Cornucopia?

2015-08-18 10:51

Dox: The Forecaster

"His website gets over 200 000 views per month"1.
Public Service/SVT:s dokumentärformat Dox har en dokumentär om pyramidspelsdömde Martin Armstrong, som hyllas som en fantastisk prognosmakare i dokumentären The Forecaster, producerat 2014.  Dokumentären är 1:29 lång och hittas på SVT Play.

Martin Armstrong släpptes från fängelse 2011, efter att avtjänat 11 års straff för pyramidspel, varav sju år pga domstolstrots (eng contempt of court), där han till slut ska tvingats erkänna att ha blåst investerare på 700 MUSD, trots att övriga inblandade friades och det inte fanns några brottsoffer.

Jag har fått väldigt många rekommendationer om att se programmet. Gillar ni konspirationsteorier, inklusive hur bankirer fick Jeltsin att avgå och satte Putin vid makten, så är det här programmet för er.
Skärmdump från presentation på Armstrongs
gamla dator, tydligen producerad innan rättsprocessen
mot honom drogs igång 1999. Man kan se att
han prickat in det mesta på något år när. Och
första oktober 2015 är det dags igen.

Martin Armstrong har via sitt företag Princeton Economics International Ltd t ex lyckats pricka in börskraschen 1987 flera år i förväg och prickade under kraschen även in att marknaden skulle nå en ny topp 1989. Armstrong prickade också exakt in Nikkei-indexet ATH 1989 och sade att Tokyobörsen aldrig mer skulle nå de nivåerna. Han ska också förutspått Rysslands ekonomiska kollaps 1998 och förutspått Israels invasion av Libanon 1981 utifrån kapitalflödena på marknaderna, där insiders gör omplaceringar inför planerade aktioner. Modellen förutsåg även IT-bubblan, den amerikanska bostadsbubblan och prickade in när man skulle sälja av för att undvika kraschen 2007 - 2009. Och nu är det snart dags igen. Återkommer med ett separat blogginlägg om detta.

Armstrong var en pionjär inom data mining och utvecklade en modell som isolerade ner vågor på marknaden och i ekonomin om 8.6 år, eller 3 141 dagar, dvs pi gånger 1000. Och väldigt snart har det gått 3 141 dagar sedan man skulle gå ur marknaden 2007.

Även krigscyklerna är med och i ett anförande från 2011-2012 i dokumentären säger Armstrong att 2014 brakar det loss igen. Och vad hände? Vi fick ett krig i Europa, där Ryssland invaderade Ukraina och annekterade ett annat lands territorium.

Man kan diskutera om Armstrongs modeller är teknisk analys eller fundamental analys. Och så finns det den där förekomsten av svarta svanar. Gissar tillräckligt många, så kommer det av ren slump alltid finnas en outlier som gissat rätt igen och igen. Av ren slump.

Därtill ska man ha i åtanke att vi lever i en föränderlig värld. Frågan är hur exakta Armstrongs prognoser kommer vara i dagens värld och om han har de resurser han hade på Princeton Economics bakom sig?

Dokumentären är servärd, men man bör förstås vara kritisk. Andra sidan av rättsprocessen har vägrat ställa upp i dokumentären, och det finns inga som helst kritiker av Armstrong i programmet. Men det är intressant ändå. Ni hittar alltså dokumentären på SVT Play.

1. De senaste trettio dagarna har den här bloggen haft 1 243 578 sidvisningar enligt Google Analytics och 2 152 595 enligt Blogger, trots lågtrafik sommartid. Annan publik dock.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Han verkar ha rätt uppenbara faktafel på sin blogg, och så har han suttit i finkan.

  Slutsats: charlatan.

  SvaraRadera
 2. När vi ändå tipsar om bra grejjer på SVT play kan du kanske ta upp kung fury också, kanske som fredagsmys? ;)

  SvaraRadera
 3. Isaac Asimov och hans böcker om stiftelsen är intressant att jämföra Armstrongs PI teori med f.ö.

