Cornucopia?

2015-08-12 07:52

Energikris i Polen - Volvo skickar hem tjänstemännen

Tydligen råder det en påstådd energikris i Polen och Volvo har skickat hem sina tjänstemän, som ska jobba hemma eftersom det införts begränsningar för energikonsumtionen mellan klockan 10 och 22. En värmebölja med 38 grader orsakar elbrist i landet rapporterar Financial Times.

Bland de drabbade är AB Volvos anläggning i Wroclaw. Man tittar på att köpa in diesel för att köra på reservkraft på VPI, VCE har stoppat all produktion till på fredag. IT-avdelningen ITS ska helt och hållet arbeta hemifrån, liksom ACC/HRS, med undantag vissa funktioner. GTO - WO-byggnaden ska folk fortsätta jobba som vanligt medan Bielany-lagret ska ha produktion igång. WV och WA-byggnaderna är stängda till och med fredag enligt Volvos utskick.
Inte polsk, men väl tysk kolkraft.

Volvo skriver i sitt utskick till anställda på de berörda anläggningarna:
"Due to the major energy supply crisis in Poland, there have been introduced limits in energy consumption between 10 am and 10 pm. To our location in Wroclaw it means we cannot run our businesses on the regular basis."
Det kan nog anses som spektakulärt att Polen gått ut med energibegränsningar i augusti. En faktor som kan spela in är tillgången till rysk gas, och uppbyggnaden av denna inför vintern. Polens gaslager är dock redan fyllda till 79.2% inför vintern enligt GIE:s databas ASGI+, med marginellt mindre volymer gas än samma tidpunkt förra året, utan det bör istället handla om just kapacitetbrist. Tillägg: Kapacitetsbristen beror på otillräckligt med kylvatten till den polska kolkraften, något som även kan drabba svenska kärnkraftverk om havsvattentemperaturen blir för hög.

Att lageruppbyggnaden av gas fortfarande pågår blir lite motsägelsefullt. Vintertid ska det finnas kapacitet att bränna av denna gas, dvs mer kraftverksresurser än vad man hinner fylla på med gas. Det borde alltså vara möjligt att sätta in mer kapacitet även nu, men kanske är man orolig över att inte få tillräckligt fulla gaslager inför ett eventuellt ryskt exportstopp för gas?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Eller så är det som i Svedala , man har underhållsstopp på flera större kraftverk inför vintern...
  Occam behöver raka sig...

  SvaraRadera
 2. Eller så är det som i Svedala , man har underhållsstopp på flera större kraftverk inför vintern...
  Occam behöver raka sig...

  SvaraRadera
 3. Står ju i artikeln att det det är brist på kylvatten (!) som är problemet.

  "Exceptionally hot weather in Poland has reduced natural water supplies used to cool power stations, reducing electricity production."

  Problemen verkar också vara störst hos de äldre kolkraftverken.

  Om ni vill läsa artikeln så googla på "poland power cuts" och besök artikeln därifrån. Kommer man från google så välkomnas man med öppna armar (utan betalvägg).

  En annan artikel om ämnet:

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-10/poland-curbs-power-supplies-as-eastern-europe-sizzles

  "The weather conditions are cutting power production and hampering electricity transmission as low river levels result in cooling restrictions, while higher demand for air-conditioning squeezes the reserve margins required by the system."

  "Power plants owned by Enea SA and GDF Suez SA, which use water from the Vistula river to cool their facilities, face curbs in dumping the heated water back into the country’s largest internal waterway, Piechocinski said.
  “We can’t let the river boil, it’s dangerous for the environment,” he said.
  With some 4,000 megawatts of capacity missing from the system due to maintenance and cooling issues on Sunday and scarce wind output, power grid manager introduced supply cuts reducing demand by about 2,000 megawatts, Henryk Majchrzak, Chief Executive Officer of power grid operator PSE SA said."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkig du är, "vi" vill ju att detta ska vara på grund av att ryssen förberedder elakheter! ;)
   Komma med fakta och härja...

   Radera
  2. Om man tror/tycker att ryssen är elak så är det väl jättebra att krisen beror på en inhemsk faktor och inte på nåt exportstopp eller beroende av ryska råvaror?

   Radera
  3. Låter som dåligt planerade kraftverk. Arv från kommunisttiden kanske.

   Radera
  4. Polens elproduktion är till 90 % baserat på kol. Några fossilgasdrivna verk av betydelse känner jag ej till. Naturgas användes för industriella ändamål och för husuppvärmning. Så att elbristen skulle bero på hushållning med naturgas för vintern är ej troligt. För att börja bryta beroendet av ryska leveranser av gas bygges f.n. en mottagningsterminal för LNG från Mellersta Östern i Swinouscjie. Brukar vara några års byggtid.

   Radera
 4. Låter troligt. Det var det som hände för några år sedan också när Rhen (OJMR) blev så varm att de inte kunde köra kärnkraftverk i Frankrike.

