Cornucopia?

2015-08-23 15:56

Högre andel sysselsatta under alliansen än under socialisterna

I tidigare inlägg om att antalet sysselsatta ökade under alliansen avfärdade diverse individer detta med att man inte ska titta på antalet, utan andelen. Men tittar man på andelen av befolkningen i arbetsåldern så ökade andelen sysselsatta även där. Och framför allt minskade andelen som inte räknades till arbetskraften alls.

Nedanstående graf visar andelen sysselsatta, andelen arbetslösa och andelen som ej räknas till arbetskraften under åren 2005 - 2014. När regimen Persson lämnade hösten 2006 var 78.77% i vuxen ålder (20-64 år) sysselsatta med anställningar eller eget företagande och 16.11% räknades inte som arbetskraft alls (t ex via studier, förtidspensioneringar, utförsäkringar, egna val som att ta hand om hushållet etc). När regimen Borg/Reinfeldt lämnade hösten 2014 var 79.95% av Sveriges befolkning i vuxen ålder (20-64 år) sysselsatta, 6.09% arbetslösa och de som inte räknades som arbetskraft räknades till 13.97%.

Arbetslinjen fungerade uppenbarligen. Notera att officiella arbetslöshetssiffror beräknas på ett annat vis, och avser här andelen av totala befolkningen i åldern 20 - 64 år, inklusive de som inte räknas till arbetskraften genom aktiva egna val eller myndighetsbeslut.

Graf nedan.
Sysselsatta, arbetslösa och ej i arbetskraften i åldern 20 - 64 år under åren 2005 - 2014.
Inte bara har Sveriges befolkning ökat under alliansen, fler hade i absoluta tal en sysselsättning i form av anställning eller eget företagande, och andelen sysselsatta ökade också trots befolkningsökningen. Arbetslinjen fungerade.

Och ja, som det står på sidan Om bloggen, så kan ni inte räkna med att den här bloggen är konsekvent. Jag är politiskt obunden och kritiserar alltid makten. När alliansen hade makten kritiserade jag alliansen och ignorerade oppositionen. Nu har de inte makten och jag kan därmed välja att inte kritisera dem, utan skriva positivt om dem, medan jag istället kritiserar den fd oppositionen som nu sitter i regering.

Följande har sedan flera år stått på sidan Om bloggen:
"Åsikter på den här bloggen behöver på inget sätt vara skribenternas egna åsikter och ska inte blandas ihop med skribenterna personligen. Här kommer ni få läsa inkonsekvent information och inkonsekventa och motsägelsefulla åsikter. Det finns rent av ett självaändamål i att säga emot sig själv och sina egna värderingar. Det som inte tål annorlunda infallsvinklar förtjänar inte att diskuteras alls och det finns inga åsikter som inte kan ändras snabbt, eller över tiden. Därför kommer ni garanterat hitta inlägg som är fel eller motsäger äldre inlägg."
I övrigt är ideologier som bekant något för idioter och extra stora idioter generellt är de som dras till extrema åsikter. Kanske därför de senare blandar ihop sina extrema åsikter med verkligheten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

30 kommentarer:

 1. Du kan väl göra ett sammandrag av innehållet på Om-sidan. "Jag är ett troll bland andra" räcker gott och väl.

  SvaraRadera
 2. "När regimen Borg/Reinfeldt lämnade hösten 2014 var 79.95% av Sveriges befolkning sysselsatta, 6.09% arbetslösa och de som inte räknades som arbetskraft räknades till 13.97%.

  Jaså, 7755000 (= 0,7995 x ca 9,7 miljoner) sysselsatta i Sverige 2014!?

  SvaraRadera
 3. Helt plötsligt är det inte fråga om jämförelse med 1987 längre. Hittar du siffror skulle det inte förvåna mig om nästan alla år mellan 1932-2005 har bättre siffror... Så det "bevisar" att "arbetslinjen" inte fungerar?
  Apropå det sista i ditt inlägg tror jag att de flesta som läser bloggen föredrar att du inte tror att vi är idioter, därav den starka reaktionen på förra inlägget.
  Inte vet jag om det beror på din enligt egen uppgift tekniska utbildning, men när du försöker dig på humanistisk/politiska frågor verkar det ofta gå åt pipan. OBS, inte på grund av dina åsikter, de får man ha och bör argumentera för. Men att framföra uruselt underbyggda argument, som exempelvis att "bevis" på att arbetslinjen skulle vara effektiv pga absoluta siffror istället för relativa borde vara under din värdighet. Inte vet jag om arbetslinjen fungerade, men jag vet att jag åtminstone inte kan basera min slutsats på de tal du för fram. Humanioran är inte riktigt så enkel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkade inte skarva SCB:s tidsserier som bytte 2004 - 2005. Du kan göra det själv.

