Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2015-08-31 20:27

Arméövning 2015: Mekskyttekompanis samlingsplats inför anfall

Efter att spenderat dagen på Skövde övningsfält respektive skjutfält och 2:a brigadens anfall mot röd motståndare, är jag nu åter. I väntan på matigare inlägg följer en bildserie från ett med en ingenjörpluton förstärkt mekskyttekompanis samlingsplats inför anfall. Återkommer med filmer vid senare tillfälle.

Har du läst Midvintermörker känner du kanske igen en del.

Kompanisamlingsplatsen utgörs här främst av stridstrossen och den tillförda ingenjörsplutonen för fältarbeten i form av främst minstrid, vilket övades i stor omfattning under övningen. Samlingsplatsen är fångad inför ett förnyat anfall, och användes även som utgångspunkt för detta.
En sergeant tillika stabsgruppchef bak på strilpbv 90, närmast att jämföra med den tjänst jag själv haft som stabstroppchef.
Stridsfordon 9040A

Stridsfordon 9040B med vagnchef och skytt.

Kompanichef (åter från de döda) och ställföreträdande kompanichef går igenom anfallsplanen.

Eldledningsvagnen epbv 90.

Ställföreträdande kompanichefs stridsfordon 9040B i förgrunden, driftstödsgruppens 9040A i bakgrunden.

Kompaniet rullar iväg inför anfallet. Från vänster till höger - driftstödsgruppens 9040B, bärgningsbandvagn 90,
en av två ambulanser på kompaniet, och slutligen ett stridsfordon 9040B.

Ytterligare en 9040B

En pluton om tre 9040B i kön inför anfallet.

Kvartermästaren prioriterade att skicka de sårade bakåt i kedjan,
medan de döda här ligger i väntan på att någon ska ta tag i krigsgravtjänsten.

Slutligen en övning till läsaren. Hur många stridsfordon reda att rycka fram under anfall finns det på bilden nedan?


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Spännande bilder och trevligt att du tog dig tid att kommentera alla. Ser fram emot filmer, händelseförlopp och kommentarer.

  SvaraRadera
 2. Hur ofta över man komp anfall m skarp ammo numera? Oftare nu när man är så få o fast-anställda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 30 sekunder, skulle jag tro, tills fi har avlossat splittergranater som massakrerat anfallet.

   Radera
  2. Du, Kapitalist. Jag vet inte i vilken armé du gjorde lumpen, men när man ÖVAR med skarp ammo i Sverige består fienden av pappfigurer (och liknande), och de skjuter inga splittergranater.

   Radera
  3. Inte tillräckligt ofta och när det väl händer så så har man "skjutfönster" att anpassa sig till.
   Betyder i princip eld kl12.
   Skarpskjutningar är så förstörda av ett extremt SäkI att det knappt är givande.

   Radera
  4. Skarpskytten! Om du tycker vårat SäkI är dåligt så har du helt enkelt ingen utbildning i SäkI. Med vårat SäkI så har man fruktansvärt fria händer, bara man kan sin SäkI och läser den rätt. Den enkla vägen är att bara skumma igenom och hålla sig till Q1000 och Dmax övertid.
   Om du jämför svenskt SäkI med amerikanskt, brittiskt, finskt, tyskt, franskt så kommer du att se att vårat är väldigt väl framtaget och vetenskapligt testat.
   Vad det gäller att nuvarande SäkI skall ha förstört skarpskjutning är ju bara så jävla löjligt sagt. Du vet onekligen inte vad du pratar om. Antagligen är du hemvärnsman som läser för mycket på internet och lyssnar på gamla DÅLIGA officerare!

   Radera
 3. Kul att se svensk trupp på marsch. Det som oroar mig är att en del av dem har hår som växer ut ur deras ansikten, har de inget befäl som kan raka dem? Och sista bilden är kryptisk, bär de sovande soldaterna kanske gula luvor för att kamouflera sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att du orkar. Har du inget jobb?

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följer de direktiv jag fått. Inga interiörer från funktionsplatser i fordon. Inga foton på ledningssystem. Inga foton på kartor. Inga antenner annat än vanlig radio. Ingen för utomstånde identifierbar personal, eller personal som protesterat mot fotografering.

   Radera
 5. Att man kör runt med vita snöskyfflar visar på förmåga till flexibelt tänkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar nog inte så mycket om flexibelt tänkande som att hålla ordning på matrielen. Det är onödigt att plocka bort utrustning som inte behövs just nu bara för att. Jag menar vi plockar ju ur alla snökryssen ur stridsvagnarna bara för att det inte är snö längre då alla vet att om man börjar plocka ur saker så kommer de försvinna och då har man inte dem där de ska vara när man behöver dem.

   Radera
 6. Svar på bildfrågan: ina syns på bilden, men 4 startberedda.
  Hur ser Org ut numera, jf med under din GU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyra är rätt svar. Org på komp liknar pbat 63M nu, med 11 stridsfordon per kompani.

   Radera
  2. I 63M var det väl betydligt fler pbv. Nu alltså 3x9040 i 3 plut? För ett par år sen var det väl 4x4+2?

