Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-08-09 09:43

Sverige vid krig: Förfogandelagen

I Sverige gäller den sk likhetsprincipen vid kris, beredskap eller krig, dvs att samma lagar gäller vid krig som vid fred. Men det finns också lagar som bara gäller vid krig och en av de intressantaste är förfogandelagen, som i princip innebär att staten inför eller vid krig får beslagta egendom och även tvinga personer att arbeta åt rikets försvar.

Förfogandelagen hittas som 1978:262, och reviderades marginellt 2010:723.

Regeringen tar beslutet om att förfogandelagen ska gälla, och kan då även avgränsa vad som ska omfattas av beslutet, även om det inte måste ske. Ett beslut om att förfogandelagen gäller kan bara tas om krigsfara föreligger, eller om ett krig utanför Sveriges gränser riskerar att orsaka resursproblem för Sveriges totalförsvar eller försörjning.

Förfogandelagen innebär att staten får beslagta ("förfoga") fastigheter eller annan egendom som fordon och annan utrustning, som därmed övergår i statens ägo, eller tvinga ägare av anläggningar och utrustning att använda dem till det staten beslutar. T ex kan hållare av lagerutrymmen och sovplatser tvingas upplåta dessa för statens bruk, ägare av fordon kan tvingas köra dessa för statens ändamål och industrier kan åläggas att tillverka saker åt staten. Däremot får inte radio- och telekomutrustning och -anläggningar tas i bruk om de används för att sända public service radio- och TV. Det gäller även kabel, vilket innebär att staten inte får beslagta sådant som kan användas för Internet, eftersom SR och SVT kan sända över Internet (min tolkning).

Därtill kan enskilda personer tvångsrekryteras tillfälligt som arbetskraft, inklusive till vägvisare, budbärare och sjukvårdspersonal, men även allmän arbetskraft (t ex gräva värn, laga mat etc). Dessutom kan ägaren av det som ska förfogas tvingas anpassa det förfogade till statens önskemål, t ex måla över metalliclacken på sin Volvo XC90 med M90-kamouflage innan den körs iväg av Försvarsmakten. Förr fanns civila fordon även krigsplacerade i totalförsvaret, men det är alltså inte nödvändigt, då man med förfogandelagen kan ta fordonen ändå.
Att slå upp en förläggning på privat mark
är fullt möjligt under förfogandelagen.

Ägarna av utrustning, fastigheter och anläggningar får inte heller ta några förebyggande åtgärder för att hindra staten från att nyttja dem, utan ett dispositionsförbud gäller så länge förfogandelagen är i bruk.

Polisen ska användas för att tillämpa förfogandelagen, men om polis inte är tillgänglig får förfogande myndighet själva ordna så att förfogandet går att genomföra. Dvs militären får beslagta egendom och genomföra beslaget, inklusive avvisa personer från byggnader eller fordon, om inte polisen finns tillgänglig.

Men allmänheten och företag behöver inte oroa sig. Man får nämligen ersättning för den egendom som staten tar i beslag, eller ersättning för de anläggningar som staten via förfogandelagen nyttjar. T ex nyttjandet av lagerutrymme, industrier eller sovplatser. Ersättningen fastställs av en värderingsnämnd och pengarna tas rimligtvis från den beredskapskredit om 40 miljarder som Riksgälden kan låna upp (i värsta fall som nytryckta pengar från Riksbanken) i händelse av att en beredskapssituation uppstår.

På vissa sätt påminner förfogandelagen om en räddningsledares befogenheter i fred ("ingrepp i annans rätt"). En räddningsledare står på en del sätt över normala svenska lagar vid en räddningsinsats, och får t ex besluta om att föra bort personer mot deras vilja, hindra dem att ta sig in på platser, beslagta och rent av förstöra egendom eller på andra sätt ingripa i andras rättigheter, samt även likt förfogandelagen tvångsrekrytera arbetskraft som fyllt 18 år ("tjänsteplikt"), fast endast för att delta i räddningsarbete1.. I första hand gäller förstås frivillighet. Räddningsledaren kan förfoga över polisen för att få igenom sina beslut.

