Cornucopia?

2015-08-16 07:58

Våldsdebatten: Ursäkt till Tino Sanandaji - ej halmgubbe

Tino Sanandaji har inte använt sig av halmgubbeargumentation, och jag ber härmed offentligt om ursäkt för att ha uppfattat hans debattreplik på det viset. Jag förtydligar också att jag håller med om att våldet ökat sedan 1980, men står fast vid att det minskat sedan mätningen för år 2008.

Sanandaji har nu ändrat meningen om min kritik av hans inlägg till följande ordalydelse:
"Utöver Cornocopias kritik finns flera andra som försöker motbevisar långsiktig ökning av våld genom att citera kortsiktiga trender."
Sanandajis replik på min första kritik hittar ni på Facebook här.
Polisbil i Malmö. Polisens kraftsamlingar
ger resultat, både i Malmö, Göteborg
och Södertälje/Stockholm. Men man
har förstås inte lyckats utrota det grova
gängvåldet helt. 

Därmed är det tydligt att jag inte försökt motbevisa långsiktig ökning av våld genom att citera kortsiktiga trender, och bara debatterat utvecklingen efter 2007. Sanandaji ägnar sig alltså inte åt halmgubbedebattteknik. Jag ber om ursäkt för att ha påstått det och det var alltså korrekt att det var en missuppfattning från min sida.

Sedan är inte jag och Sanandaji överens om huruvida denna trend 2008 - 2013 är relevant. Jag anser att den speglar dagens samhälle, eller snarare under alliansen, men har lämnat öppet att jag inte vet något om utvecklingen 2014 - 2015, som kan ha vänt. Där finns inte statistik än och allt blir bara gissningar, utifrån ett klickjagande medias rapportering. Dock tror jag inte att utvecklingen har vänt 2014 - 2015, då polisen nu kör ett antal kraftsamlingar som faktiskt ger resultat. T ex har antalet skjutningar i princip halverats i Göteborg sedan polisen drog igång sin operation mot gängvåldet. Man gör ett misstag om man blandar ihop tabloidmedias rubriker med hela bilden.

Sanandaji är en seriös debattör och jag uppskattar fortsatt debatt i detta komplexa ämne. Det är en nödvändig debatt och det är olyckligt att BRÅ/SCB ägnat sig åt kapitalförstöring genom att ändra mätmetoder, så äldre dataserier inte kan kopplas till nya. Likväl har det totala våldet minskat sedan 2008, men det grova våldet kan mycket väl ha ökat och på specifika platser. Frågan där är dock hur mycket gemene man är våldsoffer för det grova våldet, respektive och hur mycket som är internt i kriminella kretsar? Tydligt blir dock att de som direkt jobbar med offer för grovt våld - polis, ambulanspersonal, akut och intensivvårdspersonal har en bild av utvecklingen. Men då bör debatten handla om grovt våld, ofta internt i kriminella kretsar, och inte om våldet i samhället generellt.

Tillägg: En ytterligare diskussion kan vara kring definitionen av "grovt våld". Man kan sätta en avgränsning där det innebär att våldsoffret behöver läggas in på sjukhus för vård. Där minskar dock antalet patienter tydligt enligt Socialstyrelsens data, men man behöver då analysera effektiviseringar i vården, t ex genom att jämföra utvecklingen med patienter drabbade av t ex trafikolyckor. Minskar även de kanske vårdens effektiviseringar gör att allt färre skador behöver ta upp vårddygn. En annan variabel är antalet vårddygn per patient - ökat grovt våld bör ge ökade vårddygn per patient justerat för utvecklingen av vården generellt. Ämnet är komplext med många variabler, vilket bara gör det ännu viktigare att inte ta medias rubriker som en komplett verklighetsbeskrivning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

51 kommentarer:

 1. Respekt. Värdigt. Också ett litet erkännande till oss som aldrig får uttrycka vad vi ser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock, med all respekt, så är det knappast så att din bild från akutsjukvården (?) är representativ för hela landet. Jag vet iofs inte hur stort ditt kollegiala nätverk är. Jag gissar att du jobbar inom eller relaterat till akutvården i Stockholm, och då avspeglas våldsläget hos akuten hur det är i Stockholm. Då kan man prata om Stockholm, men inte om Sverige vilket en del gör utifrån lokala situationer. Och det gäller då grovt akut våld. Det finns våld som hamnar på vårdcentral också. Talar man om våld totalt måste man titta på bägge dessa, talar man om grovt våld kanske akuten är ett bra stickprov. Sedan är frågan också i hur stor utsträckning de drabbade är kriminella respektive gemene man.

