Cornucopia?

2015-08-02 19:30

Popcornsöndag: Media death match 2015 - ubåtsfyndet

"Aldrig förr har så få sänkt trovärdigheten för så många i svensk media på så kort tid med så små medel" - jag1.
Expressen publicerade tidigare idag en artikel skriven i bästa foliehattstil, där man på något vis hänger ut den SD-kopplade sk hatsajten och tabloiden Nyheter Idag som kopplad till ubåtsfyndet. Nyheter Idag går själva nu till frontalangrepp mot Expressen och publicerar en rad uppseendeväckande nyheter kring de sk Ocean X Team, som tydligen helt agerat på rysk beställning, med ryska pengar och med okända ryssar ombord mitt framför ögonen på Expressen. Detta är helt enkelt för bra för att ignorera, trots att det är en media death match 2015.

Man kan diskutera syftet de ryska uppdragsgivarna till Ocean X Team haft, men kan baserat på Nyheter Idags uppgifter konstatera att det hela ser minst sagt beklämmande ut för Ocean X Team. Hur man än vrider på det har trovärdigheten totalt sänkts för stora delar av svensk media, och en lång rad experter har gjort bort sig, och kan därmed avfärdas nästa gång det handlar om en skarp ubåtsincident. Plus att media kanske kommer vara ytterst försiktiga att ens nämna ordet ubåt igen.
Svenska ubåtar hittar man på Marinbasen
i Karlskrona.

Ocean X Team förhördes i höstas av polis och kustbevakning, efter att ha seglat runt med ett fartyg mitt i en NATO-övning med AIS-transponder avslagen. Nyheter Idag har foton på hur myndigheterna ska konfronterat åtminstone fartygets kapten. Man fick även en rysk beställning på att leta sänkt ubåt samtidigt som den svenska ubåtsjakten pågick i höstas, även om man inte hittade något just då.

Sedermera betalade tydligen Expressen för nyheten från Ocean X Team, som kablades ut som en ny ubåt, trots att Ocean X Team hela tiden visste att det var en gammal ubåt.

Expressen spenderar inte mindre än 4 648 tecken och 619 ord, dvs mer än två A4-sidor, på att oprovocerat angripa Nyheter Idag och göra kopplingar mellan ubåtsfyndet och SD, Avpixlat och Ryssland. Och Nyheter Idag svarar provocerat med samma mynt, om än lite mer korfattat med 296 ord och 1 921 tecken, eller en A4-sida.

Citat Nyheter Idag:
"När Expressen betalar dyra pengar för att köpa en story och därmed sprida uppgifter i svensk media med en påhittad ubåts-hysteri, uppgifter som förefaller ha tjänat ryska intressen, väljer Nyheter Idag att göra tvärtom. Vi låter istället statskontrollerade ryska mediekanaler betala oss för att dokumentera Ocean X Team och på vis omedvetet hjälpa till att finansiera den granskning du precis läst."
Bland annat missade Expressen att Ocean X Team hade inte mindre än tre ryssar ombord, varav två ska vara helt okända för alla inblandade, när Expressen gjorde sin egen intervju med Ocean X Team.
Popcorn.

Så in med popcornen i mikron och läst först Expressens artikel och sedan Nyheter Idags replik.

Passa också på att vika en foliehatt, men kom ihåg att foliehattar stärker din mottaglighet för signaler enligt en vetenskaplig studie från MIT och är i sig alltså en maskirovka. Och det är nog inte den enda maskirovkan i det här sammanhanget. Någonstans skålas det i billig rysk "champagne", och det är nog på andra sidan Östersjön det sker. Eller möjligen på Gjörwellsgatan 31, mitt emot Expressens redaktion, varifrån ryska ambassaden med lätthet kan avlyssna Expressen.

Härmed proklamerar jag att Expressen nu officiellt, likt Nyheter Idag, nått tabloidstatus. Det var allt. 

1. Inklusive undertecknad, även om jag uppdaterade med korrekt information när den blev tillgänglig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:

 1. Nyheter idag tycks ju inte särskilt ryssvänlig i artikeln. Är det en slitning inom SD gällande inställningen till Putler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen inom SD som egentligen gillar Putin, det är bara Cornu och en del andra som väljer att misstolka SD´s försiktighet gentemot den (potentiellt attackerande om provocerad tillräckligt) Ryssen.

   Radera
  2. Inget parti vill göra något mot Putler!
   Det roliga i denna patetiska charad är att somliga låter sig luras av de fortsatt nedrustande sosseborgarna lögner om att de "vill" göra motsatsen till hur de regerar och har regerat hela sina liv. Komiskt att se hur enkelt pampklassen klarar av att lura dessa idioter! En del av de lurade t.o.m. "trooor" att sosseborgarna skulle ha någonting emot Putlers aggression mot Sverige. Det är öppet motbevisat, för annars hade de ju reagerat mot det som hänt sedan många år nu, eller hur? De har ju all makt och dikterar vilket slags försvar och försvarsallianser vi ska ha. "Trooo" inte på deras lögner. Se tvärtom till deras handlingar istället. (Borde vara en helt fundamental ansats för var och en som bloggar om bl.a. underrättelseverksamhet).

   Radera
  3. Precis, och det är ju verkligen inte SD som monterat ner försvaret och göder invasionsstyrkorna med våra skattepengar..