   Radera
  2. Uppenbarligen är arbetslinjen bättre både i absoluta tal och i procentuella tal än den politik som Göran Persson förde och uppenbarligen vet inte SD-folket vad de tjatar om när de pratar om att vi skulle ökat befolkningen via invandring så att andelen sysselsatta minskat. Det har inte stämt. Sedan finns det ingen statistik du kommer godta i detta sammanhang, uppenbarligen, och då kan jag inte hjälpa dig.

   Radera
  3. @Cornu 17:05
   Hur är din definition på arbetslnjen?

   Enligt Wikipedia:
   "Arbetslinjen vs medborgarlön
   Enligt statsvetaren Simon Birnbaum uttrycker begreppet "den etablerade princip i svensk politik som uttrycker tanken att arbetsförmögna aktivt måste söka avlönat arbete eller gå någon godkänd aktiveringskurs eller utbildning för att kvalificera till bidrag". Med den definitionen kan exempelvis medborgarlön aldrig förenas med arbetslinjen. Inte heller arbetsfria inkomster är förenliga med arbetslinjen."

   Med denna definition är det inte sysselsättninsgraden som åsyftas utan arbetslösheten. Då gäller att arbetslinjen har misslyckats ty, arbetslösheten var 2006 7,1 % och 2014 7,9 % (15-74 år) om jag har läst av siffrorna rätt.

   Sedan om man använder två värdesiffror för att beskriva sysselsättningsgraden så ligger den på 66 % (15-74 år) både 2006 och 2012. Således har inte sysselsättningsgraden förbättrats under Alliansregimen.

   Radera
 4. Med din fattiga bevisföringside kan man även bevisa exempelvis att kommunism fungerar, tillväxt en i Kina har varit jättehög på senare år och slår kapitalismen med hästlängder. Alltså bör vi alla bli kommunister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, jag kan inte hjälpa dig. Ha det bra.

   Radera
  2. ”Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit, så länge den fångar möss” - Deng Xiaoping.

   Anarkokapitalistkommunism eller nåt.

   Radera
 5. Vad är definitionen av "sysselsatt"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Arbetsmarknad/Arbetskraftsundersokningar/Arbetskraftsundersokningarna-AKU/23263/AKU-definitioner-och-forklaringar/Begrepp-och-definitioner/

   Problemet är alltså att "sysselsatt" inte tar hänsyn till om det är deltid på 20% eller heltidsarbete.

   Radera
 6. "Det är stabilt" - Dr. Alban

  SvaraRadera
 7. Det enda jämförelsevärde som jag tycker är nâgot av värde är hur mânga % jobbar (och betalar skatt) av den totala befolkningen. Tvâ väldigt enkla värden att ta reda pâ och allt trams om vem pluggar, vem gör arbetslöshetsprogram osv är helt utrensat. Frân mina egna undersökningar ser det ut som om ett land behöver över 40% arbetande befolkning för att fungera nâgorlunda (Working population.

  SvaraRadera
 8. Det var väl typ 80 000 lyktingar (tror jag) vilket utgör 0,8% av befolkningen som kom 2014. Det borde väl minst ha påverkat sysselsättningen negativt med ca 0,8% men så är inte fallet i statistiken så dem räknas inte eller?

  Sen antar jag att man räknas som sysselsatt om man bara jobbar nån enstaka timme i veckan enligt generös svensk statistik? Plus att antagligen en del subsiderade låtsasjobb räknas med?

  SvaraRadera
 9. Enligt SCB har ju Lars rätt, hur mycket folk än käftar emot. Skulle iofs vara kul att veta om de ändrat betydelsen av sysselsatt sen Persson regimen, gick väl rykten redan några år sedan att så fort man jobbat några timmar så räknas man som sysselsatt. Fas 3 och instegsjobb är en kuriosa med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer definitionen är att man är sysselsatt om man arbetar minst en timme i veckan enligt scbs AKU(denna timme kan tom vara obetald). Med tanke på vår enorma skuldsättningsökning och obefintlig bnp/capita tillväxt gör jag som Schlingerman och dödförklarar arbetslinjen.