   Radera
  2. Oavsett är det komplexa frågor och naturligtvis tungt för de som dagligen jobbar med våldsutsatta. Kanske borde man titta förbi akuten och informera om att "jag har varit på krogen och har inte blivit misshandlad"?

   Radera
  3. Som jag tidigare skrivit så skulle det nog vara nyttigt för många, inklusive dig att praktisera i vården, hos polis i yttre tjänst, ambulansen, rättspsykiatrin, Hvb-hem, asylboenden, fängelser. Jag har personlig erfarenhet från samtliga uppräknade utom polisen men de är jag ofta i kontakt med. Jag får helt enkelt inte ihop bilden media och statistiken visar med det jag och kollegor ser. Nej. Jag jobbar i en mindre stad i Norrland.

   Radera
  4. Du är f.ö välkommen in och hälsa på eller bara säga att du är helskinnad. Ta med dig nåt gofika.

   Radera
  5. Det får jag göra. Nästa gång jag är i en mindre stad i Norrland.

   Radera
  6. Ja det går bra med vilken som. De behöver alla uppmuntran.

   Radera
 2. Hur registreras egentligen hur många som söker vård p.g.a. våldsbrott? Är det polisen eller landstinget som sköter det? Offentlig sektor är full av meningslösa siffror som samlas på hög. Poliser och sjuksköterskor är fullt upptagna med att hantera den stressiga akuta situationen och tar (gudskelov) inte blanketterna i receptionens inkorg från SCB och BRÅ och kommunen och otaliga andra samhällsskadliga parasitmyndigheter på allvar. Så det borde inte heller vi göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hur många privatpraktiserande tandläkare har "anmält" till vem-det-nu-är att de haft en patient som fått sina tänder utslagna p.g.a. våldsbrott?

   Radera
  3. Var det inte rentutav en dyliker yrkesman som avlivade tvenne i kronofogdens tjänst arbetade på fältet?
   Närmare bestämt i Värnamotrakten!
   Han bet verkligen ifrån sig...
   Tror han väsnades hiskeliga vid morden att han inte behövde göra anmälan!

   Radera
 3. Ett annat fenomen som blivit tydligare med åren är skillanden mellan utlänningar och infödda i domstolarna...
  Att svenska medborgare döms hårdare i specifikt svensk lagstiftning.
  Sådant som anses omöjligt utomlands...
  Det finns flera fall som man kan nämna som visar att Sverige inte följer de internationella akter man skrivit på...
  Oftast är det enbart riktat mot enskilda.
  Som dubbelbestraffningen i olika brott.
  Det blev tydligt i skattemålen, men fortsätter i andra delar av svensk lagstiftning, som djurskydd eller andra sociala regelverk....
  Att detta blivit störande för politiken, att Sverige blivit fällt mer än vad prestigen klarar är uppenbart med regeringens förslag om institut för "Mänskliga rättighter"...
  Men hur skall man förklara detta då detta egendomliga kulturfenomen aldrig kommer upp till debatt.
  Att det uppenbart strider mot allt förnuft i djurskyddsfrågor är klart, men också att just den frågan också är en del av en kulturell låsning i det svenska samhället...
  Vi är alltför ryska i vårt sätt att döma våra medmänniskor. Och det är en katastrof i ett mångkulturellt samhälle.... Förståelsen för andra åsikter än våra egna blir omöjliga.
  Därför blir också dömandet av sina egna kulturfränder hårdare än andra, även om det bara blir uppenbart när utlänningar kopplar in krafter hemfrån...
  När det gäller djurskydd är de ungerska husarerna ett praktexempel, eller de asiatiska föräldrarna som blev fråntagna sina barn för en örfil....
  Allt detta återställdes med hjälp av diplomatiska krafter hemifrån.
  Men vilket stöd kan svenskar räkna med mot sina egna "rättspositiva" kulturfenomen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar den här advokatens debattartikel för en vecka sedan. Bry dig inte om exemplet med romerna, det är vad han skriver om Sveriges nationasocialdemokratiska RÄTTSPOSITIVISM som är lärorikt. Idén om att de individer som "är staten" har rätt till vad de vill, själva konceptet mänskliga rättigheter erkänns inte överhuvudtaget:
   http://www.dn.se/debatt/utred-misstankarna-om-massomhandertagande/

   Radera
  2. Jess...jag hade länkat till den angående ett inlägg på min blogg....
   Den är helt korrekt...
   Minns Kalle Batong....!
   Den siste helt öppne politikern som just var "rättspositivist"...

