Cornucopia?

2015-08-29 10:18

Polis och militär övar redan tillsammans mot terrorism

Inrikesminister Ygeman höll igår en presskonferens där regeringens nya strategi mot terrorism presenterades. Den verkar innehålla flera bra punkter, och säger även att polis och militär ska öva tillsammans mot terrorism. Detta är dock inget nytt, utan sker redan, t ex mot kärnbränsleterrorism vid övningen Pilot 2015.

Försvarsmakten har på fråga från mig bekräftat att de deltog i Pilot 2015 med helikoptrar. Enligt andra uppgifter spelade även personal från Försvarsmakten B-styrka, dvs terrorister, på övningen, men detta har inte myndigheterna medgett.
Anders Ygeman
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Bland Ygemans förslag ingår sådant som egentligen redan finns på plats via terrorregler från kriget mot terrorismen. Misstänkta terroristers finansiella tillgångar ska kunna frysas. Finansiering av terrorism och pengainsamlingar till dito ska förbjudas.

Skärpningar är dock att resor och träningsläger för att förbereda terrorism ska förbjudas, alltså inte enbart deltagande i terrorism. Man ska också förtydliga lagar om att delta i väpnad konflikt utomlands inom ramen för en terroristorganisation. Något totalt förbud mot att delta i väpnad konflikt, t ex via USA:s armé, franska Främlingslegionen, ukrainska statens inrikesförband eller kurdiska Peshmerga, blir det alltså inte.

En stor nyhet är att berörda myndigheter ska öppna upp sina IT-system för varandra. Tidigare har Försvarsmakten/MUST, Säpo, Polismyndigheten, Kriminalvårdsverket, Tullverket mfl bara fått utbyta underrättelseuppgifter på papper, men man ska nu få tillgång till varandras relevanta terroristdatabaser och data rakt av (rimligtvis givet rätt säkerhetsklassning och behörigheter).

Videupptagning från Ygemans dragning nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Hade det inte varit bättre med lite förebyggande verksamhet istället?
  Som tex att sätta lite gränser på landet, kolla id handlingar på de som smitit in, återsända de som inte har här att göra.
  Lagföra och skicka tillbaka de som bevisligen stöder IS och liknande organisationer.

  Men det är kanske för sent och därför behöver vi militär och polis i beredskap mot de självklara konsekvenserna av att ha gjort landet till ett terroristnäste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Som tex att sätta lite gränser på landet, kolla id handlingar på de som smitit in, återsända de som inte har här att göra."

   Polisen har redan det ansvaret men i viss mån har det arbetet avbrytits då det blev ett jäkla liv i media när man fick reda på att gränspolisen genomförde sk "inre utlänningskontroll" på folk som plankat på tunnelbanan för nått år sen. Vanliga polisen är skyldiga att utreda identiteten på personer de stoppar så de håller förhoppningsvis fortfarande på med inre utlänningskontroll när de stoppar någon.

   http://www.svd.se/granspolis-slutar-kontrollera-i-t-banan

   Radera
  2. Såg ett uttalande från en gränspolis att nu råder noll koll på inflödet, kan det verkligen stämma?

   Radera
  3. Från EU ja. Det ska ju andra medlemsländer sköta.

   Radera
 2. Lite utanför ämnet men jag ser i tidningen Hufvudstadsbladet att Sveriges minister för strategi och framtidsfrågor Kristina Persson (s) är i Finland och propagerar för att Finland måste ta sitt ansvar och öppna sina gränser för flyktingar. "Det finns en risk att Sverige får för få invandrare om alla stater inom EU tar samma ansvar som Sverige" säger ministern. Hon säger också att det är väldigt många människor som kommer till Sverige och Tyskland i förhållande till folkmängden. Detta kan stämma för Sverige men inte för Tyskland. Vidare säger Kristina att" skall vi klara försörjningskvoten måste vi ha invandring annars måste vi höja skatterna mycket mer". Så kontentan av detta är alltså att utan en massiv invandring kollapsar vår välfärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon fortsätter alltså upprepa samma misstag gång på gång på gång.. Just det, är inte det definitionen på idioti? Hon är alltså en idiot..

   Radera
  2. Sånt där får en att skämmas över att vara svensk. Hoppas finnarna förstår att alla svenskar inte är sådana kompletta idioter.

   Radera
  3. Ja Unknown, det finns idioter överallt, även i Finland. Det positiva är att det börjar skönjas ett uppvaknande i Sverige gällande ohejdad invandring. Vi är många som oroligt följer med den svenska invandringspolitiken.

   Radera
 3. När man inför maktbefogenheter till myndigheter att agera på bedömningar så gäller väl att samtidigt ordna kontrollen av kontrollanterna. Medborgare som blir orättfärdigt behandlade skall kompenseras. Det hör väl till demokratiska principer?

  SvaraRadera