Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2015-08-13 10:59

Kinas devalvering

Vi lever i en föränderlig värld. För några år sedan var debatten om när och hur mycket Kina behövde revalvera, dvs skriva upp sin USD-fixerade valuta mot dollarn. Men istället har vi fått se devalveringar där man ytterligare försvagar valutan mot dollar.

Tanken har annars varit att Kina behövde skriva upp värdet på yuan (CNY) för att hantera sin enorma exportindustri och de massiva handelsöverskott och valutareserver landets olika aktörer sitter på.

Devalveringen ska istället ses i relation till att dollarn blivit starkare. Förvisso ligger antagligen Kinas policy med successivt starkare valuta kvar, men när dollarn stiger snabbare än önskat vill Kina dämpa sin valutaförstärkning kontra de handelspartners som inte handlar i dollar. Det handlar om en handelsjusterad omviktining av valutan. Och alla partners har som sagt inte dollar eller dollarknutna valutor, t ex EU inklusive Sverige.
Veckochart valutaparet USDCNY. Veckans devalvering av CNY framgår tydligt.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Kan vara ett sätt att något mildra/fördröja skadorna när överkapacitet i produktionen slås ut, exempelvis stål och kol.

  SvaraRadera
 2. Kina tillämpar Keynes galna idé om att högre priser alltid är bättre. När ingen vet vad någonting har för verkligt värde, dolt av staten manipulerade priser, så kan inga rationella affärsbeslut fattas. Mer värdefulla resurser omvandlas till mindre värdefulla produkter och skriande brist ignoreras medan det satsas på onödigt överflöd. Jag tror att Kina snart kommer att kollapsa som Sovjet gjorde för 25 år sedan. Denna sommars extrema åtgärder, som att förbjuda människor att sälja set som de trodde var deras egna aktier, är desperata dödsryckningar. En enorm ekonomisk kollaps lär komma. Generaler, byråkrater och vanligt folk kommer var och en se hur att dra personlig nytta av den nya situationen. Politikerna kommer att hängas i gatlyktorna.

  Samtidigt kollapsar även Saudiarabiens ekonomi. De har förbrukat en femtedel av sin valutareserv redan hittills i år och har ett statsbudgetunderskott på 20% av BNP. Kriget mot Jemen har kört fast, Jemen verkar ha miljon+ värnpliktiga beväpnade trots att de är utfattiga. Och de påstås ha lyckats döda Saudis flygvapenchef med en Scud-missil (hur det F är det möjligt?)! Samtidigt som Saudi mest bara verkar lyckas träffa civila mål. Jag vet inte vad man ska tro om vad som händer där, men någon snar lösning verkar inte sannolik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tvärtemot dig Kapitalist att denna devalvering kommer att få stora dramatiska återverkningar på USA. Kina tillsammans med övriga BRICS-är på god väg att helt frikoppla sig från USA;s BIC-system och har redan början på ett eget valutaöverföringssystem som kommer att sätta Dollarn undr stor press. Ser vi nu kanske början på slutet för petrodollarn, spännande tider väntar.

   Radera
  2. @wikstrom USA och Kina och vi faller tillsammans. Det är i grunden samma globala bubbla. Samma statliga pyramidspel som vanligt fast nu i större skala än någonsin (som vanligt!). Att de pensionärernas inbillade sparande raderas och vi inte kan ta ut mer än nån hundring om dagen i bästa fall, innebär dock inte att det blir upplopp på gatorna. Det är det redan av andra anledningar. Medelsvensson kommer att förlora och lida utan att klaga. Hur kineserna reagerar på gatan vet jag inte, men deras politiska miljardärer verkar vara väldigt väldigt rädda.

   Radera
  3. Kapitalist, det jag inte förstår är varför folk inte börjar ta ut sina lån till banken medan tids är. Så låg som sparräntan är för tillfället så är madrassen ett mycket säkrare ställe än banken. Det är väl bara så att man inte tror att det som drabbat Cypern och Grekland inte drabbar våra "stabila" länder. Nej ut med alla pengarna från banken så skall vi få se på cirkus.

   Radera
  4. @wikstrom Det är inget problem för bankstaten, den skulle bara trycka upp alla de sedlar som efterfrågas av uttagarna. Sen plötsligt en dag bara deklarerar bankstaten att en nolla på varje "gammal" sedel ska strykas jämfört med de "nya" sedlar man plötsligt börjar ge ut, och si så har madrassen med ett pennstreck förlorat 90% av sitt värde. Problemet är mellanhanden bankstaten, den gör vad den vill med s.k. konton och fiatsedlar och även med aktiefonder, obligationer, råvaruterminer. Allt det är "tillgångar" med extremt hög risk. För att hedga sig behöver man riktiga tillgångar utan mellanhänder, något man äger på riktigt, inte bara på pappret.

   Radera
  5. wikstrom: Så du menar att folk tar lån och sedan bara låter pengarna sitta på sitt konto? Då skulle man ju ifrågasätta att de tar lånet i första läget och inte att de inte förvarar pengarna i madrassen (vad nu det skulle tjäna till, du får ingen ränta där heller).

   Radera
  6. Anonym, nu pratar jag inte om de lån, krediter, som banken utger utan om de insättningar vi har på våra konton. Der är alltså våra lån till banken jag pratar om. De kan vi lika gärna ha i madrassen. Sedan har kapitalist rätt i att nollor på sedlar plötsligt kan försvinna. Detta hände i Finland i början på 1960-talet då 2 nollor bara försvann, för landets bästa förstås. Så man är aldrig en stund säker sa han som tugga på dynamit.

   Radera