Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2015-08-13 11:42

Oathkeepers

Bonnier/DN har en artikel om den amerikanska organisationen Oathkeepers, som beskrivs som regeringsfientliga. Men tvärt om är en förutsättning för medlemskap i organisationen att man är eller har varit polis, militär eller brandman etc, dvs några av samhällets centrala funktioner i form blåljusmyndigheterna, och man får inte vara eller ha varit med i någon organisation som propagerar våld, diskriminering eller hat.

Naturligtvis går det att kritisera organisationen, men t ex är man inte en hatorganisation likt extremvänstern eller extremhögern. Enligt Wikipedia finns följande i organisationens stadgar (motsv):
"[Membership is only for] currently serving military, reserves, National Guard, police, fire-fighters, other first responders (i.e. State Guard, Sheriff Posse/Auxilliary, Search & Rescue, EMT, other medical 1st responders, etc.) AND veterans/former members of those services. [...] No person who advocates, or has been or is a member, or associated with, any organization, formal or informal, that advocates discrimination, violence, or hatred toward any person based upon their race, nationality, creed, or color, shall be entitled to be a member or associate member."
Det är ganska hårda ord. Man får alltså inte ens ha varit medlem eller ens associerad med någon som helst tveksam organisation, och kraven är därmed högre än de som ligger på militär, polis eller andra blåljusmyndigheter.

Skulle vara intressant att se någon politisk sammanslutning i Sverige ha samma formuleringar, speciellt att man inte tidigare får ha varit medlem eller anknuten till hatorganisationer. Dit räknas ett antal svenska partier där det finns medlemmar som öppet förespråkar eller förespråkat inte bara hat utan även våld mot diverse grupper i samhället, t ex vänsterns ungdomsförbund.


Dock kan man notera att Oathkeepers medlemmar får vara homofober och allmänna skitstövlar, eftersom det inte står att man inte får förespråka diskriminering, våld eller hat mot personer baserat på kön eller sexuell läggning. Därmed kan de förmodas klassas som konservativ höger.

Organisationen ska ha bildats 2009 baserat på tankegången att om bara tillräckligt många poliser och militärer vägrat lyda order och följt lagen och den moraliska kompassen, så hade Hitler stoppats från att få makt.

Sedan finns kopplingar till konspirationsnötter, då man för tillfället är i Fergusson för att skydda journalister från den regimkritiska konspirationssajten Infowars, och en av journalisterna råkar vara färgad så någon rasaspekt finns inte heller. Kanske konspirationshögern är en bra klassificering?

Frågan är långt ifrån så svartvit, som DN utmålar den, men så är extremt sällan verkligheten svartvit heller. Det finns andra skalor än vänster - höger, liberal - totalitär etc och en företeelse som Oathkeepers är kanske bara möjlig just i USA med sin great constitution, horder av konspirationsnötter och allmänna tolerans för en mångfald av åsikter.

Sedan är det inte automatvapen medlemmarna bär på, utan halvautomater, men sådant kan man inte förvänta sig att svenska journalister kan förstå skillnaden på. Regeringsfientligheten är inte heller automatisk, utan handlar bara om att polis och militär ska vägra följa order om staten bryter mot författningen (eng the constitution).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hur kan DN med så stora resurser producera så dålig journalistik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man driver agenda, det är som den proklamerade våldsminskningen. Fredrik Antonsson (6:e mannen) visade klart och tydligt att det enda som har minskat av våldsbrotten (misshandel, våldtäkt, försök till mord/dråp, mord/dråp) sedan 70-talet är antalet mord/dråp och detta antas vara förknippat främst med framsteg inom sjukvården.

   Man gör allt i sin makt för att demagogisera kring sd och högerextremism, problemet blir att det är så genomskinligt att folk springer till partiet för de tröttnar på retoriken. De främsta valarbetarna för sd i Sverige är usla journalister, tragiskt.

