Cornucopia?

2015-08-04 09:42

Bloggläsarna: SvD bästa stormedia, Aftonbladet sämst

I en sammanfattning av söndagens läsarenkät om bästa respektive sämsta större mediakanal ger bloggläsarna bäst omdöme till Svenska Dagbladet och (föga överraskande) sämst till Aftonbladet. Göteborgs-Posten kommer in näst högst och även Dagens Industri och Sveriges Radio får goda omdömen.

Resultaten är sorterade på ett index som är procent som angivit kanalen som bästa i listan minus procent som angivit den som den sämsta i listan. Vid summeringstillfället hade 1 417 läsare svarat på frågan om bästa kanal och 1 465 på frågan om sämsta.

Svenska Dagbladet rankas högst, något överraskande följt av Göteborgs-Posten. Den senare kan man förmoda beror på den rejäla uppryckningen på GP:s ledarsida. SvD och GP är de tydligaste större högermediakanalerna i Sverige, och bloggens läsare är generellt högerliberaler.

Intressant nog är dock både SvD och GP i ekonomisk kris, vilket inte gäller i andra ändan av indexeringen.

Generellt följer de positiva respektive negativa omdömena varandra omvänt, med undantag av Public Service, där Sveriges Television sticker ut, med både många positiva såväl som negativa omdömen. Det samma gäller för Sveriges Radio, även om de positiva omdömena överväger där och indexmässigt placeras Sveriges Radio högt. Både SVT och SR blandar högt och lågt, och mycket kan bero på vad man lyssnar eller tittar på. Man kanske inte ska döma ut SR enbart baserat på P3, då t ex Studio Ett, Medierna, Ekot mm trots allt hittas där. Och SVT:s nyhetsrapportering, inklusive regionala nyheter, är trots allt de bästa TV-nyheterna vi har i landet. I kontrast hamnar TV4 tredje sist, mellan Expressen och SVT.

Föga överraskande, och med massivt utslag, klassas Aftonbladet som minst trovärdig, rejält mycket sämre än Expressen.

Förtroendet för DN är förvånansvärt lågt. Kanske har en del missat att jag grävt ner en yxa? Och ingen bryr sig om Sydsvenskan. 

Sammantaget finns det alltså mediakanaler - SvD, GP, DI och SR - som åtnjuter ett relativt högt förtroende hos bloggläsarna. Detta kan med fördel användas i bloggens arbete och visar vilka primära källor som bör användas för att leta.

Graf över utfallet nedan.
Bästa och sämsta större mediakanalerna enligt bloggläsarna.
Myndighetsbesök enligt Creeper
Lite roande var det med kommentarer som ville att alternativ som Flashback eller diverse hatsajter skulle vara valbara som bästa större mediakanal. Kan ju vifta med min enorma cluebat och påtala att den här bloggen t ex har fler myndighetsläsare än den ledande hatsajten Avpixlat, åtminstone enligt Creepers topplista. Och då finns det hundratalet webplatser med fler läsare i Sverige. Nu handlade enkäten inte om mellanstora svenska tidningar på nätet, och absolut inte om propagandasajternas förljugna världsbild.

Även om jag generellt ligger på en trafik (55 000 unika besökare senaste veckan enligt SIS-Index) motsvarande t ex Dalademokraten (58 000 unika besökare senaste veckan enligt KIA Index), VLT (55 000), Hallandsposten (54 000) eller i relation till exempelvis Affärsvärlden (67 000) eller Dagens Media (26 000), så kallar jag mig knappast för större mediakanal. Och att alls nämna hatsajterna i samma ordalag som seriösa media säger väldigt mycket om de som föreslår detta. Hatsajterna finns inte ens med på vare sig KIA- eller SIS-index, och vill väl knappast skylta med hur lite trafik de egentligen har, då de lever på en överdriven självbild om sin egen storhet.

I grafen ovan ser man mediakrisen rätt tydligt. I mycket handlar det om att de negativa omdömena över Sveriges största mediakanal Aftonbladet är extremt mycket större än de positiva omdömena om kvalitetstidningar som SvD, GP och Dagens Industri, eller för den delen Sveriges Radio. Kanske kan man kraftigt höja det svenska förtroendet för media och journalister genom att helt enkelt lägga ner Aftonbladet?