1. Värt att notera är att förfogandelagen inte anger någon åldersgräns för tillfällig tvångsrekrytering av arbetskraft åt Sveriges totalförsvar. Personer under 18 år kan alltså tvingas arbeta åt staten när förfogandelagen gäller.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Lagen verkar vara skriven utifrån en situation där folk faktiskt ägde sina tillgångar. Nuförtiden i den lånedrivna privatekonomin är det ju i praktiken bankerna som äger allt. Kan tänka mig att privatpersoner här lätt kan komma i kläm mellan statens och bankernas feta arslen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Värderingen på egendom kan dessutom falla rätt snabbt i krig, speciellt egendom som befinner sig där svenska staten behöver förfoga över den. Men skulderna finns kvar. Därtill har ju bankerna force majeur vid krig och kan bryta sin sida av avtal.

   Radera
  2. Det troliga är väl att man inte får betalt i pengar utan i skuldsedlar som kan lösas in mot pengar när kriget är över. Det brukar finnas någon kalkyl att förloraren betalar och vi kommer att vinna kriget.

   Radera
  3. @Neo Cortex

   Det spelar ingen roll att det föreföll respektive förefaller så. Då som nu så äger de flesta i BR och ÄR de jure sina bostäder. Att folk kallar det för att man hyr av banken spelar lagen ingen roll.

   Radera
 2. Du är väl mer eller mindre tvångsrekryterad idag, i och med att 69% förtjänsten av din arbetad tid stjäls till att betala för ändamål du inte skulle stödja i ett fritt avgiftsbaserat samhälle. Så vad är skillnaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja du är bara tvångsrekryterad 69% av arbetsdagen! Jag fattar! Där ser du jag har analytisk förmåga iaf.

   Radera
  2. Hur vet du att jag inte vill stödja vård, skola, omsorg, försvar, rättsväsende mm?

   Radera
  3. Efter att ha läst din blogg i X år har jag faktiskt ingen aning om vad du vill, dina sympatier verkar oförändrat vara med samhällshavererar. Även om du skulle vilja är jag inte säker på att du "stödjer" samhällsutvecklingen genom att ge kumpankapitalister moraliska sanktionera att råna dig på majoriteten av ditt dagsverke. Du äger under de förutsättningarna inte de privata nycklarna till det som är ditt verk utan de distribueras nu av orättmätiga ägare, som inte har många incitament till att tillgodose dina behov, utan spenderar tillskansat kapital med ineffektivitet, bedräglighet och slösaktighet. Dina ambitioner och slit mynnar till stor del ut i kapitalförstörande verksamhet och din förmåga stödja samhället går förlorad.

   Radera
  4. Din siffra på 69% är troligen riktigt feluträknad. Det du troligen gör är att räkna det i förhållande till bruttolönen (dvs efter arbetsgivaravgiften) vilket blir fel.

   Rätt siffra bör ligga någonstans runt 50%, dvs det totala skattetrycket.

   Annars är det snarare det att det kan drabba väldigt snett som är den stora skillnaden mellan sådana här tvångsådgärder och beskattning.

   Radera
  5. Arbetsgivaravgiften gör antagligen så att arbetstagarens bruttolön blir mindre gentemot vad den annars skulle ha varit. Så helt fel är det inte eller?

   Radera
  6. @alag

   Det är just därför det blir fel.

   Du jämför ju skatteuttaget med lönen efter att endel av skatten är dragen. För att illustrera hur fel det kan bli så kan man ju fundera hur det hade blivit ifall man räknade efter att hela skatten var dragen: med en månadsinkomst på 100tkr/mån får du 54tkr ut netto - du har alltså betalat 46tkr i inkomstskatt och ovanpå det har det gått 31tkr i arbetsgivaravgifter, räknar man då på skatten (46+31)/54 = 143%. Låter ju inte rimligt, på en 8h arbetsdag låter staten dig tvångsarbeta 11h utan ersättning? Ändå kommer du från jobbet efter 8h och får pengar över.

   Lägger du däremot till arbetsgivaravgiften på lönen i ditt exempel så hamnar lönen innan skatten börjats dra på 33tkr, då hamnar man på en skatt på 52% - vilket är mer i linje med vad jag påpekade. Sen framgår det ganska illa hur swedbank har räknat egentligen

   Radera
  7. Jag tror att det som saknas i din uträkning är skatten på konsumtion. 69% är nog ingen omöjlig siffra om man räknar skatt all inclusive. Eller vad tror du? Men det hade underlättat att se hur de har räknat.

