Cornucopia?

2015-08-21 14:43

Sysselsättningen slog rekord under alliansen och Borg/Reinfeldt

Sura kommentarer från de som läser Aftonbladet för mycket och därmed har en skev verklighetsuppfattning gick i taket över tidigare inlägg om att utanförskapet minskade under alliansen. Men även sysselsättningen inte bara ökade under regimen Borg/Reinfeldt, den slog rent av rekord. Aldrig förr har så många haft jobb som under alliansen, så utanförskapet har verkligen minskat.

En graf säger ju mer än tusen ord, så se själva.
Sysselsatta i Sverige 1987 - 2014 i tusental.
2014 var 4 772 300 personer sysselsatta enligt SCB mot tidigare topp innan 90-talskrisen på 4 485 200 personer.

Vad som inte har återhämtat sig är antalet fast anställda, men även den låg betydligt högre än under regimen Persson 2006. Det året var 3 272 700 fast anställda, men när alliansen sparkades ut hade 3 532 200 personer fast jobb, eller ytterligare 259 500 personer. Då har vi ändå lidit av sviterna från en finanskris och den efterföljande skuldkrisen.

Nu återstår att se hur många som blir av med sysselsättningen under (s)(v)a(mp)regeringen, som inte kommer ombildas och därmed inte kasta ut alla odugliga ministrar (dvs alla utom Hultqvist och Bucht) meddelade stassministern idag.

Notera att siffrorna ovan alltså inte innefattar personer i åtgärder eller utbildning, utan det handlar om anställda och egna företagare. Inget fejk.

För att summera, färre i utanförskap under alliansen och fler sysselsatta med jobb eller eget företag. Facit på socialistregimens politik ser vi först i statistiken som publiceras år 2017, eftersom 2015 fortfarande delvis är på alliansens budget och vanstyret kommer inte slå ut i full blom förrän 2016.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

30 kommentarer:

 1. I ärlighetens namn bör man påpeka att Alliansregimen åkt snålskjuts på den stimulas av ekonomin som orsakas av den ökande skuldsättningen. Det är ju tydligt att tex. under Ingvar Carlssons sosseregim växte skulderna. Sedan sprack bubblan under Bildt. Under Carlsson/Persson-eran ("den som är satt i skuld är inte fri") så växte skulderna igen, Borg/Reinfeldt fortsatte på samma spår. Skall bli intressant att se hur mainstreammedia, fack etc. behandlar den nu sittande regimen om bubblan spricker under deras mandatperiod. Vilket jag tror den kommer att göra.

  SvaraRadera
 2. Vore det inte mer talande att visa i procent av befolkningen? Att jämföra absoluta tal 2014 mot 1990 är ju rätt... missvisande.

  52,4% 1990 vs 50% 2014, dvs sysselsättningsgraden var högre 1990.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, % vore bättre då befolkningen växte monotont från ca 8,4M till 9,6M från 1987-2013, vilket inte direkt avspeglas i diagrammet.

   Radera
  2. Sikka höga krav ni har... våra politiker säger ju alltid "fler i arbete nu än förut", inte undra på att de älskar hög invandring.

   Radera
  3. Befolkningen ökar med ca 1%
   Då måste sysselsättningen öka med 1% bara för att kompensera för befolkningsökningen eller så ökar arbetslösheten.

   Om sysselsättningen bara ökar med en halv procent och befolkningen ökar med 1% så är det en katastrof på lång sikt.
   Sysselsättningen måste mätas i förhållande till befolkningen.

   Radera
 3. Om verkligheten nu blivit så jättebra, varför rekordhöjde alliansregeringen skattetrycket med 477 miljarder kr per år? Det är ju 100 000 kr per anställd MER per år. Vart har alla de pengarna gått? Skattetrycket uppgår ju nu till hela 425000 kr/år PER "SYSSELSATT". Ändå saknar försvar, polis och järnväg m.m. pengar mer akut än någonsin förr. Och "deflationen" förklarar det inte heller. Vi har haft en socialistisk budget & politik 8 år i rad, det är det som är förklaringen.

