Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-08-19 17:50

Arméövning 2015 - 4 500 man i svensk brigadövning

Nästa vecka drar Arméövning 2015 (AÖ 15) igång. Det blir en övning i en ihopplockad brigadformation, där 4 500 man ska öva brigads anfall mot bataljon, där en motståndare har landsatt trupp i östra Sverige. Man övar alltså försvar av riket och inte några fredsbevarande operationer.

Övningen kulminerar två års verksamhet och är den största svenska arméövningen på väldigt många år. Övningsområdet kommer främst vara runt Vättern - Karlsborg, Skövde och Motala, medan transporter kommer ske över ett större område.

"Sverige är i krig. Andra och tredje brigaden är mobiliserade och avvärjer luftlandsättning och landsättning i Stockholm- och Göteborgsområdet. Fienden Grannland gör en oväntad landsättning i Norrköping där man möter ringa motstånd och får i land en reducerad marininfanteribrigad samt en mekaniserad brigad. Den mekaniserade brigaden framrycker med hög hastighet och grupperar sig öster om Motala, i Skövde och söder om Örebro. Man bedömer att deras avsikt är att skära av landet och förhindra Sveriges brigader från att samlas i ett område.
Tredje brigaden, vars förband spelas i övningen, har till uppgift att anfalla fienden i Norrköping och söder om Örebro och förhindra att fiendens styrkor förstärks. Andra brigaden får till uppgift att bekämpa fienden väster och öster om Vättern."
Sverige har två brigadstaber och tillhörande brigader, andra och tredje brigaden, även om dessa inte nödvändigtvis utgörs av specifika förband. De svenska styrkorna kommer under övningen ledas av tredje brigadstaben, som sätts upp av I 19 i Boden, medan andra brigadstaben är från Skövde.

Totalt kommer 23 svenska förband att delta i övningen, inklusive Helikopterflottiljen och Luftstridsskolan - den senare då man kommer öva samverkan mellan markförband och flyg.

Övningen pågår 24:e augusti till 3:e september och man kan läsa mer på Försvarsmaktens hemsida. Förhoppningsvis kommer ni få fler rapporter från övningen här på bloggen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Som boende i Reservhuvudstaden laddar jag med popcorn......

  SvaraRadera
 2. "Fienden Grannland" är en så härligt diplomatisk formulering, för vilket annat grannland än Ryssland skulle idag få för sig att invadera ett annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns väl inte som om något land skulle vilja invadera Sverige nu men men om vi titar på världen så ligger USA väl till. Invasioner och krig mot ett stort antal länder. Till och med i Europa (Serbien). Men ryssen vågar de sig inte på även om de önskar. Jobbar däremot genom hänsynslös söndring (Georgien, Ukraina). Georgien blev ju snabbt avklarat så att landet idag iallafall fungerar. Ukraina ser däremot att gå mot kollaps efter att USA störtat dem i fördärvet. Kanske kommer vi att se stora flyktingströmmar till EU också från västra Ukraina om ekonomin helt kollapsar. Tror inte det är många i Ukraina som idag är glada för att den folvalde presidenten störtades av USAs hantlangare och lurade västukrainare. Kanske tycker de att det hade varit bättre att välja en annan president vid nästkommande val istället?

   Radera
  2. Jadu Schack.. Upplägget för övningen är närmast en karbonkopia av Sigismunds återerövringsförsök av Sverige år 1598. Sverige är i krig. Andra och tredje brigaden är mobiliserade och avvärjer luftlandsättning och landsättning i Stockholm- och Göteborgsområdet. 1598 gjordes förvisso inga luftlandsättningar men list användes för att få Upplands rytteri (Stockholmsområdet) att sluta upp på Sigismunds sida samtidigt som huvuddelen av adeln och trupperna i Västergötland (Göteborgsområdet) också anslöt sig till den polska hären. "Fienden Grannland gör en oväntad landsättning i Norrköping där man möter ringa motstånd...framrycker med hög hastighet och grupperar sig öster om Motala... " Sigismund landsteg själv med den polska hären vid Stegeborg omedelbart öster om Norrköping. Efter en liten dust med svenska trupper marscherades raskt vidare i östlig riktning mot Linköping. Vidare; del av svenska förband "har till uppgift att anfalla fienden i Norrköping och söder om Örebro och förhindra att fiendens styrkor förstärks." Samma sak hände 1598 vilket ledde till slaget vid Stångebro där svenskarna anförda hertig Karl stod som segrare. Del av svenska förband "får till uppgift att bekämpa fienden väster och öster om Vättern." precis som 1598 då förbanden anförda av Karl Karlsson Gyllenhielm slog ned fientligheterna i Västergötland.

   Fast-forward till 2015. Polen har två luftlandsättningsbrigader (6th Airborne Brigade (Kraków) och 25th Air Cavalry Brigade (Tomaszów Mazowiecki)), en marininfanteribrigad (7th Coastal Defense Brigade) samt otaliga mekaniserade brigader som kan skeppas över med de fem landstigningsfartygen av Lublin-klass som lastar ett mekaniserat kompani per lyft. Passar scenariot som handen i handsken. MUST har givetvis koll på det här och räknar kanske med en repris i närtid, 1598+(14*pi+377)=2019. I själva verket är är det kanske så att det är polackerna som stått för kränkningarna i luften och under ytan på sista tiden? Jag menar, ryssarna har ju förnekat att de skulle ha gjort något, vem skulle ljuga om en sådan sak?, medan det varit en nästan mystiskt tystnad från polsk sida. Freden i Warszawa år 1705 var kanske mer svårsmält än vi räknat med. Vilket iofs inte är helt otippat då den polska nationalsången fortfarande innehåller strofen "Efter den svenska ockupationen..." Just sayin och kom ihåg var ni läste det först.

