Cornucopia?

2015-08-25 07:26

Blandat i Asien - upprekyl väntas på börsen idag

Det ser nu ut som att börskraschen är över åtminstone för stunden. Det är blandat och åtminstone delvis uppåt i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen, och framför allt pekar terminen för S&P-500 uppåt vilket talar för att vi iaf inledningsvis får en upprekyl. Tillägg: Marknaden är nervös och nu har terminen fallit tillbaka och öppningen är osäker.
All Ordinaries i Australien går i skrivande stund +2.27% och Hang Seng i Hong Kong går +1.62%. Shanghaibörsen fortsätter rasa -4.33% och Nikkei går -1.29%. Blandade siffror, men Hang Seng och speciellt All Ordinaries är mer västerländskt orienterade och intressantast som indikatorer.
Brittiska "Footsie", FTSE-110 är tillbaka
på tidigt 2013. Veckochart.

Men mest relevant för de kommande inledande börshandeln i Europa är ändå husse, amerikanska S&P-500. Där pekar terminen på +1.3% mot stängning, som därtill skedde på ungefär samma nivå som när de europeiska börserna stängde igår klockan 17:30 efter att den amerikanska börsen återhämtat sig på slutet.

Vi kanske får se en första paus i kraschen idag, och det kan rent av vara så att det värsta för stunden är taget. Konjunkturen sägs fortfarande vara på väg uppåt, och även om börsen ligger före konjunkturen kan det fortfarande finnas en viss optimism under.

Ett alternativ till rekyl är att en andel av de med negativa positioner på marknaderna nu stänger dessa, och det ger en tillfällig paus i nedgången, som sedan fortsätter. Flera index hade redan dödskors innan kraschen, som t ex brittiska FTSE-100, australiensiska All Ordinaries. Det kommer med hög sannolikhet nu komma dödskors i index som DAX, S&P-500 och OMXS30. Frågan är dock om marknaden sålde av innan, väl medvetna om att denna tekniska indikator är på gång, eller om nedgången fortsätter. Konjunkturmodellen och MA50/MA200-modellen är inte ense, men det kan man aldrig förvänta sig att de är exakt vid trendskiften, utan signalerna bör komma månader, rent av kvartal isär. Dock brukar konjunkturmodellen signalera först. Tror man mer på konjunkturen som drivande för börsen är det inte dags att sälja än även om börsernas värderingar fortfarande är uppblåsta. Speciellt om obligationsbubblan spricker och räntorna rusar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

3 kommentarer:

 1. Ska man hårddra det så är det än så länge problem i kina, det kommer naturligtvis sprida sig, men oklart hur hårt det drabbar resten av världsekonomin, även om man på goda grunder kan anta att det kan bli illa.

  Så Kina ramlar vidare, resten av världen kommer stabiliseras närmaste tiden även om börserna kommer vara oroliga.

  Återhämtning idag misstänker jag, men lugnare närmaste månaden jämfört med kinabörserna.

  SvaraRadera
 2. OK, börsen i USA och Sverige föll som planerat sedan mars/maj-topparna. Kommer det att fortsätta ytterligare ner? Ser ut som det för att passa in till fib- och kanalstrukturerna(log).

  OMX30: Kanalmotståndet och fib50 från sep 2011 är 1276 vilket är drygt 9% ner från intrabotten igår måndag.
  Från topp: -26%

  SP500: Kanalmotståndet och fib38,2 från sep 2011 är 1730, d:o knappt 6% ner.
  Från topp: -19%

  DJIA: Kanalmotståndet och fib 50 från sep 2011 är 14378, d:o drygt 6% ner.
  Från topp: -22%.

  Nasdaq100: Kanalmotstånd fib 38,2 sept 2011 är 3655, d:o ner 6,5%.
  Från topp: drygt -22%

  Ovanstående beräkning grundar sig på vågberäkningen 1-4 från sept 2011, dvs att uppgången från botten 2009 inte är klar på något sätt. För Kina och Japan tycks det vara fallet vilket hänger samman med: Kina: tillväxtbubblan och allmän skuldsättning. Japan: statsskulden. Båda dessa index saknar impulsvågor(istället A-B-C-vågor) från botten 2009. Det hindrar dock inte att indexen följer med USA upp men de kommer inte att nå nya ALH´s. Indien beräknas dock nå ATH´s(impulsvågor).

  Dollarn(index) faller under ovanstående scenario till fib 50(apr 2011) och knappt 87 vilket motsvarar knappt -14%.
  USD/SEK till fib50(apr/maj) till 7,42(i en krash till 7,08 men är inte troligt) vilket är -16% ner. En kurs under 8,2765 31/8 vore en god signal på nämnda scenario.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tyska DAX-indexet(30 bolag) bör falla ner till fib50 och 8681(som ovan). Ner knappt -7% och ca -30% från toppen. Euro-uppgången fortsätter.

   Vid det här laget kommer pessimismen vara utbredd med stort tryck på centralbankerna. Ånyo skuldproblem i Europa.........

   Radera