Cornucopia?

2015-08-24 16:46

Öppen tråd: Hur stöder man Ukraina genom köp av varor och tjänster

På förekommen anledning lämnar jag en öppen tråd om vad för produkter och tjänster man kan köpa för att stödja Ukrainas ekonomi. Tjänsteinköp kanske främst gäller företag, då det finns en stor outsourcingindustri inom IT-tjänster i Ukraina.

Men vilka varor kan man köpa som kommer från Ukraina?

Lämnar det hela öppet åt insatta läsare att komma med förslag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

32 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Om ni verkligen vill stödja, åk då ditt på en kort semester (ja, ni läste rätt)!

  Rekommenderar själv Lviv i västra Ukraina. Fantastisk stad och allt kostar ingenting. Tänk er Prag för tio år sedan, medlem på Unesco's världsarvslista, god mat, turiststad för Polacker etc Att det sedan är närmare till Sverige än till Donetsk ... kanske tar udden ur det äventyrliga med staden kompenserar:)

  Vet vad jag pratar om. Driver ett IT-bolag där med ett 90-tal anställda sedan 6 år och hade inte åkt ditt över 50gg om det inte vore för att jag gillar stället.

  Överraska hen med en lång-weekend i Lviv!

  Vänligen /Johan Mårdfelt / Remit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, men, i Lviv föddes och växte ju Ludwig von Misses upp, du vet han som påstod att varje människa har rätt att leva i ömsesidigt frihet tillsammans med andra människor. Han är ju Cornus främsta ideologiska fiende, för han hade sånadära "logiska principer". Sånt fattar du väl att Cornu inte kan importera. Som om "författaren" ens skulle våga läsa Ayn Rands romaner.

   Radera
  2. Jag håller med. Lviv är jättefint och även Kiev är väl värt ett besök. Allt är billigt och folk är trevliga.

   Stockholm – Kiev är faktiskt närmare än Stockholm – Bryssel så det är bara ett kort skutt dit.

   Radera
  3. Hur tar man sig enklast till Lviv? Via Polen?

   Radera
  4. Vi åkte bil via Polen, det var åtminstone då en bit extremt dålig väg. Men i övrigt håller jag med Ukraina och lviv var trevligt, inte lika förtjust i klev. Odessa var också bra men dit skulle jag nog inte åka nu. Nu var det ju några år sedan men de flesta var dåliga på engelska men det funkar bra ändå,i allafall om man kan tänka sig att improvisera lite och kanske inte riktigt veta vad man äter och så...

   Radera
  5. Vi åkte bil via Polen, det var åtminstone då en bit extremt dålig väg. Men i övrigt håller jag med Ukraina och lviv var trevligt, inte lika förtjust i klev. Odessa var också bra men dit skulle jag nog inte åka nu. Nu var det ju några år sedan men de flesta var dåliga på engelska men det funkar bra ändå,i allafall om man kan tänka sig att improvisera lite och kanske inte riktigt veta vad man äter och så...

   Radera
  6. Förutom egen bil, tåg eller buss från Krakow..

   OUTBOUND
   09:30 Copenhagen Airport(CPH), Copenhagen, Denmark Terminal 3
   10:50 F. Chopin(WAW), Warsaw, Poland LO464, LOT Polish Airlines Economy class
   11:50 F. Chopin(WAW), Warsaw, Poland
   13:50 Snilow(LWO), Lvov, Ukraine LO765, LOT Polish Airlines
   3h 20min

   HOMEBOUND
   14:40 Snilow(LWO), Lvov, Ukraine
   14:40 F. Chopin(WAW), Warsaw, Poland LO766, LOT Polish Airlines
   16:10 F. Chopin(WAW), Warsaw, Poland
   17:40 Copenhagen Airport(CPH), Copenhagen, Denmark Terminal 3

   Övrigt, engelskan är inga problem på resturanger etc. Universitet i Lviv undervisar i svenska och vill någon ha kontakt med dem eller veta mer, sök upp mig via min hemsida www.remit.se så ordnar jag det.

   Vänligen Mårdfelt

   Radera
 3. Ukrajna är Europas främsta matnation. Köp mat av dem! Köper utfordring till dina får eller nåt. Elektronik- och annan vapenrelaterad industri kontrolleras ju helt av ryssarna. Var inte psyops som stödjer Putler. Försök istället importera ukrajnska tomater och potatisar! (Låtsas inte som om EU förbjuder dig att köpa från ukrajnare...)

  SvaraRadera
 4. Det finns en hel del spelutvecklare i Ukraina som man kan stödja genom att köpa spelen, bl.a. Graviteam och 4 A Games.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Metro är välkänt och borde passa snittläsaren av denna blogg.

   Radera
 5. Av HerrMuffins kan man eventuellt fortfarande köpa billiga ukrainska sportartiklar. Sen finns det ju Roshens choklad också, men jag vet inte om de importeras till Sverige i någon större utsträckning.

