Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2015-08-24 07:41

Börsraset ökar tempot i Asien

Det finns risk för att vi ser en Black Monday. Börraset ökar tempot nu på morgonen i de asiatiska tidszonerna, och nedgången är kraftigare än för att enbart följa fredagens utveckling i USA.

I skrivande stund är japanska Nikkei -4.73%, Hong Kongs Hang Seng -5.01%, Shanghaibörsens SSE Composite -8.94% och Australiens All Ordinaries -3.84%. Det australiensiska börsindexet är nu tillbaka på nivåer som sågs 2013 och hela 2014 och 2015 års uppgångar är utplånade, men så är också Australiens börs råvarutung.

Dagschart All Ordinaries
Den amerikanska S&P 500-terminen pekar just nu på en nedgång för börserna i USA med -2.94%, vilket är någorlunda i linje med utvecklingen i det mer västerländskt orienterade All Ordinaries -3.84%.

Det finns nog inga möjligheter för att få se en positiv börs i Sverige idag.

Vi kommer få se dödskors på OMXS30 och S&P-500 inom några dagar eller veckor. Frågan blir då om signalen fungerar eller om marknadens aktörer numera säljer av innan signalen, väl medvetna om den spridning den fått (den är inte mitt påhitt), även om den t ex fungerat på All Ordinaries som fick sitt dödskors redan i juli. Avgörande för att signalen ska vara korrekt är att vi verkligen ser ett längre trendbrott och inte bara en kort spik nedåt.

Frågan blir när centralbankerna tar fram stora sedelpressen för att trycka upp pyramidspelet igen? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Shanghai var nere på -9 men har sista halvtimmen repat sig, just nu -7.18

  SvaraRadera
 2. Spännande rörelser :)

  SvaraRadera
 3. Det är hög tid för en "korrektion", låt oss se kurser tillbaka på nivåerna som rådde i början av 2014 så kan det bli intressant att köpa igen. Särskilt råvarorna har lett vägen neråt sen länge..

  SvaraRadera
 4. Hur går det på den kinesiska bostadsmarkanden?
  När jag var i Beijing 2013 kostade lägenheter ungefär 20 000 kr/m2
  Helt orimligt för den som har ett välbetalt jobb och tjänar 4000 kr/månad.
  Om inte lönerna ökar till svenska nivåer förståss

  SvaraRadera
 5. Pyramidspel är nollsummespel. Att köpa aktier i rimligt värderade, lönsamma bolag med god utdelningskapacitet med lång placeringshorisont är inget pyramidspel. Märkligt ordval av överste prästen.

  SvaraRadera
 6. Som vanligt är det här självuppfyllande profetior. Om många säljer nu eftersom en kraftig nedgång förutspås så kommer vi så klart få se en kraftig nedgång, precis det som förutspåddes.

  SvaraRadera
 7. När det blinkar rött är det köpläge enligt SvD. Aftonbladet kör nog med samma uppmaning och samma bild om en stund.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det månde olaglig marknadsmanipulation?

   Radera
  2. Lucius, ännu säkrare att göra klipp är när blodet flyter på gatorna.

   Radera
 8. Det är i vart fall inte utgången av nyvalet i Grekland som sänker börsen. Alla vet ju nu att det inte spelar någon roll hur de röstar, och att de röstar oftare kompenserar inte för det.

  Sedelpressar funkar nog inte längre. Det blir som i Kina istället, att staten plötsligt meddelar att du förvisso fortsätter äga dina aktier, men förbjuder dig att sälja dem. Liksom i Grekland folket fick höra att insättningsgarantin på €50000 visst gäller, men du får bara ta ut €60 om dagen. Det gäller för bedragarna i staten att ljuga in i det sista, och de har ju rätt, massor med får låter sig luras.

  Jag tippar på att Stefan Löfvén nu trots allt hittar på något för att utnyttja det det här läget till att utlösa bostadskraschen. Dels för att han kan skylla ifrån sig ("Utlandet åsså har jag ännu inte fått lägga nån egen budget jö, ja har inte gjort nåt."), därför att han hoppas på att en rejäl depression återställer väljarnas illusion om att det skulle finnas ett höger och ett vänsterblock i detta land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT: Åsså har jemeniterna lyckats döda ännu en saudisk general(major), efter att självaste flygvapenchefen redan stupat under en Scud-attack. Enligt saudiernas egen nyhetsbyrå: http://www.spa.gov.sa/english/details.php?id=1390554
   Hans sista ord: "Jameninte trodde jag att ni skulle kämpa emot..."

