Cornucopia?

2015-08-21 09:22

Malmös bostadsprisindex mätt i danska kronor

Nedan följer Malmös bostadsprisindex mätt i danska och svenska kronor. Man kan se att på den akuta finanskrisen var bostadspriskraschen djupare i Malmö, mätt i danska kronor, men över tiden kan man inte säga att det varit någon större skillnad.

Undantaget själva perioden under finanskrisen och samtidigt som den danska bopriskraschen, så har inte Malmös bostadspriser rört sig nämnvärt annorlunda mätt i danska kronor jämfört med svenska. Uppgången efter krisen var förstås snabbare mätt i danska kronor, men fram till idag har utvecklingen från 2005 varit likvärdig.

I SEK har de kvalitetsjusterade lägenhetspriserna stigit 88% sedan 2005 och i DKK med 82%. Motsvarande siffror för villor är 57% i SEK och 52% i DKK. Uppgången är alltså marginellt lägre i danska kronor, men det är inte något större skillnad. Variationen är inte större än man hittar på enskilda objekt.
Bostadsprisindex Malmö i SEK och DKK

Möjligen är det intressant att konstatera att likt för USD och Sverige som helhet så gick bostadspriserna ner till 2005 års nivåer på kraschen, mätt i DKK.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Norska bostadspriser sägs ha börjat falla nu efter att oljeprisraset bromsat deras ekonomi rejält. Men jag har svårt att tro att det blir några spridningseffekter till svenska bostadspriser. Köpenhamn/Malmö måste vara mycket mer kopplade (ändå kanske måttligt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringens så gott som helt obefintliga budgetförslag innehåller en sänkning av ROT-avdraget från 50% till 30%. Alltså en utökning av denna skattebas med ((1-0.3)/0.5)-1=40%. Beroende marginalskatt man betalar så blir det alltså en skattehöjning med antingen 0.4*32%=13% eller 0.4*52%=21% på att bo. Att bo är ju att konsumera byggnader och det betalas varteftersom i huvudsak med ROT-arbetskostnader, även om materialkostnader är en opåverkad andel också.

   Men jag tvivlar på att bostadspriserna reagerar snabbt för att avspegla denna skattehöjning.

   Radera
 2. Vet inte om det bara är jag men har svårt att läsa graferna. Mörkbrunt, brunt, brunt eller ljusbrunt, allt flyter ihop. Får koncentrera mig på att tyda färger snarare än att ta till mig informationen.

  SvaraRadera
 3. Finns något motsvarande "HOXFLATCPH"? Hade i så fall varit väldigt intressant att se hur den kurvan ser ut i förhållande till Malmös. Börjar bubbelvarnas i CPH igen nu förövrigt.

  Finansministeriet varnar för dansk bostadsbubbla

  SvaraRadera