   Radera
  3. Därför ger jag alltid en slant till tiggarna...
   För de utmanar hela vårt system som funnits sedan århundraden tillbaka...
   Och som visar att vi verkligen är "barbarer"!

   Radera
 4. Det är absolut större risk att man hamnar råkar ut för våld i en svensk småstad än i en stor stad. Gå ut på krogen i en småstad och du har stor chans att få se bråk och blir det inget så gå till första bästa grillkiosk efter krogen stängt så är ni nästan garanterade att få se boxning från första parkett.
  I Stockholm stad kan man gå ut varje helg ett helt år och knappt få se ens en örfil utdelas. Och ser man det så är det sannolikt krogvakterna som misshandlar någon kund som inte visat dem tillräcklig respekt och låtit brödsaxen glappa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Slagsmål vid pumpen" är en ursvensk tradition. Men inte att brutalt överfalla och sparka på åldringar mitt på dagen eller knivmörda IKEA-kunder. Det är väl det som är så nytt och spännande, att Sverige blir allt mer som Mellanöstern, allt mer monokulturellt och intolerant. Glesbygden har ingen tillgång till några poliser, världens allra högsta straffskatter mot arbetare och företagare räcker inte till sånt när politikerna prioriterar, de har bokstavligen 100 gånger viktigare saker att göra med pengarna medan poliskåren krymper och köerna till domstolarna växer och den fängslade fängelsechefens fängelser är överfulla. Inte heller är glesbygden alls lika väktartät som Stockholm. Småorterna har en hel del att lära av Israels bosättningar på Västbanken.

   Radera
  2. På vissa ställen så skall nykomlingar hälsas md ett kok stryk...
   Sedan är det över. Och man är med i gänget...
   Fattar man inte så är det kört....
   Ibland så åker man till grannorten för att slåss litet,...
   Inget rasistiskt eller så...
   Bara litet socialt umgänge....

   Radera
  3. Ofta är småstäder avfolkningsbygder där man som affärsidé driver asylboende medan de kvarvarande infödingarna påtvingat denna situation blir alltmer negativa och desperata när deras presumtiva fördomar infrias. Det är klart att det blir konflikter då. Sötälje är väl den småstad som tagit konceptet till sin spets under 40 år eller så. Bara ren business.

   Radera
  4. Men att investera i humankapital är ju aldrig fel.

   Radera
  5. Neo, Blanda inte in flyktingar i småstadsvåldet, det är de lokala infödingsungarna som inte har annat nöje än att boxas.

   Radera
 5. Det ni kallar "långsiktigt perspektiv" är dock fortfarande extremt kortsiktigt. Vad anser du om Steven Pinkers perspektiv, att vi lever i den troligen fredligaste eran i vår arts historia?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så över hela världen, eller finns det kan ske etniskt korrelerade skillnader i våldsamhet mellan t.ex. Japan och Mellanöstern? Eftersom vi har en monokulturell massinvandring från just Mellanöstern, men ingen invandring alls från Japan, så är det en högst relevant fråga. Att bara hitta på ett godtyckligt medelvärde med propagandasyftet att förneka problemen, håller inte.

   Radera
 6. Först Guillou och nu Wilderäng, var ska detta sluta?!

  Någon som vet varför man bytt mätmetod?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att man skickade över allt ansvar för brottsstatistik på BRÅ från SCB. Vet inte riktigt varför. SCB är en otroligt bra myndighet som jag personligen har väldigt högt förtroende för.

   Radera
  2. I bl.a. Aftonbladet skrevs det 2002 artiklar om att BRÅ var en politiserad myndighet som levererade dålig forskning. Så låt oss nu konspirera och förmoda att statistiken flyttades till BRÅ för att garantera rätt resultat :-)
   "Det är katastrof överallt på BRÅ": http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10269696.ab
   "Nivån på BRÅ är väldigt låg": http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10272780.ab
   "Locket på i BRÅ": http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10271100.ab

   Radera
  3. Wilderängs pudel tycker jag är mycket pudligare än Gujillos, som helt saknar tvetydigheter och ironi.

