Cornucopia?

2015-08-04 15:08

Ryssland gör formellt anspråk på Nordpolen

Ryssland och Putinregimen i Kreml har nu lagt fram ett formellt anspråk på att Nordpolen är ryskt rapporterar Barents Observer. Anspråket grundar sig i att Ryssland nu hävdar att den ryska kontinentalsockeln sträcker sig ut över och förbi Nordpolen.

Barents Observer skriver:
"If approved, the Russian claim will expand the country’s territory by 1.2 million square kilometers. Estimates indicate that the area include 594 oil fields and 159 gas fields as well as two major nickel fields and more than 350 gold deposits. Initial recoverable fuel resources are estimated to 258 billion tons of fuel equivalent, representing 60 percent of Russia’s total hydrocarbon resources."
Man hävdade redan 2002 att Nordpolen var ryskt, men fick ett avslag från FN:s då ytterligare forskning krävdes. Vilket Ryssland nu hävdar har uppfyllts.

Den ryska upprustningen och uppsättandet av flera nya arktiska förband och militärbaser de senaste åren är förstås inte en slump. Man har full avsikt att backa upp sitt anspråk på Nordpolen militärt och i slutändan baserar sig suveränitet alltid på förmågan att kontrollera det egna suveräna territoriet. Något som Sverige bör ha i åtanke nu när vi avrustat svenskt försvar.

Samtidigt har det visat sig att inte ens innan oljepriset kraschade var det lönsamt att utvinna den arktiska oljan och gasen från rysk sida, och jätteprojekt har redan tidigare stoppats. Uppenbarligen behöver man långt över 100 USD per fat olja för att få ekonomi i exploatering av dessa resurser. Å andra sidan kommer den globala uppvärmningen att göra det billigare att utvinna den arktiska oljan och gasen längre fram under århundrandet.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. Jag tvivlar på att något västland klarar av att reagera. Men den extremistiskt invandringsfientliga staten Kanada kanske? Putler fortsätter tills han möter på motstånd. Och det gör han inte västerut. Men rösta vidare ni som trooor på era politiska parasitmiljonärer. Plötsligt kanske de blir motstatsen till allt vad de faktiskt är, och förverkligar era önskedrömmar? Kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väst behöver inte reagera. Tids nog kommer F! skicka hbtq-aktivister till Ryssland, och då är storhetstiden över. Tills den dagen kommer, kan vi försöka stoppa Putin genom att plita ner våra anarkokapitalistiska foliehattsvisioner :) Ju fler inlägg, desto svagare Ryssland... och Kanada!

   Radera
 2. De får nog lov att skynda sig om de ska hinna få upp oljan.:-) ..gräddan av ryska forskare ("Habibullo Abdussamatov of the Pulkovo Observatory of the Russian Academy of Sciences, the scientist who heads Russia’s space research laboratory and its global warming research") förutsäger långtgående istillväxt världen över vilket redan dessutom är ett begynnande faktum vid polerna
  http://business.financialpost.com/fp-comment/lawrence-solomon-global-warming-doomsayers-take-note-earths-19th-little-ice-age-has-begun

  SvaraRadera
 3. Så förvånande att rysk forskning visar att ryskt territorium ska utökas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mera förvånande än att konungariket Sverige aktivt har bidragit till att bomba Libyen tillbaka till stenåldern.

   Radera
  2. wikstrom, som om Libyen någonsin kunnat lämnat stenåldern efter den muslimska invasionen för över tusen år sedan. Då var Libyen en av världens högst stående kulturer. No more liksom. Gadaffien var bara en tillfällig råvaruexporterande tyranni.

   Radera
  3. Kapitalist, Libyen hade jämte Sydafrika den högsta levnadsstandarden i Afrika trots Khadaffi eller var det tack vare Khadaffi ? Kan du berätta för mig vilket hot Libyen utgjorde mot Sverige eller Nato. Kan du även berätta för mig vilka länder som utgör ett teritoriellt hot mot USA. Om nu Libyen var ett stort hot mot världsfreden och sina egna innevånare varför har inte samma sorts militära aktion drabbat t.ex. NordKorea?

   Radera
 4. Danmark som även gör stora anspråk får väl skicka ubåten sälen som bistod ökenkriget i Irak tidigare till norpolen för att hålla ställningarna mot ryssen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark varför ska dom äga nordpolen?
   Det är precis lika illa som att Putin äger nordpolen.
   En dag dör Putin av ålder och det kan bli en mönsterdemokrati i Ryssland ( tvivlar på det) är det då rätt att Danmark som då leds av en nazist att äga nordpolen?

   Internationella lagar måste följas även om det gynnar Putin.
   Min åsikt är att inget land ska äga nordpolen, FN är en rimlig ägare.

   Din länk är bra
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Lomonosovryggen

   fången på fyren
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Tsesisolyckan
   Vi är lika grisiga som Putin, lagar följs inte, vi förfalskar bevis, ljuga kan även vi i väst göra.

   Jag vill absolut inte att putin får nordpolen.

