Cornucopia?

2015-08-21 18:09

Fredagsmys: Allt fler e-boksläsare

Dags för lite äkta icke-ironiskt fredagsmys. E-boksläsandet har fortfarande inte tagit fart i Sverige. Fast mina egna siffror ser ut att öka rejält, kanske därför att många av mina traditionella bokköpare är teknikintresserade och även har råd med en tusenlapp för en e-boksläsare.

En indikator är att jag just nu har inte mindre än tre titlar på Bokus e-bokstopp, där man hittar boklådans tjugo mest sålda e-böcker förra veckan. Specifikt hittar man Stjärnfall på #8, Stjärnklart på #15 och Midsommargryning på #20. 
Stjärnfall.

Faktum är att ingen annan författare har mer än en bok på den listan, vilket ger en indikation på att mina bokläsare allt mer läser e-böcker.

Man kan också titta på att ca 10% av försäljningen av Stjärnfall första veckan var e-bok, vilket kan jämföras motsvarande 6% för Stjärnklart. E-boksförsäljningen har alltså ökat bland mina läsare det senaste året och utvidgade ändå Stjärnklart min läsekrets utanför MÖP:arna.

Samtidigt är detta långt ifrån något som enligt branschuppgifter som gäller generellt, utan beror på genre och speciellt läsekretsen. Jag har förvisso en varierad läsekrets sedan Stjärnklart, men mina traditionella bokköpare är (generellt förstås, just du, kära läsare, är förstås ett undantag) teknikintresserade män. Så vi får se om siffrorna ser ännu bättre ut nästa år, när sista boken i Stjärnklartserien kommer, Stjärngossarna på slottet.

"[D]efinitivt en blandvändare."
Köper du själv e-böcker, och vilken e-boksläsare använder du i så fall själv? Är den bra? 

Oavsett, trevligt fredagsmys på dig där i soffan tillsammans med e-boksläsaren!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

20 kommentarer:

 1. Jag använder Adlibris läsplatta Letto. Den funkar bra för mig, men jag kan inte jämföra den mot konkurrenterna då jag aldrig testat någon annan. Jag vet att Kindle är populär, men jag skulle aldrig ens fundera på en sådan så länge de använder Amazons egna låsta format istället för ett öppet som t.ex. Epub.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är enkelt att konvertera från Epub till amazons format Mobi så det är inga problem.

   Radera
  2. Jag vet, jag använder själv programmet Calibre som kan konvertera mellan olika format. Det är inte därför jag ogillar Kindle, utan det är principen. Jag hatar när företag helt i onödan låser in produkter och tjänster i egna format och standarder. Det är därför jag aldrig någonsin skulle köpa något från Apple heller.

   Radera
 2. Insåg under senaste flytten att jag har lådvis med gamla pocketböcker, en samling som inte gör någon glad. Sällan jag läser om en bok, och tummade pocketar är inget man ställer i bokhyllan direkt. Så nu läser jag nästan uteslutande på senaste Kindle Paperwhite. Underbar liten mackapär, det är min första ebokläsare och jag är helt såld!

  SvaraRadera
 3. Läser alla böcker på en Sony PRS-T1. Den är några år gammal och funkar utmärkt. Enda nackdelen är att jag saknar överblick. Svårt att veta hur många sidor som återstår i kapitlet t ex.

  SvaraRadera
 4. Har provat kindle appen på min smartphone.
  Tyckte läsupplevelsen var sämre jf. med vanlig bok då kontrasten är stark beroende av läsvinkeln vilket medför att handleden och gamnacken stelnar efter en halvtimmes läsning.
  En "riktig" läsplatta/e-bok läsare hjälper kanske men där är kontrasten ännu sämre än på en vanlig smartphone i fel vinkel.
  I övrigt är jag djup imponerad av kindles unlimited upplägg då den sänker tröskeln för nya författare rejält, men tekniken för visning av e-böcker får nog mogna ett par tre år till innan det blir dags för byte till e-bok för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snackar du om?? Kontrasten på en läsplatta motsvarar ju en bok ungefär.. svart o vitt... ju mer ljus du har desto tydligare blir det. På kindeln kan du slå på inbyggd belysning om du befinner dig i mörker.

