Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-08-26 09:14

Regeringen sponsrar kommunpamparnas bonuslöner

Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet kommit överens om att sponsra de kommunala fastighetspamparnas lönebonusar med en miljard kronor. Detta sker genom att de kommunala fastighetsbolagen inte ska behöva belasta sina bonusgrundande vinster med att finansiera nödvändiga renoveringar av hyresrätter.

Regeringen och Vänsterparitet anslår en miljard ofinansierade kronor till hyresvärdar som planerat att renovera nedgångna lägenheter i förorternas miljonprogram. Därmed slipper de berörda, främst kommunala, fastighetsbolagen att behöva ta pengarna för renoveringar från sina vinster, som alltså kommer öka. Därmed får också de kommunala fastighetsbolagens chefer högre bonusar som belöning för sin skicklighet i att regeringen tog detta beslut. Kommunerna kan fortsätta att lyfta stora vinster ur bolagen, som kan gå till arenabyggen eller annan kommunhybris.
Ingen miljard till nybyggen.

Till de fårket i väljarkåren säljs denna miljardbonus in som att man gör väljarna en tjänst. Men det gör man alltså inte. I praktiken går miljarden bara rakt in i kommunkassorna och gör i praktiken inte någon skillnad när det gäller faktiska renoveringar.

I den mån man faktiskt skulle ökat renoveringstakten, och inte bara tackat för kaffet, hade förstås den sk "bostadsbristen" förvärrats, eftersom hyresgästerna behöver en annan bostad medan renoveringen pågår - kort sagt att lediga lägenheter används för renoveringshyresgäster istället för till folk som har ett behov av en bostad.

Några "nya jobb" kommer inte heller skapas, utan istället skulle en ökad efterfrågan på byggarbetare bara höja byggbolagens offererade priser.

Man måste fråga sig om politikerna är dumma i huvudet (1), okunniga (2), obildade (3), saknar analytisk förmåga (4) eller om de är fullt medvetna (5) om att hela subventionen är ett enda slag i luften och inte kommer göra någon skillnad alls? Fast varför inte 1 - 5 samtidigt? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Politiker har tydligen jämnt otur när de tänker, vänster sådana något oftare.

  Wankers...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de är ju staten och allt staten gör är ju bra, bra är allt som staten gör. Staten är ju den enda lösningen på vartenda problem. Åtminstone påstår alla här det hela tiden. "Hade vi bara haft en borgerlig/socialistisk//islamistisk bostadsminister så hade det inte funnits någon bostadsbrist eller bostadsbubbla" upprepar alla här hela tiden och trooor att Gud Staten är den frälsningen, mer av samma som misslyckas. När jag med konkreta exempel påpekar att allting alla stater alltid har gjort har lett till katastrof för samhället, så anklagas jag här för att vara "en extremist med principer".

   Radera
 2. I de kommuner jag haft inblick i bestäms företagets vinst av styrelse och det är absolut ajabaja för vd att över eller underskrida detta (låter märkligt, men så funkar det ofta hos allmännyttan). Har aldrig hört talas om en allmännyttig vd med bonus baserad på vinsten. Kan ju förekomma ändå, har du exempel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket ovanligt med ersättningslägenheter även vid stora ombyggnader. Endast medicinska skäl brukar godkännas, och då går kommunen in och sponsrar extrakostnader.

   Radera
  2. Prestationsbaserad lön i kommunala bolag existerar inte vad jag vet.

   Radera
 3. Cornu, vad är dittlternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att redigera på ipad suger fett.

   Radera
 4. Ett alternativ som är borgerligt är ju att införa "renoveringspeng" samma som skolpeng, äldreomsorgspeng osv. Det brukar ju fungera jättebra, varför inte här också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbcoach funkade också jättebra, eller?

   Radera
  2. Huvudet på spiken, renoveringscoacher!

   Radera
 5. Min första tanke när jag såg detta i går var ungefär "det byggs redan alldeles för få helt NYA hyreslägenheter och det är redan brist på kunniga byggjobbare på arbetsmarknaden - varför då premiera upprustning av GAMLA bostäder och låsa upp byggjobbarna där - då blir det ju ännu färre helt nya byggen?".

  Men nu förstår jag sammanhanget - nybyggen tar lång tid och sexpartiregeringen har riktigt jävla bråttom att nu på en gång köpa/muta till sig samförstånd/acceptans från de kommuner och storstadsförorter som pressas av inflyttningstrycket från 100000 nya medborgare per år. Snabba cash/bonuspengar till de kommunpampar och deras bostadsbolag som redan står där på knä och biter i kudden.