   Radera
  2. För att Grönland gränsar mot nordpolen like Ryssland och Kanada.

   Radera
 5. Så länge Ryssland bara tänker i termer av landyta/råvaror kommer man aldrig att utvecklas i rätt riktning.

  SvaraRadera
 6. Hur kan man göra anspråk på ett stort isflak?
  Cornu : Skriv om Antarktis, som i princip är off-limt för alla sen 1957 (Antarctic treaty). Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå? Det är väl genialiskt att göra anspråk på ett isflak? Skulle det accepteras så kan man ju sen ifall det smälter lite hävda att vattnet i östersjön minsann är ryskt...

   Radera
 7. Jag har följt denna blogg ett tag nu men har inte kommenterat något för att inte låta tillrättavisande eller så. Men nu känner jag att jag måste ge min syn på det hela.

  Ryssland är ett land som producerar mest olja i världen, ca 10 miljoner fat om dagen. Samtidigt förbrukar de ca 3 miljoner fat om dagen, eller 0,02 fat per skalle. De är alltså ett land som har väldigt mycket av det som alla vill ha och som hela vår moderna civilisation är så beroende av.

  USA är ett land som en gång i tiden producerade mest olja i världen och som inte heller förbrukade allt själva. Idag däremot producerar USA ca 9 miljoner fat om dagen men de förbrukar 19 miljoner fat om dagen, eller ca 0,06 fat per skalle. Oooops, det fattas alltså hela 10 miljoner fat per dag, typ lika mycket som det Ryssland själva producerar.

  Sverige konsumerar 316 tusen fat om dagen, tusen, inte miljoner. Det blir ca 0,03 fat per skalle. Alltså konsumerar USA dubbelt så mycket som t. ex. Sverige, eller trippelt så mycket som Ryssland.

  Leta nu inte efter fel i mina siffror, de är ett par år gamla och tagna från Wikipedia. Poängen är det relevanta här och på det stora hela så stämmer det.

  Hela världspolitiken handlar om överlevnad. Det är en katt-o-råtta-lek mellan USA och Ryssland, mellan den som äter mest och den som har mest.

  Om inte USA får konsumera sina 0,06 fat olja per person och dag så kommer det leda till kravaller och ev. inbördeskrig och i ett land där alla har vapen är det nog ingen bra idé.

  Nordpolen är ett enormt oexploaterat område med förmodade och ev. bevisade naturresurser. Ryssland vill helt enkelt säkra sin egen överlevnad. Krim har t. ex. mycket gas och "färdig" infrastruktur med pipelines, hamnar, raffinaderier osv. Irak hade/har olja, Libyen också osv.

  Jag tror att det riktiga kriget om den sista oljan börjar ta fart på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inlägg TC. Det är energin allt handlar om till slut. Måhända kommer den ekonomiska skuldbubblan brista innan vi hinner börja kriga på riktigt och begränsa tillgängliga resurser till mat för dagen i stället för till vapen.

   Radera
 8. Och det behöver inte alltid vara ekonomiskt försvarbart att ta upp oljan om man tänkt o använda den i framtida krigsföring när väl olje bristen börjar märkas markant för gemene man.

  Men som sagt, vi klarade av WW2 med betydligt mindre olja i omlopp. Frågan är dock hur mycket olja mordern intensiv krigsföring slukar. Eller om vi komemr ha flera lågintensiva krig runt om i världen framöver....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att dagens militära industri slukar avsevärt mer olja än under WW2. Man måste komma ihåg att oljan är idag så mycket mer än bara bränsle.

   De s.k. lågintensiva konflikter du pratar om har vi redan. Den främsta då i Syrien och Irak med IS i spetsen.

   Det finns hur mycket information och konspirationsteorier som helst som har teser som förklarar varför dessa konflikter existerar och vem som ligger bakom osv. Man kan välja att tro eller inte tro på dessa eller tro på vissa, det spelar egentligen ingen roll. Det som jag är övertygad om är att den officiella bilden vi ser i allmän media inte är 100% sann.

   Vad är då sant? Varför händer det som händer? Varför finns det en global skuldbubbla? Kommer den att brista? Är det en "global elit" som ligger bakom? I sånt fall varför då, de har ju redan all makt och pengar. Är Putin maktgalen och vill ta över hela Baltikum, varför då? För att han är galen? Kom igen.

   Jag har funderat på dessa frågor och letat info, läst allt från fakta till konspirationsteorier och kommit fram till detta:

   Vad är det som ALLA människor på jorden MÅSTE ha? Jo, mat och vatten och tak över huvudet, typ. Spelar ingen roll om man är fattig bonde i tredje världen eller tillhör makteliten någonstans. ALLA måste äta.

   Och nu råkar det vara så att en viss del av befolkningen har sådan makt att de kan påverka alla andras liv. Varför gör de det då? Jo, för att de också är bara människor och vill säkerställa sin egen och sin avkommas framtida överlevnad och kämpar för att behålla det de har.

