Cornucopia?

2015-08-10 09:58

Bildmanipulation nu i var mans ficka

De flesta är medvetna om att foton på speciellt kändisar och fotomodeller piffas till, photoshoppas. Vad som kanske är mindre känt är att man mycket enkelt kan göra det direkt i sin smartphone och att t ex Samsung Galaxy (åtminstone A3) har funktioner inbyggda direkt i kameraappen.

Att photoshoppa är numera helt vedertaget när det gäller professionell fotografering. Samtidigt kan man ha uppfattningen att det är ett omständligt arbete, som kräver kompetens och tid, samt dyr programvara som Photoshop. Fast det är kanske egentligen självklart att det finns betydligt enklare programvaror numera, rent av enkla appar direkt i din smartphone.

Själv upptäckte jag detta när en professionell bekant i mitt privata FB-flöde började lägga ut selfies där hon såg säg 17 år yngre ut. Det visade sig att hon har en Samsung Galaxy A3, där det direkt i kameraappen finns en liten ikon i form av ett ansikte när man tagit ett foto. Funktionen heter Beauty Face och är inriktad på typiskt sexistiskt kvinnliga ideal som slät hy, smalt ansikte och stora ögon.

Men har man nu inte en Samsung Galaxy, så finns det förstås externa appar att använda som Facie, Perfect 365 eller Facetune.

Lika bra att ta slutsatsen direkt - man kan inte längre lita på inte bara professionell fotografering, utan även vanliga privatpersoner kan mycket enkelt manipulera och försköna sina bilder.

Exempel kommer nedan. 
Samsung Galaxy A3:s funktion Beauty Face. Modell: Anonym professionell bekant.
Funktionaliteten hos programvarorna är dessvärre sexistiskt feministiskt inriktade.

Man kan få all form av smink - jag kan inte räkna upp vad det hela kallas, men ögonskugga, tjockare ögonfransar, läppstift etc - större ögon, tydligare näsa, fylligare läppar, slätare felfri hud, smalare ansikten, olika förändringar på ögonbrynen, annan ögonfärg mm mm.

Några sexistiskt manliga funktioner har jag inte hittat. Skulle vilja efterlysa skäggstubb i olika varianter och mönster, kantigare maskulint ansikte, större haka och kraftigare pannben (tänk Encino Man från Generation Kill), glimt i ögat, snett självsäkert leende samt hårfärgsmanipulation från annan normal hårfärg hela vägen till en riktig silverrygg ala Richard Gere.

Så här har ni en appidé. Bildmanipulationsprogramvara för män. Appnamnförslag är Silverback. Eller Encino Man (dubbel #popkulturellreferens på det namnet för övrigt).

De kvinnliga varianterna av programvarorna verkar kunna ta betalt också. Facie och Facetune kostar 39:- SEK styck, medan Perfect 365 erbjuder massvis med köp inuti appen för ytterligare ... funktioner. Dock inget skäggstubb.

Man kan förstås till viss del använda de sexistiskt kvinnliga funktionerna även på en mans foton. Vilket ni kan få glädjen att se nedan. VARNING: What has been seen cannot be unseen! Känsliga läsare stoppar här och hoppar över till HBO Nordic som börjat sända senaste och sista säsongen av Strike Back.

Ni har nu blivit varnade. Gå inte vidare.
Omanipulerad originalbild från en iPhone 5S.
Programvaran Facie. Utslätad hud, smalare ansikte, uppiffade ögon
och allmänt tillsnyggad färgsättning. 
Ytterligare manipulation med Facetune.

Facetune kan också göra lite assymetriska grejer.
Sorry, Lina på förlaget, men den enda bilden där jag ler
kommer inte bli din pensionsförsäkring, eftersom jag
alltid kan manipulera dit ett leende. Men visst, jag visar ju inte tänderna.

VARNING 2: Sluta titta nu, för nu har jag maxat alla variabler i Perfect 365. Gå ut och stryp ett vildsvin med dina bara händer istället för att fortsätta läsa. 
Alla variabler maxade i Perfect 365. Byte ögonfärg till
rött, fixade ett genuint leende, ögonsugga och eyeliner (?),
touchade upp kinderna ordentligt, förstorade läpparna och satte
på läppstift.
Ja, jag vet. Originalet är nog bäst.

Dessvärre ska man ju inte göra så här med foton man inte har upphovsrätt på. Annars hade det varit frestande att fräscha upp t ex Åsa Romson eller han Löfven lite grann. Men det finns ju alltid foton från Wikipedia.

Nedanstående foto på Åsa Romson har licensen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license och är fotograferat av http://politik.in2pic.com.
Åsa Romson. Foto: http://politik.in2pic.com.

Åsa Romson via Perfect 365. Tog cirka en minut att fixa, och ja, det kunde gjorts
mer diskret, men jag tog i extra här.
Foto: http://politik.in2pic.com.
Svårare än så är det alltså inte att manipulera åtminstone ansikten. Färdiga, enkla programvaror bara en knapptryckning bort på telefonen. Tänk på det nästa gång ni är inne på Facebook. 