   Radera
  4. Kalle7, Jo det har de ju! Om det är deras väljare du menar. Vad röstade de på innan? Och även SD-politikerna som även nu efter snart 5 år i Riksdagen vägrar kategoriskt lägga några vettiga förslag om samhällskatastrofer som penningpolitiken, skolpolitiken, brottspolitiken eller försvaret. SD-väljarna 2018, året när SD bildar regering på ett eller annat vänster, kommer att bli lika besvikna som de lika lurade borgarna blev 1976 när de valde bort sossarna, men ändå bara fick mer av samma socialistiska katastrofpolitik. SD är inte din Jesus, du är grundlurad. Det är statligheten som sådan som orsakar samhällsproblemen. Det har inget att göra med hur någon röstar.

   Radera
  5. Det är partiet SD jag menar, framgår tydligt. Och vad det gäller skola brott och försvar så verkar det som att inte heller du har läst deras program.

   Radera
 2. Förbannat synd med Expressen utveckling!
  Läste just Nycops memoarer,
  De räckte fram till introduktionen av sagda blad.
  Tidningen alls inte dålig i början.
  Nu.
  Saknar ord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad säger man om den desperata pressen under gammelmedia-galgen. En del är helt enkelt desperatare än andra. För övrigt genomsyras nog hela samhället av "fort, lönsamt...... nästa".

   Radera
  2. Förr är borta. Håll inte fast vid tomma varumärken bara för att de var relativt bättre förr. Det kommer aldrig aldrig någonsin mer tillbaka. Nya tider nu.

   Radera
 3. Expressens artikel var faktiskt ovanligt dåligt skriven och osammanhängande. Desperat guilt by association genom fraser som "hatsajt" och "står SD nära". @Sebbe, NI är inte knuten till SD vad jag förstår, Chang Frick kallar sig liberal, men har varit medlem i SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag som driver Nyheter Idag. Jag har tidigare haft engagemang i SD och idag är jag väl ingen motståndare till SD på något sätt, tvärtom tycker jag att flera frågor som SD driver behöver mer uppmärksamhet.

   Det som egentligen skiljer mig från SD är att jag identifierar mig mer som liberalkonservativ snarare än socialkonservativ. Kanske ingen jätteskillnad i sak, men man kan säga att jag vill ha mer skattesänkningar än SD, tycker vi ska skrota alkoholmonopolet etcetera.

   Att jag och Expressen smädar varandra är inget nytt. Det började med att de vägrade credda ett avslöjande jag gjort, sedan dess har vi jävlats med varandra i omgångar. Nivån på vårt gräl har väl sjunkit och sjunkit både från min sida och Expressens, därav att det numera liknar ren grisbrottning i respektive artikel.

   Men hoppas popcornen smakar iallafall! :-)

   Radera
 4. Jag hörde att det var visst Jimmie Åkesson som placerat ut ubåtsvraket för att misskreditera svenska försvaret. Det var tydligen det han höll på med när han var sjukskriven.

  SvaraRadera
 5. Vill försvaret lyckas med att få upp någon ubåt i framtiden lär man behöva hyra in ett par, tre kulturarbetare som konsulter.

  SvaraRadera
 6. I denna miniubåtsdebatt verkar fokuset ligga mycket i vems fel det var att insinuera vad med vilken information från vem vid vilken tidpunkt på uppdrag av vem? Det är en skandal att det i början antyddes att det kunde vara en relevant miniubåt från senare tider ex 80 talet som kunde tyda på Rysk militärt agerande på Svenskt vatten, men nu var ju ubåten 100 år gammal så då var det inget.

  Östersjön har varit ett mycket viktigt militärstrategiskt område i flera hundra år varesig det gäller öresund fårösund Svenska skärgården eller luftrummet. Att Ryssland körde med miniubåtar i Svenska skärgården för 100 år sedan eller nu bekräftar bara samma sak, Svensk geografi är hög grad en viktig del i Rysslands militära planering, precis som när den ryska flottan låg utanför Drottningskär 1789, precis som 1916 och precis som nu.

  SvaraRadera
 7. Noterar att popcornen bär ett grönt skimmer; visserligen må det bero på bottenförhållanderna i skålen, men mest troligt är att popcornen kan vara från sent 80-tal. Kanske så sent som 8 oktober 2012.

  Provade tricket med foliehatt, fick direkt in signalen 8-10-12.

  Grundat 8 AB
  Ocean Team X(10) AB
  12 (Fartyget)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det funkar till och med att krypa in i mikron med foliehatten på. Tog med syrgastuben för säkerhetsskull.
   Jävlar vilken syrgasplasma det bidde, nu sitter foliehatten som gjuten på huvudet.

   Grundat 8 > Grund AT 8 > Grund 88 > Grund HH > Grund Harö-Hasselö (eller Herman Hector/Grundat Skarpö; eller 88 skyddsvärda grund)

   Eller #881012, Rödaste 12 Oktober. Hmmm. Hmm.....

   Radera
 8. Det är något mysko här; popcornen bildar en liknande formation som det mystiska Baltic sea UFO:t, en tillfälllighet - jag tror inte det.

  SvaraRadera
 9. Cornu berättade dock inte att det var minst två, kanske tre, ryssar i köket samtidigt som han blev intervjuad om popcornfyndet på botten av butten.

  SvaraRadera