   Radera
  8. Med tanke på:

   1. Din beräkning baserar sig på att du jämför skatten med inkomst efter att (en del av) skatten är dragen.
   2. Skattetrycket (skatt delat med BNP) är runt 50%
   3. Beräkning med swedbanks siffror delat med lönen INNAN skatt är dragen hamnar på 53% dvs nära skattetrycket.

   ...så tror jag mer på 50% än 70%.

   Ser du inte hur fel din beräkning är trots mina förklaringar så kan jag nog inte hjälpa dig mer - det är ganska trivialt om man tänker efter.

   Radera
  9. I stand corrected. Skattetrycket är 53% vid en inkomst på 25000 kr i månaden och man bidrar med ca 17 200 i skatt.

   Radera
 3. Låter ju trevligt att de politiska miljonärerna planerar att när som helst bränna ner din gård, slakta dina får och lämna dig att dö i en grop i marken. Allt givetvis helt meninglöst och inkompetent som vanligt med allting som de politiska miljonärerna som "är staten" gör. En lag om godtyckligt laglöst kaos som gör "din" stat till en värre fiende för dig än fiende staten som anfaller (eller som "vi" anfaller om man lyssnar på de krigshetsande avrustningsborgaridioterna). Om staten hade velat ha fred eller lag så hade den gjort nånting åt det eskalerande inbördeskriget mellan terroristgrupper i Malmö. Men det finns ju inga kortsiktiga pengar för de politiska miljonärerna att plundra på det, så staten saknar helt intresse för det ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte dags att du byter pseudonym till "Haverist" istället? Eller skaffar dig ett jobb, ett liv, en familj, en partner?

   Radera
  2. Kapitalist börjar låta som Urban Persson, släkt månne?

   Kapitalist: Du tror inte staten vill hålla dig vid liv så att du kan fortsätta skjuta på fienden då?

   Radera
  3. Vad saklig du är. Om du menar att jag har fel på något sätt så är du välkommen att påtala det. Din fantasireligion om att staten är Gud och kommer att göra så att allting blir bra,k är bara tramsigt nonsens. Du behöver vakna upp ur ruset. När Putlern krigar med Trumpen så är de bästa vänner, deras gemensamma krigsmål är att stjäla vad du har.

   En svensk överste pratar förresten ut om hur han deltog i Carl Bildts nära allierade beduintyrannernas massmord av civila i Jugoslavien. Han försöker ge sken av att han inte visste och inte kunde annat. Hur korkad och lättlurad får en överste vara egentligen? Precis som på 1940:talet. "Kände inte till det, lydde bara order". Noll probleminsikt, även om han åtminstone verkar vara ångerfull över att låtit sig solochvårats av staten så enkelt.
   http://www.sydsvenskan.se/sverige/vi-skulle-inte-se-det-storpolitiska-spelet/

   Radera
  4. Nej jag tror inte de kommer göra så allt blir bra för att de värnar om mig personligen. Däremot vädjar jag till dina egna argument om statens girighet.

   Om den giriga statens enda vilja är att girigt förslava dig och använda dig som verktyg för ändamålet torde det ligga i dess intresse att du håller dig varm och vid liv för att tvingas försvara det ovan
   nämnda.
   Bränna ner ditt hem och låta dig dö tycks vara ett ineffektivt sätt att genomdriva detta.

   Radera
  5. Du är rolig du kapitalist. Att läsa dig "gör min dag" ...

   Radera
 4. " Det gäller även kabel, vilket innebär att staten inte får beslagta sådant som kan användas för Internet"

  Det kan ju bli lite intressant då det kan bli svårt att jaga desinformatörer och psy-ops och även människor som kommunicerar via nätet med fientliga avsikter.

  Min fråga blir då, råder det krigslagar på nätet för Säpo/Must/FRA eller får de gå som nu via åklagare? eller samlas åklageriet via någon form av undantagsregler vid krigstillstånd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig icke!
   Sverige utslaget innan myndighet hinner agera!
   Minnes tsunamin?
   Kompetens saknas, liksom.

