Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2015-08-10 08:43

Guld: Glöm inte att titta på valutan

SvD:s Patricia Hedelius skrev negativt om guldpriset i en krönika i helgen. I sak behöver hon inte ha fel, men Hedelius tittar bara på guldpriset i dollar och ignorerar utvecklingen för svenska kronan.

Mycket talar för att råvarucykeln är över (se t ex platina eller koppar, förutom olja och guld) och att guldpriset därmed kommer vara under press. Men samtidigt har dollarn stärkts avsevärt och kompenserar en del, speciellt i guldet. Kortsiktigt är det svårt att säga vad som beror på att guldet blir svagare och vad som beror på att dollarn blir starkare.

Visst har guldpriset gått ner även i svenska kronor, men trenden är inte alls lika tydlig som mätt i USD.
Guldpriset i SEK per gram.
Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.

Guldpriset i USD per troy ounce.
Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Skillnaden i utveckling i USD och SEK är tydlig.

Man kan förvänta sig mer av en tidning som vänder sig till svenska läsare, än att den fokuserar på hur priset utvecklas för amerikaner eller de nationaliteter som använder en valuta peggad mot dollarn.

Men visst kan det vara siffermagiskt intressant att en del nu förutspår att guldet ska gå under 1 000 USD. Å andra sidan påtalades det att när guldet var på 2 000 trodde analytikerna på 2 500 USD. Så blev det inte.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Break even för guldgruvorna ligger någonstans kring $1200 så man kommer ju inte direkt öka produktioner med dessa priser. Kanske att några av de mer skuldsatta gruvorna måste fortsätta köra 100% bara för att snurra skulden framför sig.

  Skall bli spännande att se utvecklingen.

  Det finns de som påstår att september, månaden när man gifter sig i Indien, pressar upp guldpriserna. Men det är väl redan inprisat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara så att beak even för guld sjunkit rejält i och med sjunkande oljepris vilket gör utvinningen billigare? Antar att diesel m.m. utgör en stor del av kostnaden vid gruvdrift och utvinning av guld.

   Radera
 2. Guld valuta? Guld är väl en råvara? Det ser ju ut som den uppför sig som andra råvaror på börsen. Guld som betalningsmedel är ju en grotesk tanke. Hoppas inte det blir verklighet!

  Som tur är så kommer miljöförstöringen medguldbrytning, som mestadels drivs av att gräva upp guldet och gräva ner det i bankfack, upphöra på jorden. Det finns ingen direkt brist på guld i vår närhet i rymden. Och ingen är väl skeptisk till att vi någon dag i en inte så avlägsen framtid kommer ha gruvdrift på månen. Gruvdrift på en asteroid är, tro det eller ej, lägre hägnade frukt än gruvdrift på månen. Vad man kommit underfund med när man prospekterat asteroider i vår närhet är att en enda asteroid kan innehålla mer guld än som någonsin grävts fram på jorden. Det råder inte heller någon direkt brist på asteroider.

  SvaraRadera
 3. Dollarförstärkning borde vara detsamma som deflation, vilket nationalekonomer brukar vara skitskraja för. Borde då inte också amerikanska ekonomer skita på sig när dollarn stärks? Varför skall vi i Sverige vara livrädda för deflation och införa minusräntor när amerikanerna inte verkar bekymra sig särdeles?

  Jag undrar också över de massiva kinesiska stimulanserna av börs och fastigheter. De borde väl kunna vara ett tecken på att allt håller på och går överstyr, men det alarmeras inte särskilt friskt över detta. När även Kina måste hålla tillgångspriserna uppe på artificiella sätt med enorma penningtillskott så borde kraschen vara nära, kan jag tycka.

  Låga råvarupriser skulle förstås kunna vara ett tecken på att världsekonomin håller på och stannar upp, snarare än på något om en råvarucykel. Hur vet du att det är råvarucykelhypotesen som är korrekt?

  SvaraRadera
 4. Jag har noll förtroende för sveriges härskare. Följaktligen känns det bra för mig att ha guld, även om det går ner litet grann. Det skyddar både mot det internationella finansiella systemet som är otroligt konstigt och svårgenomträngligt. Och mot dårarna som styr staten sverige.
  /m2

  SvaraRadera
 5. Cornu. Det kanske är så att Bitcoins håller på att ersätta guld som safe haven!?
  Misstänker att du inte riktigt tror på det.... ;o

  http://www.nasdaq.com/article/has-bitcoin-replaced-gold-as-the-new-safe-haven-cm505737

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoin och guld gör sig inte speciellt bra som jämförelse. Känns som vi kommer leva med den där myten rätt länge.

   Bitcoin är världens bästa lösning för handel, guld helt bedrövligt. Guld är välkänt och har stark historisk förankring, Bitcoin är nytt, under ständig utveckling och inte en procent av befolkningen begriper det ännu.

   Jämförelsen är inte bara haltande, den är helt bedrövlig.

   Radera
  2. Jag bara konstaterar att bägge kan användas som "safe haven", eftersom de är fristående från resten av finansmarknaden. Jag gör inga jämförelser i övrigt vad jag kan se, så jag vet inte riktigt vad du svarar på...

   Radera
 6. Guld är inte intressant på dagspriset relativt fiatvalutor eller andra råvaror. Utan därför att guld har man kvar även när staten och alla finansiella mellanhänder som banker och börser konkat. Då alla kontanter, aktier, obligationer, pensionsfonder, kontosaldon, terminskontrakt plötsligt blir helt värdelösa. Det är det som är hela poängen med guld, det är viktigt att förstå det. Risk är inte historisk prisvolatilitet, det är dina fiatmellanhänders plötsliga konkurs eller statens plötsliga konfiskation som är den stora finansiella riskfaktorn, den som kan ruinera dig när som helst.

  SvaraRadera
 7. Översta kurvan är väl ganska lik bubbelgrafen du brukar använda flitigt?

  SvaraRadera
 8. Oljan sjunker fortfarande .. vid vilket pris går Canadian Oilsands i konkurs?...

  SvaraRadera
 9. Om man ska jämföra investeringsalternativ i kronor så kan man ju i så fall ta upp S&P 500, som stigit med nära 100% + utdelningar i USD (eller gissningsvis 130% i SEK) de senaste fem åren, jämfört med guldets kräftgång.

  SvaraRadera
 10. Bra, tryck då på YTD och titta på valutan. https://www.bitstamp.net

  SvaraRadera