Cornucopia?

2015-08-18 06:35

Osäkert läge - börsen troligtvis upp inledningsvis

Signalerna på marknaderna är tvetydiga, men min gissning är att börsen öppnar positivt idag.

I de asiatiska tidszonerna är det i skrivande stund 06:25 svagt nedåt som gäller. Nikkei går -0.17%, Hang Seng -0.08% och All Ordinaries går -0.27% i Australien.  Faller lite mer gör Shanghai SSE Composite med -1.46%, men där har vi den relativt sett isolerade kinesiska börskraschen att ta hänsyn till.

Däremot steg amerikanska S&P-500 efter europeisk stängning och dess termin pekar fortfarande på en uppgång relativt Europas stängningar.

Veckochart S&P-500. MA10 och
MA40 i rött respektive blått.
Det svenska storbolagsindexet OMXS30 har nu gått +8.76% i år. Guldet har stigit +3.37% i svenska kronor och obligationsindexet OMRXBOND har gått +1.38%. 

Den amerikanska börsuppgången sedan kraschen sommaren 2011 håller på att tappa luft. Vi kan vara på väg att få se den tekniska indikatorn dödskors i amerikanska S&P-500, om inte börsen repar sig. Se bifogad veckochart där MA10/MA40 på veckobasis får emulera dödskorsets MA50/MA200. Sist vi såg ett dödskors var före kraschen 2011. Innan dess fanns en falsk signal 2010, och innan dess en korrekt signal i slutet av 2007.

Men för dagen förväntar jag mig åtminstone inledningsvis en positiv till osäker börs.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Ännu en debattartikel av studenter på handelshögskolan i Stockholm, i DN idag! Handels har väl 40-50 professorer, varav många är akademiskt högst prominenta åtminstone i Europa, varför inte publicera deras debattinlägg istället? Naiva ännu obildade studenter vet ju ingenting. De har bara läst en bok om makroidiotekonomi som gör uppenbart ogiltiga antaganden och som drar slutsatser som är uppenbart falsifierade av verkligheten. De borde fråga sin fröken och sin magister om varför de har fått så många röda bockar i marginalen på sin hemläxa. De får betyget B som i bedrövligt Bedrövligt och U som i underkänt, undermåligt och uselt. De hoppas göra karriär på att ha gått i en skola med ett fiiint rykte, istället för att använda sina hjärnor.

  Att bostadsbubblan skulle ha att göra med att staten planekonomiskt har avskaffat räntan har de ingen aaaning om. Det är kanske istället bara någon slags oförklarlig tillfällighet att Spanien, Irland, USA m.fl. skulle ha råkat införa samma skattesystem och bostadsbyggnadsreglering och ha andra bostadsmarknadsspecifika omständigheter samtidigt, vilket orsakade skapandet och kraschandet av deras bostadsprisbubblor. Felaktiga antaganden och felaktiga slutsatser. Eftersom de är unga obildade studenter kan jag utgå ifrån att de är mer lurade än lögnare. Men det är föga tröst att konstatera att aporna papegojar varandra, ho ho ha ha ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta som finns är att försöka diskutera samhällets ekonomi med ekonomistudenter som bara läst ett eller två år på universitetet. De har oftast lärt sig en eller ett par formler som de sedan försöker applicera in absurdum. Efter ytterligare några års studier och med lite praktisk erfarenhet brukar de börja få lite helikopterperspektiv och se skogen bland alla träden. Då kan det bli mer givande diskussioner.

   Våra politiker är oftast på den första nivån hela livet, antagligen är de helt enkelt inte mer begåvade än så och har blivit matade med väl valda formler från lobbyister med egen agenda.

   Radera
  2. Särskilt för att vara Handels. Där finns det riktigt ordentligt intelligenta och kapabla studenter. Examen från Handels är en sidosak i deras CV redan när de går ut, för de skriver på sin doktorsavhandling i petrokemi eller nåt sånt samtidigt. Men somliga sossar curlas in via falska betyg från mutade gymnasielärare som är kompis med pappa. Platserna lottas ju ut mellan de som har högsta betyg i alla ämnen.

   Radera
 2. http://www.svt.se/dox/the-forecaster

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. theeconomiccollapseblog.com medelar idag att 23 av världens länder just nu upplever en ekonomisk krasch.

  SvaraRadera
 5. http://www.telegraph.co.uk/finance/11805523/Doomsday-clock-for-global-market-crash-strikes-one-minute-to-midnight-as-central-banks-lose-control.html

  SvaraRadera