Cornucopia?

2015-08-26 16:12

Börja träna Krav Maga!

Detta inlägg är reklam.

I dagarna drar träning igång land och rike runt. Det är ett utmärkt tillfälle för både yrkesmän och lekmän att börja träna självförsvar, och för den som inte är ute efter något nonsens utan rent praktiskt undvikande av våld eller om det inte fungerar aktivt självförsvar är Krav Maga det självklara valet.

Våldsdebatten de senaste veckorna är inte svart-vit och lokalt och för individer kan absolut exponeringen för våld eller riskmiljöer ökat. Men istället för att gå omkring och vara rädd, så rekommenderas att man skaffar sig kunskaper och kompetens att undvika våld, eller avstyra det om man ändå blir utsatt för det. Därtill får man bättre självförtroende och kommer uppleva en trygghet i vardagen, oavsett riskmiljöer, upplevda eller inbillade hot.
Träning i försvar mot attack av pöbel?
Foto: Träningsgripen Hässleholm

Krav Maga anses som det moderna samhällets mest effektiva och lösningsorienterade självförsvarssystem, och används av militär, polis och säkerhetspersonal över hela världen, inklusive i Sverige. Krav Maga är ett praktiskt och taktiskt system, som lär dig hur du förebygger, hanterar och övervinner alla typer av hot och våld. Kärnan är ett effektivt självförsvar och närkamp, där utövaren tränas i att försvara såväl sig själv som andra mot en eller flera beväpnade eller obeväpnade angripare. Hela tekniken kännetecknas av enkelhet och effektivitet.

Det går utmärkt att börja träna som fullständig novis utan förkunskaper och utan att vara i fysisk form.

Träning på en buss.
Foto: Träningsgripen Hässleholm
Tekniken började utvecklas av Imi Lichtenfeld i 30-talets Bratislava där judar förföljdes av extremister och har sedan dess förfinats i Israels armé, där Lichtenfeld tjänstgjorde efter andra världskriget. Läs mer om Krav Magas historia på Wikipedia.

Träningspass i Krav Maga börjar normalt med uppvärmning för att minimera risken för skador och förbättra deltagarnas fysik.

Sedan blandar man teknikträning med stressrelaterade och realistiska övningar för att uppnå bästa resultat. Detta blandas med olika fysikövningar. För att göra träningen så verklighetstrogen som möjligt kommer en del pass att förläggas utomhus, i trånga utrymme, i dålig belysning etc, rent av ombord på t ex bussar. Man behöver inte heller några speciella träningskläder, utan kan träna i vanliga kläder, sina arbetskläder om man behöver tekniken i sin tjänstgöring, eller för den delen i valfria träningskläder. Tandskydd och suspensoar rekommenderas. Sparkar och slag under bältet ingår i denna självförsvarsteknik, eftersom den handlar om att kunna hantera verkliga situationer så effektivt och naturligt som möjligt.

Mer träning på en buss.
Foto: Träningsgripen Hässleholm
Eftersom kvinnor ofta är fysiskt svagare än män är självförsvarsträning extra viktigt för den gruppen. Med teknik och kunskap kan kvinnor övervinna handikappet som mindre storlek och muskelmassa kan innebära. Studier från USA visar att 80% av de kvinnor som gjort våldsamt motstånd under ett våldtäktsförsök lyckas avvärja angreppet, medan 96% av de som inte gör motstånd alls blir våldtagna. Har man ovanpå det en träning i effektivt motstånd bör oddsen vara ännu bättre.

Kontakta din närmaste Krav Maga-klubb eller utbildare för att börja träna redan nu. Många utbildare erbjuder också seminarium eller utbildningspass för grupper, och en Krav Maga-introduktion kan t ex vara en utmärkt kick-off eller teambuildingaktivitet för din arbetsplats.

Detta inlägg är sponsrat privat. Sponsorn vill tacka alla som oavsett hur lägger många timmar ideellt på verksamhet som främjar ett bättre och säkrare samhälle. Tack för er insats.

Fler foton hittar ni hos Träningsgripen Hässleholm.

Lista med utbildare och klubbar nedan, sorterade efter storlek på kommunen.

Sthlm Vasastaden
Sthlm Södermalm
Göteborg Vasastan
Göteborg Majorna
Malmö
Uppsala
Örebro
Linköping
Helsingborg
Jönköping
Lund
Umeå
Borås
Karlstad
Växjö
Hässleholm
Ystad
Alingsås
Ludvika
Skellefteå
Ängelholm
Åkersberga
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. Bättre träningsform får man leta efter! Självförsvar och dessutom får man bra kondition på köpet. Dessutom borde Krav Maga vara en självklarhet för alla preppers!

  SvaraRadera
 2. Utmärkt!
  Krav Maga är det som gäller. Inga pyjamaser med färgade bälten att klä på sig eller japanska ord att uttala eller ritualer som handlar om att du offret och han gärningsmannen bugar sig mot varandra innan överfallet påbörjas. Bara praktiskt individuellt försvar. Krav Maga är inte idrott, det är försvar, det är på riktigt, ingen lek.

  Jag uppskattar särskilt deras träning att hantera plötslighet och chock. Det är ju så alla överfall börjar. Kan man inte hantera chocken och första slaget instinktivt, så är livet förlorat, även för en teoretisk karate-mästare. Krav Maga har i Israel dessutom testats på araber under ett halvsekel, med utmärkta resultat.