   Radera
  2. "Det kan ju bli lite intressant då det kan bli svårt att jaga desinformatörer och psy-ops och även människor som kommunicerar via nätet med fientliga avsikter."

   Fast dessa människor jagas ju inte med Förfogandelagen. Den lagen är ju till för att se till att vi har en fungerande statsapparat, sjukvård, försvar, lag och ordning så långt det går även i krig.

   Radera
  3. Jo det förstår jag, men med tanke på att om man inte får beslagta egendom relaterat till kommunikation så kommer ju FI använda detta.
   Och om det är civila lagar som gäller vid krigstillstånd så kommer dessa inte kunna hålla det tempot kriget kräver.
   Åklagarmyndigheten kanske inte ens är vid liv, eller fienden anser att om vi bryter mot civila regler så öppnar det för krigsbrott från deras sida.

   Radera
  4. Polisen får ju fortfarande beslagta grejjer även om staten inte får ta saker i anspråk. Det är helt olika koncept och regleras i helt olika lagar.

   Civila lagar gäller även i krig (Annat vore ju konstigt då inget land blir laglöst bara för det blir krig) det som händer i krig är att ett antal krigslagar ochså träder i kraft. Dessa lagar låter dig åtala och låsa in folk som pysslar med psy ops eller liknande. Om du i krig skickar ut propaganda eller desinformation eller aggerar psyops agent så kan du dömmas till 10 års fängelse eller livstid.

   "Åklagarmyndigheten kanske inte ens är vid liv, eller fienden anser att om vi bryter mot civila regler så öppnar det för krigsbrott från deras sida."

   Både Nazityskland och Storbritannien hade ett fungerande rättsväsende trots terrorbombningarna pågick för fullt. Så jag ser inte riktigt varför vi skulle vara så i särklass dåliga? Om fienden anser att vi bryter mot civila regler så räknas inte det som krigsbrott och öppnar inte för nånting. Det som räknas som krigsbrott är brott mot krigetslagar som är någonting helt annat än det som diskuteras här utan här är våra egna lagar.

   Radera
  5. Ok, jag var osäker pga att internet är ett nytt fenomen, men din förklaring låter vettig.

   Radera
 5. Finns ju inte många kulaker kvar i nya Sverige i dagens läge...
  Beslagtaga föda?
  Från preppers i så fall!
  Ligg lågt alla i det gebitet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kulakerna är löntagare numera..
   Eller bonde innaför tullarna.

   Radera
 6. Vi kallade forfogandelagen att handla med AK:n. Glöm dock ej att skriva kvitto.

  SvaraRadera
 7. Förutom Förfogandelagen träder ytterligare 14 lagar i kraft vid beredskapslarm.
  Jag tror, att kunskapen om detta område är begränsad både hos myndigheter och befolkning.

  Se 27 paragrafen här.

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20060942.HTM

  SvaraRadera
 8. Uhm... så som jag minns det gäller totalförsvarsplikt eller vad fan det nu heter från 16 år. Personer under det kan inte rekryteras till tvångsarbete. Däremot, är du 16 år fyllda så kan du sättas i vad som helst arbete emedan du från 18 års ålder kan få en kniv i handen och beordras stormning av en befäst ställning med fängelsestraff som påföljd om du inte gör det. Men sen igen, fölupna kulor lär flyga runt ganska duktigt då och alla som vägrar lär av en eller annan orsak vara de enda förlusterna före stormningen... Dock finns det en övre gräns som jag inte minns.

  SvaraRadera
 9. Känns som en vettig lag...

  Jag förstår syftet med den, men maktutövaren bör använda den med återhållsamhet. Finns långsammare sätt att göra sin egen befolkning till fiende på.

  Om jag personligen blivit tillfrågad i kristid eller vid beredskap så är det inte mycket jag inte skulle ställa upp på för att hjälpa till. Skulle jag falla "offer" för förfogandelagen ter sig den listan ganska kort, trots risken för straffrättsliga påföljder.

  Vid krig finns inga lagar, punkt. Visa på det krig där ingen av parterna har brutit mot "krigets lagar" så får vi alla se hur en lögnare ser ut.

  SvaraRadera