   Oljan är den naturresursen som binder ihop oss alla idag, inte enligt biologin men enligt det moderna samhället så vi har alla blivit indirekt beroende av det. Det är den naturresursen som idag ger oss möjlighet till mat, vatten och tak över huvudet och det är därför som jag tror att ALLA konflikter handlar om det.

   Sorry för lite långt inlägg och kanske lite OT men jag var tvungen att få det ur mig bara.

   Radera
  2. För att vara lite konspiratorisk så kan det mycket väl vara så att makteliten vill ha ett globalt kaos och ur kaoset skapa sin nya världsordning.

   Radera
  3. Den teorin har jag redan gått igenom. Inget fel med den i sig så visst skulle det kunna vara så men tittar man in lite djupare så får jag inte ihop det helt och hållet.

   Varför skulle makteliten vilja ha en ny världsordning, jag menar det är ju makteliten vi pratar om här, alltså de som redan har all makt som finns. Att skapa kaos kostar massor i resurser (jag nämner inte pengar då de är virtuella och kan skapas efter behov) och att ur kaoset skapa en ny världsregering kostar nog ännu mer.

   Det enda som skulle i sånt fall tala för denna teori är ifall makteliten är väl införstådd i dagens och speciellt morgondagens resursproblem och har en plan för att säkerställa mänsklighetens och i synnerhet sin egen överlevnad. Men för att få ihop den formeln måste man för det första ha en organiserad maktelit och här finns det en hel del motsägelser. Dessutom måste man nog kapa befolkningsmängden med en hel del och sen ta kontroll över den resterande delen, i princip förslava folket för att själva fortsätta att leva gott för all framtid, typ. Men då är vi inne på djupt vatten här. Det är ett känsligt ämne. Jag menar vem skulle i sånt fall få leva och vem skulle få dö? Det pågår säkert även en maktkamp INOM denna maktelit, som det alltid har gjort sedan människan bildade samhällen.

   Läs lite om hur det gick för "Påskön", intressant om du inte redan visste.

   Hyfsad teori annars men jag är inte helt såld på den, för många luckor.

   Radera
  4. Makteliter finns utan tvekan i olika konstellationer. T ex Bilderberggruppen och liknande sammanslutningar finns naturligtvis. Men jag tror mycket skapas av de allt större multinationella företag som inte längre har någon nationell identitet utan bara ser till kortsiktig vinst.

   Om vi ser på USA så växer det militärindustriella komplexet av sig självt utan så mycket medverkan från politiker. Vapenindustrin vill producera fler/nya vapen, NSA och CIA vill utöka övervakning, Silicon Valley vill utveckla nya effektivare program för övervakning, etc. Alla de olika företagen vill självklart växa och letar efter nya uppgifter.

   Det blir korskopplingar på olika nivåer mellan företagen utanför politikers kontroll som gör att de växer av sig självt. Politiker har tappat kontrollen då det blivit för komplext att försöka styra allt. Vi har en situation där den verkliga makten ligger i företags styrelserum, inte hos valda politiker.

   Sen är jag övertygad om att kunskapen om den stundande energibristen och dess konsekvenser finns hos flertalet industriledare och toppolitiker i dag. Men då det inte finns nån väg ur fällan så väljer de att hålla masken så länge det går....

   Radera
  5. Det var en riktigt bra teori du har där Pogust. Värt att tänka igenom ett par varv.

   Radera
 9. Ingen soldat kan vara på två ställen samtidigt. Om NATO flyttar soldater till egna/kanadensiska/danska baser i området (eller börjar bygga nya) så kan dessa soldater inte samtidigt vara i Ukraina/Turkiet/Asien/Etc. Win-Win för Ryssland oavsett reaktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med andra ord skulle det lika gärna kunna vara Ryssland som har gett IS en sandlåda att härja fritt i, skapa kaos, uppehålla NATO/USA och dränka Europa med flyktingar samtidigt som de i lugn och ro säkrar Arktis, halva jordklotet därifrån.

   Radera
  2. IS har tillåtits breda ut sig av flera spelare i regionen. Den gamla konflikten USA-Ryssland har spelat in då Syrien har stöd från Ryssland (och Iran) medan Turkiet, Israel, Saudi etc stöds av USA. Kraftmätningar via proxy.

   Att IS har kunnat vinna så mycket terräng få snabbt utan hjälp är omöjligt. Logistiken att få fram mat och vapen till den växande styrkan kan bara skötas av nån med stora resurser. En del tyder på att Turkiet sköter mycket av det, så länge det gynnar dess intressen i drömmar om ett återuppstått Ottomanskt rike. Jag tror nog IS tappar sin styrka när de inte längre har support från nån stormakt. En fungerande stat skapas inte av ett gäng indoktrinerade jihad-krigare.

   Turkiet siktar på att bli en stormakt igen, men Kurderna sitter mitt i smeten med sin egen dröm om oberoende och därför en måltavla för Turkarna. Hela regionen är en salig röra av nationella och religiösa motsättningar som eldas på av USA:s oljeberoende och Rysslands försök att begränsa dem.

   Radera