Cornucopia?

2015-08-18 08:45

Den svenska arbetslösheten och arbetslinjen i en graf

Nedan finner ni en graf över den svenska arbetslösheten i juli 2015, som på ett utmärkt sätt illustrerar den sk arbetslinjen, dvs att låga ersättningar vid arbetslöshet gör att fler är i jobb.
Den svenska arbetslösheten juli 2015
Siffrorna är hämtade från SCB för arbetslösheten och från Ekonomifakta för ungdomsarbetslösheten.

Övriga siffror är hämtade från en sammanställning hos Bonnier/DN, som sammanställt hur det står till med anställningsbarheten och arbetslinjen hos de före detta riksdagsledamöter, som åkte ut i riksdagsvalet förra året och nu är på väg in i långtidsarbetslöshet. 

Det verkar inte vara en given karriärväg att vara riksdagsman. Tydligen mycket svårt att hitta jobb, även så här efter snart ett år. Fast jag lutar mig mer mot arbetslinjen - lägre ersättning vid arbetslöshet ger ökad benägenhet att klippa sig och skaffa ett jobb. Riksdagsledamöter kan tydligen lyfta 36 000:- - 50 000:- i arbetslösehetsersättning om man ska tro artikeln. Utan att ens behöva anmäla till Arbetsförmedlingen att man fejkat jobbansökningar eller delta i några förnedrande kurser.

Jag gissar att den låga arbetslösheten bland miljöpartisterna beror på att (mp) sitter i regeringen och att många miljöpartister från riksdagen har fått statliga tjänster via regeringen - antingen på kanslierna eller GD-poster eller andra poster i statliga bolag och myndigheter. Detta går förstås att kontrollera, men tar en stund och lämnas som en övning åt läsarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:


 1. Äckel på hög nivå är min åsikt.
  Vissa djur är jämlikare än andra helt klart.

  SvaraRadera
 2. Eat your own dog food säger jänkarna.
  Våra politiker ska behandlas på exakt samma sätt som svenska folket.
  De ska njuta av våra lagar och bidrag också.

  SvaraRadera
 3. Lagar?
  Svenska eller från Mellanöstern?

  SvaraRadera
 4. HaHa! Underbart!
  Nog tycker man de borde kunna plocka skräp i sina hemkommuner eller göra någon liten nytta som omväxling.

  SvaraRadera
 5. Intressant att arbetslöshetsnivån är så pass varierad hos de olika ideologierna. Inför bidragsmöjligheten är vi alla lika, eller?

  Latmaskar finns tydligen i alla kulörer.

  SvaraRadera
 6. Inte mycket "Luthersk ångest inför gud" bland politikerna.

  SvaraRadera
 7. Det finns alltså ett uppdämt behov av riktade arbetsmarknadsinsatser här. Att tillhandahålla utbildning som ger möjlighet till karriärväxling skulle kunna vara en möjlig insats. Det har ju pratats om att placera långtidsarbetslösa inom omsorgsyrken. Så omskolning till undersköterskor är väl ett ganska naturligt alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske vore läge med det redan under mandatperioden, vem vet det kanske leder till lite insikt hos någon ledamot?

   Radera
 8. Ja, det är uppenbart att här måste det tas krafttag mot den skenande arbetslösheten hos fd riksdagshennor. Frågan är om det inte är så även på EU-nivå, och att problemet borde lyftas till den nivån för att ta fram övergripande program och riktlinjer för hela unionen.

  Och när det gäller små och eftersatta grupper som den här kan man även tvingas överväga positiv särbehandling, med förtur, kvotering och till och med skattelättnader för arbetsgivare som tar till sig en fd riksdagshenna. Kan tänka mig att de skulle fungera alldeles utmärkt inom specifika områden som hotell och restaurangnäringen.

  SvaraRadera
 9. Bingo! Vad ska vi göra åt massarbetslösheten bland f.d. lagstiftande sverigedemokrater? Inte för att de förmådde lagstifta mot handgranater medan de "jobbade", den enda skillnaden mellan att vara arbetslös och att vara lagstiftare är a-kassenivån.

  Jag förstår att det är svårt att få jobb efter att ha varit riksdagsledamot. Vem vill anställa en apatisk lögnare som aldrig har uträttat någonting i hela sitt liv? Jag tippar på att SD i nästa val får 40+% och därmed knuffar ut ytterligare ett hundratal riksdagsledamöter i arbetslöshet. M får mindre än 10%, S mindre än 20%. Anrika FP åker ut efter att ha satsat hela valkampanjen på greve makroekonomiprofessor näringsutskottsordföranden riksdagsledamot Carl B. Hamiltons kärnfråga att införa euron samma sommar som Tyskland återinför Reichsmark, åtta euroländer gör statsbankrutt och euron rasar med 99.9993%.

  SvaraRadera
 10. Siffran på SD ser misstänkt ut att vara baserad på litet underlag (förståligt då SD ju aldrig fått minskade mandat, snarare tvärt om). Man blir benägen att tro att det rör sig om en som fått jobb och en som är arbetslös...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hälften är hälften. Finns ingen anledning att tro att andelen skulle minska om SD skulle röstas bort helt i nästa val (vilket är svårt att tro, eftersom så många röstar på dem i deras egenskap av anti-politiker, men efter att SD regerat en mandatperiod så kommer de mycket besviket att röstas bort och bli massarbetslösa med 50% som bästa uppskattning).

   Radera
  2. Men notera att det inte bara i runda slängar är hälften utan precis 50,0%. Man skulle förvänta sig lite avvikelse såvida populationen inte utgörs av just två personer (eller ett jämnt fåtal). Det blir definitivt inte 50,0% ifall populationen är ett udda antal (såvida det inte är tillräckligt stort).

   Radera
 11. Herregud, klicka vidare ett klick,till källan: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-manga-politiker-forsorjs-av-riksdagen-trots-att-de-slutat iställer för att gissa, där står siffrona i tabellform!


  FAKTA: RIKSDAGSLEDAMÖTER MED LÖNEGARANTI
  Siffrorna som anges efter respektive parti avser antalet avhopp efter valet 2014 (till vänster) samt antalet som fick lönegaranti i juni 2015 (vänster).

  Vänsterpartiet: 8 | 6
  Centerpartiet: 8 | 6
  Socialdemokraterna: 28 | 18
  Kristdemokraterna: 10 | 6
  Moderaterna: 43 | 24
  Folkpartiet: 14 | 8
  Sverigesdemokraterna: 2 | 1
  Miljöpartiet:11 | 4

  Totalt: 124* | 73

  Källa: Riksdagsförvaltningen, Statens tjänstepensionsverk, SVT

  *Totallistan är exklusive de som kommit tillbaka till riksdagen, totalt 8 ledamöter

  SvaraRadera
 12. Vad har partierna för folk ?
  Broilers ?
  Annie Lööv har en juristexamen att få jobb på .
  FF använde ungdomsförbundet, o har anordnande av olovliga diskon o avvikande från jobb pga. möten att falla tillbaka på.

  http://www.sulf.se/Universitetslararen/Arkiv/2010/Nummer-19-10/Tidningens-innehall/De-flesta-i-riksdagen-har-studerat-vid-ett-larosate/

  SvaraRadera
 13. Gissar att Mp:s låga arbetslöshet beror på deras rotatiosprincip. Den gör att de inte hamnar allt får lånt ifrån arbetsmarknaden.

  SvaraRadera