  SvaraRadera
 4. Finns en flummig film om en judisk numerolog som genomskådar mekaniken bakom börsen och världen. Eller så blev han bara galen. Minns inte riktigt. Filmen heter lämpligt nog "Pi".

  Skulle tro att Martin Armstrong är någon slags tokstolle. Den där pi-teorin är lite väl magstark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slutade med att han borrade sig själv i huvudet för att bli av med siffrorna och få lite lugn och ro.

   Radera
  2. Angående Armstrong så förvaltade Princeton Economics miljardbelopp och Armstrong figurerade en hel del i pressen på 80- och 90-talet, inklusive förstasidor. Så på den tiden var han både uppmärksammad och dyrkad.

   Radera
  3. En av de stora inom cykelteorin är de flesta bekanta med, Kondratiev, vars cykler i övertygande många fall fungerar hyfsat bra för de större börscyklerna.

   Radera
  4. De flesta inom finansbranschen verkar titta nervöst omkring sig efter ett orakel. Ibland hittar de någon med tur som även förklarar sin tur med lite hokuspokus. I själva verket är det ingen som vet särskilt mycket om framtiden.

   Finns en annan film på temat "att vilja hitta ett orakel" som heter "Välkommen mr. Chance".

   Kondratievcykler är enormt mycket mer övergripande än vad Armstrong sysslar med. Det där med pi är ju bara trams.

   Radera
  5. När jag beräknar vad ett byggprojekt hemma i huset eller trädgården eller på landet ska ta för tid multiplicerar jag med pi och får ett bra svar på tidsåtgången.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. För övrig notering gäller enligt MA att de amerikanska nationella(index) bostadspriserna nådde sin topp 2007 för att falla till 2033. Det som mest bryder mitt sinne är att folk i gemen saknar känsla för underliggande förändringar och hur dessa kan sammanstråla och skapa stora reaktioner som man i de flesta fall saknar förmåga att förutse. Men dessvärre är ju människan(de flesta) rätt okänslig och dömd att upprepa samma misstag om och om igen. Grupptänkandet är hennes svaghet och där ligger vi i vårt land i topp(både bra&dåligt).

  SvaraRadera
 6. Det var inga utländska bankirer som satte Putin till makten. Putin var istället den som förhindrade att Berezovsky kunde ta över vilket f.ö filmen inte alls berör.

  Att bara kalla saker och ting för "konspirations-teorier" visar snarare på svagheten att inte förstå hur stora intressen kan och vill utnyttja kaos till egen fördel. Snarare regel än undantag tycker jag. Huvudregeln: Pengar är makt och omvänt. Till detta skall läggas rätt kontakter. Rysslands fall och kaos var ett gyllene tillfälle.


  SvaraRadera
 7. Vid varje givet tillfälle finns det säkert en (liten) delmängd människor som av en slump haft rätt i några olika förutsägelser.

  Så låt oss se om vi får en statspapperskrasch innan första januari 2016, eller om det hela bara var ännu en bit statistiskt brus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir det spännande. F.ö har vi redan haft dessa krascher om det inte gått dig förbi. Snarare handlar nästa krasch om t.ex ett grekiskt utträde ur EMU eller dyl. som i sin tur sätter euron igen under stor press.

   Det verkar av ditt resonemang att döma att du inte insett vidden av vad Europa har gjort och nu går igenom!

   Precis som "skotten i Sarajevo" utlöste WW1" finns det alltid händelser, ibland till synes mindre viktiga, som inducerar den energi som behövs för åstadkomma dominoeffekter. För de som saknar insikt kommer allt som en total överraskning, typ 2007, där mycket få vid makten inkl du själv(spekulation) inte hade en susning om.

   Betr förutsägelser så är det inte så svårt att förutsäga händelser(om man är insatt). Problemet är tidpunkten och det är här MA visar på en närmast empirisk styrka.