   Radera
  2. Skulle våga hävda att de allerstädes närvarande mobiltelefonerna kraftigt har ökat överlevnaden för våldsbrott, och även hindrar våldsbrott från att gå bortom lättare misshandel. Undantag finns naturligtvis, men kombinationen bättre sjukvård och mobiltelefoner har absolut påverkat både allvar och dödlighet i våldsbrott. En gissning från min sida, kan förstås inte belägga den med siffror.

   Radera
  3. Men Antonsson visar ju bara att anmälningarna ökat, inte att våldet ökat. Det har BRÅ sett också. Förklaringen är att anmälningsbenägenheten är mycket högre idag (tex från polis och skola). Faktiska våldsbrott verkar ha stått stilla eller minskat sedan slutet av 90-talet.

   En annan kul detalj är att Finland, som ju har väldigt låg invandring, ligger långt över Sverige i fråga om mord, misshandel och olaga hot.

   Radera
  4. SCB och Socialstyrelsen har utförlig statistik över antalet lagförda och skadade och dessa har ökat fram till 2010. Tyckte inte brå hade någon vettig statistik över det förutom på just mord/dråp eller korta analystexter. Detta trots att uppklaringsgraden ligger i botten.

   Vi normalt funtade förstår ju att brott är väldigt starkt förknippad med socioekonomiska faktorer och har alltid varit det. Direkt när man mörkar ger man w-o till sd. Istället för att bara vara öppen och ärlig och förklara hur socioekonomiska integrationsproblem ska lösas.

   Radera
  5. Antalet vårdsökande åtminstone för allvarligare skador torde ju vara en bättre indikator än anmälningarna. Mörkertalet för knivhuggna och skjutna i vården är nog väldigt litet.

   Sen kan möjligen antalet vårdsökande ha ökat pga att folk söker vård för skrubbsår och andra skitsaker. Vid misshandel måste man väl dessutom läkarbesiktigas och dokumenteras?

   Radera
  6. BRÅ har en helt OK statistik på detta. En enkel sökning gav följande rapport: "Brottsutvecklingen för vissa
   brott mot person fram till 2014"
   . Den har några enkla tidsserier med anmälda brott, statistik från socialstyrelsen, samt statistik från undersökningar. En grov slutsats är att antalet anmälda brott ökar, men antalet faktiskt utförda brott minskar svagt.

   Radera
  7. Läs https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153063023733231:0

   och

   Enligt SCB, LUF tabell TR3 har utsatta för något våld med kroppsskada ökat från 1.9 % till 3.0% från 1980 till 2007. http://www.scb.se/LE0101/#c_li_354249

   Radera
  8. BRÅs rapport är enligt NTU och bara sedan 2005, även om de refererar till SCB så redovisas inte siffror därifrån. Tittar du på samma siffror från SCB över antalet lagförda ser det annorlunda ut (där kan du dessutom få längre tidsserier än 2005 som var ett toppår).

   http://bra.se/download/18.421a6a7d13def01048a80006939/1432799153576/42La_fra1975.xls

   Lagföringsbeslut sedan 1975 efter huvudbrott. Skapa en tabell på det med något relevant flytande medelvärde (3/5 år) istället för enskilda år så är det väldigt lätt att se utvecklingen.

   Radera
  9. Dock, capivara, så har den fallit i den nyare statistiken för 2008 - 2013, under den sk "massinvandringen".

   2008-2009 var den nere på på 0.9% (misshandel som krävde vård), 2010-2011 0.8% och 2012 - 2013 endast 0.6%.

   Man bör väl fråga sig varför den gode Tino inte uppmärksammar att trenden vände under alliansen och "massinvandringen". Jag förlitar mig på generositetsprincipen istället för att tolka fel, och antar att han helt enkelt inte hade tid att kolla nyare statistik utan bara googlade lite snabbt.

   Radera
  10. Om man inte tror på min direklänk hittas den här tillsammans med resten av BRÅs statistik där den ärvda från SCB inkluderas.

   http://bra.se/bra/brott-och-statistik/statistik/personer-lagforda-for-brott.html

   Radera
  11. Även övriga varianter av misshandel verkar ha fallit enligt SCB:s statistik.