   Radera
  2. http://www.svd.se/per-schlingmann-dodforklarar-arbetslinjen

   Radera
 10. Men hur kan du dra slutsatsen att arbetslinjen fungerade? Det ser ju ut som platt som en pannkaka! 2007 levde Alliansen på sossarnas förarbete (precis som sossarna nu lever på Alliansens).

  SvaraRadera
 11. Enligt ekonomifaktas hemsida så är sysselsättningsgraden 0,1 procent högre september 2014 jämfört med september 2006. Ingen större skillnad alltså. Under Göran Perssons tid var sysselsättningsgraden högre än 2014.

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattningsgrad/

  SvaraRadera
 12. Inga dramatiska förändringar, förutom kanske andelen utanför arbetskraften har minskat, vilket kan vara bra eller så handlar det om de 90 000 som blev utförsäkrade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hela stapeln är 20-64, huvudsaken att dom inte dödförklarats.
   Sjukskrivna räknas som sysselsatta, så ju fler sjukskrivna desto fler sysselsatta OM dom ersätts med reservarbetskraft.

   Radera
 13. Trenden verkar fortsätta kv1 o 2 mot 2014 kv1-2 men ökningen har halverats o varför inte fortsätta, RUT, ROT o Fika har väl inte 'slagit ut i blomm' ännu, annat än att 1 sk. telemarketing-komunikatör slog väl igen, i tidningen.

  SvaraRadera
 14. Du är medveten om att alliansen är socialister....? Deras förkärlek för kommunistisk toppstyrning (i svenskt vardagligt tal "socialism") har rent av överträffat S.

  Du skulle kunna kalla S för "socialdemokraterna" dock, eftersom S har valt det namnet (även alliansen är socialdemokrater). Det är lite som att man kan kalla mig för Linus så jag vet att det är mig man pratar om, snarare än lägger någon speciell värdering i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett gemensamt ord för de politiska partierna är kollektivister

   Radera
 15. Sysselsättning är inte samma sak som jobb skapade på grund av efterfrågan på tjänster

  SvaraRadera
 16. Bodströms idé om tiggarlegitimation skulle dra upp siffrorna över sysselsättning ännu mer. Ska vi gå all in eller inte?

  SvaraRadera
 17. Det är ju rent åt helvete vart detta landet har tagit vägen. Under Göran Persson kunde 16,13% låta bli att jobba för att istället förverkliga sig själva eller ta det lugnt på grund av skador och sjukdomar. Efter åtta år av Reinfelt/Borg kan bara 13,97% slippa oket som plikten att arbeta innebär. Hela 2,2 procentenheter fler människor tvingas alltså arbeta för sitt uppehälle. Det är ju för jäkligt rent ut sagt. :-D

  SvaraRadera
 18. Cornu är en psyops avlönad av Schibsted. Det kan vara lönsamt i form av cash under bordet för psyopsen att rycka ut nu till MP:s försvar. Det fanns liksom en tanke bakom varför regeringen tillsatte en islamist som just bostadsminister. Och att borgarna INTE skulle regera nu, hahaha, det är bara för naivt! Moderaterna själva genom DÖ, och deras parlamentariska regeringsunderlag, Miljöpartiet, regerar ju vidare. De bara jobbar i skift. Politiken är exakt densamma ändå. Ingen reform har genomförts eller ens föreslagits i Sverige de senaste 20 åren.

  Om man bor i skogen och trooor på Gud Staten, ja då kanske man kan tro att det blir bättre. Vad tror en nordkoreansk infanterikapten som bor isolerat i en privilegierad by där bara de underordnade svälter och de överordnade alltid säger att vi bor i världens allra bästa land?

  SvaraRadera
 19. Varför inte någon gång erkänna att det inte blev så bra när du körde med absoluta tal om sysselsatta? Nä, då är det vissa individer som påpekat bla bla.

  Du skriver otroligt manga blogginlägg och att det inte blir bra med slutsatserna tror jag ingen skulle tycka var konstigt. Om du bara sa istället: "jag dabbade mig" för det gjorde du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Jag dabbade mig inte. För jag hade rätt. Sysselsättningen ökade även som andel. Förstår att det måste vara surt att jag hade rätt. Släpp och gå vidare med ditt liv föreslår jag.

   Radera