Cornucopia?

2015-08-19 07:53

DABaclet: DAB-sändningarna nere i Göteborgsområdet

Trots beskedet om att FM-radion inte ska stängas ner fortsätter dabaclet med DAB-radio. Nu på morgonen är DAB-sändningarna i Göteborgsområdet nere.

Driftstörningen fanns inte utlagd på Teracoms hemsida. Pressjouren bekräftar dock via telefon att sändningarna av digitalradio i Göteborgsområdet är helt nere och att felsökning pågår.
Danska P4 Sjaelland.

Digitalt handlar om diskreta storheter, och avser i princip alltid binär funktionalitet. Ettor och nollor. Antingen fungerar det, eller så fungerar det inte. I det här fallet inte. Man kan förmoda att hela digitalradiosändningen hanteras av en enskild komponent, som nu kraschat eller på något sätt gått sönder. Och då blir man av med allt. I sig ett ytterligare argument mot DAB-radio.

FM-radiosändningarna i Göteborgsområdet fungerar dock. Vilket kanske kan fungera som en fin allegori kring hur tillförlitligt DAB när radion ska fylla funktionen som samhällets absoluta kriskanal för kommunikation. Ett eller noll. Fungerar, eller fungerar inte.

Intressant i sammanhanget, angående DAB:s förträfflighet och räckvidd, så får man nu istället in dansk digitalradio när inte den svenska är i vägen. De danska sändarna är tydligen de närmaste när Göteborgssändningarna inte fungerar. Att det sedan inte bara låter som danskarna talar med gröt i munnen, utan även samtidigt gurglar en Tuborg är en annan fråga. Jag förstår ändå inte danska så väl...

Teracom har fortfarande inte uppdaterat sitt driftstatus på hemsidan med driftstörningen i Göteborg, men anger störningar på TV-sändningar i Dalarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

7 kommentarer:

 1. Tyvärr var det danskarna som lärde engelsmännen att tala engelska. Det gjorde att de slapp använda något slags samband mellan skriftspråk och talspråk. De säger inte vad de skriver.

  Vilket kanske är intressant för urhistoriker. Kanske det verkligen var fåglarna som lärde människor prata å räkna? Dessa skrikande små djur väcker mig otidigt varje morgon. Jag förstår varför hagelbössan uppfanns.
  https://youtu.be/4OlN6L9W0dc?t=1741

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du fått det från? Vad skulle engelsmännen pratat innan de lärde sig engelska? Ryska eller?

   Radera
 2. TKL telekrigföring, ryssen verkar kunna en del nu.
  http://www.svd.se/putins-nya-supervapen-skrammer-nato
  FM är svårt att störa ut det är dessutom en sändning på hög effekt.
  DAB vet jag för lite lite om men jag antar att det är lättare att störa.
  http://www.aef.se/Avionik/PDF-filer/FOI_om_telekrig.pdf

  SvaraRadera
 3. Nu vill jag inte försvara DAB, men ogillande av på/av blir lite missriktat. En etta eller nolla är ursprungligen aldrig en etta eller nolla, det är något som har tolkats som en etta eller nolla.

  Ur ett fundamentalt på/av-perspektiv är andra lösningar lika binära, antingen på eller av. Även en digital lösning kan sända brusblandad information om vi vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan även blanda in felkorrektionsalgoritmer och annat som gör att man kan tappa delar av signalen/datat och ändå producera tillräckligt bra ljud, ungefär som med CD/DVD-skivor. Förmodligen har även DAB sådana inbyggda algoritmer. Konsumentens upplevelse blir dock ofta binärt på eller av eftersom konsumenten ofta inte kan avgöra när algroitme jobbar på 0 eller 99%, sen blir det bara tyst när felhanteringen inte räcker till längre. Till skillnad mot en analog sändning där konsumenten tydligt uppfattar att signalen är dålig.

   Radera
  2. Då de flesta FM-mottagare kör med PLL så blir situationen där tämligen likartad - antingen lyckas man låsa på bärvågen eller så gör man det inte.

   Radera
  3. Vi får köra AM när helvetet brakar lös. Eller i värsta fall trådbundet med grannarna. I princip skulle vi kunna köra trådbundet hus till hus här i innerstaden, göra några centralhubbar och låta transaktionskostnaden vara typ en tugga mat per 10 ord.

   Vis av erfarenhet av barndomen vet man ju dock att någon fnittrig tjomme kommer förvanska informationen längs vägen. Typ "kul" blir "kuk" osv.

   Eller så kommer några pappa-har-mat-brats och ddosar noderna, är väl så det går till nu för tiden.

   Radera