Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-08-10 12:11

Bra av Hökmark om inflation och bubblor

Gunnar Hökmark (m) skriver bra om inflation, bubblor och Riksbankens vansinniga negativa räntepolitik i en debattartikel hos Schibsted/SvD. Samtidigt hade det ju varit klädsamt att påtala att Moderaterna inte gjorde något åt detta under sina åtta år vid makten, inklusive finansminister- och finansmarknadsministerposterna.

Hökmark skriver bland annat:
"Det är inte rimligt att genomföra en negativ räntepolitik med mycket stora risker för det finansiella systemet baserad på utgångspunkter som att inflationen blir lägre på grund av sjunkande oljepriser eller andra råvarupriser. Lika lite kan man hävda att internetekonomins ökade produktivitet och lägre priser är ett hot mot ekonomisk tillväxt. Det vi ser i verkligheten är det omvända. Och om kartan skiljer sig från verkligheten bör verkligheten gälla."
Riksbanken försöker alltså bekämpa moderniteter som teknik- och kunskapsutveckling genom att sänka räntorna till negativa nivåer, i tron att det t ex ska rå på sjunkande råvarupriser (vilket man iofs kan göra genom att försvaga den svenska kronan). Men som Hökmark påtalar är inte lägre priser ett hot mot ekonomisk tillväxt. Alla normalt funtade människor uppfattar lägre priser som något positivt.

Vad som kan hota ekonomin i form av deflation är om man får en lönedriven deflationsspiral. Men något sådan föreligger inte. Istället ser vi allt högre löner, och vi lever alltså i den bästa av världar - högre löner och fallande priser.

Fast det gillar förstås inte Riksbanken, som envist biter sig fast vid ett godtyckligt inflationsmål på 2.00%, ett mål som knappast kan förbli en perfekt nivå i en föränderlig värld.
Ganska nybyggda bostäder i Västerås hamn.

Men tack vare Riksbanken får vi allt större finansiella bubblor när billiga krediter pumpas in i redan existerande bostäder, vilket inte skapar något välstånd alls, bara skulder och bubblor.

Hökmark representerar dock ett parti som suttit med armarna i kors, rent av gnuggat händerna, under sin tid vid makten och den sk Pippi Långstrumpekonomin, dvs en ekonomi på ADHD (med all respekt till de som har denna diagnos, detta var raljerande skrivet och på inget sätt nedvärderande av er egen situation), världens starkaste och med en kappsäng full av pengar. Då var det inget tal om att ändra i Riksbankens regleringsbrev, utan så länge man satt vid makten tog man gärna emot både låga räntor och finansbubblor. Eller det som kallades tobleroneekonomi - ta det på kortet och låt någon annan betala...

Hökmarks text ska kommas ihåg om moderaterna mot förmodan återigen ska bilda regering efter valet 2018. Så får vi se om det bara är tomma ord, eller om man avser att göra något åt saken. Gissningsvis är det bara tomma ord. Det är som bekant enkelt att vara i "opposition" och slippa ta ansvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Är möjligen riksbankens mål att skydda banksystemet? Då får handlandet logik för om de inte skall åka på kreditförluster behöver man göra något drastiskt för att förhindra minskad mängd krediter vilket i sin tur gör fler får problem med att betala tillbaka lånen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett annat tankesätt är att om man ser till att krediterna (till icke-produktiva sektorer som privat boende) inte ökar så kan inte kreditförlusterna bli större. Ingen kan ju tro att skulder som ökar med >6% av BNP per år, och ökande, kommer att rendera mindre kreditförluster.

   Jag tror tyvärr att det är prestige med i bilden. Vem vill erkänna att man är en kvacksalvare efter en lång karriär?

   Radera
 2. Jag funderar ärligt talat på att demonstrera utanför riksbanken nästa gång jag är i Stockholm. Ta med ett par bra plakat där man poängterar hur absurd räntepolitken är. Jag ser fram emot att se de anställdas miner när de ser en välklädd medelålders herre som med goda argument ifrågasätter vad de håller på med. Förmodligen kommer de snacka skit om en vid kaffet, men tillbaka till arbetsplatsen kommer den gnagande känslan att karln förmodligen har rätt...
  Är det någon som vill följa med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle bli bra TV. Välklädda personer med kostym och slips, rättstavade plakat osv.

   Radera
  2. Det tror jag med. Blir med på Rapport direkt!

   Corny: Kanske du kan sponsra en demonstration genom att göra ett allmänt upprop på bloggen om att vi demonstrerar en dag i början av September? Vi kan komma överens om vilken dag.

   Radera
 3. I princip borde en försvagad krona driva på importpriserna och skapa prisinflation. Men förmodligen tar det lång tid då prissättningen av importprodukter ofta inte direkt följer kronans värde. Exempelvis konsumentelektronik kan ha fantastiska marginaler, och då kanske marginalerna justeras istället för att priset ändras. I optimeringen av vinsten ingår förmodligen att ha optimalt pris som folk är villiga att betala. Dessutom försäkrar sig stora företag ofta mot svajiga växelkurser. Förmodligen är det därför prognosen är tillbaka till nollränta på repo först 2017.