   Lätt att sitta vid datorn och kasta ur sig ord som scharlatan etc(Ben Dover). Börja med att följa MA under säg ett par år och sätt dig in i hans teorier/modeller och följ upp resultaten.

   Radera
  2. Nja i dokumentären pratar han om att räntorna kommer rusa framåt 2019, om jag minns rätt. Så själva obligationsbubblan spricker inte förrän dess.

   Radera
  3. Jo, räntorna är nog rejält högre 2019 än vad de är nu eftersom de är rekordlåga nu.

   Absolut, vi får se. Jag har inte sett dokumentären, men finns det några fler mätbara förutsägelser i närtid?

   Jag har sett tillräckligt mycket siffer- och diagrammagi för att tro på säkra spådomar. Till exempel år 2000 var det mycket populärt med "Elliot Wave"-diagram som visade att år 2000 skulle vara nån sorts super-duper-topp, och att vi sedan skulle få kraschernas krasch fram till 2020. Men riktigt så har det ju inte blivit. Samma sak med Kontratiev-vågor, jag har sett väldigt många sådana som så att säga varit "hoptryckta" för att passa författarens marknadstro. Det är kul att skåda sådana i efterhand.

   Radera
  4. Hans styrka är timing och signaler för olika företeelser/händelser, inte djupet av rörelserna då denna data får man under hand vilket f.ö även den klassiska tekniska analysen kan förutspå i olika grad(dvs potentiella nivåer). Man kan förenklat säga att han inte kan förutspå hur det kommer att gå till men däremot att något kommer att hända som går i viss riktning när vissa förutsättningar är uppfyllda.

   Lägger man till hans kunskap om såväl historia och vad som händer i nutid i olika sammanhang(inkl politik) så ger det en tyngd i hans prognoser om vad som KAN eller BÖR komma att ske. Kapitalrörelserna har alltid varit hans viktigaste input vad gäller ekonomisk utveckling.

   MA är inte särskilt intresserad av EW men givetvis är han insatt i teorin. Hans modeller ger f.ö en del andra köp-säljsignaler som inte kan härledas ur den traditionella TA´n. Dessa är unika och i flera fall helt enkelt osannolikt perfekta så att man häpnar.

   Radera
  5. Jag har inte läst hans skriverier innan. Mycket skriver han i alla fall så jag har roat mig med att browsa runt på hans blogg.

   Allt verkar inte helt pricksäkert dock. Han verkar ha en förkärlek för det här med att "kollapsen är snart här", han producerar _mycket_ text, och -- surprise! -- han säljer lite kurser och böcker (bland annat en som handlar om Mayakalendern och 2012, endast $125!).

   En äkta doomer med andra ord, med en förkärlek för numerologi och data mining, till exempel det totalt slumpmässiga i att koppla ihop jordbävningsperioden 1978 med stora jordbävningen i Japan 2011, eftersom det är "pi gånger 10" år senare som en "ny jordbävningsperiod" börjar (som då kulminerar april 2011)!

   Han kör mycket med någon sorts "teknisk analys" där man varken säger bu eller bä, men där man i efterhand kan säga "titta! jag hade rätt!". Exempel:

   2011-06-05:
   "Charting gold in Euros shows it has continued to make new highs as contrasted with the dollar. This divergence indicated that gold is not in a bubble top formation. However, this does not preclude a pause in the uptrend for a brief period."

   2011-10-15: <a href = "http://s3.amazonaws.com/armstrongeconomics-wp/2011/10/armstrongeconomics-gold-pulse-of-world-economy-101511.pdf>Ett långt jävla stycke text </a> med brasklappar som ändå i princip säger att man ska vara bullish till ädelmetaller.

   Det är det vanliga. KÖP GULD men om guldet sjunker så kan det fortsätta sjunka.

   Eftersom han har skrivit så pass många inlägg kan man ju gå in i efterhand och pussla ihop en bild som man är nöjd med, för att visa på hur skicklig prognosmakare han är.