  Källa SCB, dividerat med ditt sysselsättningsantal:
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Nationalrakenskaper/Nationalrakenskaper/Nationalrakenskaper-kvartals--och-arsberakningar/Aktuell-Pong/22918/Tabeller/376984/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Kapitalist, jag fattar inte att du ännu drömmer, ser du inte att socialismen bara blir ondare för var dag som går? Och det är primärt de som drömmer liberalts fel! Storkapitalet är idag den störste och främste anhängaren av socialismen. The evil way... Jag har också närt liberala drömmar men Bernanke och Bush släckte dem för evigt. Vi kan alltid diskutera utopier men det liberala samhället förlorar alltid en kamp, tyvärr. Man får blanda in stadsstater och kommunistländer för att framhäva hur bra det blir med mer liberala tankar, om man antar att de ska vara genomgående, i USA är krigsmakten den stora boven, liksom naturligtvis olika förbud för människor att sköta sig själva, men hur bra blir det om vi alla ska äta halvtaskiga RC och ingen överhet finns? Och finns den måste den ju kompensera för sin existens, eller? Personligen föredrar jag ju att leva i ett samhälle som har mer socialism än dagens, just för att jag tror det ger mer i längden, hur absurt det än kan låta. Vi har som jag ser det enbart ett problem, det är god sjukvård, oerhört svårt att få fram. I övrigt kan staten gott garantera en bra bas i en sund ekonomi, inga problem, inga svängningar, låga kostnader, OM staten vill och har ett direktiv om detta. Liberala tankar kommer aldrig att fungera väl om man inte ser medeltiden som ett föredöme. Tyvärr ser jag ju att staten bara minskat en roll den bör ha, inte alls jobbat på att minska det den inte alls bör göra sen krisen på 90 talet, som politikerna kokade ihop genom att dra en skattereform *efter* man släppt garanterade semi-privatpengar, öh statliga, öh nä, bank..privat..nej...öhh.. jaja, man släppte loss hurusom.

   Radera
  2. P.M.A. Eriksson, jättebra för dig då, att du har din socialistiska borgarregering att tacka för att de höjt skattetrycket i historiskt exempellös extremtakt under sina 8 regeringsår. Grattis! Kul att höra att någon är nöjd.

   Du kan förresten glömma ditt "bör". Det konceptet är ju per definition uteslutande reserverat för libertarianer, fria människor som gör fria individuella val enligt var och ens eget "bör". Socialism är att under hot om våld lyda de politiska miljonärerna som "är staten".

   Radera
  3. Jag är inte alls nöjd, tvärtom! Men jag ser saker ur en realpolitisk dimension...
   Kan man verkligen vara liberal när man ser hur världen är byggd och kan sin historia? I mina ögon är det alltid ett gäng som bestämmer, man införde demokratin just därför, vi ser nu att kapitalismen gick under 2008, naturligtvis kan det vända men ännu har vi inte sett ett jota av det, tvärtom så kommer det mer och mer skit upp från det som har drivits i liberal riktning. Liberalismen är alltmer en absurditet. Sen kan ju vägen till helvetet vara kantad av goda föresatser....

   Radera
  4. Nej du är helt orealistisk! Du blir bestulen på 53% av din inkomst till förmån för ett litet gäng av kleptomaner och vårt samhälles minst lämpade att hålla i pengar, helt enkelt för att du inte vågar ifrågasätta. Vad har de för rätt att stjäla? Var inte det sjunde budordet - Du skall inte stjäla? Din guds budord är - Du skall inte stjäla, om du inte kan gör det genom din regering då är det hedervärt, helgat, oklanderligt och realistiskt. Vägen till helvetet är kantad av de som inte vågade ifrågasätta modus operandi.

   Radera
 4. Missvisande är bara förnamnet!

  SvaraRadera
 5. Vad är det här för dumheter? Varför står sifforna i absoluta tal istället för procent? Här är befolkningskurvan 1987-2013: http://i.imgur.com/0th8dal.png

  För övrigt tycker jag över huvud taget att den här vågen av inlägg om den senaste högerregeringens förträfflighet är tröttsamma. Det har ingenting med politisk läggning att göra—jag har verkligen inte mycket till övers för rådande regering. Men inläggen innehåller ingen diskussion kring släpande effekter eller parametrar som regeringen INTE råder över, så det blir helt omöjligt att varken hylla eller beskylla dem. Värdelöst.

  När det kommer sådana här typer av grafer som helt uppenbarligen är oanvändbara utom som propaganda så lyser värdet extra mycket med sin frånvaro. Och vad är poängen med att propagera för en regering som inte finns längre? Berätta om den nuvarande alliansen istället, och vad de har för sig och vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nuvarande alliansen vill väl ungefär samma saker som regeringen, fast med kosmetiska ändringar i arbetsrätt och vad man skall kalla bidragen.

   Radera
 6. Måste vara ett lågvattenmärke, någon måste tro att vi läsare är idioter.