   Radera
  12. Källa på mina siffror (0.9% osv) ovan är SCB:s statistikdatabas->Levnadsförhållanden->Trygghet

   Radera
  13. SCB anger att större förändringar i datainsamlingen från 2008 och framåt kan påverka jämförelser över tid väsentligt, kanske därför den nyare statistiken inte är med.

   Radera
  14. MSB har även de en sökbar databas, att tända eld på personbilar har ökat från 380st 1998 till 1175st 2014 med en topp 2009 på 1286st.

   http://ida.msb.se/ida2#page=a0002

   Radera
  15. Problemet med trygghetssiffrorna från BRÅ:s NTU-undersökning (denna SCB refererar till eftersom BRÅ har tagit över all statistik om brott) är att det är en undersökning, inte faktiska siffror. Den baserar sig på 12 000 personers svar.

   Därför tycker jag att det är konstigt att man använder sig av denna istället för den faktiska siffran över antalet lagförda för respektive brott, som är komplett rådata.

   Radera
  16. Ben Dover: Om du oroar dig för att bli skjuten i vården kanske du skulle ta och uppsöka en annan vårdinrättning, djursjukhuset är till för andra djur än människor;)

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Bra text! DN försöker antyda att de skulle vara någon slags beväpnad högerextrem grupp som tillåts hota svarta i Ferguson. Skulle likväl kunna jämställas med ex Greenpeace aktivister som är beredda att ta till våld för att skydda något de anser har ett högre moraliskt värde, här den amerikanska konstitutionen, hos Greenpeace miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När såg du senast Greenpeace gå ut på gatorna med militära kläder, utrustning, vapen?

   Radera
  2. Människors frihet är alltid ett extremt allvarligt hot mot de giriga miljonärspolitikernas makt och rikedom. I USA finns människor kapabla att helt enkelt gå ut å lösa samhällsproblemen som staten orsakat, det finns inte någon som helst tillstymmelse till sådan motståndskraft i Sverige. Därför är det Sverige och inte USA som nu snabbt sjunker ned i tusenårigt islamistiskt tyranni.

   @Ben Dover Greenpeace använder snuten som sin torped mot folket. De är ju vänsterextremister så de älskar slipsbyråkrater och stövelsnutar mer än allt annat på Jorden. Det är på det våldet som vänsterpacket gör sig själva till miljonärer på de svagas bekostnad.

   Radera
  3. Nä. Du har fel, som vanligt.

   Radera
  4. Nä de e du som har fel, pilutta dig!
   (Helt jävla dum i huvet, har aldrig någonting att säga annat än att uttrycka sin mentala funktionsnedsättning)

   Radera
 3. Oathkeepers brukar nog kallas "survivalister" eller "antigovernment group" (patriots) men inte "millis"


  https://www.splcenter.org/hatewatch/2012/11/14/radical-right-joins-secession-frenzy
  https://www.splcenter.org/hatewatch/2013/10/02/oath-keepers-form-%E2%80%98civilization-preservation%E2%80%99-teams-anticipation-societal-collapse
  https://en.wikipedia.org/wiki/Militia_organizations_in_the_United_States

  SvaraRadera
 4. Det är ändå ganska märkligt att det strövar omkring en massa låtsassoldater med riktiga vapen på gatorna. Åtminstone hade jag tyckt det.

  När det gäller själva organisationen bör man väl kolla på dess medlemmar, som vanligt. De rör väl sig i ungefär samma vatten som diverse tokar typ "Sovereign Citizens" och andra som är betydligt galnare.

  SvaraRadera
 5. ...så tycker en del att det är märkligt och hemskt att polisen i USA militariseras..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heder åt den norska polisen som upprätterhåller lag och ordning genom att avlossa 1-2 skott per år. Mer än så behövs tydligen inte.

   Radera
  2. Men de lever ju inte i ett land där medborgarna har rätt att ha (halv)automatkarbiner hemma, och som till stor del även utnyttjar den rätten.