  SvaraRadera
 6. Plastmodeller från icm.com.ua och mbltd.info Alltså ICM och Master Box

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah.. glömde ICM i min uppräkning i den tidigare tråden. Visste att det var någon jag missat.
   Du får lägga till MiniArt också i den listan (http://www.miniart-models.com/)

   Radera
  2. Då är jag tydligen redan en stödjare.

   Radera
 7. Om det är likadant som Rumänien så preppa medicin, fixa glasögon, renovera hela käften. Kör dit med egen bil och totalrenovera denna. Kolla upp matvaror att lagra. När ni kör dit kan ni gott ha bilen full av begagnade leksaker också barnkläder. Detta var ett bra tips om resa. Ska bearbeta familjen.

  SvaraRadera
 8. Är Ukrainas regering något bra?
  Vad stöder vi?

  Vi kan även köpa varor från Syrien för att stödja regimen i kampen mot ISIS, men det är inget jag rekommenderar.

  Vika varor ska vi inte köpa vad kommer från Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukrainas regering är tillsatt genom demokratiska val. Det är inte Syriens ledning. Ukrainas regering är inte perfekt men den ägnar sig inte åt systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter som Syriens regering gör. Jämförelsen är närmast komisk.

   Radera
 9. Jag antar, utan att veta, att åtminstone någon hyfsad ukrainsk science fiction-författare finns översatt till engelska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min absoluta favvo SF-författare Stanislaw Lem var född i Lwow (Lviv ?) som idag är Ukraina men som då 1921 tillhörde Polen. Han dog dock i Krakow, Polen 2006 så det lär nog inte sippra ner några pengar till Ukraina om man köper hans böcker idag. Men likväl rekommenderar jag "Solaris" och "Den stora framtidskongressen".
   /Per Wikholm

   Radera
 10. http://www.enamine.net/

  De gör screeningbibliotek för läkemedelsindustrin. Det finns gott om riktigt duktiga organkemister i Ukraina.

  SvaraRadera
 11. Har tyvärr inget tips på Ukrainska varor men jag stödjer dem genom att årligen ha tagit bort 1600 liter bensin från familjens förbrukning genom att mestadels köra på el.

  Bensinen i Sverige kommer till ca 50% från Ryssland.

  IKEAs dricksglas kommer tyvärr också från Ryssland så de gick bort. Kanske inte så stora summor men det känns inte rätt att se "Made in Russia" varje gång man skall dricka något.

  Ger liksom en smak av död till drycken.

  SvaraRadera
 12. Lägg ut jobb på hemsidor och programmering. Min hemsidemakare Dima bor i Lviv och tar gärna emot stora projekt för webbshoppar mm. Fredrik Jörgensen- Rättsakuten

  SvaraRadera
 13. Jag köpte faktiskt tomat- och paprikafrön för nästa säsong på ebay från Ukraina.
  Finns en hel del spännande sorter för den med det intresset.

  Nikitovka seeds i Donetsk, www.nikitovka.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, varor ifrån Donetsk stödjer snarare separatisterna.

   Radera
  2. Alla driftiga människor har flytt donetsk. till Ryssland eller till Ukraina. Då hemsidan visar en ukrainsk flagga så antar jag att dom flytt till ukraina

   Radera
 14. Amazon är dåliga på att sortera säljare baserat på hemvist. Däremot går det utmärkt på Ebay. Gå in i avancerad sök och scrolla ner till "Location". Där kan man välja endast Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske beror på att EBay har en del utveckling i Lviv

   Radera
 15. Jag kan som tidigare talare rekommendera att resa till Ukraina. Det är ett enkelt sätt att stödja deras ekonomi men även moraliskt då de ser att västerlänningar åker dit. Jag var sist i Odessa i södra Ukraina. En mycket vacker stad med främst ryskspråkig befolkning. Det känns extra viktigt att stödja de ryskspråkiga regionerna för att markera att det finns en skillnad mellan ryssar och ryskspråkiga ukrainare. Om dessa känner sig exkluderade öppnas det upp för rysk propaganda och i längden utbrytningsförsök igen.

  SvaraRadera
 16. Jag kan för övrigt rekommendera att donera pengar till Ukrainian Freedom Fund (http://ukrfreedomfund.org/en) som är en registrerad NGO i Kiev. De hjälper de ukrainska trupperna med små praktiska ting som mediciner, filtar, värmegeneratorer etc. De hjälper även de sårade och deras familjer med små ekonomiska bidrag.

  SvaraRadera
 17. Cornu
  Du kanske vill ha ett bandsågverk till gården
  http://prom.ua/p57441476-pilorama-lentochnaya-akatsiya.html
  Sedan när du är redo att utveckla verksamheten är väl en torkanläggning passande
  http://bioresource.pro/index.php/sushilnaya-kamera-ob-emom-50-kub-m-razovoj-zagruzki

  Луска тилл

  SvaraRadera