   Radera
  2. En saudisk överste också. He died as a result of an indiscriminate firing from across the Yemeni border " Är det normalt att flygvapenchefer och generalmajorer och överstar dödas av slumpskott över gränsen efter flera månaders krig? Höga officerare i världens 3:e största försvarsbudgetkrigsmakt i krig mot en falang i ett av inbördeskrig sedan länge splittrat utfattigt land med vapen av 1950:tals modell. Är det en inre utrensning under maskering? Nye kungen sedan årsskiftet har ju redan ändrat på ett och annat av sin döde brors politik. http://www.arabnews.com/saudi-arabia/news/796066

   Radera
  3. Varför inte? (fungerar inte sedelpressar). I USA har fed köpt upp bostäder, studielån, företag, banker med sina låtsaspengar. Tänk att den socialistiska revolutionen med totalt statligt ägande skulle inträffa i USA. För det är ju ingen skillnad (annan än mindre blod på gatorna) ifall man köper tillgångar med värdelöst papper, eller om man konfiskerar dem med vapen i hand. Fast jag har för mig att Marx såg USA som just ett föregångsland och att det var där revolutionen skulle börja.

   Radera
  4. @Lotta Trouble
   Så du önskedrömmer om att din "ideologi" ska bli sann nu? Alltså att din avgudadyrkade Gud Staten Stalin kommer hem till dig inatt och bara skjuter ihjäl dig rätt i pannan också, som denna din demon gjort mot så många miljoner andra helt oskyldiga och hjälplösa slavar i deras drömsömn också. Det är det du drömmer om nu. Att vara socialist är inte att ha någon idé, att inte ha någon åsikt. Att vara socialist är PER DEFINITION att ha fel och vara lurad av sina avgudadyrkade överhärskare, de Helig PKlitikerna. Det sista de "vet" är att "Det var ju staten, så det är därför den enda kännedom av godhet som jag har haft i mitt liv"

   Det går väl sisådär just nu, va, Lotta, eller vad tycker du? Nu klickar klockan tills även du går i graven tillsammans i himmelen med hundra miljoner andra lurade och därför mördare slavar bara under det senaste århundradet. Du vill inte blicka framåt. Du vill inte inse att du är nästa offer för din egen ondska. Du kan ju försöka hoppas att du överlever. Att du blir det första undantaget någonsin.

   Radera
 9. Det är nu som alla måste rapportera sin finansiella positioner i instrument som baseras på aktier och optioner som inte längre har samma värde man räknade med. Det blir värre nästa vecka när myndigheterna har rapporterna och inte bara insiders.

  SvaraRadera
 10. Nicole Foss http://www.theautomaticearth.com/2015/08/is-this-black-monday-crash-the-big-one-it-doesnt-matter/

  SvaraRadera
 11. Tack för den här artikeln. Det är svårt att få något grepp om sånt här för en lekman som jag, men jag blir ju ändå påverkad av det och måste vara beredd att agera.
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de enda som påverkas av detta är professionella aktiehandlare, eller de som leker professionella aktiehandlare. Som lekman ska sparade på börsen vara mycket långsiktigt, minst 3-5 år, helst flera årtionden. Köp några billiga aktiefonder, max. 0,4 % avgift, på ett ISK-konto, och månadsspara där. (Gå inte på storbankernas rådgivning, de prackar bara på dig sina egna värdelösa fonder med en avgift på kanske 1-2 %.) Bry dig sedan inte om de oundvikliga tillfälliga upp- och nedgångarna utan fortsätt med ditt månadssparande, med en tidshorisont på många, många år ger börsen ändå alltid överlägset mer än alternativen, vare sig alternativet är guld, ett sparkonto med ränta eller något annat.

   Radera
 12. Tja, nedgångar har vi haft förr, utan att jorden gick under...

  Nåväl, frågan är väl om det är en korrektion, eller en längre tids nedgång vi har framför oss. För svensk del misstänker jag att det är det senare. Det är uppenbart att den globala handeln bromsar in, och sverige är mycket beroende av den globala handeln.

  Förra gången börsen fick hicka så hällde det vatten på bopriserna, någon som har koll på nån budgivning på hemnet som kan bekräfta?

  SvaraRadera
 13. Svaret är nära! Ända sedan jag var en liten grabb har jag grubblat på frågeställningen: Vad händer om alla kineser hoppar så att de landar exakt samtidigt?

  SvaraRadera
 14. Det är en skuldbubbla jag är räddast för. Lösningen har hela tiden varit att fixa med mera lån. Undrar hur länge det fungerar? Det är för övrigt bubblor överallt och det kan bli en domino. Räntehöjningen av FED uteblir och QE 4 kan komma snart. Enda räddningen kortsiktigt men förtroendet för pyramidspelet dalar snabbt.

  SvaraRadera