   Radera
 7. texttv.nu/188/arkiv/31-dec-2013-nyhetsrullen/1696621/
  31 dec. 2013 - Anmälningarna om våldsbrott har ökat med i snitt 39 procent i Sverige sedan början av 2000-talet. Men skillnaderna är stora mellan olika delar ...Vem ska man tro på i dessa dagar.Vem ljuger?Söker man på att våldet har ökat 39 % så hamnar man på SVT den 31 December 2013

  SvaraRadera
  Svar
  1. GIGO eller garbage in garbage out (skit in skit ut) är ett klassiskt begrepp i it-världen. Som givetvis även gäller statistik. Så för att kunna bedöma vem som har rätt måste du bedöma om relevant och korrekt info inhämtats, om den statistiska bearbetning har skett med korrekta metoder och om tolkningen korrekt. Utöver detta måste du bedöma om insamling, bearbetning och tolkning skett utan skygglappar eller politiska agendor eller omedveten bias (t.ex. så visar frenologin (Lombroso m.fl. ) på hur det kan gå när allt går fel--se t.ex. Gould "The mismeasurement of man"). Och slutligen måste du bedöma om "cherry picking" skett. D.v.s. Om man från förvisso korrekta data valt ut de resultat som passar och ignorerat de som inte passar.

   Lycka till !

   Jag brukar titta lite på vad forskning i andra länder säger i samma fråga undvika avsändare med uppenbart politisk eller ekonomisk agenda och sedan läsa kritiker och andra som tycker tvärtom oavsett politisk färg.

   Och slutligen hoppas att jag hittat rätt utgång i denna kafkaartade labyrint...

   Återigen lycka till !

   Om du undrar vad min synpunkt är så anser jag att det är sannolikare att brottsligheten ökat eftersom det stämmer med historiskt likartade situationer i andra samhällen med omfattande invandring och ökad samhällelig oro.

   Radera
  2. Det har givetvis utgått ett påbud ifrån Chalmers och säkert droppat in något från Sahlgrenska och då lyder herr sergeanten!
   Mer komplicerat är det nog ej....

   Radera
  3. Tyvärr är det nog så att man får gå tillbaka till källan för att få fram sanningen. Annars förvanskas allt nuförtiden på vägen enligt olika agendor.

   Radera
 8. Lite lustigt detta.
  Min åsikt var att våldsbrottsligheten stiger. Detta grundat på det jag läser i tidningarna. Men man får väl lita på statistiken och köpa att det inte är så. Tror dock fortfarande att det i en viss typ av områden är värre nu än tidigare, möjligt dock att det främst drabbar dem som själva är brottslingar.
  Nåja, det var inte det jag tänkte skriva om.

  Denna artikel fick mig att flina lite: http://www.svd.se/larm-allt-fler-larare-kranker-sina-elever
  Artikeln bygger på att fler lärare blir anmälda för kränkning och därmed är det ett faktum att fler lärare kränker. Hur är det möjligt att skriva den artikeln i svd efter debatten om våldsbrottslighet som sjunkit trots ökad mängd polisanmälningar? Har man inte lärt sig något? Skulle sätta mina pengar på att antalet anmälda kränkningar korrelerar sämre med antalet faktiska kränkningar än antalet polisanmälningar med antalet faktiska våldsbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du läser i media ska du ta med en fetstor nypa med salt, dagens journalister skriver av, kopierar, gör inga efterforkningar om det stämmer, använder sällan källkritik (så länge det tjänar deras syften och politiska kompass), än mindre sätter de sig in i vad de skriver om så att de faktiskt förstår vad de skriver om, ej heller ställer de känsliga frågor till intervjuobjekten.

   Meao.. Skit i vad media skriver, SPECIELLT löpet eller rubrikerna till artiklarna, de har ofta lite eller inget med innehållet att göra. :P

   japp.. jag raljerar lite men det är fan inte långt från sanningen.

   Radera
 9. Det är synd att det är BRÅ som ska ha hand om brottsstatistiken för det numera högkriminalitetssamhället Sverige, när vi redan har en statistikmyndighet (SCB). Namnet BRÅ - Brottsförebyggande rådet, implicerar att rådet inte gärna vill visa på negativa kriminalitetstrender i det svenska samhället, ty då har brottsförebyggandet misslyckats.

