Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-08-11 08:55

Förfogandelagen och sålda bergrum

Vid händelse av svensk beredskap eller krigsrisk kan de som köpt bergrum från gamla totalförsvaret få en spännande överraskning. Med stöd av förfogandelagen kan nämligen staten åter ta över dessa bergrum och rent av tvinga ägarna att tömma dem på utrustning.

Förfogandelagen gäller staten, vilket innebär att landsting och kommuner inte kan ta tillbaka sina utförsålda bergrum. Det kan dock länsstyrelserna (=statens representant ute i provinserna) i de fall de sålt sina. Staten kan också använda förfogandelagen till att förfoga över anläggningar och egendom åt kommuner och landsting (eller för den delen försvarskritiska företag), men kommuner kan inte på eget initiativ göra detta.

Bergrum som t ex kan vara lämpliga för förläggningar, ledningsplatser eller förråd kan alltså behöva upplåtas till Sveriges totalförsvar vid krigsberedskap. Gamla förrådsbergrum kan alltså på kort varsel bli förråd igen om svenskt totalförsvarsmaterial behöver distribueras ut till skyddade platser, detta till och med utan att man övertar äganderätten av bergrummet, utan bara begränsar sig till nyttjanderätt.

Dessutom kan befintliga ägare av bergrum tvingas tömma dem så att bergrummet blir användbart för totalförsvaret. Från förfogandelagen:
"Ägare eller innehavare av egendom som tages i anspråk är skyldig att innan han avstår från egendomen se till att den sättes i sådant skick att den blir användbar för avsett ändamål, om åtgärden enligt vad som är brukligt skulle ha vidtagits av ägaren eller innehavaren vid frivillig överlåtelse eller upplåtelse av egendomen."
Exempelvis är det ju brukligt att man flyttar bort all lös egendom från en fastighet vid frivillig försäljning ("frivillig överlåtelse") eller uthyrning ("upplåtelse av egendomen") och det samma gäller om förfogandelagen åberopas.

Aeroseum i Göteborg kan åter
förfogas av Försvarsmakten vid krigsrisk.
Enda undantaget är egentligen om en anläggning används som bostad - då har ägaren rätt att i princip fortsätta förfoga över ett sovrum, kök och badrum, om det inte hindrar totalförsvarets verksamhet på anläggningen. Dock är det få eller inga bergrum som är godkända att använda som bostad, men det kan finnas byggnader ovan mark på fastigheten som används till detta. Om man nu vill bo kvar bredvid ett potentiellt militärt hårdgjort mål i händelse av krigsrisk.

Det finns ett möjligt undantag till, och det är om bergrummet används för telekommunikation, som kan förmedla public service-radio och -TV. Så en del serverhallar i Internetinfrastrukturen kan klara sig från förfogandelagen. Men rena serverhallar, som inte är mellanpunkter i distributionen av Internet, utan slutnoder, kan behöva utrymmas för försvarsändamål.

Köpare av bergrum bör ta fram en krigsplanering kring dessa, och hur de ska utrymmas och alternativa lokaler för verksamheten ska ordnas om staten åter kommer förfoga över dem.

Svenska staten både äter kakan och har den kvar, då man både kan få betalt och slippa driftskostnaden för bergrum, samtidigt som man vid en beredskaps- eller krigssituation kan ta dem tillbaka. Dock krävs det ju både tid och omfattande arbete att åter ta bergrum i bruk för försvarsändamål, men å andra sidan kan man alltid använda förfogandelagen till att ordna arbetskraften för detta. Och vid en akut situation har nöden ingen lag och även ett oförberett bergrum kan vara ett bättre förråd eller grupperingsplats än en oskyddad plåthall.

Dessutom utgör utförsäljningen en massiv maskirovka där den lede fi på inget sätt kan luska ut i förväg vad tidigare bergrum åter ska användas till. Om man ens har brytt sig om att hålla koll på de bergrum som sålts av...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Fast det finns ju mycket i bergrummen som kan ha demonterats under tiden. Personalen därnere ska ju försörjas med el, vatten, kommunikation med omvärlden, luft, etc osv. Det fanns ju en hel del speciell utrustning för det som kan ha demonterats om man t ex gjort om till vinkällare eller serverhall. En del var säkert skrot ändå och det går ju säkert att montera tillbaka samma skit men det är nog lite pyssel med det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen vill jag också flagga för den här intervjun med Yuri Shvets som är intressant rent allmänt, men också i sammanhanget totalförsvar.

   http://english.gordonua.com/news/ukrainevsrussia/Putins-groupmate-a-former-KGB-spy-You-seriously-think-that-Putin-who-is-making-a-facelift-will-unleash-a-nuclear-war-His-botox-will-melt-from-the-fear-78716.html

   Radera
 2. Cornu försöker bara trösta sig för att han själv inte har köpt ett "preppers dream" :p Eller så försöker han skrämma bort konkurrenter innan han slår till själv..
  Fast det är ju tänkvärd och relevant information i artikeln förstås.
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om man som prepper gjort sin läxa så har man väl sett till att utrusta skyddsrumet med antenn och sändningsutrustning och ser till att sända public service? Och på så sätt exkludera den från förfogandelagen...