  SvaraRadera
 6. Har de kommunala fastighetsbolagens chefer verkligen resultatinriktade bonusmål?

  SvaraRadera
 7. Det är ju helt rätt att det är ett problem att kommunerna använder hyresbeståndet som en kassako. Så varför kritiserar du inte Allbolagen (heter den väl?) som tvingar de allmännyttiga bostadsbolagen att vinstmaximera?

  Vore ju rimligare att förbjuda vinstuttagen och att överskottet ska gå till nyproduktion av bostäder. Allämännyttan är inget aktiebolag, vore bra om politiker slutar leka affär och marknad och ser till verkligheten.

  Och som sann liberal, borde du ju kritisera oligopolsituationen som ensamt är en stor förklaring till de höga byggkostnaderna. Mer transparans i marktilldelning, mindre tomter så att fler än de stora byggbolagen kan ge sig in i leken och att kommunen väntar med att kräva betalning för marken tills huset står färdigt är olika metoder som skulle släppa in mindre och helt nya byggföretag. Så skulle vi få en bättre fungerande byggmarknad med större konkurrens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kritiserat detta förr, bl a prissättningen och oligopolen. Ber om ursäkt, men jag tänker inte upprepa allt jag skrivit i vartenda blogginlägg. Detta blogginlägg är en kommentar på en dagsaktuell nyhet inte ett referat av hela situationen på den mygelmarknad som den svenska byggmarknaden utgör.

   Klicka på t ex taggen "bostad" och leta dig bakåt.

   Se t ex här http://cornucopia.cornubot.se/2013/10/visselblasare-i-smahusbranschen-det.html

   Radera
  2. Bra svar, tack. Men att allmännyttan tvingas leka affär?

   Radera
  3. Visserligen ett anekdotiskt exempel men liknande fall är inte ovanliga (är själv i branschen): en orsak till att mindre byggföretag kan ge billigare priser kan vara att mindre företag i högre grad än byggjättarna tummar på säkerhet och arbetsmiljö.
   Bevittnar just nu från mitt kontor byggandet av en större byggnad med två våningar källare. Den temporära stödkonstruktionen som ska hålla schaktväggarna på plats har nu börjat luta betänkligt, mycket mer än vad som brukar anses acceptabelt ur ett säkerhetsperspektiv.
   Sannolikt har byggföretaget fått jobbet, eftersom man använder en billig konstruktionstyp som inte går att räkna hem. Men eftersom entreprenadföretaget själv ansvarar för den egna temporära konstruktionen och säkerheten på arbetsplatsen, har ingen oberoende granskning skett av det lilla bolagets beräkningar.
   De stora dyra byggjätten fick däremot inte uppdraget, eftersom de med sina utvecklade säkerhetspolicyer och arbetsmiljökrav sannolikt inte hade valt en så osäker konstruktion.
   Därmed inte sagt att det inte finns oligopoleffekter i byggbranschen samtidigt. Men små aktörer är inte alltid lämpligast.

   Radera
 8. Alternativ 6. De är korrupta.
  "Nä men gud, du misstror alltid politiker, de gör väl så gott de kan?"

  SvaraRadera
 9. eller så är folket extremt dumma som går på deras nonsens gång efter gång.

  SvaraRadera
 10. En tusendel av en årsstatsbudget kommer inte att få någon effekt alls på bostadsbeståndet. Det är bara pengar rakt ned i fickorna på särintressen byggmaffian. En miljard är inte mer än vad offentlig sektor redan har spenderat idag sedan midnatt. Bostadsbeståndet är säkert värt mer än en hel års-BNP. Politiker pratar så där för att det dels berikar dennes kompisar och dels för att det lurar väljare som inte kan räkna och inte förstår några siffror utan tror att en tusendel är "en satsning".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skriver de så där konstigt om siffror igen i nyheterna. Konjunkturinstitutet "varnar" för att skatten måste höjas med 100 miljarder under kommande 4 år. Men skatten höjdes ju med 61 miljarder förra året och med 71 miljarder året innan. 25 miljarder/år hit eller dit är ingen stor nyhet. År 2010 höjdes skatten med 82 miljarder, två försvarsbudgetar, kommer ni håg den stora debatten kring borgarnas rekordskattehöjningar det året?
   http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Nationalrakenskaper/Nationalrakenskaper/Nationalrakenskaper-kvartals--och-arsberakningar/Aktuell-Pong/22918/Tabeller/376984/

   Radera
  2. Regeringen "storsatsar" nästan 1% av offentliga utgifter ska omfördelas. Uppenbarligen är samhällsproblemen inte allvarligare än så. Jag vet att denna tomma politik (som inte ens kan kallas propagandapolitik eftersom det inte finns någon slags vision) blir helt verkningslöst. Varför vet inte alla det? Vilken imaginär publik låtsas statsministern prata inför?

