Cornucopia?

2015-08-22 08:00

Summering misslyckade tågterrordådet i Frankrike

En terrorist ombord på ett franskt snabbtåg stoppades av tre amerikaner. Här följer en summering av de fakta som successivt kommit fram och verkar bekräftat.

Terroristen är en 26-årig man från Marocko, tidigare boende i Spanien, men som sedan flyttade till Frankrike. Han ska varit känd av fransk säkerhetstjänst som islamistisk extremist.

En av de tre amerikanerna noterade att han uppförde sig underligt, och amerikanerna hörde sedan hur han laddade en automatkarbin inne på en toalett, ett ljud de i egenskap av tjänstgörande i amerikanska flygvapnet respektive nationalgardet kände igen.

Terroristen kom ut från toaletten i bar överkropp och öppnade eld. En man från Bretagne ska ha träffats i halsen och en till passagerare ska ha blivit skjuten. 

Den franske skådespelaren Jean-Hugues Anglade krossade ett larmglas när han hörde skottlossningen från vagnen bredvid och fick lätta skärsår på handen.

Amerikanerna, Alek Skarlatos, Spencer Stone och Anthony Sadler, rusade tio meter mot terroristen, ledda av Stone, fick ner honom på marken och avväpnade honom från automatkarbinen, som var av sk Kalashnikov-typ. Terroristen drog en kniv och högg Spencer Stone i hals, huvud och nacke, varpå Alek Skarlatos slog terroristen medvetslös med automatkarbinens kolv. Terroristen fjättrades sedan med någon form av rött bälte eller rem med bistånd från brittiska lite äldre IT-konsulten Chris Norman. Den knivskurne Spencer Stone stoppade med händerna blodflödet från terroroffret som blivit skjuten i halsen, genom att trycka på skottskadan med handflatorna till ambulanspersonal anlände. Man gjorde patron ur på automatkarbinen och ställde den åt sidan på ett passagerarsäte.

Terroristen ska förutom kniv och automatkarbin även haft en pistol (eng handgun). På sig hade han totalt tio magasin med 300 kulor till automatkarbinen. Foton på magasinen insamlade och uppradade av franska polisen finns på nätet, men inget foto på automatkarbinen. Magasinen är dock tydligt av "Kalashnikov-typ".

Initialt påstogs det att amerikanerna skulle varit tjänstgörande i marinkåren, men Spencer Stone är  markpersonal i amerikanska flygvapnet och hade semester från tjänstgöring i Afghanistan. Alek Skarlatos ska vara deltidsmedlem i amerikanska nationalgardet, ungefär motsvarande en svensk GSS/T. Han tillhör nationalgardet i Oregon, specifikt 41:a infanteribrigaden. Anthony Sadler är student.

CNN har en blodig filmsnutt från eftermälet, filmad av Anthony Sadler efter allt lugnat ner sig, inklusive den professionella fjättringen av terroristen. På filmen ser man bland annat den fjättrade terroristen, hur en blodig Stone håller händerna på halsen på det skottskadade offret, samt automatkarbinen av Kalashnikov-modell. Stone har flera knivskador i bakhuvudet och nacken, samt är blodig på ryggen. Vinkeln gör det svårt att identifiera automatkarbinen är en AK-47, AKM, AK-74 eller någon annan variant, än mindre var den tillverkats och om det är en kopia eller en licenstillverkad modell. Min bedöming: Den ser mest ut att vara en "AK-47" med kortad eller avsågad pipa utan sikte och utan flamdämpare. Jag tror man kan utesluta AK-74 och AKM. Militärhistorikern och sergeanten David Lewin skriver på Twitter att baserat på en stansad låda är det troligtvis en AKM-variant. 4. Logistik verifierar att det är en AKM, baserat på foton på AK-47, AKM och AK-74.