   Radera
 3. Allt detta är teoretiskt och kommer aldrig bli något annat. Det behövs inga ledningscentraler om det inte finns något att leda (förutom 5000 operettöverstar). Behövs inga förråd för förvaring av tomkartonger som en gång innehöll nu avvecklade vapen. En medelstor mexikansk drogkartell är bättre beväpnade än vad vi är, en konflikt är över innan den ens börjat. Allt som krävs är ett par robotar in i plåtskjulen där flygvapnet förvaltar sitt eget lilla särintresse sen är sagan all.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Med tanke på att försvarsplaneringen nu kommer dra igång på allvar när alla myndigheter, kommuner, försvarsföretag mm ska försvarsplanera så kommer nog detta bli aktuellt.

  SvaraRadera
 5. Hur kan man inbilla sig att staten skulle göra eller bry sig om någonting som vore "lämpligt"??? Så fort en kris, inbillad eller verklig, inträffar så avskaffar ju staten omgående alla lagar som var avsedda för exakt det scenariot, och hittar plötsligt kaotiskt på helt nya lagar utan eftertanke eller förberedelse. Statlighet är ju per definition ett litet gäng giriga individer som har rätt att agera helt rättslöst godtyckligt från stund till stund. När deras penningpolitik fiaskokollapsat nyligen här i vår politiska union så har de ju gjort så. Ååh, men i somliga fårs drömmar kanske just svenska staten är speciell, trooon på exceptionalism, för att TV:n sade att Sverige är bäst, det är bara rysk och andra staters TV-kanaler som säger samma sak om deras stat har fel. Politiker har ingen som helst vilja att försvara Sverige, Sverige är ju bara fascistisk och rasistisk ondska enligt dem. Det är därför borgarna och sossarna enats om att fortsätta avrustningen med ytterligare en tiondel denna mandatperiod, från 1.1% till 1.0% av BNP. Den enda relevanta frågan är hur korkade de lurade väljarna är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom har kommuner och kommunlandsting ingen anledning att följa några lagar, ingen domstol kan bestraffa någon politiker eller byråkrat för att kommunen bryter mot lagen och kanske redan idag bara kommer hem till dig och tar allt du har från dig helt olagligen.

   Radera
  2. En advokat förklarar på lättillgängligt debattsidespråk vad den svenska nazistregeringens "rättspositivism" innebär och vad den har lett till hittills:
   http://www.dn.se/debatt/utred-misstankarna-om-massomhandertagande/

   Radera
 6. Försvarsmakten har idag och driver de bergrum (ledningsplatser, mm) man behöver. Huvuddelen v de bergrum man lämnat är förseglade, och avrustade. Ev behov i framtiden kommer troligen att isf ersättas av ovan-jordsanläggningar.
  Förfogandelagen säger dessutom att för den vara, tjänst, fastighet eller anläggning som tas i bruk, ska ersättning utgå. När det gäller fastigheter/anläggningar (avsåg vid lagens tillkomst kvartersförläggning och exvis verkstäder) skulle brukare och avnämare vara överens om priset. Och, som sägs ovan, ingen kan vräkas från sin bostad.
  Land ska med lag byggas, och med lag försvaras,

  SvaraRadera
 7. Som någon ovan här nämnde så kommer tid inte finnas att ta tillbaka några bergrum. Kapitulationen är ett faktum för svensk del sekunden det smäller på svensk jord. Och som ovan person också nämnde finns heller inget att förvara i bergrummen. Det som finns det finns på fredsförband eller i Arboga. Flygplanen står så snällt i hangarer när dom inte är i luften utan adekvat beväpning. De få skogsförråd som fortfarande används har hemvärnet och där finns nog inget grövre än ammunition till grg och 12cm granatkastare. Och visst kan man dräpa en desant med 7.62 från en AK-4 men det blir lite värre när det börjar flyga attackhelikoptrar och attackflyg.

  SvaraRadera