Cornucopia?

2015-08-27 07:33

Återhämtningen fortsätter i Asien

Återhämtningen eller rekylen på börsen fortsätter i Asien under morgonen efter att de amerikanska börserna tjurrusat efter börserna stängde i Europa. Allt talar för att vi får uppgångar även i Europa idag. Samtidigt är det sällan ett gott tecken när börserna är så här volatila.

I de asiatiska tidszonerna går i skrivande stund Nikkei +0.78%, Hang Seng +2.33%,  SSE Composite +1.81% och All Ordinaries +1.33%.

Amerikanska S&P-500 stängde på +3.90% och tillhörande termin talar om små förändringar på det. Efter stängningarna i Europa steg S&P-500 med 2.33% (inte procentenheter), vilket kan vara indikativt för hur börserna går i Europa senare idag.
Dagschart S&P-500.
Guldpriset ligger på ca 307:- SEK och har under hela börskraschen hållit emot ganska väl. Gammal är alltid äldst och guldet fungerar fortfarande som försäkring.

Jag tolkar det inte direkt som positivt att börserna rekylerar så här kraftigt i USA. En spik är aldrig sund, oavsett vilket håll den går åt.

Å andra sidan såg vi en likartad spik i oktober 2014, och sedan fortsatte börserna uppåt som om inget hade hänt. Möjligt att allt börskraschen var att det blev ett köptillfälle och de som var skeptiska till marknaden sköljdes bort. Men 2014 blev det inget dödskors. Det kommer vi få se i S&P-500 inom några dagar.

Lägger en kort enkät huruvida du ser köpläge just nu ute till vänster.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Som en gummiboll man kastar upp i luften studsar den upp och ner , men lägre varje gång för att till sist lägga sig stilla på marken...

  SvaraRadera
 2. Institutionella aktörer vill väl ha in pöbeln så dom kan dumpa allt dom har.

  SvaraRadera
 3. Volatilt så det förslår, som det brukar vara i sådana här "vändningstider". Nå, vi får väl se om det blir en krasch denna gång eller om konjunkturen väger tyngre. Notera att bolagen på Stockholmsbörsen har direktavkastningar omkring 4%, att jämföra med riskfri ränta på max 1%. Jag skulle gärna köpa vissa bolag till 20% billigare pris, men det är väl en önskedröm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om räntorna stiger?

   Radera
  2. Vad skulle få räntorna att stiga? Tror inte att amerikanarna vågar höja räntorna. Världshandeln avstannar.

   http://www.wsj.com/articles/shipping-giants-reduce-sailings-on-worlds-busiest-route-1439997480

   Alla vill behålla exportfördelar i valutakriget. Dessutom har Sverige blivit betraktat (förmodligen oförtjänt) som en safe haven för pengar.

   Gail Tverberg tror nu att romklubbens topp infinner sig inom ett år men att nedförsbacken katalyseras av finanssystemets höga lånenivåer så att kollapsen går fortare än vad romklubbens standardmodell förutser.

   http://ourfiniteworld.com/2015/08/26/deflationary-collapse-ahead/#more-40089

   Vad säger man om det? Kanske är jag trög men att det blir så illa har jag lite svårt att svälja.

   Radera
  3. Just så, jag tror inte räntorna stiger särskilt snabbt under 2015 eller 2016. Det har ju inte varit ovanligt att säkra räntor har legat _högre_ än aktiers direktavkastning.

   Det kan som sagt säkert gå ner en bra bit ändå, men vid 5-6% direktavkastning (dvs 20-30% ner) tycker jag det ser billigt ut av fundamentala skäl.

   Så visst, vinster kan sjunka och räntor kan stiga. Det kan också vara så att konjunkturen håller sig stark och vinsterna står stilla, samtidigt som räntorna bara stiger svagt fram till 2019...

   Radera
 4. Ekonomin har inte återhämtat sig sedan 2007-2008 krisen. Tvärtom har skuldbördan ökat trots alla Q-program så hur kan man inbilla sig att det inte följer en hemsk krasch som följd av detta, alla tecken tyder på det. Spännande månader följer, förbered er.

  SvaraRadera