommande crash har ingen nån som helst aning om. Mkt psykologi i det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt, men bostäder _har_ likväl ett (lägre) värde i en värld utan krediter. Man kan ju tex relatera bostadens värde med sin hushållsinkomst.

   Radera
  2. Japp, visst.. men hushållsinkomsten kan också gå upp i rök om krediter dras tillbaka. Men visst har bostaden ett värde! Men vad det blir räknat i just elektroniska papperslappar framöver kan bli svårt att förutse.

   Radera
  3. Skilj som vanligt på värde och värdering. Värdet av en bostad är ganska konstant. Ni diskuterar värderingen.

   Radera
 4. Kan vara vettigt att se över vilken kommun 2,X MSEK villan ligger i. Lite surt m Genarp då det är Lunds kommun som aldrig lär dra spårvagnen dit, bara till en leråker. Skiljer mycket i kommunalskatt men inte nödvändigtvis nytta för dig som medborgare.

  Man skall inte underskatta pendlingstiden in till större orter. Räkna med rätt långa tider på väg, och tåg fungerar bara om man har nära till stationen både här o där.

  SvaraRadera
 5. Kan vara vettigt att se över vilken kommun 2,X MSEK villan ligger i. Lite surt m Genarp då det är Lunds kommun som aldrig lär dra spårvagnen dit, bara till en leråker. Skiljer mycket i kommunalskatt men inte nödvändigtvis nytta för dig som medborgare.

  Man skall inte underskatta pendlingstiden in till större orter. Räkna med rätt långa tider på väg, och tåg fungerar bara om man har nära till stationen både här o där.

  SvaraRadera
 6. Det finns väldigt få vettiga jobb i inre, östra och norra skåne... däremot desto fler hillbillies och sverigedemokrater...

  SvaraRadera
 7. Visst är det förvånandsvärt billigt med hus i Skåne. Bor på landet utanför Ystad med 40 min in till Malmö i ett vackert gammalt hus i en stillsam by. Pågatågstation på cykelavstånd. Allt för 2,X milj SEK.

  Problemet är givetvis Malmö. Istället för att vara ett draglok åt regionen är det ett svart hål. Decennier av sossestyre och nu multikulturell kollaps gör att vad som borde vara Sveriges mest dynamiska region inte förmår vara någon jobbmotor.

  Sorgligt men trevligt för alla oss om tjänar $$$$ i Sthlm och kan njuta av Skåne på fritiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte hålla med, ska man ha jobb är det Malmö som gäller i första hand och därefter Lund. På övriga ställen får man vara glad om man hittar ett jobb. Framför allt de mest "spännande" jobben finns i Malmö-Lund. Själv bor jag en bit utanför och hade gärna jobbat på hemmaplan och sluppit pendla. Men alltid trevligt att äta lunch på en bra restaurang i Malmö.

   Radera
 8. Tveksamt att kalla Lomma för gräddhylla. Skulle vilja säga att de enda gräddhyllorna i Skåne är västra Malmö (Fridhem, Bellevue och Limhamn) och Falsterbo. Med en del bubblare på sydkusten. Torekov är väl en gräddhylla på sommaren.

  SvaraRadera
 9. Kan rekommendera boende i mellanskåne.
  Bor själv i Hörby, 20 minuter bilväg från Lund och 30 minuter till Malmö. Aldrig bilköer utan 110 Kmh hela vägen. Snabba Expressbussar som ej strejkar vid vinter och snö finns också till Lund/Malmö för den som gillar att åka kollektivt.
  Vettiga huspriser på 1,5-2,5 miljoner, 3 om man ska ha extravagant standard, så man behöver inte skuldsätta sig för resten av livet utan kan med rimligt jobb i Lund/Malmö vara skuldfri till 60-65 års åldern och slipper slava åt Reinfeldt till 75 års pension.
  Härlig natur och fantastiska omgivningar med ek och bokskogar.
  Politiskt befriad från Mp och V galenskap utan traditionella borgerliga/konservativa värderingar råder i samhället, vilket även gäller skola och barnomsorg som är befriad från t.ex genusextremism.
  Hyfsat låg skatt och ett homogent samhälle långt ifrån handgranaterna i Malmö.
  En fristad för friborgerliga människor ser jag det som och som driftig och duktig medborgare är du hjärtligt välkommen att flytta till oss.

  SvaraRadera
 10. Bor själv strax utanför Malmö och pendlar 5 mil till mitt jobb och har hittills aldrig sett en bilkö.
  Livet i Skåne är mycket lugnare än i Sthlm, bodde där i 37 år, saknar inget och vill jag till en riktig storstad har jag 45 min . till Köpenhamn.

  SvaraRadera