  Dessutom är BRÅ politiserat och lyder självfallet under politisk korrekthet. Detta får till följd att den etniska sammansättningen på klientelet på våra svenska fängelser ej redovisas. Om den redovisades, skulle vi förmodligen få intellektuellt nyktrare PK-människor inom politik och MSM, och en kraftigt minskad invandring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1. Dock, om folket skulle upplysas om den etniska sammansättningen på svenska fängelser skulle utredningar om rasism i svenska domstolar starta omedelbart. Inget annat.

   Radera
  2. @medimixus 16:52
   Också +1.
   När SD kom in i Riksdagen började det föras en högljudd debatt om det var lämpligt att SD utsåg nämndemän.

   Det är fan viktigt att ringa in alla faktorer som ökar brottsligheten. MSM har dock stirrat sig blind på fattigdomsfaktorn, utanförskapsfaktorn och arbetslöshetsfaktorn. Men den föga politiskt korrekta etnicitetsfaktorn, är synnerligen viktig för svenskt vidkommande, vilket MSM undviker nogsamt. Om inte denna faktor beaktas kommer vi få en mycket "spännande" utveckling i Sverige i kölvattnet av massinvandringspolitiken.

   Olika etniciteter har olika förtroenden för rättsvårdande myndigheter och varierande grad av laguppfyllnad. Under en stor del av 1900-talet har Sverige och svenskarna haft ryktet att vara ett av världens mest lagenliga folk. Till exempel, trots stor fattigdom och hög arbetslöshet på 1930-talet, fick vi då ingen stor brottsutveckling. Den sociala oron tilltog inte nämnvärt.

   Chicago tog i början på 1900-talet emot många immigranter från många europeiska länder. Studier över mordstatistiken i Chicago har det visat sig att svenska invandrarna var de minst brottsbenägna av alla immigrantgrupper i början av 1900-talet. Italienarna var de mest brottsbenägna. Jämfört med svenskarna hade italienarna 30 gånger högre brottsfrekvens. Då ska man komma ihåg att på 1860-talet svalt människor i Sverige. Så var inte fallet i Italien på den tiden, vad jag vet.
   http://www.svd.se/nar-chicago-blev-varldens-mordhuvudstad

   Radera
  3. Enligt BRÅ 2005:17 har utrikesfödda jämfört med inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar följande överrisker för följande polisanmälda brott:

   Våldtäkt 5,0
   Mord 4,2
   Rån 4,1
   Sexuellt våld 3,2
   Misshandel 3,0
   Brott mot Narkotikalagstiftningen 2,0.

   Huvva!!

   Radera
  4. Gruelse
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fred_Lundin
   Kille med rent mjöl i påsen enligt dig eller?

   Radera
  5. @BP 18:56
   "Hans politiska karriär inleddes 1893 efter att två poliser såg ut att gå ostraffade efter att i berusat tillstånd ha slagit ihjäl en ung svensk man. Fred Lundin fick då Chigacos många svenskamerikaner att protestera, och lyckades få de båda polismännen dömda till fängelse."

   Han hade i alla fall svenskt rättspatos i början av sin karriär.

   Annars tillför det inte debatten om en brottsutvecklingstrend så mycket om man går ned på individnivå. Det är först när man summerar alla individer som det blir intressant i debatten.

   Radera
  6. Han var Chicagos mafioso nr1 innan man försökte få dit honom på skattebrott. Precis som Capone fö. Capone var naturligtvis endast ett problem på individnivå om jag förstått saken rätt.

   Radera
 10. Två observationer angående våldsdebatten.

  1. Tillgänglig statistik från statliga myndigheter (BRÅ, SCB) visar att våldsbrotten minskat kraftigt sedan 2007. Under ungefär samma tidsperiod har SÄPOs personskydd mer än fördubblat sin personalstyrka, mångdubblat antalet bepansrade fordon och budgeten för personskyddet är idag ungefär lika stor som SÄPOs totala budget var 2003. Antalet riksdagsledamöter med skyddad identitet har också mångdubblats under perioden. Alltid intressant när någon säger en sak men själv agerar på ett helt motsatt sätt. Nu kan det ju iofs vara så att risken för att utsättas för våldsbrott ökat lavinartat för just subgruppen rikspolitiker medans vi alla andra lever i en allt fredligare samexistens.