   Han kör mycket vågteori, och det kan ju passa fint -- ex 2007 -> nedgång till 2011 -> uppgång till "2015.75" är ju en lockande hypotes och det är väl därför just han blir populär just nu.

   Som sagts, våren år 2000 var det en massa sådana här bilder som spreds där peaken på ett magiskt sätt hade placerats 2000, till exempel via "vågor" från 1980 till 2000, vilket sedan sades innebära tjugo års helvete till bear market (dvs till 2020). Men där är vi snart, och börsen ligger nära all time high, så just den tekniska analysen verkar ha misslyckats... Men det är klart, nån dåre kommer ha rätt av en ren slump, kanske blir det svindlaren Armstrong.

   Radera
  6. @Joakim Persson

   Vid varje givet tillfälle finns det säkert en (liten) delmängd människor som av en slump haft rätt i några olika förutsägelser.

   En gissning är att Martin Armstrong har räknat ut vilka det är som drar i trådarna och då blir det mycket enklare att veta vart man skall leta för att få korrekt fakta. Han kan sålla bort bruset. Annan intressant att lyssna på är Edward Griffin. Svensk person som som jag tror löst den hemliga formeln är Leif G W Persson. Några kända brott vet han säkerligen vem som ligger bakom men vet också att man inte kan sätta dit dem och skulle man anklaga dem blir man svartlistad i media. Däremot förstod han hur aktiemarknaden är riggad och gjort bra med stålar där

   Radera
  7. Instämmer. MA är historiskt påläst, en trader sedan ungdomen, har ett kontaktnät som duger men han väljer att gå utanför fåran inkl WS och det kostar alltid. Han blir uppmärksammad(och kritiserad) men hur är med alla andra 100.000 tals analytiker som utlovar ditt&datt? Få andra får uppmärksamhet? Det säger en del.

   @Joakim; Jag har följt MA sedan hans tid i "the hole" och jag håller inte med dig. Har sysslat med TA till och från sedan tidigt 80-tal. Den här mannen har lagt till en annan dimension. Men han är inte gud. När det gäller köp/sälj-beslut är det hans datorprogram(Socrates) som styr, inte hans egna.

   MA är ingen "doomer". Du har inte läst på. Du tycks inte heller förstå grundläggande TA. F.ö. handlar alla traders efter t.ex pivoter sedan slutet av 90-talet men det har lite med MA´s modeller att göra.
   Jag skulle kunna förklara hur det fungerar men det tar lite för mycket plats för att kunna göras här. Istället för att bemöda dig om att bara avfärda ger jag dig ånyo rådet att följa med under ett par år. Inte grunda din mening genom att läsa några lösryckta meningar från förr. Du måste följa med i både ekonomi&politik och i charten. Klarar du det?

   Radera
  8. Ja, det tar för mycket plats och för mycket tid att vada igenom hans inlägg. Vi kan väl se vad som händer första Oktober. Det vore mycket bra med en nedgång med säg 20% på svenska börsen, så då kanske jag äntligen får nått påfyllnadsläge nästa år.

   Radera
 8. Hm....

  http://www.usdebtclock.org/

  SvaraRadera
 9. Exakt, det är därför USA vill pressa igenom TTIP--bara fördelar för USA !

  SvaraRadera
 10. "Jag har fått väldigt många rekommendationer om att se programmet. Gillar ni konspirationsteorier, inklusive hur bankirer fick Jeltsin att avgå och satte Putin vid makten, så är det här programmet för er".
  Så uppfattade jag inte det hela. Ja, de avsatte Jeltsin, men deras man blev inte vald. Deras kandidat hette Berezovsky .... Däremot uppfattade jag det som han antydde att Putin lät mörda bankiren i Monaco för stölden och utpressningen av Jeltsin. Det kan mycket väl vara så. Men även Putin lär backats upp av några det förstår man ju av detta program.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och hans medarbetar är förstås väldigt försiktiga att uttala anklagelser i dessa sammanhang. De har sina källor som man ej röjer. MA har f.ö djupa kontakter på olika nivåer och från åtskilliga regeringar runt om i världen.