   Radera
  2. Kontrasten är vinkelberoende.
   Särskilt i dagsljus påverkas kontrasten av reflektioner vilket gör att man får hålla plattan/smartphonen väldigt still för optimal läsupplevelse.
   Det har möjligen blivit bättre med nyare läsplattor - har inte testat på ett tag.

   Radera
  3. Det låter som att ni pratar om olika prylar. Det går absolut inte att jämföra läsytan på en e-bokläsare med skärmen på en smartphone / tablet när det kommer till att läsa text.

   Smartphoneskärm funkar mycket dåligt i direkt solljus, fångar reflexer (glansig yta), är vinkelberoende och käkar dessutom massor av batteri vid läsning.

   Läsytan på en e-bokläsare funkar precis lika bra i direkt solljus som i mörkt rum, fångar inte reflexer (matt yta), är helt läsvinkeloberoende, drar jättelite ström (batteriet räcker i veckor). Läsytan på e-bokläsare ligger väldigt väldigt nära ett pappersark med text tryckt med bläck när det kommer till läsupplevelse.

   Radera
  4. nasenmann:
   Jag förstår fortfarande ingenting av det du skriver... du snackar ju om LCD-skärmar.. En riktig e-boksläsare har ingen lcd-skärm! Det är precis som Stoffe skriver ovan. Tar du ut läsplattan i solen tex så blir texten TYDLIGARE. Med en lcd blir den otydligare.. Det finns inga likheter mellan lcd och e-ink...
   En e-boksläsare med e-ink skärm är ungefär som sidan i vanlig en bok.

   Radera
  5. Ja, jag skrev om läsupplevelsen på en smartphone/surfplatta (amoled) med kindle läsappen.
   Kontrasten på en "riktig" e-boksläsare i jämförelse med en vanlig bok lämnar en hel del att önska. E-ink verkar inte vara färdigutvecklad och jag avvaktar därför med köp.

   Har inte testat senaste generation läsare (t.ex. kindle paperwhite) än.

   Radera
 5. Den senaste plattan är en Kobo Aurora H2O, eller iPad mini. Slutade köpa pappersböcker för rätt många år sedan, digitalt eller lånat (bibliotek eller vänner) gäller numera.
  H2O är väldigt bra i mitt tycke eftersom jag ogärna vill ha en platta som knyter mig till en plattform, en sjukdom som allt för många lider av. Det går naturligtvis att gå runt detta på olika sätt beroende på modell. Men efter hand som man samlar på sig digitala böcker inser man att man måste ta bort DRM på sina egna böcker. Kan man inte byta format på böckerna så kommer de att bli oanvändbara förr eller senare. Har man bestämt sig för att göra detta blir valet av en obunden platta enklare.
  Den ska vara vattentät men det ger jag inte mycket för. Har hur som en mycket bra skärm med inbyggd belysning som fungerar utmärkt. Plats för ett minneskort så utrymme har man till allt man kan tänkas behöva och massor därtill. Kanske något plastig känsla. Hade innan flera olika Sony modeller, en av dem var i aluminium, vilket gav en betydligt trevligare känsla, men man kan ju inte få allt. Får se på plattan som med mobiler, en förbrukningsvara, man byter upp sig när det dyker upp en ny modell med egenskaper man önskar sig. Och häri ligger även behovet av att försäkra sig om att man kan formatera om böckerna efter hand.