Under omständigheterna ett föredömligt agerande från de inblandade passagerarna, som omedelbart gick till motangrepp och tog initiativet från terroristen. Riktiga hjältar och säkerligen sticker det extra i ögonen på bakomliggande organisationer att det var amerikaner och en britt som övermannade terroristen. Tipset vid terrorangrepp är att som Sadler först ta fram telefonen och filma efter att terroristen nedkämpats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

50 kommentarer:

 1. Han betedde sig konstigt och de hörde hur han laddade en automatkarbin inne på toaletten. Varför väntade de till han kom ut och började skjuta? Verkligen tur för passagerarna att de hade dessa modiga herrar i just den vagnen annars verkar det ju som om han hade planerat att gå igenom hela tåget... Vi kanske måste börja fundera på vad vi skulle göra i liknande situation, kan ju lika väl hända i sverige nästa gång. Vad fan är det som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske tyckte det lät som det, men ärligt talat försöker nog de flesta bortförklara det hela internt. Men det gav dem iaf handlingsberedskap när han kom ut och faktiskt öppnade eld.

   Gissar att det hela gick som det gick eftersom de rusade direkt innan terroristen fått kontroll över situationen och mördat alla de närmaste. Hade han väl fått ut avstånd hade det blivit svårt att rusa och tackla honom.

   Radera
  2. Nej nej, det händer inte i Sverige, inte så länge vi delar ut frikostiga bidrag till alla som lyckas ta sig hit och till konstiga organisationer med islamister i ledningen.
   Men om vi slutar med det eller på allvar börjar kriga mot IS och annan islamsk extremism, då kan vi få problem.

   Radera
  3. Sverige hotar att bli ett Rwanda på sikt. Antingen utrotar hutuerna tutsierna eller så utrotar tutsierna hutuerna. Men något sådant kan inte hända i Folkpartiets Sverige, där det är fint att vara naiv. Man bekymrar sig inte över att vissa religioner vägrar skriva på pseudoreligiösa teser om alla människors lika och okränkbara värde.

   Radera
  4. Det är nog lite personligt hur man reagerar i en plötslig livshotande situation. Skulle grovt kunna delas in i de som desperat försöker fly, de som fryser i skräck, de som inte fattar vad som händer, och de som går till våldsam motattack. Sen finns det förstås de som i detta fall har en viss grad träning och agerar proaktivt ändamålsenligt och "proffsigt".

   Radera
  5. Absolut. Tror det var Skarlatos som ropade ut en order om att gå till angrepp, och Stone lydde instinktivt och ledde rusningen. Eftersom de hade viss grad av träning att som militärer blint och omedelbart lyda order kan detta ha hjälpt.

   Radera
  6. Fast om de hörde att han laddade AKn på toan kan man undra varför de inte ställde sig i beredskap utanför och knockade honom direkt när han kom ut med bössan i högsta hugg. Men det var nog som du säger att de inte riktigt trodde på vad de faktiskt hörde, och att det blev en efterhandskonstruktion som stämde med det som inträffade.

   Radera
  7. De var tydligen tio meter bort. Enligt en del uppgifter ska de följt efter terroristen då han uppträtt misstänkt.

   Radera
  8. Och ja, det låter ganska mycket att mata fram en patron i en automatkarbin.

   Radera
  9. @Neo Cortex, Precis vad jag undrar också, förmodligen bara ännu förvirrade nyhetsuppgifter, journalistfail. Att fylla 10 magasin tar ett stund. Nån som köade utanför toaletten och hörde plingen kanske undrade vad snubben led av för magåkomma...

   Radera
  10. Vad yrar du om? Han laddade automatkarbinen, inte magasinen, dvs han körde in en magasin i automatkarbinen och drog tillbaka slutstycket och släppte fram detta för att mata fram den första patronen.

   Radera
 2. Och som vanligt står de patetiska Européerna(läs: Fransmännen) handfallna och skriker efter amerikansk/Brittisk hjälp :)

  SvaraRadera
 3. Jag vet vad vi borde göra och det vet nog ni också.
  Men ingen svensk politiker kommer att föreslå det, inte ens Jimmy vågar lägga ett sånt förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vi göra det, trots att vår mikroskopiska polis och militär är så demoraliserade, oorganiserade och stort övermannade?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Hets mot folkgrupp raderad. Skärp dig.

   Radera
  4. Du sätter fingret på själva problemet precis där Cornu, ingen vågar ens säga vad som skulle behöva göras då det är reglerat i lag nuförtiden, dvs vi är redan invaderade och förlorade.