   Radera
  3. 25 Mdr till ensamkommande barn har beräknats. En siffra som säkert är i underkant.
   Motsvarar nästan ränteavdragen om jag inte mins fel(32 Mdr).

   Radera
 11. Renovering görs väl för att kunna motivera att höja hyran så att de som man inte vill ha som hyresgäster (låginkomsttagare och socialfall) måste flytta. Lite senare ombildas de till bostadsrätter för ett betydligt högre pris än ägaren kunde ha fått om de inte renoverats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter upploppen i Stockholmsförorterna besökte en journalist från BBC de drabbade områdena. Han var mycket förvånad att det var så fint. " Jag har besökt de flesta bostadsområden som drabbats av upplopp i Europa. Det här (Tensta) liknar inget annat. Välskötta planteringar. Färg på husen. Jag skulle vilja beskriva det som en idyll"

   Men under upploppen krävde man inte att områdets standard skulle höjas utan istället att renoveringarna skulle stoppas.

   Alltså: Kommunerna jobbar aktivt för att inte fattiga ska kunna bo i deras kommun.
   Samtidigt tar vi emot 100 000 tals flyktingar som är utfattiga.

   Kan inte någon fråga Kaplan om detta?
   Ska flyktingarna bo i rivningskåkar i Kramfors borde frågan bli: Vad ska de jobba med i Kramfors?
   Vad händer när de ej underhållna bostäderna måste rivas?

   Kan man tänka sig etniskt differentierade husvagnsläger?
   Vi har redan sådana läger för Rumäner.

   Radera
  2. Vi har ett tjänstesamhälle. Dom ska sälja kebab till varandra. I Kramfors.

   Radera
 12. Ska resten av Sverige sponsra fastighetshysterin i Stockholmsförorterna nu eller har jag missförstått nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte missat något.

   Radera
  2. Och hur kan bostadsbristen minska genom att man renoverar befintliga bostäder? Antalet kvadratmeter bostadsyta påverkas ju inte av att ytorna blir finare. Tvärtom så kommer det väl göra bristen på hantverkare ännu större och därmed minska bostadsbyggandet ytterligare.

   Låter ungefär som här i kommunen där kommunen har ett eget bolag som köper upp industrilokaler, kontorslokaler etc, renoverar för skattebetalarnas pengar och sedan hyrs det ut dyrt till lokala företagare och någon enstaka inflyttad lycksökare med välsmort munläder kan få köpa lös lokaler för för spottstyvrar bara för att korkade lokalpolitiker tror på sagorna. Allt motiveras sedan åt kommuninvånarna med att de ska hjälpa företagen med lokaler. Men någon endaste ny kvadratmeter industrilokal eller kontorslokal har de inte skapat. Dock några nya butikslokaler så nu står ett antal lokala fastighetsägare utan kunder i sina butikslokaler.

   Och naturligtvis så går det kommunala fastighetsbolaget konstant med minusresultat.

   Radera
  3. Fast livet blir kanske lite lättare för de där asylsökande som bor 15 pers i en lägenhet om de har moderna badrum, kök, ventilation etc?

   Radera
  4. BD har rätt. Men ska det bo 15 personer i en tvåa så borde renoveringen inrikta sig på att möjliggöra det.

   Radera
  5. Det skulle inte ens funnits 15 asylsökande i hela Sverige, de skulle alla bott i länderna runtomkring de länder de flytt ifrån och där skulle de fått mycket hjälp.

   Radera
  6. Det kan man ju tycka, fast de befinner sig lik förbannat i lägenheter i Malmö och Södertälje och så där. Då får man nog konfrontera verkligheten liksom.

   Radera
 13. Att politiker är:okunniga (2), och obildade (3) behöver man ju inte ens spekulera i. Få om ens någon har erfarenheter av ett vanligt arbete eller verkligheten utanför de politiska ungdomsförbunden. Väldigt få har någon utbildninga att tala om och jämfört med folket dom styr över är dom lågutbildade. Är dom då 1. idioter? Det finns inga emperiska mätningar men mycket tyder ju på det (bl.a. den låga utbildningsnivån).

