Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2015-08-23 11:55

Svenska Sabaton spelar åt Putins Nattvargar på Krim

Det svenska rockbandet1. Sabaton har tydligen spelat i Sevastopol på ockuperade Krim i regi av Putins motorcykelgäng Nattvargarna. Det hela är en propagandashow för Putinregimen, och väcker en del intressanta frågeställningar kring kulturutbyte och även sport - ska kultur och sport bygga broar och ena över nationsgränserna, eller ska all kultur och sport alltid politisera?

Det går på goda grunder att framföra kritik mot Sabaton, som tydligen sägs vara historiskt intresserade och knappast kan vara omedvetna om att Krim ockuperats av Ryssland i strid med alla internationella lagar och konventioner. 

Samtidigt kan man mena att kulturutbyte, eller sportevenemang, kan ena och bygga broar. Det kan visa att vi alla är människor och att vi delar gemensamma intressen. Man är generellt2. mindre benägen att vilja ha ihjäl någon man träffat eller känner att man har något gemensamt med. Många stora svenska artister uppträdde t ex i Sovjetunionen när det begav sig.
Sveriges nya flagga om Sverigedemokraterna
får makten känns relevant i sammanhanget.

Kulturutövare kan också anse sig opolitiska och att de står över politiska diskussioner. Kulturutövning har liksom sport ofta en begränsad livslängd och man behöver som kreatör eller idrottsman bygga upp inkomster som ska räcka till livet när artistbanan eller idrottskarriären är över. Hur många tackar nej till några månadslöner?

Sedan kan man tänka sig att bjuda in ett svenskt band kan vara en del av hybridkrig eller en psykologisk operation. Bandets närvaro kan användas i ryska syften för att visa hur svenskar stöder invasionen av Krim, eller för att på marginalen så splittring i Sverige. Många bäckar små.

I sammanhanget bör man veta att evenemanget är sponsrat av ryska försvarsministeriets egen TV-kanal och är en ren propagandashow. Via bloggrannen Wiseman på Twitter följer TV-inspelningen från förra året nedan för den som tvivlar på att detta handlar om opolitiskt brobyggande och förståelse mellan folken.

Nedan är en videoupptagning från Sabatons spelning på Krim i torsdags. Låten heter Carolus Rex och handlar förstås om Karl XII, som bekant sparkade rysk rumpa och sedan själv blev sparkad i rumpan. En strof ur sången är t ex
"Framåt Karoliner
Fiendens dom är här
Låt oss krossa dom
Kasta in dom genom helvetets portar"
Vilket är ett intressant låtval i sammanhanget.
Frågan är inte svart-vit. Antingen anser man att Sabaton är fria människor och får göra som de vill då de bor i en västerländsk demokrati, eller så anser man att kultur bygger broar, eller så anser man att kultur ska stå över politik, eller så anser man att allt är politik.

Och var går gränsen för nyttig idiot? Om man får betalt för en spelning, är man då en inflytelseagent eller fortfarande en nyttig idiot? Om man får betalt, fast man är fullt medveten om politiseringen är man bara nyttig, utan att vara idiot?

Jag kan inte säga att jag sitter på svaren. Själv skulle jag av personliga säkerhetsskäl aldrig sätta min fot i en diktatur, speciellt inte en diktatur jag kritiserat.

1. Klassificerar dem generellt här, jag har hört namnet, men känner inte till något om bandet.
2. Ja, generellt. Just du, käre läsare, blir förstås fullständigt mordbenägen av att träffa människor vars åsikter du inte delar, men jag pratar inte om dig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. "Och var går gränsen för nyttig idiot?"
  Bra fråga Cornu! Vad tycker du själv? Jag tror inte du är en nyttig idiot. Jag tror att du är en cynisk opportunist och NATO-Quisling. Så länge du får pengar och uppmärksamhet, vad bryr du dig då? Om du plockar upp att det svenskfientliga etablissemanget i sverige eller neocons i Washington vill ha en viss åsikt högljutt proklamerad så är du genast där och papegojar. "Vadårå, det är ju dom som har stålarna" liksom. Eller hur du nu tänker.
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så säker på att Cornu enbart är en cynisk opportunist. Han är ju en erkänd pajas med aspergerdiagnos. Så var lite snälla mot muppen!