En annan tydlig brist är en respektingivande TV-kanal. Vare sig SVT eller TV4 placerar sig speciellt väl. Access TV finns förstås, men är knappast att betrakta som större, eller ens mellanstor, utan en nischkanal. Men TV är ett mycket brokigt medium, och likt hos Sveriges Radio bör man koncentrera sig på kvalitetinslagen och bortse från resten. Det går att stänga av eller byta kanal...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

36 kommentarer:

 1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fria_Tider
  "Under valrörelsen 2014 ökade Fria Tiders räckvidd kraftigt. Enligt Sifos medie- och målgruppsundersökning Orvesto Konsument uppgick trafiken vid enskilda tillfällen under augusti och september månad 2014 till mellan 400 000 och en halv miljon unika besökare om dagen.[11]"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att komma ifrån att det fortfarande är en nisch-sida precis som Axess eller Expo.

   Radera
  2. Och varför publicerar de inte sitt trafikdata hos SIS-index eller KIA-index? Självbilden...

   Radera
  3. Jag förstår inte riktigt din retorik. Statistik är inte samma sak som fakta/sanning. Avsaknad av statistik är således inte samma sak som lögn. Detta resonemang i kombination med ditt konstanta skrivande om topplistor hit och dit får mig att börja ifrågasätta syftet med denna blogg. Självklart förstår jag att du får fler och bättre annonsörer om du kan bevisa att du har många unika besökare. Men är det viktigare än budskapet du vill förmedla? "Hatsajterna" som du pratar om kanske inte har sitt fokus på annonsintäkter och istället bara fokuserar på att nå ut med sitt budskap. Då finns det väl knappast någon poäng med att föra statistik över antalet besökare och sen dessutom lägga upp det på en lista.

   För övrigt behöver dessa "hatsajter" inte ha så många besökare för att nå ut med sitt budskap eftersom Aftonbladet, Facebook, Twitter osv. fungerar utmärkt som megafon. Jag har aldrig besökt Avpixlat men vill ändå tro att jag har koll på deras budskap. Jag tror du förstår mitt resonemang här med tanke på ditt tidigare inlägg om reklamen på Östermalmstorgs tunnelbanestation.

   Vill dock påpeka att jag tycker du gjorde rätt som valde bort dessa informationskanaler/propagandamaskiner. Men att argumentera som du gör att man måste bevisa sin förträfflighet på en topplista för att kunna ses som bra/dålig (stor/liten) känns ogenomtänkt. Tillbaka till den där omtalade självbilden...

   Radera
 2. Vad kännetecknar en "hatsajt"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök till defintion: "en hemsida som förmedlar en stark känsla av ogillande eller avsky mot ett visst fenomen, och/eller mot en grupp av homo sapiens."

   Radera
  2. Fast enligt den definitionen så är ju Cornucopia ochså en hatsajt.

   Radera
  3. Hatsajt = Sida som publicerar obehagliga, mörkade sanningar mitt i ansiktet på läsarna, vilket då får vissa av dessa läsare att hata sajten..

   De som försöker blunda, mörka, vinkla och skönmåla, hatar sajten mest..

   Radera
  4. Site som hatvänstern ogillar. ;-) Lite mera seriöst: historiskt fenomen som förekommit sedan de första flame wars ang Pacal och C mm på BBSer i slutet av 70talet. Skillnaden är att publiken nu är större och att PK-eliten får sig en släng av sleven. Det kanske är jobbigt med ointellektuellt hat på 3-5 ord, men åtminstone ärligare än att dölja det bakom 3000-5000 ord i ett uppslag i Aftonbladet.
   På den tiden stängde vi helt sonika av kontot eller ignorerade trollet. Funkar lika bra nu, men kammar inte hem en massa "o vad synd om dig"-- poäng i media...

   Radera
  5. Här är förresten en satir som fångar fenomenet rätt bra
   http://www.scoopnest.com/user/ThePoke/627900129622814720

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. De är dessutom större än Sydsvenskan som av någon anledning ändå var med och Cornucopia är en lite pluttsajt i jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför publicerar de inte sitt trafikdata hos SIS-index eller KIA-index som alla seriösa sajter gör? Du kan ju börja med att titta på hur KIA och SIS får sitt data, och jämföra med Orvestos "gissningar".

   Radera
  2. "Alla seriösa" ;-). Finns andra större trafikstatistik tjänster som man kan kolla på. Även om det diffar lite mellan dem ser man ganska klart att båda sajterna du nämner ligger rätt högt upp bland nyhetssajter och ljusår före dig. Men blunda vidare du om du mår bättre av det.

   Radera
  3. Jaså, vad då? Alexa? Fniss. Jag vet hur fel Alexa har om min trafik, då Alexa gör sina bedömningar på gissningar.

   Nej, Google Analytics och delning av detta till SIS- och KIA-index är svensk branschstandard.Så enkelt är det.

   Radera
  4. Alexa är inte bra på att estimera småsajter så du måste bli bra mycket större innan den kommer ligga nära sanningen.