  SvaraRadera
 14. Att politiker är:okunniga (2), och obildade (3) behöver man ju inte ens spekulera i. Få om ens någon har erfarenheter av ett vanligt arbete eller verkligheten utanför de politiska ungdomsförbunden. Väldigt få har någon utbildninga att tala om och jämfört med folket dom styr över är dom lågutbildade. Är dom då 1. idioter? Det finns inga emperiska mätningar men mycket tyder ju på det (bl.a. den låga utbildningsnivån).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikanska presidentkandidater har däremot imponerande CV:n. Men det hjälper inte! Det spelar ingen roll vem som styr en stat. Statlighet är organiserat för att förstöra samhället i vilket fall. Statlighet är per definition våld, och våld kapar återkopplingen mellan den som betalar och den som slösar. Statlighet måste nödvändigtvis misslyckas, och har ju alltid gjort det också.

   Radera
 15. Många av de fastigheter som skall renoveras är nästan 50 år och avskrivningen på fastigheter är väl 2% årligen, då borde det finnas pengar till renovering, eller har någon snott dessa pengar ?!

  SvaraRadera
 16. 1. Man behöver inte renovera när det är bostadsbrist.
  2. Det finns ett politiskt tryck att bygga fler bostäder när det är bostadsbrist.

  T ex Malmö stad, om jag minns rätt, har plöjt ner pengar i att bygga fler bostäder istället för att renovera de befintliga. Så pengarna är ju inte direkt snodda, dom kan ju sälja av några fastigheter för att få tillbaka pengarna t ex.

  SvaraRadera
 17. Vänta bara.
  Snart, väldigt snart, kommer bidrag till att renovera tillbaka kontors- och näringslokaler i innerstäderna till hyresrätter.
  Det finns en och annan tandläkarmottagning och juristbyrå även på Östermalm.
  Gå runt lite och spana efter små firmaskyltar i närmsta centrum.
  Eller googla runt lite det finns en hel del ledigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En snabb sökning visar att Objektvision.se har mer än 11000 ledig lokaler till exempel.
   Vatten avlopp kommunikationer är redan på plats.
   Några hundra timmar för hantverkare och vi har en hel del nya lägenheter färdiga för inflyttning.
   Snacka om lågt hängande frukt.

   Radera
  2. En snabb sökning visar att Objektvision.se har mer än 11000 ledig lokaler till exempel.
   Vatten avlopp kommunikationer är redan på plats.
   Några hundra timmar för hantverkare och vi har en hel del nya lägenheter färdiga för inflyttning.
   Snacka om lågt hängande frukt.

   Radera
 18. samtidigt som pamparna ger sexkurser och hygienvårds-utbildning till tiggande romer. Fri kondomer för att inte belasta sjukvården ytterligare. Den sociala turismen är överväldigande medan etablissemanget undrar varför SD ökar i popularitet. Hur dumma får man bli egentligen? Snart skaffar vi också bostäder när fekalie-spridningen nått folks medvetande eller luft-och synorgan. Symptom eller grundproblem!

  Dagens DN-nyhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl viktigt att regeringen tar tag i tattarplågan och dikar ut de sociala sumpmarkerna?

   Man får väl ändå säga att det är ett fall framåt, för 50 år sen steriliserade vi dem, nu räcker det med kondomer.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Kommentar med Z-ordet raderat. Använd ordet romer.

   Radera
  4. Ledsen för det. Det var ogenomtänkt och slarvigt. Hur som helst BD så kan man inte klandra rumäner, bulgarer inkl romer för att vilja skaffa sig en utkomst inom ramarna. Problemet ligger i hur vi hanterar saken. Varför behandlas romer etc annorlunda än övriga flyktingar(båtflyktingar)? Ett fall framåt verkar det inte vara ifråga om diskriminering å ena sidan och kravställande å den andra. Det senare från EU-politiskt håll mot sina motparter i hemländerna.

   Radera
 19. http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/regeringen-lanserar-nya-byggbonusar-21837

  6.3GSEK för 250 000 bostäder. Motsvarar ungefär 25kSEK per bostad. Ungefär vad en kvadratmeter kostar att bygga. Undra när politiker ska fatta att bara slänga pengar på något sällan löser problem. Lös de strukturella problemen i byggbranschen istället. Det är de som alla, yrkesutövarna, kapitalisterna, exploatörer, kommunpampar, politiker och akademiker klagar på.

  SvaraRadera