  Prisinflation gör inte nödvändigtvis att lönerna stiger heller. Den svenska hårt centralstyrda löneutvecklingen sätter p för det, och leder nog snarare till att aktiviteten i ekonomin minskar om priserna stiger. Det gör dock inte så mycket då ju 50% går på export. Så länge folket fortsätter producera för låga löner är exportföretagen och BNP-politikerna nöjda. Och dessutom är det inte nog många som sitter på pottkanten så att tillräckligt med missnöje kan uppbådas för att tvinga fram lönehöjningar.

  Bolånebubblan däremot är ett politiskt problem, där de fega politikerna inte tar sitt ansvar och styr upp den.

  SvaraRadera
 4. Riksbanken vill ha inflation för att era pengar ska förstöras,.
  När våra pengar går upp i rök så måste vi går till bankerna och låna nya pengar av deras digitala sedelpress.

  Inflationsmålet är till för att förstöra era pengar så bankerna kan göra vinster på att tillverka nya.
  Tar vi bort inflationsmålet så minskar bankernas digitala sedelpress.

  Alt är bara skapat för att ta era pengar.

  Nationalekonomi är inte en vetenskap det är bara modeller som är påhittade för att bankerna ska bli så rika som möjligt.

  Pengar kan tillverkas av en stat riksbank eller av privatbanker.
  Det är bankerna som har skapat nuvarande modell för det är dom som trycker våra pengar nu.

  Riksbanken skriver inte ett ord om hur pengar skapas för det skulle folket aldrig gå med på om dom bara visste.

  Nu trycks pengar till BLT.
  Riksbanken kunde trycka upp lika mycket pengar som bankerna trycker och ge pengarna till staten och sen höjer vi ränta och stoppar utlåningen till BLT.

  SvaraRadera
 5. Men Hökmark sitter väl i EU-parlamentet? Därmed är han och Borg fria att fritt kommentera rikspolitiken. Kanske har han till och med något på gång utanför politiken (vilket gör att han kan ta sig såna här friheter i förtid)?

  SvaraRadera
 6. Fast han kanske borde ha gjort någonting åt det under de 8 år som hans eget parti regerade Sverige, eller under de 11 år so mhan själv varit EU-parlamentariker? Han ljuger i uppsåt att lura idioter att rösta för mer av det som är fel med samma katastrofala penningpolitik som han själv alltid bedrivit och alltid kommer att bedriva. Den där psykopaten har ingen som helst trovärdighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken politiker vågar bita handen som föder dem? De som vågar filtreras effektivt bort innan de får en chans att nå toppskicktet

   Radera
  2. Jo, och de pensioneras i EU-parlamentet med många miljoner skattekronor som cash mutor för att de valt att vägra driva sin egen politik i Sverige hela sina liv. EU-parlamentet har ingen makt. Mutkolvarna där har som enda uppgift att med uppenbara blålögner försöka lura korkade väljare att tro att "deras parti" vill raka motsatsen till deras parti verkligt genomförda politik. Finns ingen anledning för någon väljare att lyssna på ens en bokstav av vad någon borgerlig politiker säger under denna mandatperiod. De har under 8 år i handling bevisat vad de står för. Den som tror att mer av samma som misslyckats vore lösningen, är dum i huvet, det finns inte mer att säga om det.

   Radera
 7. Gunnar Hökmark......
  En av de värsta politrukerna inom svensk politik. Han vädrar möjligtvis någon fördel för sig själv genom att gå ut med detta. Eller så närmar han sig pensionen för ett fortsatt gott liv på skattebetalarna bekostnad och känner för att börja lufta lite verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans politiska psykopati gör att han förstår att EUro kollapsar nu snart, liksom hans egen moderata penningpolitik, så han försöker profitera lite extra de sista åren på att försöka lura de som är dumma i huvet nog att låta sig luras genom att fräckt låtsas stå på deras sida nu helt plötsligt efter ett helt liv av politisk karriär.

   Radera
  2. Arbetareledarna tror i alla fall på fortsatt stegrande boprisbubbla:
   http://www.dn.se/ekonomi/s-profil-koper-villa-for-31-miljoner/

   Radera
 8. Hökmark försöker väl som Borg snygga till sin historik. Just nu är det förstås inte speciellt klädsamt men tanken är nog att om ett par år när problemen är mer uppenbara och krisen är över oss så ska han kunna hänvisa till att han var tidigt ute och flaggade. Visst det är alldeles för sent - men fortfarande, i någon mening (alltså jämfört med hans kollegor), relativt tidigt. I efterhand blir tidslinjen otydligare. Både han och Borg kalkylerar nog med att ett sånt publicerat, och just nu värdelöst, uttalande skall ha större personlig nytta för dem i efterhand än vad det ställer till för dem just nu. Med andra ord de tror vi är idioter. Får se om de får rätt.

  SvaraRadera