  SvaraRadera
 6. Använder Kindle och Adobes e-boksläsare och läser på datorn alternativt på ipaden eller mobilen. Har känts onödigt att köpa en pryl till att hålla reda på enbart för e-boksläsning. Jag tycker det fungerar utmärkt. De stora fördelarna som jag upplever det är man kan köpa boken direkt när man upptäcker att man har tid att läsa, texten är sökbar och bokmärken/anteckningar lätt låter sig göras i boken vilket är smidigt framförallt när man läser facklitteratur. Största nackdelen med skönlitteratur i e-format är att man inte kan/får låna ut/ge bort boken när man väl läst ut den själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beställde just de två dyraste och största e-läsare jag kunde hitta för att få enkelt stöd för båda kindle och annat. Sen ska jag köpa den där uppföljande stjärnboken. Läste den första på paddan, vilket inte var helt optimalt, men det gick. Hoppas på en bättre 8''-upplevelse för uppföljaren. Size matters...faktiskt.

   Radera
  2. Nu har jag inte mer än som hastigast testat olika e-läsare men jag tycker LCD-skärm funkar lika bra. Vad är det som besvärar dig? Att en läsplatta skulle vara mer avslappnande för ögonen har jag hört vissa ange som orsak men man glor ju lika fullt på en LCD-skärm hela dagarna så en timme eller två till på kvällen gör väl varken till eller från?

   Stjärnboken var ok, jag tycker författaren fått till språkbilden på ett bra sätt. Eller iaf ett sätt som tilltalar mig. Sen kan man alltid reta sig på detaljer, i mitt fall det militära språkbruket men det kanske är civilanpassat eller också fiktion?

   Radera
  3. Kan vara så att jag bara är gammalmodigt habituerad med text på passivt döda träd. Dock finner jag det påtagligt självlysande något påträngande, vilket stör fantasin under läsningen. Men vi får väl se. Jag är som du förstått en ganska sen "adopter" vad gäller nymodigheter, och väntar tills de är väl användbara.

   Bläddrade i boken på bokhandeln och störde mig något på språkbruket. Om jag inte mins fel, "han reste sig så fort att stolen välte". Skulle ha föredragit "han reste sig så hastigt att stolen välte". Men det kanske bara är att jag är gammaldags. I vilket fall kommer jag att läsa boken förr eller senare.

   Radera
 7. Fy fan vad tråkigt med eböcker. Vad ska man ha på väggarna istället för bokhyllor? Inramade listor på titlarna i ens kindlebibliotek?

  SvaraRadera
 8. Jag har en Sony reader prs-t1 som är några år gammal. Wifi, touch och Android i botten men eink-skärm (eboksläsare). Har väl använt den en del och får jag välja på den eller pocketbok så är det eboksläsaren. T.ex. använt den när jag kört på maskin på gym, en knapptryckning för att vända sida. Inte hela handen/tvåhandsfattning för att läsa. Dessutom reglerbar storlek på typsnittet gör ju att man kan hålla lite avstånd från plattan.

  Men jag har mest gått över till ljudböcker, digitalt levererade. Alla Wilderängs böcker har avnjutits på så vis. Har inte lässvårigheter (dock ingen snabbläsare) men tycker det är behagligt med ljudbok i pendlingen på tåg eller när man tar sig en lång promenad.

  Har inte tittat på några nya eboksläsare men kan inte tro det är något extremt bra sedan PRS-T1 för att byta ut den till något nyare.

  SvaraRadera
 9. Köpte dina tre första böcker vid samma tillfälle som ebok på min iPryl. Stjärnfall strax därefter på samma sätt. Köpte sedan Stjärnklart som pocket till päronen. Bekvämt med ebok, främst eftersom man har bakgrundsbelysning och alla fyra böcker på samma ställe.

  SvaraRadera
 10. Använder Kindle Paperwhite 2 för all läsning på resande fot. Köpte Stjärnklart via bokon och var helt klart missnöjd så nu blir det döda träd edition.

  Hade varit uppskattat om du kunde släppa eboken i ett format som stöds av kindle. Varianten med autokonvertering via bokon och dyl kräver en hel del handpåläggning i Kalibre för att stilistiska features som rubriker, indragningar och dyl skall bli som det var tänkt.

  SvaraRadera