   Radera
  3. I sverige och norge har man rätt att få tillstånd att inneha (halv)automatkarbiner AR-15 stil hemma. se http://www.dssn.no/ http://ipsc.se/

   Skillnaden är att i sverige och norge tar det kanske 1-2 år innan licens och många får inte licens för att de beteer sig konstigt eller har brottsligt förföutet, samt att i Sverige och Norge får man ej licens för "Skydd" förutom om man bor på Spetsbergen/Svalbard vill säga.

   Man får dessutom inte heller springa omkring med det laddat utan endast förflytta det till skjudbanan nedpackat, i sverige enligt FAP551-3

   Radera
  4. @Tango Smurf'en Vaaa?? Norska polisen har ju nyligen förnedrats och misslyckats mer än någon poliskår i hela världen när den katolske terroristen Breivik utan motstånd mördade sossepamparnas barn på kollo.
   Göteborgspolisen är överlyckliga över att dödsskjutningarna i det lokala inbördeskriget har minskat från 8 dödade och 31 skottskadade 2013 till "bara" 5 dödade och 16 skottskadade hittills i år (de kan tydligen inte räkna och extrapolera kalenderdagar)
   https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2800414-polisen-antalet-skjutningar-har-minskat

   Men Mona Sahlin ska snart starta sin hjälptelefonlinje för islamistiska terrorister, så det kommer ju att lösa alla problem. Säääkert

   Radera
 6. Frekvensen allvarliga våldsbrott har minskat i hela västvärlden, så det är inte unikt för Sverige även om pressen försöker använda det i "vänster"-politiska syften. Det finns en uppsjö idéer om varför. Följande artikel ger en översikt över föreslagna orsaker som framförts i både den amerikanska och internationella debatten: http://www.vox.com/2015/2/13/8032231/crime-drop

  SvaraRadera
 7. Det är bara en tidsfråga innan de blir regeringsfientliga och staten tvingas slå ned på Oath keepers verksamhet.
  Staten, USA i det här fallet, bryter i sin tjänsteutövning ofta mot konstitutioner, lagar och andra policydokument vilket inte är helt orimligt då det i alla avseenden idag inte är helt enkelt att förhålla sig till snart 230 år gamla dokument som svårligen låter sig ändras. Pröva att googla "Obama administration constitutional violations" och ni kommer att finna flera trovärdiga källor som listar otaliga överträdelser. Att en milisliknande organisation lägger dig i vad staten får och inte får göra kommer förr eller senare bli ohållbart.

  SvaraRadera
 8. Automatvapen är ett samlingsbegrepp på halv och helautomatiska vapen så jag ser inte direkt någon felaktighet i just det påståendet.


  SvaraRadera
 9. Fler och fler i det offentliga rummet har ju numera en agenda. Sanningen stryker snabbt på foten för att uppnå önskade reaktioner.

  Även om nedan video inte handlar om politik, så handlar den egentligen om samma sak.
  The Great Unlearning: How Our Society Became so Stupid med Bill Whittle
  https://www.youtube.com/watch?v=9yoQgAQOALc

  Videon är inte lång, 7:40, men jag rekommenderar den för alla som undrar över varifrån alla foliehattar, konspirationsteoretiker etc kommer ifrån.

  SvaraRadera
 10. Hur menar du att Oathkeepers är i Fergusson och skyddar journalister från Infowars?

  Infowars är journalister och dessutom en av de grupper i USA som stöttar och propagerar för Oathkeepers mest av alla.

  SvaraRadera
 11. Jag har inte läst DN:s artikel, men du glömmer att berätta vad det är för Oath de ska Keepa. När de börjar sin yrkesbana så svär de att upprätthålla och vara trogna USA:s konstitution, detta är det löfte de håller och skall hålla. De och många andra på den konservativa kanten i USA anser att många såväl folkvalda som tjänstemän och ämbetsmän inte håller detta löfte som även många av dem skall ha avlagt.

  SvaraRadera