   De flesta har bara inte fattat det ännu

   Radera
 4. Ännu en bekräftelse på uttrycket "when guns are outlawed, only outlaws have guns". Eftersom vapenlagarna hade sett till att alla andra på tåget var obeväpnade (samtidigt som de uppenbarligen inte påverkade gärningsmannens möjlighet att beväpna sig) så var det bara ren tur att det inte blev ännu en blodig massaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut handlar det om ren tur. Helt avgörande var vilka individer som satt så nära terroristen och att de hade sinnesnärvaron att agera omedelbart utan tanke på sin egen säkerhet. Det kunde gått helt annorlunda, med hundratalet mördade.

   Radera
  2. IRA:s uttalande efter Thatcher överlevde hotellbomben i Brighton passar in i sammanhanget:

   "Today we were unlucky, but remember we only have to be lucky once. You will have to be lucky always."

   Radera
  3. Japp. Ochdet som stoppade IRA var inte britterna utan att IRA flrlorade sitt folkliga stöd pga sin brutalitet, och tvingades till förhandlingsbordet. När händer det i EU?

   Radera
  4. Irländarnas välstånd växte såklart på 90 talet och det gjorde också att de var mindre benägna att lyssna på IRA.

   Radera
 5. Behöver inte vara ett terrordåd - Att försöka använda SJ:s toaletter kan väl göra vem som helst mordbenägen?

  Vad sa du? Inte Sverige? Inte SJ? Inte gynna SD? OK - då glömmer vi detta, gör som kungen och vänder blad...

  SvaraRadera
 6. Vi i sverige får väl stärka beredskapen med fler genuscertifierade dialogsoldater som i detta fall skulle samtalat med terroristen och försökt förstå varför han uppträder så aggressivt.

  Vårt stora handikapp i väst är att vi försöker bekämpa dessa terrorister med våra värderingar, med respekt för lag ordning och individen. Dessa individer ****er högaktningsfullt i detta och ser snarare det som vår svaghet som kan utnyttjas för deras syften.
  Och i just sverige har vi den mest naiva synen av alla i denna fråga.

  Medeltiden kom på besök och möter det moderna samhället. Vi kan snacka om "mörka krafter" då…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, USA och även tex Ryssland agerar aggressivt mot terrorsiter, Sverige gör precis tvärt om och tror att terapi och bidrag skall lösa problemen.
   Sverige är definitivt ett av det mest mesiga länderna i världen.

   Radera
 7. Många teorier om bössans typ!
  Men var var den inhandlad?
  Lokala ICA läs Carrefour eftersom det var i Frankrike, eller var det IKEA nu igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte direkt svårt att smuggla vapen om man vill det. Det är ju inte direkt så att tullen står o söker igenom ALLA bilar, bussar, långtradare, brev, paket, de tusentalet Containrar som finns på Container båtarna som hundratal anländer till europa dagligen. (du behöver inte vara ett företag för att hyra en Container, kostar en 20-30 tusen att hyra en container privat).

   Radera
  2. Fråga: Kan vapnet ha varit gömt ombord på toaletten i förväg?

   Radera
  3. Han kanske hittade den under en buske i lekparken på Seveds Torg i Malmö?

   Radera
 8. Han kommer att avfärdas som ytterligare en enstaka galning.

  SvaraRadera
 9. Enligt Paris Match skall det ha varit på sträckan Amterdam - Paris.

  SvaraRadera
 10. Flygplatskontrollerna är ett hot mot säkerheten på tågen. Man har flyttat hotet istället för att avvärja det. Utmärkt jobbat av soldaterna, de är förstås väl medvetna om vad som borde ha gjorts ombord på kapade flygplan 911.

  SvaraRadera
 11. Verkar inte som om svensk press på nätet skulle vara intresserade av detta.
  UNT har till exempel en artikel om att varg skall ha rivit 10 får.
  Kanske uppslag till ett inlägg, Lars W?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterade också detta. Det är bara SD, SD och SD sedan Läckberg mfl i MSM.
   Hade nog varit annorlunda om det suttit en svensk på tåget? Apropå att alla människor är lika värda...

   Radera
  2. En varg som rev tio får? Varför inte se de uppenbara likheterna med detta?

   Radera
 12. Får jag bara fråga vad som gör att du utesluter AKM, men inte AK-47? Då nästan alla AK-varianter i oroshärdar är just AKM och inte AK-47.