  2. Det är hitintills ingen som nämnt begreppet "Skin tone bias" eller andra liknande koncept som bygger på vetenskapliga studier. Flertalet studier visar på att förövarens hudfärg har betydelse för hur ett brott upplevs av offret och av andra som tar del av gärningen som vittnen eller via media. Vid exakt samma brott (deltagarna får läsa fejkade tidningsartiklar där namn och hudfärg byts ut) upplevs som regel en mörkhyad förövare som mer våldsam och gärningen som mer otäck varför ett hårdare straff förordas jämfört med en vit förövare. Med utgångspunkt i skin tone bias-konceptet skulle man kunna argumentera för att då det finns fler mörkhyade förövare i Sverige idag, efter som det finns fler mörkhyade personer i Sverige och en liten andel av dessa begår brott precis som hos etniska svenskar, skulle allmänheten kunna uppfatta våldet som mer brutalt och ökande även om antalet brott per capita är identiskt eller tom minskat. Det är för gemene man helt enkelt otäckare att att läsa om Sven som blev knivhuggen av Ahmed i jämförelse med när Olle och Pelle hamnade i ett knivbråk.

  Länk till en studie enl det som nämnts ovan. Troligen inte den bästa men den jag hittade efter 2 min googling.
  http://www.sscnet.ucla.edu/comm/dixon/research_files/Dixon%20%26%20Maddox%20%282005%29.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...fine, men eftersom media i Sverige (nästan) aldrig avslöjar namn och hudfärg på misstänkta eller en dömda förövare så kan detta svårligen vara förklaringen i Sverige (annat än om våldet är självupplevt).

   Radera
 11. Jag tror en bidragande orsak till att våldet inte ökat med de senaste årens kraftiga ökning av invandringen är att första generationens invandrare är relativt glada och tacksamma att komma undan förtryck och förföljelse och står ut med en hel del dålig integrationspolitik och utanförskap.

  Däremot tror jag inte deras barn kommer visa samma förståelse för att inte få samma möjligheter som alla andra barn på grund av tråkig exkluderande boendemiljö och fullständigt dysfunktionella skolar.

  SvaraRadera
 12. Har inte följt debatten men all heder åt alla människor som ber om ursäkt och åtgärdar sina misstag.

  Det är bara idioter som "aldrig gör några misstag". Vi andra utvecklas genom att identifiera och åtgärda våra fel och brister så snabbt som möjligt, och värdesätter när andra påpekar dessa.

  SvaraRadera
 13. Nu SVT Rapport:

  Svenska läkare åker till Sydafrika för att öva på skottskador.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och eftersom våldet minskar och samhället blir tryggare så är min tolkning att läkarna har så lite att göra i Sverige att de kan ta sig tid för vidareutbildning inom exotiska skottskador, som nästan inte förekommer i Sverige.

   Radera
 14. Debatten påminner mig om ett gammalt sovjetiskt ordspråk "Kon drunknade trotts att dammen bara var en meter djup, i genomsnitt".
  Att våldet minskar på andra platser är en klen tröst om man bor eller arbetar i ett område där våldet ökar.

  SvaraRadera
 15. Den stora otrygghet och vantrivsel som på grund av massinvandringen nu breder ut sig överallt i samhället är en betydligt viktigare fråga än om våldet minskat eller ökat några procent över tid, beroende på hur man räknar och om statistikkällorna är tillförlitliga. Om det titt som tätt smäller handgranater i ditt bostadsområde så får du din tillvaro och livskvalitet förstörd, även om ingen blir skadad så att det märks i våldsstatistiken. Jag tror f.ö. mer på ögonvittnesrapporter från verkligheten än statistik.

  SvaraRadera
 16. SD:arna på avpixlat påminner om vad Sarniecki skrev härom månaden
  "Det grova våldet har ökat under flera år"
  Antingen har propagandakriminologerna ingen koll, eller så ljuger de, eller både och.
  http://www.svd.se/det-grova-valdet-har-okat-under-flera-ar?source=un

  SvaraRadera
 17. Rädslan för våld är nog farligare än våldet i sig. Så även om antalet våldsbrott minskat kan det vara så att de blivit råare, mer oberäkneliga, osv (eller uppfattas så) som gör att rädslan för våld ökat.

  SvaraRadera