Cornucopia?

2015-08-04 07:36

Råvarucykeln över - koppar

Ännu ett exempel på att råvarucykeln sannolikt är över är den så tidigare hypeade kopparn. Trots återhämtning i världsekonomin har priset på denna kritiska industriella råvara fallit sedan slutet av 2010.

En graf säger mer än tusen ord, så vi börjar väl där.
Månadschart koppar
Kan alltid vara intressant att konstatera att trots kopparpriset ligger exempelvis svenska Boliden (OMX:BOL) fortfarande relativt nära sin ATH och värderingen av bolaget med runt p/e 13 är inte heller speciellt aggressivt givet dagens ränteläge. Aktien har exempelvis slagit OMXS30 det senaste året. Men om råvarcykeln är över bör andra investeringar på börsen vara bättre på längre sikt. Ändå är Boliden ett bra exempel på att enskilda aktier inte behöver slaktas bara för att råvarucykeln är över.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Angående avstängda kommentatorsfällt och virala reklamkampanjer: sanningen är inte populär, men sanningen är att människor tycker att det är roligt att göra saker. Exempelvis kritisera reklamkampanjer eller leka politisk opposition.

  Det är där du träffar fel i den intellektuella framställningen av vad man ska eller inte ska göra för att hjälpa eller stjälpa meningsmotståndare. Folk tycker att det är givande (gemenskap, stimulans, mål, etc), det är närmare hela poängen med diskussionen - det är därför den blir just viral snarare än något några få diskuterar under _betalda_ arbetstimmar runt något bord.

  Att jag låter bli detaljer är därför endast av respekt för att du personligen är intresserad vad som hjälper eller stjälper, och det är din blogg. Det är däremot inte vad som driver debatten, och du hjälper inte dina läsare. De hade gärna kommenterat och debatterat eftersom de är intresserade av helt andra resultat än att hjälpa eller stjälpa.

  SvaraRadera
 2. cornu = censur

  jag förväntade mig mer :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sluta läs bloggen då.

   Radera
  2. ja det är precis det jag ska göra.

   Radera
  3. Bra. För av och till blockar jag kommentarsmöjligheten till inlägg där jag vet att ni kommer gå off-topic i er kränkthet.

   Radera
  4. Nu är det väl inte så att du blockerar kommentarsmöjligheter lite slumpmässigt. För off-topic konversationer är ju inte något som sker uteslutande under inlägg som handlar om invandring. Jag är nog en av de bättre off-topic pratmakarna; då jag tid och otid pratar om bitcoin. Även om jag har blivit svårt censurerad vid ett tillfälle så har du inte behövt stänga kommentarsmöjligheten i alla trådar när du kränker det ämnet.

   Problemet med rasism är väl ett demokratiskt problem som grundar sig i bristen på äganderätt i vårt samhälle. Det är helt marknads-odemokratiskt att med våld stjäla från en rasist och betala för invandringen. Rasisterna kommer självklart inte ändra på samhället till en marknadsdemokrati när och om de kommer till makten, utan kommer tvinga oss icke-rasister att betala för deras Karl XII statyer - exempelvis. Detta är problemet med demokratin. I ett fritt samhälle, till skillnad från Sverige, så hade rasism inte varit ett jättestort problem. En rasistisk handlare som utnyttjar yttrandefriheten och sätter upp en lapp som säger "inge gröna män i min butik" skulle växa eller krympa sin verksamhet genom det valet. De grönfärgade människorna skulle helt enkelt välja en annan handlare som inte är rasist för att göra affärer med. Marknadsdemokratin håller därav rasismen i schack.

   Radera
  5. Ordet rasist är inte möjlig att använda på människor då det endast finns en människoras alltså homo sapiens.

   Radera
  6. @wikstrom
   Har du inte förstått att det räcker att vara ljushyad nu för tiden för att kallas rasist? Än mer acceptabelt om man är medelålders man med.

   Radera
  7. Det är bara i kontexten av att äganderätten saknas som dina personliga åsikter kan bli ett problem. Det är inte av intresse om du är Rasist eller ej i ett fritt samhälle där din förmåga att åsamka skada på en annan fri människa är, jämfört med masspsykossamhället, relativt begränsat.

   Radera
  8. Alex, jo jag har sett att man räknar antalet pigment som en faktor för att särskilja människor i raser men pigmentet kan i sig inte räcka för att nyskapa raser. Den senaste kända ytterligare människorasen var den vi kallar Neandertalare men dess gener finns som spillror i den enda kvarvarande "rasen".

   Radera
  9. Det har ingenting med off-topic eller kränkthet att göra. Jag vill ha möjligheten att debattera och kommentera blogginläggen som görs. Om jag hade velat ha en enda åsikt framförd och att resten skulle tystas ned så hade jag besökt någon av de andra 1000 bloggar/nyhetssajter som finns. Jag blev precis påmind varför jag nästan aldrig kommenterar på den här sidan i alla fall, hela inläggen försvinner om man inte har loggat in före man trycker Publicera. aldrig igen.

   Radera
  10. Men du skulle ju sluta läsa. Vad gör du här?

   Radera
  11. @alag Att som rasist uppföra massor av Karl XII-statyer förfaller lite märkligt. Jag ser inte kopplingen mellan Karl XII och rasism, att vissa hyllar denna man som avvecklade stormaktstiden, drog europa runt med massor av utländska soldater och sedan fick med sig masor av turkar hem, är lite märkligt.

   Radera
  12. @wikstrom Sist jag hörde någon framföra dn tesen försökte jag få ett svar på vad en ras är och på villet sätt det finns endast en. Jag fick inget svar då, kanske du kan bemöda dig med ett?

   Radera
 3. Koppar var viktigt igår är viktigt idag och imorgon (om nu inte nanomiterna gör ämnet mer ointressant). Men en del personer hänger helt kvar vid gårdagen. Tänkte igår att vad som än kommer som första inlägg under tisdagen kommer frustrerade kommentarer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Kan det bero på inflationen?
  Kopparslantar numera borta?
  Marknadskrafterna styr även över kopparpriser. Högt pris gruvor öppnas. Lägre pris gruvor stängs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta t.ex. guld, det köps i fysisk form i stora mängder av vissa stater och även av privatpersoner ändå faller guldpriset, samma gäller silverpriset. Det är något som inte stämmer.

   Radera