Cornucopia?

2015-08-03 14:00

Filmdags: Söderhavsbubblan

Söderhavsbubblan, The South Sea Bubble, var antagligen den största finansbubblan som någonsin skådats, där det brittiska företaget The South Sea Company värderades till typ flerfaldigt hela den brittiska ekonomin (BNP) och runt 10x hela den brittiska statsskulden. Extra History har producerat en sammanfattande informationsfilm kring denna bubbla, som ni återfinner nedan.

Den första finansbubblan brukar anges som den holländska tulpanbubblan, men Söderhavsbubblan var alltså enormt mycket större. Mångfaldigt större än hela den brittiska ekonomin.

Man ska komma ihåg att detta var tidigt 1700-tal, men att den finansiella ekonomin var välutvecklad redan då, t ex fanns blankning av aktier redan på den tiden, "I'm short that stock", dvs man sålde aktier man inte hade med löfte om att leverera dem senare. Alla som läst Neal Stephensons Barockcykeln (eng The Baroque Cycle) har förstås fått en underhållande genomgång av sent 1600-tal och tidigt 1700-tals finansiella konststycken även om trilogin tyvärr slutade innan Söderhavsbubblan.

Extra Historys filmer om Söderhavsbubblan hittar ni nedan och kan rekommenderas för den som vill få ett hyfsat populärvetenskaplig grepp om sin ekonomihistoria. Kan rekommenderas, om inte annat för att ingen ska tro att dagens finansiella knätrollerier är något nytt påfund.
Extra History har även sin sedvanliga blooper-reel nedan, där man, eftersom man var ganska korrekta, svarar på tittarnas frågor.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Ständigt denne Neal Stephenson. Ser fram mot att hinna läsa den första boken jag köpt av honom, men än kräver sommarens modernisering för mycket extra tid och ork.

  Har läst en del om bubblorna men ska försöka hinna se filmerna ikväll.

  Tulpanbubblan gav ju i alla fall en effekt med Holland som största exportör av tulpanlökar. När vår lånebubbla spricker kan möjligen en effekt bli fler hopträngda bolånetorskar i baracker och en givande uthyrningsmarknad av centrala lägenheter & villor till turister.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Jag ser bara tecknade figurer från Skatteverkets broschyr i detta blogginlägg. Jag klickar aldrig på sånt.

  Mississippi-bublan känner jag dock till. Det var då som ordet "miljonär" kom in i vokabulären.
  Den som vill veta mer kan bara gå till Mises webbsajt där alla kaptialisters böcker skänks bort gratis. Sök på Mississippi eller tulpan eller vad du vill och du får direkt logiska, och empiriskt uppbackade, förklaringar till hur de skapades med samma penningpolitik som skapat dagens bubbla. (Som om räntan verkligen vore -0.35% liksom!)

  SvaraRadera
 3. OT denna tråd, men apropå förändrade politiska landskap etc, dagens SMBC:

  http://www.smbc-comics.com/index.php?id=3817

  SvaraRadera
 4. Riktigt underhållande, tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Senaste och de mest lästa bloggnyheterna inom finans:http://finansfeed.se/

  SvaraRadera
 6. Senaste och de mest lästa bloggnyheterna inom finans:http://finansfeed.se/

  SvaraRadera
 7. Upplägget har likheter med Federal Reserve. Stater/Makthavare älskar flexibla valutor och kan någon presentera en lösning där man kan producera pengar samtidigt som folket tror det finns ett riktigt värde i valutan är man i hamn.

  SvaraRadera
 8. En speciell bubbla är invandringstabu. De politiska miljonärerna har i uppdrag att omvandla Sverige till ett mellanösternland (alltså att ersätta demokrati, rättsväsende, industri med beduintyranni, evigt inbördeskrig, djup fattigdom). Denna deras vision för vår framtid är inte alls populär, så de måste ljuga för att förverkliga den. Ett medel som de mycket effektivt använt i 30 år är att göra hela ämnet tabu, att med hot, gatuvåld, utfrysning och lagstiftning framtvinga total tystnad om saken. Men sedan 5 år har ett invandringskritiskt parti ändå kommit in i Riksdagen.

  Nu slår tabut slår tillbaka. Ingen PKlitiker har någonsin ens vågat tänka på invandring, så nu står de helt handlingsförlamade. Nu gäller tabut bara för dem, inte för kritikerna. SD:s pressekreterare twittrade före Riksdagens sommarlov att "Nu tar vi semester till sista augusti, medan alliansen och regeringen fortsätter göra jobbet åt oss." Och mycket riktigt har PKlitikernas självmål duggat tätt. Även vid straffläggning lyckas de göra mål i egen bur istället. Och detta kan bara fortsätta, det finns ingen förmåga alls till någon form av motreaktion från PKlitikernas sida, det är nämligen tabu, förbjudet att tänka på, förbjudet att prata om, förbjudet att göra någonting åt.

  Samma sak händer förhoppningsvis med tabuna inom klimatpaniken och penningpolitiken, men där är ju SD också PKlitiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att enbart ensamkommandeindustrin snart omsätter lika mycket som försvaret måste man ändå unna SD att uttrycka alla deras tusentals "vad var det vi sa?"

   Radera
  2. Utan invandring hade det varit svårare att visa på tillväxt och underhålla bostadsbubblan

   Radera
  3. @medimixus, Jo, Bert Fjärt gör tydligen en miljon per vardag i vinst på sina flyktingläger. Och det måste vara en framtidsbransch. Läste någon som påstod att *alla* flyktingläger i världen hittills har blivit permanenta! Är Bert Fjärt börsnoterad?

   @dopad Gatubarn från Nordafrika har inte så mycket köpkraft på den svenska bostadsmarknaden. Staten kunde lika gärna köpa bostäder och riva dem ifall syftet var att hålla uppe bostadspriserna. Bubblan drivs dock av penningpolitiken, inte av bostadspolitiken. Bostadsbristen kommer ju inte att försvinna när bubblan brister.

   Radera
  4. Bert sysslar inte med att ta emot ensamkommande. Han sysslar med en helt annan industri vars budget försvaret endast kan drömma om.

   Radera