Man får se det positivt. Kanske lär sig folk att det enda som verkligen gäller är att träffas ansikte mot ansikte. Även video kan ju numera manipuleras så att klipp inte ens märks och man kan sätta ihop förfalskade intervjuer.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Likadant med herr Strindberg.
  Den grabben ville inte heller visa gaddarna!
  Komplex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade väl komplex för det mesta. Om jag minns rätt skrev han i nån dagbok att hans organ var 14 cm i "upprört tillstånd", vilket han ska ha kontrollmätt vid besök på nåt horhus nånstans.

   Vilket för oss tillbaka till det där med bildmanipulationer... Det finns väl många därute (OBS inte jag) som lider av samma tillkortakommanden som Strindberg... men för de stackarna är det fortfarande hoprullade sockor i kallingarna som gäller alltså? Det finns ingen app som pumpar upp skrevbulan på digital väg?

   Radera
  2. Möjligt att aggregatet inte direkt var av imponerande storlek, men det gav ju upphov till fem barn med hjälp av tre kvinnor.
   Med norskan gav det ju upphov till en flicka som levde visst i 106 år!
   Inte dåligt pinkat ( sic) om uttrycket tillåtes...

   Radera
  3. Har jag inte läst nånstans att den storleken är standard inom EU! Undersökning ska ha gjorts i samband med bestämmande av kondomstandard!

   Radera
  4. Det kanske är standardmått, men jag tror inte hr Strindberg nöjde sig med att vara medelmåttig.

   Radera
 2. Apropå Stefan Löfvén och uppfräschning - har någon överhuvudtaget sett till karln sedan han råkade ut för sin lilla "matförgiftning"? Känns som han gått under jorden längre än vad Putin gjorde när det gick rykten om rysk statskupp i våras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske har gjort en Hasse Ericsson? Dvs åkt på solsemester i ett diktaturland för de politiska fiendernas pengar, eller nåt.

   Radera
  2. Glöm att jag frågade, såg just i DN att han avbrutit semestern för att engagera sig i landets just nu viktigaste fråga, det s.k näthatet mot den s.k artisten Zara Larsson:

   http://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-zara-larsson-fick-ta-emot-en-vag-av-hat/

   Radera
 3. Tja, som gammal photoshopanvändare känner jag mig inte jättehotad än. Tycker inte att någon av de manipulerade bilderna ser särskilt bra ut. Den på Åsa ser närmast ut som nån färglagt den med kritor..

  SvaraRadera
 4. Romson såg ut som hon målat sig med blymönja...

  SvaraRadera
 5. Jag gillar sista bilden på Lars bäst. De feminina dragen gör sig bäst där. Att man för marknadsföra sådana appar som är så diskriminerande. Nu när man inte ska få sälja hudfärgade plåster på Apoteket längre.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6225436

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta bara, det kommer att bli värre, den internationella genusmaffian har tydligen börjat sätta press på dito klädtillverkare för att få dem att gå över till att tillverka genusneutrala plagg:

   http://qz.com/475335/retailers-should-ditch-mens-and-womens-departments-and-embrace-genderless-fashion/

   Radera
  2. Jo det ser så ut. Eller är det på grund av den dåliga sommaren att många är lättkränkta.
   Här som bristen på könsneutrala omklädningsrum. Eget henrum.
   http://ekuriren.se/nyheter/senastenytt/1.3364784--man-far-hela-tiden-manga-konstiga-blickar-

   Radera
 6. Jag gillar bild 2! Med gloria!?! Kan man lägga på ett hipsterskägg? Eller, ännu hellre, ett sånt skägg som Captain Jack Sparrow har: med pärlor.

  SvaraRadera
 7. Verkar som att programmet tar fram personens sanna inre, och i Romsons fall framhäver den galna blicken väldigt övertygande.

  SvaraRadera
 8. UGLYFACE
  Finns det ingen App för att göra en person fulare?
  Tror att det skulle vara stor efterfrågan på det. T ex för bilder av politiska meningsmotståndare
  och liknande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, i min gamla Ericsson K800 fanns det en rad olika färdiga manipulationer som gjorde ansiktsporträtt till karikatyrer.

   Radera
 9. Jag köpte en Sony Xperia Z3 Compact och där var "Bildförbättring > X-Reality for mobile" förinställt. Jag undrade efter tag varför mina bilder så lite knepiga ut. Kunde inte sätta fingret på vad det var förrän jag tog en selfie på mig själv och glasögonbågens överkant (rak) fick en rundning då mobilen gjorde mina ögon större. Lite fjantigt att en sån sak är förinställd i mobilen kan jag tycka.

  SvaraRadera
 10. Tack för gott skratt! Underbar sistabild på dig! Vad sa familjen? Att du äntligen hittat ditt rätta jag!?

  SvaraRadera
 11. Skrattar så jag gråter - till mina medpassagerare på bussens stora nöje ;-)

  SvaraRadera