Cornucopia?

2015-08-28 15:16

Landsbygdsutveckling i Sätila

Sveriges landsbygd håller inte på att avfolkas, men i takt med att bilismen dödar landsbygden försvinner allt mer service när dagbefolkningen försvinner och ersätts av bilpendlare. Men det finns platser som håller ut och rent av utvecklas och ökar sin lokala service. En av dem är min by Sätila.

Igår arrangerade bykrogen och eventföretaget Båthuset en afterwork för företagare i bygden, och passade på att presentera sina expansionsplaner.

Sätila är i allra högsta grad en levande by med sina dryga 1 000 invånare. Medräknat småbyarna och landsbygden runt bor det drygt 3 000 personer här. Det finns tre förskolor, skola F-9, vårdcentral, apotek, postombud, bensinmack, två bilmekaniker och däckfirma, järn- och byggvaruhandel, Systembolagsombud, mataffär med manuell delikatessdisk och egen styckning av kött, frisör, bank, bankomat, camping, minigolv, folkpark, sporthall, en av Sveriges bästa insjöbadstränder, inredningsaffär, elljusspår, konferensanläggning, pensionat och ett nybyggt gym med 650 medlemmar och ungefär halva priserna mot Göteborg.

Samtidigt är det drygt 30 minuter med bil från Korsvägen i Göteborg, eller 45 minuter med buss utan byte, alternativt 15 minuter med bil från Landvetter flygplats. Eftersom Sätila ligger inåt landet är det heller aldrig några bilköer, då alla vill bo längs kusten i Göteborg. Nya stora tomter med byggrätt på upp till 300 m2 kostar således ungefär en fjärdedel mot Onsala, som ligger på ungefär samma avstånd från Göteborg, fast med bilköer, saltvatten, fiskmåsar, tångstank, brännmaneter och havsstormar.

Bykrogen arrangerar konferenser eller evenemang och har tagit emot arrangemang med upp till 300 gäster, även om de flesta konferenser är lite mindre. Ett av Sveriges större IT-konsultbolag har flera år på raken förlagt kickoffer här, liksom flera internationella organisationer, och tillsammans med gymet, fotbollsplaner, skog och mark, samlingslokaler på orten eller båten Isa af Lygnern kombineras olika arrangemang ihop.

Konferensverksamheten expanderar nu och man kommer bryta ut pizzerian ur bykrogen och flytta till nya lokaler, vilket kommer ge byn två separata restauranger. Pensionatet i direkt anslutning till krogen omfattar elva bäddar och kommer få en separat reception. I ett intilliggande nytt hyreshus kommer en spaanläggning uppföras, med bland annat inom- och utomhuspool, samt mer kontorslokaler. 

Hyreshuset innehåller arton lägenheter trygghetsboende för äldre, och när det är redo för inflyttning i vinter kommer en efterlängtad flyttkarusell igång, då lägenheterna är fulltecknade med äldre på orten. Bedömningen är att 5 - 10 villor kommer komma ut på marknaden och lika många lägenheter i form av hyresrätter, bostadsrätter och bostadsrättsradhus kommer bli tillgängliga för familjer. Samtidigt finns det tomter till salu i två nya områden med närhet till badstranden, men alla vill förstås inte bygga nytt och fler villor till salu är välkommet lokalt.

Närvarande företagare, som bara var en bråkdel av det gissningsvis hundratalet företag som finns i bygden, fick en guidning av anläggningarna, som följer som bildkavalkad nedan. Ett exempel på landsbygdsutveckling i Sverige 2015, finansierat med privata medel.
Lillemor på Båthuset presenterar verksamheten.

Enklare buffé till after work.

Restaurangens möblering varieras hela tiden och går att möblera om till konferensanläggning med scen och projektor.

After work med några av bygdens företagare.

Vintertid är det sjöutsikt från konferensanläggningen. Bra val av flaggor - USA, Ukraina, Schweiz.

Båthusets mindre konferenslokal tar upp till 25 personer, men större sällskap kan tas i restaurangens lokal och för
riktigt stora sällskap finns det ytterligare lokaler inom drygt 100 meter.

Ett av pensionatets elva rum.

Fullsatt spinningklass på gymet.

Träningslokal på gymet.

Styrketräningsanläggningen.

Mer från gymet.

Arton lägenheter, spa, ytterligare en restaurang och kontor under uppförande mitt i byn.
Sjöutsikt från en del av lägenheterna.

Hälsohusets framsida och reception.

Pensionatslängan i Sätila centrum.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

13 kommentarer:

 1. Enklare att vara expansiv liten by på landsbyggden när man ligger inom pendlaravstånd från en storstad. Sätila ligger ju dessutom även nära Borås, för att inte tala om metropolen Kungsbacka. Med bostadspriserna närmre tätorterna så kan jag mycket väl se att Sätila har alla möjligheter att växa.

  Lite värre är det väl för orter i norrlands inland där det enda som ligger på tillväxt är flyktingboenden och myggpopulationen..

  Men det är ju bra att man tar chansen, istället för att supa bort den. Antar att ni snart måste ha en egen multisportarena för 250 mkr...

  SvaraRadera
 2. Hur står det till med fastighetspriserna? Om priserna ligger och skvalpar finns inte mycket grund för expansion, utveckling och renovering av fastighetsbeståndet. Så länge skogsnäringen ger inkomster kan det visserligen bli lite "Hälsinge-ekonomi" när halvdebila skogsägare inte vet vad de skall göra av pengarna utan plöjer ner dem i de egna byggnaderna och importerar fruar från asien. Håller presseningarna borta från taken ett tag, men skulle inte kalla det "utveckling". Sen är det det där med knott, mygg och broms som man slipper i mer centrala lägen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priserna på villor har på nio år stigit från 1 - 1.5 MSEK till 2 - 3 MSEK.

   Radera
 3. Hur lyckas man med 650 medlemmar på gymmet i en håla med 1000 invånare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socknen är 3000+ personer. Och betydligt billigare än att träna efter jobbet i t ex Göteborg.

   Radera
 4. Snarlikt min egen by. Nåt pensionat har vi dock inte, bara ett bnb på en bondgård.

  SvaraRadera
 5. Sätila låter lite som Förslöv, dock närmare kusten :-)

  SvaraRadera
 6. I Sätila har man dansat några gånger och folkparken är visst kvar, ett riktigt toppenställe, det var dock inte pizzerian, men de kanske har bytt ägare och blivit bättre.
  Hela resonemanget är intressant, jag tycker hela marksbygden och sjuhäradsbygden spritter av företagssamhet, det är något man ser och märker när man besöker ställena .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag träffade en dansk som har en sommarstuga ute i skogen i Marks kommun...
   Denna kommunen ligger så centralt, sa han...
   Lika långt till Varberg, Borås och Göteborg...
   Här skulle man köpa mark...!
   Tja, fråga grannen, sa jag....

   Radera
  2. Jag jobbade ihop med chilenska en gång och sade på skämt namnet på Sätila badstrand...
   "Sätila playa"...
   Hon skrattade inte utan såg bara nyfiket på mig för att får höra mer om denna "playa"...
   Innan jag tänkte på att det var spanska för strand.......

   Radera
 7. Svar
  1. Funderar Cornu på att sälja?

   Radera
 8. Härlig läsning Lars. Gärna fler sådana här reportage om friska, glädjande privata initiativ.

  SvaraRadera