   Radera
 2. Det är väl snarare tvärt om, att ju mer man vet om andra kulturer, desto mindre förståelse får man, och desto mer benägen blir man att slå ihjäl dem. Mångkulturen i Sverige är ett gott exempel på detta. Man kan också ta alla svenskar bosatta i Thailand som exempel. Av alla de svenskar som jag talat med som bott en längre tid där (och det är tämligen många) så har jag inte träffat en enda (inkl. etnisk svensk ambassadpersonal) som inte snackar skit om, eller är rent hatiska gentemot systemet, kulturen och befolkningen där. Ändå fortsätter de att bo kvar där. Ungefär som invandrarna i Sverige. Hatar oss dumma fula gris-hyade svenskar med och ser ner på hela vårt system, men väljer att bo kvar här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har förmodligen bara hamnat i dåligt sällskap med den typen av attityd. Du vet ju hur flugor dras till...

   Radera
  2. @Neo Cortex
   Hur tänker du egentligen?
   Kan du ta till dig enkel logik?
   Om förståelsen mellan kulturer och olika folkslag ökade vid kontakt, så skulle ju mångkulturen i Sverige fungera tämligen friktionsfritt. Likaså, så skulle inte vi inte ha miljontals människor på flykt undan krig och konflikter, vilka samtliga beror på etniska och kulturella spänningar.

   Hur kan någon inbilla sig att ett samhälle fungerar bättre ju mer olika invånarna är? Har din förståelse för t.ex. muslimer och romer ökat i takt med att de invaderat Sverige? Eller har den minskat? Jag tror vi vet svaret båda två, om du nu har intellektuell hederlighet att erkänna det.

   Radera
  3. Med tiden och exponeringen har romer och muslimer för mig gått från att ha varit tämligen ointressanta till att bli mindre enhetliga. Dina erfarenheter och värderingar är inte mina.

   Radera
  4. @Dr. Syn
   Som svar på din anekdotiska argumentation kan jag bara säga att jag arbetar dagligen med folk från hela världen. Och ingen har någonsin ens antytt att de tycker att Sverige är dåligt eller att de grishyade är fula och dumma. Snarare är de som folk är mest. Trevliga, omtänksamma, strävsamma och roliga. Det är det jag menar med att du hamnat i dåligt sällskap. Skaffa lite vettiga vänner så kanske du också blir vettig.

   Radera
 3. Förstår ingenting, deras tidigare låtar har varit minst sagt pro-polska. Med officiella översättningar till polska i deras videos. De har en stor fanbase där.

  https://www.youtube.com/watch?v=epeQwq-aYV0

  Känns definitivt som att Sabaton används som marionetter i ett propagandakrig, de har antagligen fått ett erbjudande "to good to refuse" .... Fördet här lär inte mottas väl bland Polska fans.

  SvaraRadera
 4. Det kan väl vara så enkelt att de inte tycker konflikten är lika svartvit som du Lars. Sen är de ju ett rockband som vill spela och pröjset var säkert helt OK. Dessutom är det kanske lite spännande att få se hur det ser ut inne i östra Ukraina för tillfället. Om Putins MC-knuttar står för säkerheten så kände de sig antagligen säkra också.

  SvaraRadera
 5. Basisten i Sabaton spelade förut med Raubtier, och de tillägnade en hel låt till Vladimir Putin.

  Raubtier - Dragunov

  Priviet motherfuckers I am Vladimir,
  I belive in mother Russia and I persevere.
  I was a Spetsnaz in the red army
  and there was no better killer than me
  But the Glasnost came and I lost my job,
  and became a hitman for the russian mob
  I shot and killed both pimps and tsars for Vodka, guns and kaviar.