   Radera
 11. Mycket intressant dokumentär, karln har även en utmärkt blog. Emellertid kan man tycka att alla är överdrivet intresserade av orsakerna till cykler, för mig räcker det att alltid hålla sentensen 'regression till medelvärdet' i minnet och agera därefter. Orsaker skiter jag i, har annat att syssla med.

  SvaraRadera
 12. Det finns inga formler för konjunkturen.
  Vi skapar upp och nedgångar själva med den felaktiga ekonomiska modell vi följer.
  Våra privatbanker skapar pengar när vi lånar, utlåningen är för stor i högkonjunkturer och det leder till överhettning.
  Kriser då minskar utlåningen och krediter sägs upp då minskar mängden pengar ekonomin.
  Bankerna skapar felen när dom skapar pengar eller tar tillbaka pengar.

  För att ekonomin ska fungera så måste man göra motsatsen, minska på mängden pengar i en högkonjunktur och öka mängden pengar i en lågkonjunktur.
  Riksbanken kan inte göra det för reporänta fungerar inte tillräckligt bra.
  Riksbanken kan inte styra mängden pengar som skapas
  Det är bankerna som skapar hög och lågkonjunkturer.


  Det är inte riksbanken som skapar pengarna det är privata banker som skapar pengarna och lånar ut ingenting till er pengarna fanns inte före ni tog lånet.

  Dom pengarna som riksbanken skapar lånas ut till bankerna och vi lånar sen dom av banken.

  Alla pengar som skapas blir en skuld till banken.

  SvaraRadera
 13. Pengar skapas när vi lånar av banken, riksbanken förnekar det inte men riksbanken vill inte prata om det.
  Exempel som visar att det aldrig kan fungera i längden.
  vi börjar från noll inga pengar finns, folk lånar se till bostäder , staten lånar till vägar försvar, företagen lånar till att bygga fabriker.

  Säg att det tillverkas 1 miljard det är nu skulden till banken och snitträntan är 3%
  efter tio år så är skulden till banken 1,3miljarder. (skulden ökar med räntan)

  men det finns bara 1 miljard, vi kan aldrig betala tillbaka pengarna till banken.
  Vi måste nu låna mer bara för att kunna betala räntan till banken.

  Historiskt så har man löst detta fel med att göra Jubilee Debt med jämna mellanrum.
  Man skriver av skulderna till bankerna.

  En ekonomisk modell där banker tillverkar alla pengar och lånar ut dom kan aldrig fungera i längden.
  En lösning som kan fungera är att riksbanken tillverka lika mycket pengar som inflationen förstörde, 2% då skapar riksbanken nya pengar som motsvarar 2% av penningmängden och ger pengarna till staten.
  Då skapas en del pengar som inte är en skuld till banken.

  Jubilee Debt är vi där nu?
  Alla har låg ränta, FED, ECB, Riksbanken, är det ett tecken på att vi inte kan ta nya lån för att betala våra gamla lån, för att vi ska kunna ha råd att låna så måste man sänka ränta till nästan noll.


  SvaraRadera
 14. Varför ska bara banker tillverka våra pengar?
  Riksbanken är laglig utgivare av pengar, då kan riksbanken tillverka pengar och köpa upp guld från svenska gruvor.
  Riksbanken får guld som säkerhet och pengar förut i ekonomin som inte är en skuld till någon bank.

  Det skulle inte ge någon vinst till bankerna så riksbanken gör det inte.

  Vi har noll inflation och riksbanken försöker tillverka mer pengar genom att ha negativ reporänta, tanken är att ni ska ta nya lån och då tillverkar banken pengarna.
  Alternativet är att riksbanken tillverkar pengar och köper upp guld då skapas pengar som till 100% är uppbackade av guld.
  Pengarna går inte till BLT pengarna går till gruvarbetare och till företag som tillverkar gruvmaskiner vilket skapar jobb.

  SvaraRadera