  SvaraRadera
 13. Min första tanke var att jag har väldigt svårt att se feminiserade svenska män agera på detta resoluta sätt. Jag undrar också på vilket sätt våra samhällen blir rikare av mångkultur? EN rasistiskt tanke kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk i gemen brukar ofta hänvisa till mat. Nuförtiden kan man äta thailändskt, kinesiskt, libanesiskt osv i de flesta svenska städer. Sedan säger många att svenskar är så jante och tråkiga. Detta är såklart bara multikulturens yta. I djupet finns även problem.

   Själv har jag länge varit skeptisk. Tror inte att multikulti är så lyckat. Integration är nödvändigt för ett långsiktigt välfungerande samhälle. Finns kanske några historiska motsägelser till detta? Men på det stora hela är det nog i överensstämmelse med historiska observationer.

   Så länge det finns gott om resurser så länge fungerar nog multikulti hyggligt och sämja kan vidmakthållas. När samhällets resurser tryter kommer däremot de olika parterna ställas mot varandra på mindre godmodigt vis. Denna mekanism måste man räkna med om man ansvarar för ett samhälle, vilket ju trots allt våra rikspolitiker gör. Räknar man inte med en sådan mekanism är man naiv eller oansvarig. Detta gäller överlag om samhällsfragmentering som inte bara behöver vara kulturell fragmentering utan kan även vara politisk som tex höger och vänsterextremer. Sverige verkar utvecklas mot en kulturell och politisk fragmentering.

   Radera
  2. Just den parallellen stämer ju väldigt bra. Det beror naturligtvis på en massa asylsökande japaner att sushi slagit igenom i Sverige.

   Radera
  3. Flyktingar kommer FRÅN mångkultur.

   Är det inte märkligt? Detta nirvanatillstånd GENERERAR flyktingar!?

   Radera
  4. @ronny
   Det är i alla fall inte svensken som dragit hit sushin. Jag gav bara exempel på vad vanliga svenskar på gator o torg säger om multikultis fördel. Om det är korrekt eller inte kan man såklart fråga sig. Det är ju inte heller italienare som driver pizzeriorna. Så något virrigt är det.

   Radera
  5. Ronny Paulsson: Nej, kanske inte så många av de "ursvenska" männen, men däremot skulle säkerligen en hel del invandrargrabbar reagera ungefär som de amerikanska soldaterna. Se bara på exempel med killar som räddat folk som drumlat ner på tunnelbanespåret.

   Radera
  6. Den svenske mannen är såklart värdelös i situationer där hårdhet tarvas. Men som fundament i ett välfungerande samhälle är den töntige "svenske mannen" betydelsefull om inte avgörande, även om det har gått till överdrift i töntighet på sistone. När jag bevistat tex ryssland och sydamerikanska länder har jag bekräftat att männen generellt är mer macho, dvs mindre kompromissvilja, bestämda åsikter, önskan att skaffa sig en bmw eller blingbling till frugan istället för att se till att ordna så att huset fungerar så att frugan slipper frysa eller bli våt osv. Män av detta slag försvårar såklart övergången till ett välfungerande samhälle. Jag är tex övertygad om att om alla män i ryssland töntifierades till svenssons nivå skulle ryssland bli ett mer mycket mer välfungerande samhälle i ett slag.

   Men som sagt om tiderna hårdnar blir herr svensson snabbt obsolet.

   Radera
  7. Östermalm är invandrartätt. Framgångsrika invandrare som skapar förmögenheter och ofta jobb till andra gillar att visa sin framgång med en bostad på Östermalm.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Ja, det påstod även Jan Guillou. Har själv inte lagt märke till att Östermalm är särskilt multikulti snarast tvärtom.

   Radera
  9. Räddat på tunnelbanan?
   Var det inte en kille som tag plånboken och stack?
   Man var visst tvungen att visa hans nuna, trots allt!
   Dröm på herrar bloggare!

   Radera
 14. Även om det hela skedde i Frankrike är det uppenbart att bilden till den bloggpost bör vara stjärnbaneret.

  SvaraRadera
 15. Ja, Sebbe, det borde det!
  Skall genast meddela hustrun.
  Det var visst en Margret Ross som designade baneret...

  SvaraRadera
 16. Men som humanitär stormakt måste vi väl erbjuda marockanen asyl?

  SvaraRadera