  Dragunov and Stolichnaya,
  Smirnoff and Kalashnikov

  I freelanced until 94 as a volunteer in the Balkan war
  and then went home to Stalingrad for cars and women, ruble and blood.
  So if you live in constant fear
  just call and ask for ... Vladimir.
  I do the business someone dies,
  nastarov'je and goodbye!

  Dragunov and Stolichnaya,
  Smirnoff and Kalashnikov

  https://www.youtube.com/watch?v=nMfrubzfWuw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där verkar beskriva nån annan Vladimir. Putin var byråkrat i St Peters burger under 90-talet. Men whatever, det är handikappad blöjor också a la KISS ändå.

   Radera
  2. "Handikappad blöjrock" skulle det stå.

   Radera
  3. Putins musiksmak verkar ganska varierad. I det här klippet sjunger han känslosamt med sammetslen röst "Bluberry hill".

   https://www.youtube.com/watch?v=IV4IjHz2yIo

   Radera
  4. Hahaha! Så otroligt långsökt, någon har spelat i ett annat band som har gjort en låt om en dekadent legosoldat på nittiotalet under USSRs upplösning. Låten är dessutom illa sedd av ryssar att döma av kommentarsfältet på youtube. Det enda du lyckas visa med att citera Dragonov är att du antingen är oärlig eller att du är en dumskalle. Eller en kombination av de två. Men tack för ett gott skratt :D
   /m2

   Radera
 6. Det är ju ett jävligt dubbeleggat svärd detta med då RU kan ha lockat dit dem för att sedan vända på hela steken och hävda att Sabbaton kom till dem och spelade krigshetsar låtar och att de Ryska arrangörerna blev lurade av Bildeberg/nazzeSverige.
  Arrangemanget kan vändas och vridas på lite hur som helst.

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig direkt känt mig kränkt men den där förbannade flaggan är ett genidrag om du vill pissa på min själ.

  SvaraRadera
 8. Är de förlåtna om de öppnar och avslutar med White death på konserten en låt som är tillägnad Simo Häyhä?

  "Hundreds of kills. a man and his rifle embody the sisu of finns
  Stay out of sight and cover your head, when he pulls the trigger you’re dead

  You’re in the snipers sight, you’re his first kill tonight
  Say goodbye, say goodbye hundreds will fall by his gun
  You’re in the snipers sight, you’re his first kill tonight
  Say goodbye, say goodbye white death is coming for you"

  SvaraRadera
 9. Just det.
  Med tanke på att Laibach är i Nordkorea och spelar för tillfället...
  För att sätta lite perspektiv...
  Jag menar, märkligare saker kan hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte släppa det här, det är bara för sjukt.
   När de kör låten: Tanz mit laibach, att höra den i Nordkorea av alla ställen i världen!!!

   Hoppas de har Mao kostymer på sig.
   Titta själva, och föreställ er att de klär sig som Mao.
   https://youtu.be/Glu9wA4HjE0

   Undrar vad de i publiken tänker.
   Som sagt var, fullständigt skruvat.

   Radera
 10. "Sveriges nya flagga om Sverigedemokraterna
  får makten känns relevant i sammanhanget."

  Detta känns extrem oseriöst, varför skulle det vara den nya flaggan? P.g.a Natomotstånd? Ett parti som genom sin hela existens vill deklarera Sveriges särart och komma ur EU arbetet finner sig väl knappast i att ligga under rysk flagg i stället? Rysslands mer konservativa och nationalistiska framtoning torde väl vara den enda bryggan mellan SD och Ryssland. Jag finner ofta dina texter som en frisk fläkt i ett svenskt medielandskap av galenheter och brist på analys men när det kommer till SD är du ju lika rabiat som de alla andra, vilket i alla fall för mig skadar din trovärdighet i alla frågor. Slutligen vad har Sabaton med SD att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad Sabaton med SD att göra vet jag inte. Men SD har konsekvent röstat pro-Putin i alla omröstningar i Europaparlamentet och det finns en mycket stark falang i SD som hyllar Putin.