  SvaraRadera
 5. http://biznes.pap.pl/en/news/all/info/1387432,poland-may-extend-power-cuts-to-august-30---dep-pm

  SvaraRadera
 6. Verkar ju onekligen vara en kylnings-issue, men finns det en öppning för lite rysskräck så är det ju dumt att inte utnyttja den..

  SvaraRadera
 7. Läste också någonstans att det var vatten till kylningen som saknades.

  Detta är väl ett problem som kommer eskalera med global weirding och kanske måste man tänka om och ha alternativa kylprocesser i reserv för att åtminstone få ut lite el.
  Sen kanske detta skyndar på sammankopplingen av EUs elnät.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vilket utbyggnaden av elnätet skulle vara en katastrof för sverige..

   Radera
 8. Svenska kkverk hade ju problem en sommar pga maneterna förökade sig och satte igen kylvattenintagen=> snabbstopp. Små gröna maneter...

  SvaraRadera
 9. Kan inte vi sälja billig el till Polen?
  Nä visst ja, vi håller ju på att släcka ner vår egen produktion, bättre Polen kör på gas/kol/olja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi exporterar faktiskt el till Polen varje vecka. Vi har fortfarande ett rejält elenergiöverskott i Sverige, vilket många faktiskt inte vet om. 81 GWh förra veckan.

   Se kraftläget, Svensk energi, sidor 25-27.

   Radera
  2. Mycket ballare i realtid (scrolla ner):

   http://www.svk.se/stamnatet/kontrollrummet/

   Radera
  3. Suverän länk, många tack!

   Radera
 10. I det här fallet är ju solceller idealiska. Du får tillgång till elenergi till kylning just när du behöver den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänkte du?

   Solceller som skapar el som kyler vatten för att kyla kraftvärmeverken?

   Radera
  2. Nej, givetvis inte. Solceller som skapar el, som driver tex kompressorkylmaskiner, som kyler ner varma hus på sommaren. Och när solen inte skiner på natten har man inte heller samma behov av kyla.

   Radera
 11. Det vore fint att dubblera kabeln till polen och ge fan i att skrota nyrenoverade Oskarshamn 2. Till vardags behöver det då eldas mindre kol och vid extremväder kan grannarna hjälpa varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med och så kan kraftverksägarna i Sverige få drägligt betalt för elen.

   Idag blöder alla kraftslag med elpriser helt under isen.

   Men för de som tror att billig el i Sverige är bra för svensk industri så borde ju den Svenska industrin blomstra utan dess like idag.

   Radera
 12. Precis, eller fyrdubbla den och bygga ett nytt fräscht KK-verk till.
  Befria Polen och andra länder från Rysk gas och fossila bränslen

  SvaraRadera
 13. Jag anser att vi ska bygga ut exportförmågan till Polen. (Ger också en reserv för import vid extrema förhållanden) Nu exporteras vad kablarna tål. Samtidigt behöver kapaciteten att föra över el till område 4 byggas ut lite snabbare.

  Ett problem i Polen är att de är så fast i kolberoendet för sin el. Kostar mycket i stillestånd på företag nu när floderna riskerar "koka". Räknar med att få en rapport om det extrema vädret från min bror som kommer hem från Polen och Tyskland imorgon.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. Uppvärmt havsvatten?
  Chalmers som spökar igen!?
  Trodde att bottenvattnet ligger på C:a plus fyra grader Celsius....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skepparn förstår att du bara flyter runt på havet. Flodvattnet är varmare än de 4 grader du hittar djupt ner i sjöar och hav (Om ingen ström rör om vattnet). De polska kolkraftverken som står för över 90% av Polens el ligger vid floder vad jag förstått. Nu importerar Polen el från alla grannländer. Ransonering för företagen i Polen och stor uppmärksamhet har IKEA fått med någon stängd anläggning och främst att all servering av köttbullar ställts in för att spara el.

   Det är ett antal länder nu som aldrig haft en så varm period tidigare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 15. Snart kommer väl även de som tror på peak-fossil och hävdar att det beror på peak-coal.

  Effekten är väl som övriga Europa, man har helt förstört energimarknaden mha intermittent vindkraft som gör att ingen vill investera i baskraft. Lite vind i Europa, svårt att kyla kolkraftsverken och problemen är ett faktum. När idioter får leka energiexperter så blir det så här. KVA varnade för det här från svenskt perspektiv redan för många år sen. Ett barn kan räkna ut vad effekten blir av att massivt subventionera en intermittent energikälla (men tyvärr inte delar av våra akademiker, politiker och reportrar). http://www.svd.se/meningslos-satsning-pa-vindkraft

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast för att hantera värmeböljor på sommaren så är solkraft idealisk. Du får elen just när du har som störst behov av el till kylaggregat. Alltså el från solceller som driver kylmaskiner, som kyler ner varma byggnader. Och har du tillräckligt många solceller så behöver du inte köra ditt kolkraftverk. I alla fall inte lika mycket :)

   Radera