Cornucopia?

2015-08-29 16:37

Okkupert

Norska TV2 sänder nu i höst författaren Jo Nesbös TV-dramaseriekoncept Okkupert, om en sk "rysk ockupation" av Norge. Detta har fått ryska ambassaden att fördöma yttrandefriheten och konstnärlig frihet, eftersom de har svårt att skilja på verklighet och fiktion. Och tydligen inte läst vad serien handlar om.

Handlingen i serien är ganska intressant, då den vänder en del på saker och ting och därmed ställer en lång rad intressanta frågor.

Om jag uppfattar det rätt har USA gått ur NATO, som därmed är tandlöst på Ryssland. Bakom maktövertagandet i Norge verkar en energikris och ett fientligt EU ligga, som vänder sig till Ryssland för att få tillgång till norsk gas och olja, efter att landet slutat exportera detta till EU. Så här beskrivs serien på västsvenska:
"«Okkupert» er en spenningsserie etter en idé av Jo Nesbø. Handlingen er lagt til Norge i nær fremtid. Russland har på vegne av EU satt i gang en «silkehanske»-invasjon av Norge, som har stoppet olje- og gass- produksjon på grunn av klimakrisen. Den offisielle forklaringen på den russiske okkupasjonen er at de skal sikre Europas tilgang til olje og gass før de igjen overlater Norge til selvstyre når det er oppnådd.«Okkupert» undersøker hva som skjer i et okkupert land når livet tilsynelatende går videre som normalt på overflaten. Hvis alle kan fortsette sine liv, beholde sine materielle goder og fortsatt føle seg trygge vil de gjøre opprør? Vil de sloss?"
Konceptet är alltså inte speciellt svart-vitt, utan Ryssland är mer EU:s ombud i frågan om att suga ut råvarukolonin Norge på sina naturtillgångar. Man kan snarare se det hela som en allegori kring kolonialism, rent av finna paralleller till USA:s invasion av Irak etc, om man så vill. Enligt Bonnier/DN säger TV2:s dramachef mycket riktigt att serien på inget sätt speglar verkliga förhållanden mellan Norge och Ryssland, lika lite som till USA eller EU.
"Händelserna är uppdiktade och speglar inte på något sätt förhållandet mellan Norge och Ryssland, lika lite som de handlar om förhållandet mellan Norge och EU eller Norge och USA."
Den ryska reaktionen bör kanske ses rent freudianskt...

Trailer nedan.
Förhoppningsvis får vi se serien även i Sverige. Verkar underhållande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. Meh, vem orkar lyssna på en hel TV-serie på norska? Visserligen något bättre än den totalt obegripliga danskan, och klart bättre än holländska, som måste vara världens fulaste språk, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, duger inte vanlig textning menar du?

   Radera
  2. Det duger för förståelsen, men man måste ju ändå lyssna på norskan. Det skulle inte vara så kul att titta med ljudet avstängt.

   Radera
  3. Dagens i-landsproblem

   Radera
  4. De obegripliga språken danska och skånska är definitivt världens fulaste språk. Däremot vissa norska dialekter som går att förstå låter nästan direkt trevliga.

   Radera
  5. Bästa norskan måste ändå vara den som Björn Sundqvist pratar i filmen Död Snö från 2009. Tror minsann jag hörde något som liknade den i trailern till Okkupert. :-)

   https://youtu.be/90xhLZhmAEc?t=45s

   Radera
  6. Snälla lämna skånskan i fred

   Radera
  7. Skånska tycker jag ofta är tydligare än andra dialekter. I Skånska uttalar man R vilket man inte gör i vissa delar av Småland. Danska är svårare att förstå men jag tror att det hjälper att läsa lite danska först så att man förstår att vissa ord är annorlunda.

   Radera
 2. Men har Norge så mycket råvaror kvar då? Peak oil har ju redan inträffat där.

  Läste någonstans att det under havet på norskt territorium finns gigantiska mängder kol, fast det inte går att utvinna idag. Men kanske i framtiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robotar blir allt dugligare och priset faller. Behovet av syre är lågt för robotar och deras möjlighet till autonomt handlande ökar snabbt. Risken är betydande att kolet kommer att nyttjas. Men kanske kan robotarna lönsamt bygga utrustning för att nyttja havsströmmar eller skillnad mellan botten och ytvatten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Nån som vet hur man ser norsk TV i Sverige.
  NRK play verkar inte fungera utanför Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo då det fungerar, men det är inte alla program som kan ses. Och man kan inte se "direkt-tv".
   Här är en länk till en dokumentär med liknande titel:
   https://tv.nrk.no/serie/okkupert-hverdag

   Radera
  2. Filmen ār tillgänglig att ladda ner i bittorrent

   Radera
 4. Läste på annan sida att serien är förhandssåld till bl a Sverige. Är det någon som vet när och var den kommer att visas här?

  SvaraRadera
 5. Nyss sett en piratkopi och blev totalt besviken i det hela.
  Främst saknar filmen autentitet (äkthet från båda sidorna)
  alla vet väl att ryssarna, enligt Aftonbladets skribenter,
  1- åker ugn
  2- flyger i murbruk
  3. skjuter ut ur stövlar
  4- har stalinporträtter på sina bröst
  dessutom, fanimej, var är zigenare med björnarna och vilda kossaker med knivar i tänderna? varför dricker ingen vodka, inte ens spelar balalajka? Nej, jag tror inte, sådana kan inte vara ryssar, utan en flock tråkiga sales-managers i ett tråkigt polskt företag.
  Från Norges sida- Norrmän måste
  1 bära horniga hjälmar på sina huvuden
  2- tugga lutefisk jämt
  3- vissla Griegs melodier
  4- Kolla för Odin
  5- ha Kvislings porträtter på sina bröst
  4- vara medlemmar av Nasjonal Samling
  Annar liknar de inga norrmän alls.
  Samtidigt så tycker jag att filmen är värd Nobelpremi för yttrandefrihet - för den mod att stå för sina åsikter om sin nationella överlägsenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du månne ryskspråkig? Inlägget är rätt obegripligt, är det Google translate?

   Radera
  2. Norskspråkig, hur kan du få det ryskspråkig?

   Radera
  3. RB är väl ett putintroll? Ser fram mot filmserien. Var länge sedan jag såg en serie på tv.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. "Åker ugn", ska det vara norska det?

   Radera
  5. Inget av det här går att förstå utan bättre sammanhang:

   1- åker ugn
   2- flyger i murbruk
   3. skjuter ut ur stövlar

   Radera
  6. Hej! Vet inte hur att posta länkar här i mobilen, men vill.ni se hur man flyger i en murbruk, så googla bara efter баба яга. Alla äldre kvinnor i Ryssland gör så, jag såg på tv

   Radera
  7. Det heter mortel på svenska, det baba yaga flyger i.

   Kommentarer, RB ?

   Radera
 6. Hur länge tar det för dig innan du inser att du missar målet? Det är inte ryssen som invaderar Sverige. Din maginotlinje är kringgången, men ingen reaktion är att vänta.

  SvaraRadera
 7. Alla skandinaviska länder brukar vara rätt bra på att göra serier med en viss trovärdighet. Hoppas att den här serien också håller måttet.

  SvaraRadera
 8. Ganska intressant att kolla på videons kommentarer. Det är helt översvämmat av ryssar, många skriver på ryska och dom andra skriver att man älskar fred osv osv osv.

  SvaraRadera