   Radera
  2. Att rösta mot vidare sanktioner mot Ryssland är inte detsamma som att stöda Putin. Sanktioner slår i första hand mot folket, inte ledaren. Sanktioner är dessutom en alldeles utmärkt grogrund för vidare konflikt.

   SD röstar dessutom oftast med den EU skeptiska falangen och de har väl enklare att se det geopolitiska spel som ligger till grund för Ukraina-Ryssland konflikten. En konflikt som egentligen borde benämnas EU/NATO-Ryssland konflikt.

   Radera
  3. Jag vet att Ryssland och många i väst inte ser Ukraina som en riktig nation men jag kan försäkra dig om att ukrainarna själva inte hålle rmed.

   Och självklart är det så att man stödjer Putin om man stöttar Ryssland. Ursäkta inte deras övergrepp med att det är synd om det ryska folket.

   Radera
 11. Lite ont i rumpan betyder inget för dessa pojkar, dom är bara helt vanliga luder helt enkelt. Relaxa litet.

  SvaraRadera
 12. Här kan det vara läge att påminna om att alla musiker och sångare i större eller mindre utsträckning är horor i händerna på sina hallickar, det vill säga skivbolag och managers, ytterst få har kontroll över sin egen karriär. Sabaton skulle iofs kunna vara ett av de band som är det, har ingen koll på den detaljen, men vet att åtminstone 4/6 av bandet byttes ut över en natt för några år sedan när karriären började gå uppåt - misslyckad löneförhandling?

  För övrigt skall ju ett annat gäng lyxhoror spela landskamp mot Ryssland om några dagar, mitt under deras pågående krig mot Ukraina - Zlatan & Co, ifall någon har glömt bort det! ;-)

  SvaraRadera
 13. Tung musik är det enda som överlevde singulariteten, i multiversen skakar alla skalle!

  SvaraRadera
 14. Man undrar om de spelade sin egen låt "Ukraine - We Resist And Bite!":

  Ukraine - We Resist And Bite!

  Man får hoppas killarna i bandet hade med sig mycket glidmedel för här har de helt klart tagit pengarna och lagt sig på rygg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att göra det klart. Resist and bite handlar inte om Ukraina utan om ett belgiskt kompani under andra världskriget som lyckades göra väldigt hårt motstånd mot Tyskarna.

   Radera
  2. Jag antar att dom inte bryr sig om politik och följer sitt hjärta istället.

   Radera
 15. Att Cornu med sitt inlägg återigen visar att han sålt sin själ. En man som skriver om försvar historia och inte känner till Sabatons enastående krigshistoriska texter..... Skriva hånfullt om dem. Ha ha.

  SvaraRadera
 16. Jag har sett Sabaton live när Sverige var ockuperat av Göran Persson, samt när vi var ockuperade av Reinfeldt. Behöver inte betyda att Sabaton stödde någon av ockupationerna, utan att de ville göra sina fans glada. "Don't make mysteries when none exist", som Ockham lärde oss.

  SvaraRadera
 17. På Sabatons officiella forum är beteckningen för tillställningen "Sevastopol, REPUBLIC OF CRIMEA @ 70 Years WW2 Anniversary". Jag tillhör dom som för det mesta tycker att kultur/idrottsutbyten är av godo så länge det hålls på en gräsrotsnivå. Har själv varit med och i någon mån skänkt legitimitet till stater som "Turkiska Republiken Nordcypern" och "Palestinska självstyret". Har dessutom varit på Krim vid två tillfällen innan ockupationen. Men så fort det finns en risk för att besöket kan användas på ett storpolitiskt sätt som man inte själv ställer sig helt bakom tycker jag att man bör låta bli den här typen av utbyten. Och att tro att ett firande av "Det stora Fosterländska kriget" på ryssockuperad mark inte i första hand är en politisk manifestation är väldigt naivt. Skulle gärna höra en kommentar från Sabaton om hur man tänkt egentligen...

  SvaraRadera