  SvaraRadera
 3. Säkert helt förträffligt mot T.ex Kalashnikof, Glock Morakniv och yxor!?
  Kort sagt om våldet drabbar dig från lite avstånd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Rasistisk kommentar raderad där folkgrupp jämställdes med apor. Är detta de värderingar som Krav Maga-utövare står för, Kapitalist?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Rasistisk kommentar raderad. Upprepa det hela så går jag in och raderar dina senaste 100+ kommentarer från bloggen som straff.

   Radera
  5. Oj, vad mäktig du är Cornu. Alla som säger vad som är fel i samhället, raderar du. Radera radera radera, det är så ett samhälle byggs. Jag hindrar dig inte, gör som du vild.

   Radera
  6. Det är dina benämningar att utpekade folkgrupper är apor som leder till raderingarna.

   Radera
  7. Prova att uppför dig som en vuxen människa. Du kan väl iaf låtsas att du är över 20.

   Radera
  8. "Vuxen"? Att vara någon annans slav utan att tänka, är det är att vara "vuxen"?
   Kan du helt enkelt inte bara lista alla ord som du förbjuder dina användare att använda? Som t.ex. det där z-ordet som statsministern och vice statsministern har använt live i statens egen radio/TV. Det blir så mycket enklare om du skriver vad det är som vi alla andra inte får skriva.

   Radera
  9. https://www.youtube.com/watch?v=hQ7lIRvb4-g

   Radera
  10. "The more a society drifts from the truth , the more it will hate those who speak it" / George Orwell

   Radera
  11. skepparn: KM inriktar sig även på CQB (Close Quarter Battle). Alltså överfall i mycket trånga utrymmen.
   KMs stora fördel mot sportvarianterna är det stora fokuset på dina instinkter. Inga komplicerade tekniker som inte fungerar med 100% adrenalinpåslag. Detta samt att nästan alla pass innehåller någon form av multi-opponent (alltså överfall av flera förövare) vilket är tyvärr så verkligheten ser ut.

   Radera
  12. Det finns tre typer av situationer:

   (1) De där du klarar galant oavsett vad du gör.
   (2) De där du klarar dig endast om du agerar på vissa sätt.
   (3) De där du inte klarar dig oavsett hur du agerar.

   Eftersom utfallen i fall 1 och 3 är oberoende på hur du agerar så är det endast hur du agerar i situation 2 som har betydelse. Då bör man koncentrera sig på att lära sig hur man agerar i situation 2, om det gör att man agerar annorlunda i situation 1 eller 3 är egalt.

   Notera att situation 2 på ett naturligt sätt försätter dig i situation typ 1 eller 3 beroende på hur du agerar.

   Radera
 4. Det verkar som om GM har lagt ut gärningen på nätet.
  Ja, morden i USA. På två TV medarbetare!
  Bizzar värld i sanning!
  Men inte fan hade flickan haft en chans med denna teknik.
  Den behöver givetvis inte vara helt fel i alla situationer.
  Gäller som vanligt i livet att hamna någorlunda rätt...

  SvaraRadera
 5. Lite segt att sparras när folk siktar på pungen bara. Men all kampsport är kul!

  SvaraRadera
 6. Kampsport?
  Är det inte det som är själva livet?

  SvaraRadera
 7. Ja KM är bra, men det viktigaste är att du tränar uthålligt. Tränar du redan Karate eller Ju-jutsu, fortsätt med det. Då kan du gå med i en HvInsatspluton och träna FM variant av KM. Vissa Insatsplut tränar en hel del utanför ordinarie övningar.

  SvaraRadera
 8. Får man fråga om författaren själv tränar KM? Själv har jag tränat MMA länge. Om man vill ha något med lite mer sparring är det helt klart rekommenderat.

  SvaraRadera
 9. Helt rätt! Men du glömde våran fina klubb i Falun! Störst inom IKMF i hela Sverige faktiskt!
  Kolla in FB-sida för mer info!
  https://www.facebook.com/kravmagadalarna?fref=ts

  SvaraRadera
 10. Borde man inte även ha skyddshandskar?
  Ifall någon roggbiv individ attackerar?

  SvaraRadera
 11. Jag säger inte att du har fel om kvinnor och våldtäkt, det naturliga är självfallet kvinnans rätt att försvara sig fysiskt.

  Men det finns en viss andel av överfallsvåldtäktsmän (såsom Hagamannen) där kvinnan riskerar att bli ihjälslagen om hon sätter sig till fysiskt motvärn.

  Jag läste en bok av en amerikansk FBI-agent som jobbat väldigt länge med bl.a. överfallsvåldtäkter och som bestämt hävdar att kvinnans absolut första prioritet vid en våldsam överfallsvåldtäkt bör vara att överleva.

  Finns nog inga rätt eller fel när det gäller hur en kvinna bör agera i en sådan situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det finns det. Man ska under inga som helst omständigheter låta sig medföras till en annan plats det är en vedertagen sanning uppbackad med ton av bevis.
   Och kvinnan riskerar att bli ihjälslagen i vilket fall vilket bevisas av Haga mannens våld mot sina offer.

   Radera
 12. Har tränat flera olika kampsporter genom åren och jag måste säga att Krav Maga är det enda som har gett en realistisk bild av vad det innebär att försvara sig i en verkligt hotfull situation.
  Exempelvis utgår de första 5 åren av att träna Jujutsu från att din medbrottsling mer eller mindre VILL bli nedbrottad.

  SvaraRadera
 13. http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-slog-tillbaka-vid-overfall/

  SvaraRadera