   Radera
 7. Kan man skjuta igenom modernt pansar med de kanonerna? De ser lite små ut jämfört med dem man ser i andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag du tänkte lite fel. Stridsfordon är utrustade med mindre automatkanoner för att understödja sitt infanteri och bör inte jämföras med stridsvagnar på det sättet du verkar göra. Stridsfordon 90 har en 40mm kanon i Svensk tjänst medan den vanligaste kalibern på främmande stridsfordon är 20mm dock har folk börjat inse att 20mm kanonerna inte duger och försöker gå uppåt mot 30mm-35mm. De är inte byggda för att skjuta igenom så värst mycket pansar men i den bemärkelsen som man måste använda dem för det så är våra 40mm bättre på det än någon annan nations stridsfordon.

   Våra stridsvagnar är å andra sidan utrustade med samma kanoner som USA, Storbritannien (Planerade att uppgradera till samma kanon men det blir istället till nästa stridsvagn), Japan, Tyskland (Tyskland har uppgraderat till en nyare variant med längre eldrör men i stort samma kanon), Israel, etc.

   Radera
  2. Hur ser du på slätborrad resp räfflad?

   Radera
  3. Ah.. debatten slätborrad vs räfflad.. Jag har sett den föras på nätet och den striden kan bli blodig. Jag har dock aldrig fått de som föredrar räfflat (endast britter) att visa riktiga siffror, medan jag sett skjutresultat från slätborrade som visar att precisionen på normala skjutavstånd är fullgod. Givetvis är den det, annars skulle inte alla andra än britterna köra slätborrat.

   Radera
  4. Ok tack för förklaringen. Var lite orolig att vi tog med en kniv till en pistolfight.

   Radera
  5. Nä, svagheten hos 90ans kanon är nog inte bristen på eldkraft. Den har till och med en underkaliberprojektil precis som stridsvagnarna. Även om den inte tar en stridsvagn i fronten så kan den göra skada om den får möjlighet att ta den bakifrån. Svagheten ligger nog mer i begränsningen i mängden ammunition man kan medföra och begränsningen i ammunitionsmatningen. Kanonen har tre magasin á 8 projektiler. Magasinen måste fyllas på för hand och sker via handräckning från bollhavet (där soldaterna sitter).

   Radera
  6. Äntligen en debatt som berör. Har varit alldeles för mycket Putintroll och irrelevant tjafs om dödskors sista tiden här hos Cornu för att passa min smak. Chapeau EricG mflr och givetvis Cornu själv för ett angeläget blogginlägg .

   Nulli secundus

   Radera
 8. Det här var en intressant nyhet, en vinkling som du inte brukar skriva om. Nazistiska krigshetsare svoboda-partiet stormar Ukrajnas parlament i protest mot fredsförslag med östukrajnarna. 90(!) poliser och soldater sårade i striderna utanför parlamentet.
  http://hbl.fi/nyheter/2015-08-31/768609/analys-sammandrabbningar-i-kiev-vittnar-om-splittring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag föredrar att skriva om ditt parti, Svobodas svenska motsvarighet högerextremisterna Sverigedemokraterna, som har 13% i Sveriges parlament och inte <2% som Svoboda.

   Radera
  2. Båda finansieras väl av Putin i och för sig.

   Radera
 9. Men var är pansartånksen nånstans? Inga 122or ute och pangade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Jag har bilder på pansartånksen också. Men det får bli flera blogginlägg, med olika teman.

   Radera
  2. Trevligt trevligt.. Ser fram emot fler reportage då. Det är ju bra om det sprids ut, så att även onsdagen, torsdagen och fredagen erbjuds distraktioner från arbetet. :-)

   Radera
 10. Skulle verkligen uppskatta ngt om artilleifunktionen under övningen. Ett viktigt ämne.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer också. Hanteras mkt realistiskt via STA. Kommer inleda med ett STA-inlägg, så alla får förståelse för hur man faktiskt övar - både artilleri och mineringar hanteras via STA och kräver faktiska order hela vägen (artilleri) och faktiskt fältarbete (mineringar). Det kan rent av bli (och blir) blue-on-blue med både artilleri och mineringar, vilka bägge övades under övningen. Och helt meningslösa artilleriinsatser, hela vägen till att blågul fick skjuta med krevadkarbin där det inte finns någon...

   Radera
  2. Även ammunition hanteras via STA, så grkplut måste iväg till TOLO för att få ny ammunition om den skjutit slut.

   Radera
 11. Kul inlägg. Jag kommer ihåg när jag gjorde lumpen på dåvarande K4 och stridsfordon 90 dundrade fram runt vår oplats. Även fast det bara var övning så steg pulsen rejält.

  SvaraRadera
 12. Kul! Tänkte bara rätta dig, utan att vara otrevlig. Många av bilderna är 9040A och inte 9040B. 9040A känns enklast igen på att de har en dämpcylinder och en skyddsplåt till vänster om kanonen i färdriktningen, vilket 9040B saknar då de har kraftfullare rikt motorer.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Strf90B har ingen dämpcylinder på utrsidan bredvid kanonen dessa är Strf90A

  SvaraRadera