   Radera
  5. Inte för att jag tycker att dessa sidor ska vara med i KIA-index. Men det kostar väl en rejäl slant att vara det speciellt för större sidor. Det krävs ju dessutom att något av mätleverantörerna får åtkomst till information kring besökarna. En orsak till att t.ex. Flashback inte är med i KIA-index.

   Radera
  6. SIS-index fungerar exakt samma som KIA, men är gratis.

   Radera
  7. Ska vara

   *Inte för att jag tycker att dessa sidor ska vara med i undersökningen.

   Radera
 5. Du glömmer att DN fabricerat flera nyheter sedan man började med sin agendasättande journalistik.

  I övrigt är det intressant att SvD och GP får så högt förtroende. Enligt en nypublicerad topplista från Idagora så är det just dessa tidningar som fått sina ledarsidor mest delade. Hela 8 av 10 platser på topp 10-listan för juli månad. Får mig att reflektera över följande kommentar av Ivar Arpi:

  "Allt fler journalister låter som ledarskribenter och allt fler ledarskribenter skriver nyheter."

  SvaraRadera
 6. Synd då att Svd i princip är i avvecklingsfasen, Gp kursar endera dan och Aftonbladet går som på räls

  SvaraRadera
  Svar
  1. Economist tuffar på ekonomiskt, tråkigt såklart att man tappar den svenska samhällsdebatten.

   Radera
  2. @Tim Man kanske borde läsa alla utländska korrespondenter i Sverige eller som har Sverige i sitt bevakningsområde? Kanske en bättre webbsajtidé än det där med ledarsidorna att sammanställa det.

   Radera
  3. Iofs. sant, men Aftonbladets läsare lockas knappast dit pga. ledarsidan eller kultursidan.

   Radera
 7. Megalomanin blir alltmer påtaglig.

  SvaraRadera
 8. Är förvånad över att Kinda-kanal ej nämdes i dessa sammanhang. Du kanske har grävt ner stridsyxan; men hur många grävde inte Kinda-kanal. Respektlöst. Si, dagens ungdom.
  Den ofta glömda kanalbullen nämns förståss ej heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt, om jag höjde nivån på inläggen.

   Radera
 9. Wikipedia säger till mig att GP har större upplaga än Aftonbladet!!! 177000 mot 154000 år 2014. Angående tidningsdöden så verkar tyckarna på SvD angelägna om att profilera sig personligen för att kunna ha en karriär efter konkursen. Över 50 miljoner om året i presstöd får SvD. "Från presstöd till pressdöd".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklars vad många dagstidningar det finns fortfarande, fast somliga länkar är döda eller bara för betalande abonnenter:
   http://www.dagstidningar.com/

   DN ogillar jag därför att deras debattsida oftast är nån verklighetsfrånvänd folkpartistisk psykiatriker som uttalar sig om tågtrafik. Och för att deras ledarsida alltid lyder "Å ena sida, men sen å andra sidan åsså, så vi välkomnar regeringens förslag om att tillsätta en ny utredning". De är lika "oberoende" och "liberala" som min röv.

   Radera
 10. Massmediarelaterat snedspår.
  Hej "en bloggare", vad tror du egentligen skulle hända om du slog på kommentarsfältet till "en artikel" om "en samhällsföreteelse" som presenterats i form av "en reklamkampanj" beställd av "en organisation". Eftersom "flera bloggare" och "vissa media" redan skrivit spaltkilometer om den så blir ju inte "en bloggare" automagiskt "en nyttig idiot" bara för att "någon" ger möjlighet att kommentera "en bloggare". Viss ironi kan förekomma i ovanstående...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som skulle hända är att jag blir tvungen att sitta och radera massa rasistiska kommentarer och andra brott mot kommentarsreglerna, istället för att producera blogginlägg och skriva bok.

   Radera
  2. Tack för svaret. Dock är den enda regel jag lyckas hitta ett envar är ansvarig för sina egna inlägg--ska dock påpekas att jag sitter och fumlar med en iPhone i solen, 40 graders värme och typ 95% luftfuktighet så inte helt optimalt... Å i slutändan är det din blogg och dina regler.

   Radera
  3. Du kan ju hyra in någon EU migrant eller liknande nyinkommen person som håller koll på dina kommentarsfält, hen kan säker kan få tjänsten via instegsjobb. 80% av lönen betalas av staten, och hrm, vi har ju lärt oss via "kultur-berikning" hur man ska göra för att du själv dessutom ska tjäna en liten slant på att ha personen anställd..

   Vi kommer garanterat att hålla hen sysselsatt..

   Radera
 11. Intressant att det råder så delade meningar om SVT och SR, är säkert korrelerat med politiska sympatier.

  SvaraRadera