  SvaraRadera
 7. Med samma logik har det skett en raketartat utveckling av svenskarnas intelligens (det är många fler med högsta poäng på högskoleprovet 2015 än 1987). skolan har haft en fantastisk utveckling (fler höga betyg än 1987).
  För att inte tala om vilka blodsugande skatteälskare alliansen var (de tog många fler skattekronor än 1987).

  SvaraRadera
 8. Om man tar emot 100000 asylsökande och en får jobb så är fler i Sverige i arbete. / F.R

  SvaraRadera
 9. Cornu, det du hävdar kan mycket väl stämma men sådana här siffror ska så klart visas som andel av befolkningen. Absoluta gam kan vara komplement. När du, som annars brukar dra fram mycket bra statistik, är så här undermålig så anar man ugglor i mossen.

  SvaraRadera
 10. Cornu, det du hävdar kan mycket väl stämma men sådana här siffror ska så klart visas som andel av befolkningen. Absoluta gam kan vara komplement. När du, som annars brukar dra fram mycket bra statistik, är så här undermålig så anar man ugglor i mossen.

  SvaraRadera
 11. Poängen är väl att procentsiffror har det dribblats med så jävligt i flera politiska generationer att svenska uppgifter en tid inte ens fick ingå i internationella jämförelser - men absoluta sysselsättningstal kan åtminstone i någon mån stadigt jämföras med skatteinkomster.

  Ingetdera alternativet är helt tillförlitligt, men det ena är mycket sämre än det andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du faktiskt får rena procentsiffror är det avsevärt mycket bättre än absoluta tal. Du kan så klart trixa med absoluta tal lika mycket som med procentsiffror. Den enda skillnaden är att procentsiffror innehåller en täljare och en nämnare snarare än bara ett tal.

   Radera
  2. Om du faktiskt får rena procentsiffror är det avsevärt mycket bättre än absoluta tal. Du kan så klart trixa med absoluta tal lika mycket som med procentsiffror. Den enda skillnaden är att procentsiffror innehåller en täljare och en nämnare snarare än bara ett tal.

   Radera
 12. När den borgerliga regeringen satt vid makten var det ständigt gnäll på denna blogg med kommentarer om "the borg", och så vidare. Under deras regim byggdes den förhatliga bostadsbubblan upp under tysthet.

  Nu ska de plötsligt hyllas med statistik om antal sysselsatta, en statistik som alltid kan manipuleras av arbetsmarknadsåtgärder och kreativa sätt att räkna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså du missar den satiriska poängen med Borgkollektivet...Såssar som Såssar. Det är därför nu enligt predikterat här på bloggen media slutligen börjar tala om en samregering mellan S&M. Förmodligen väntar en plågsam upplevelse för alla inblandade.

   Radera
  2. Ja, Björn.

   Jag är politiskt oberoende kritiserar makten, dvs regeringen. När alliansen hade makten kritiserade jag den. Det behöver jag inte göra längre.

   Radera
 13. Har Cornu hittat en sommarjobbare som har skrivit bloggen de senaste veckorna?

  Man mäter alltid arbetslöshet i % av befolkningen, det lär man sig väl på högstadiet?

  SvaraRadera
 14. @Cornucopia?
  Varför dribbla med procenträkning när man har tillgång till absoluta tal.
  Amen.

  (Spår av ironi kan förekomma i ovanstående ordmassa.)

  SvaraRadera
 15. För de som anser att sysselsättningsgraden är ett viktigare arbetsmarknadsmått än antalet sysselsatta:
  2006 var sysselsättningsgraden (15-75 år) 65,2 % och 2014 63,8 % enligt SCB.
  Sorry Corny!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tar du med barn och pensionärer?

   Radera
  2. @Cornu 14:29
   För att SCB gör det.
   Och en rättelse, det är åldersintervallet 15-74 år som åsyftas.

   Radera
  3. Rättelse:
   2006 var för (15-74 år) sysselsättningsgraden 65,8 % och arbetslösheten 7,1 %.
   2014 var för (15-74 år) sysselsättningsgraden 66,2 % och arbetslösheten 7,9 %.

   Det kan te sig märkligt att arbetslösheten har ökat samtidigt som sysselsättningsgraden har höjts en aning mellan 2006 och 2014. Man får väl tacka ROT-avdraget och den destruktiva arbetskraftsinvandringsuppgörelsen mellan MP och Alliansen 2009, som har generat en del jobb, som till stor del går till importerad utländsk arbetskraft. Därav den negativa utvecklingen för arbetslösheten.

   Radera