Cornucopia?

2015-08-31 10:30

Besöker Arméövning 2015 under dagen

Jag besöker Arméövning 2015 under dagen, inbjuden av Försvarsmakten. Återkommer med längre rapportering kring övningens slutstrid, samt förhoppningsvis en del kortare inlägg under dagen.

Med start igår söndag ska själva brigadanfallet mot B-styrkan inletts. Exakt vilka punkter som finns på mitt schema under dagen är osäkert, då det till sista stund inte är säkert var olika enheter faktiskt befinner sig.

Det blir förhoppningsvis både besök på ledningsplatser, övningsledningen, såväl som frontlinjen. Kanske rent av från de skarpskjutningsövningar som brukar avsluta övningar av denna typ.

När jag har mer att rapportera, och tillfälle ges att publicera återkommer jag i ämnet under dagen, och om inte annat i morgon. Jag är utrustad med riktig kamera, men det som publiceras under dagen kommer vara telefonbilder taget genom ett fältmässigt iPhone-skydd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett positivt inlägg utan utfall och tirader mot staten? Vafalls? Har du drabbats av en allvarlig sjukdom? Blivit frälst?

   Radera
  2. Nattväktarstaten har självklart en ordentligt tilltagen försvarsmakt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. @kapitalist
   Bra förslag och man behöver inte ens dela ut vapen, för det har de redan..
   Kan nog bli lite problem att få dem att sluta slåss när sedan fienden är nedkämpad.

   Radera
 2. För att fånga realismen i modernt krig springer Cornu runt bland kulorna och fotar med sin Ajfån och lägger upp på nätet så snart lede FI slutar störa ut signalerna för mobilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte lyckats googla fram hos försvarsmakten om det finns några ryska observatörer på plats. Så det är väl bra att för säkerhets skull lägga ut informationen på nätet, och på så sätt sätta sig ordentligt i respekt hos den lede FI.

   Radera
  2. http://www.expressen.se/nyheter/putins-utsanda-foljer-svensk-militarovning/

   De var där några timmar sägs det.

   Radera
 3. Föreslår att du inte lägger upp ifånbilder från den plats bilderna är tagna, utan väntar tills efter förflyttning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske geolokaliseras ajfånbilderna på nåt vis... men det är väl Neonazi-USANATO som superspionerar i så fall?

   Radera
  2. Måste va kul för stabsfuriren att komma ut å röra på sej

   Radera
 4. Vad krävs för att få en inbjudan till ett sådant arrangemang?

  SvaraRadera
 5. Vad jag är mest intresserad av är hur många förband inom ramen för en Brigad man egentligen förfogar över. Finns det en artilleri, lv och underhålls resurser ? Vill minnas att kring 2004 då vi hade 1. Mekaniserade divisionen (1.MekDiv) saknade man riktigt underhåll och därmed var inte divisionen effektiv för sina syften. Det är generellt så illa skött att man mår dåligt men samtidigt bra att övningsverksamheten sätter igång igen.

  SvaraRadera
 6. Hoppas det inte är hela betalningen för din värdefulla psyops för nato och det framtida svenska försvaret.

  SvaraRadera
 7. Vilket är kommandospråket under övningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hebreiska/jiddisch, så klart?

   Radera
 8. Hoppas att Cornu gör research för en ny tekno-thriller! Även om Stjärnklart var en jättebra bok så föredrar jag krigstemat i Midvintermörker och Midsommargryning! Skulle vara spännande med exempelvis en ubåtsstrid mellan Sverige och Ryssland.

  SvaraRadera