Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2015-08-26 13:18

Konjunkturbarometern upp - dödskorsen närmar sig på börsen

Konjunkturinstitutets konjunkturbarometerindikator ("konjunkturbarometern") fortsätter uppåt, medan börsen har rasat. De senaste dagarnas börsturbulens eventuella påverkan på den reala ekonomins psykologi är dock inte med i konjunkturbarometern och dödskorsen på OMXS30 och S&P-500 är nu bara någon dag bort, om ens det.

Konjunkturbarometern fortsatte alltså att stiga och ligger nu med 104.6 halvvägs från medlet om 100 till det överhettade läget om 110. Framför allt var det hushållen och deras leverantörer detaljhandeln som höjde sina förväntningar på det ekonomiska läget, även om alla enkätmätta indikatorer steg. Detaljhandeln är nu överhettad på 111.1, men övriga näringsgrenar är det inte än så länge.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött
Konjunkturbarometermodellen säger att man ska sälja efter tre månaders överhettad konjunktur och köpa efter tre månaders bottenläge, men konjunkturen vill än så länge inte upp i överhettat läge. Som i grunden fundamental indikator på den reala ekonomin anser jag att modellen är mycket tillförlitlig. Åtminstone historiskt, vilket är allt vi har att gå på. Ett enda icke-optimalt signalpar 2010-2013, även om räntan på likvider mellan datumen gjorde att man gick ungefär jämt ut ändå. Att den senaste signalen inte var perfekt kan förstås tala för att vår blodfattiga ekonomi har förändrats och att modellen inte längre fungerar.

Ett alternativ är att titta på dödskorsen i MA50/MA200. Vi är nu kanske 1 - 3 dagar från att ett dödskors löser ut i OMXS30, för första gången sedan den felaktiga signalen 2012. Än så länge ser det ut att bli ett falskt dödskors, då MA200 fortfarande är stigande, men i S&P-500 ser vi ut att inom några dagar få ett äkta dödskors. Och S&P-500 klår nog Stockholmsbörsen, som bara snällt följer husses ledband.
Dagschart OMXS30. MA50/MA200 inringat i rött.
Dagschart S&P-500. Börskraschen syns ... tydligt. Dödskorset är nära.
I slutändan får man fundera på om man anser att den reala ekonomins psykologi styr, eller om det är svansen som viftar på hunden i form av börspyskologin. S&P 500-terminen talar just nu för en positiv börs i USA, men det gjorde den ett tag även igår.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Konjunkturbarometern verkar vara en instruktion direkt tagen för hur man klarar trapporna till lustiga huset på gröna lund, eller hur svårt kan det vara?:

  https://www.youtube.com/watch?v=zn10aErrE7M

  SvaraRadera
 2. För mig räcker det med att t.ex följande index fått dödskors:

  FTSE100
  DJIA(30)
  Indien
  Kina
  Portugal
  Grekland
  osv

  DJIA har lett uppgången från 2009 och nu leder man nedgången. Symptomatisk. DJIA kommer att leda uppgången 2016.
  Annars bättre att räkna vågor, divergenser, signaler etc där korsen bara kan ses som en av flera bekräftelser. Det finns inga "falska" dödskors, bara våg-formationers början och slut. En "bearmarket" eller begynnande lågkonjunktur behöver inte starta bara för att index går ner 20-25% med förlängd nedgång av MA200(äkta dödskors).

  Vi kan dock förvänta oss en snabb uppgång för att möta ett begynnande dödskors, dvs en test. Det kommer sannolikt att ske inför månadsskiftet. Vi har nämligen en säljsignal som utlöses på måndagkväll om DJIA slutar lägre än 15.500.

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj det blev lite fel:

   Vi kan förvänta oss en uppgång att försöka möta de kors som är under bildande. DJIA lär inte klara av att möta sitt kors före 1 sept. Det innebär dock inte att detta index kan gå % lika bra som t.ex S&P500 etc.

   Radera
  2. Utmärkande för DJIA är dock att det exakt vänt på fib38,2 och inte så långt från sitt kanalmotstånd( "bara" ca4% ifrån).

   Jag håller dock fortfarande på fortsatt nedgång under september.

   Radera
  3. Nästa bifurkations-linje ligger mellan 1850-1904. Lägst senaste betalt i nedgången var 1853. Härifrån startar vi en ny uppgångsfas eller så går vi ner 6-8% till.

   Radera
 3. Vah? Det ser väl var och en i ett ögonkast att de två kurvorna inte är korrelerade. Den gröna börjar på 500 och slutar på 1500 medan den röda både börjar och slutar kring 1200. Röda trendade nedåt i tio år utan att gröna brydde sig. Och nu när röda skjutit i höjden har gröna varit mer passiv än någonsin. Snack om "dödskors" är bara sensationalistiskt bondfångeri.

  SvaraRadera
 4. Börsen brukar väl dippa på höstarna, typ september-oktober ungefär, och då är det väl köpläge för den som behöver planera på kort sikt = 2-4 år.

  SvaraRadera
 5. OT; Cornu, fin exponering av Stjärnfall i Adlibris Deckare&Thrillers-nyhetsmail idag, om du inte sett redan.

  SvaraRadera
 6. Det som även talade för en större korrektion var att flera oscillatorer visade karakteristiska divergenser på månadsnivå. "Rounding top" är en klassiskt toppformation. 3-4 genombrottsförsök som misslyckas etc etc.

  SvaraRadera