Cornucopia?

2015-08-25 15:19

Hemvärnet lade 82 000 arbetstimmar på skogsbranden i Västmanland

Under förra årets katastrofala stora skogsbrand i Västmanland lade hemvärnet ner hela 82 000 arbetstimmar står att läsa i en artikel hos VLT. Det visar på styrkan i dessa icke stående resurser som det svenska frivilliga försvarets organisationer utgör.

Hemvärnsbataljonen i Västmanland utgörs eventuellt av 430 personer, men jag är osäker på om man även fick in förstärkningar från andra hemvärnsbataljoner. Deltagande vid en sådan här insats är också frivilligt, även om ersättning utgår, så det är knappast så att alla 430 deltog under hela insatsen. Tillägg: Man ska ha fått hjälp från åtminstone Upplands hemvärnsbataljon, vilket ingår i siffrorna för arbetade timmar.

Västmanland, dock ej från det drabbade området,
som utgjordes av delar av Sala, Fagersta, Surahammar
och Norbergs kommuner.
Dock, för lite proportioner på 82 000 timmar så är det vad 430 man skulle lägga om de under knappt 12 dygn jobbar sexton timmar per dygn. Nu var insatsen inte bara under det akuta skedet, och inte enbart brandbekämpning, men det är likväl en rejäl kraftsamling.

De frivilliga försvarsorganisationerna är en stor resurs för samhället att använda vid behov av kraftsamling, inklusive kriser. Det är inte så att det står bemanningsföretag redo med tillfällig personal att sätta in vid kriser, eller för den delen stora planerade evenemang som t ex EU-toppmöten eller bröllop i kungafamiljen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Även hemvärnet från bl.a. Dalarna och Södermanland deltog.

  SvaraRadera
 2. Det var några stockholmare där också.

  SvaraRadera
 3. 18:e hemvärnsbataljonen hade även dom personal på plats.

  SvaraRadera
 4. Förfrågan utgick till flera ikringliggande hemvärnsbataljoner. Gensvaret var så pass stort att enskilda soldater till största del bara var där i en vecka även om insatsen pågick i månader.

  SvaraRadera
 5. All heder åt våra hemvärnsmän (och kvinnor)!!

  SvaraRadera