   Nog svamlat för idag, god natt! ;)

   Radera
  3. RB: borde inte du ha hammaren & skäran som avatar?

   Radera
 3. Nån som vill med ut och spana per bil och har idéer om platser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tyvärr inte flytta semestern.

   Radera
 4. Det är sådan här size finnarna har varje år... minst =D
  Borde samöva med dem... finland gegen schweden bara rakt av o se vem som tar hem vinsten och nästa års försvarbudget i prispengar =D

  SvaraRadera
 5. "brigads anfall mot bataljon".
  Låter inte som någon utmaning precis. Och inte som något tänkbart scenario. Har inte ryssen fartyg som kan landsätta en bataljon vardera? Det är snarare bataljons anfall mot brigad som behöver övas, med tanke på styrkeförhållandena. Karl XII, är du med oss?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst men då vinner vi ju inte....

   Radera
  2. Kompani slår pluton i anfall, bataljon slår kompani, brigad slår bataljon. Angriparen behöver vara minst 3x så stark som försvararen.

   Nej, du är som vanligt dåligt påläst. De ryska fartygen kan sätta iland ungefär ett kompani var. Någon fullskalig invasion är ändå inte aktuell, utan ett begränsat besättande av strategisk terräng, för vilket ett brigadanfall kan fungera att slå.

   Radera
  3. Ett riktigt påpekande av Cornu. Tillägg: för att ta en försvarad Urban Terräng krävs en styrka på typiskt 5 x den försvarande styrkan.

   Radera
  4. Eftersom man inte har något luftvärn så antar jag att man helt enkelt bara ignorerar luftstridskrafter i övningen. Det där med att det behövs 3x fler soldater, det är väl förlegade erfarenheter från andra världskriget mellan krigsmakter av likvärdig kvalitet. Krigen i Mellanöstern visar att kvantitet trupp inte säger så mycket. Jemen är förvisso ett till tänderna rustat land och lyckas bita ifrån sig mot Saudi som har världens fjärde högsta militärutgifter. Den saudiske flygvapenchefen ska ha stupat vid en jemenitisk Scud-attack, hur är något sånt ens möjligt? Saudi kanske ligger riktigt illa till, Mecka kanske snart ockuperas av en jemenitisk motoffensiv när saudierna kastat sina vapen och sprungit bort i vild panik.

   Radera
  5. Jag ser förresten på Wiki att Saudi t.o.m. har passerat Ryssland i militära utgifter nu! De har ett budgetunderskott på 20% av BNP. Verkar inte gå så bra för skrälingarna i särkar.

   Radera
  6. Det där med 3:1 är något som knappt ens gällde under Andra Världskriget. Det som är avgörande är kvaliteten på trupperna, inte numerären. Som ett exempel, när tyskarna inledde Operation Barbarossa i juni 1941 hade man inte numerärt överläge, utan båda sidorna var antalsmässigt jämbördiga. Trots detta anföll man mycket framgångsrikt, och tillfogade under det första halvårets strider ryssarna extremt stora förluster. 1:1 var i detta fall fullt tillräckligt, på grund av den tyska armens kvalitativa överlägsenhet.

   Radera
  7. 3 mot 1 gäller väl i allra högsta grad fortfarande, men det gäller på det taktiska planet. Även om man var jämbördiga i antal man på det strategiska planet vid starten på operation Barbarossa är jag tveksam till att man slogs kompani mot kompani. Jag är ganska så säker att man i den mån det var möjligt såg till att vara lokalt överlägsna i antal. Samma sak gäller i högsta grad i Afghanistan, där fienden uppträder i ganska små enheter.
   Undantaget från den regeln är ju specialstyrkor, men de har ju inte som uppgift att utkämpa reguljär strid mot andra förband och ta terräng.

   Kvantitet kan nog i viss mån ersättas av kvalitet och eldkraft, men är fienden nedgrävd och beredd så kan det vara nog så svårt ändå. Sen ska man ju tänka på att soldaterna i Afghanistan har tillgång till flygunderstöd, och översätter man eldkraften hos ett attackflygplan till den hos infanterister så blir det en jäkla massa infanterister, varpå tumregeln fortfarande gäller.

   Radera
 6. Tack, Peter HUltqvist för gediget arbete i FU, FB och som Fö Min, trots motstånd från Reinfeldt, Borg, Enström och Widergrenskan. Detta är inte bara bra för Skaraborg. Från denna låga nivå kan det bara bli bättre.

  SvaraRadera
 7. När jag gjorde lumpen fanns det fördelningsstaber !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara i Norrland fanns det 2 fördelningar.....och 3-4 fria regementen och ett antal fria bataljoner....totalt ca 60-70000 man med hemvärnet och underhållet.

   Radera
 8. #AÖ15

  https://youtu.be/7kKSRm2-SRk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket Osökt får oss att tänka på RB och Ordbajseri.

   Radera
 9. OT
  Enligt en panelopinionsundersökning från Yougov är det ett veritabelt skred på gång. Får se vad nästa Sifo visar, men det ser dramatiskt ut.

  Jag tippar på ett drastiskt regeringsförslag i flyktingfrågan inom några månader, smärtgränsen för vad (s) klarar internt av förluster är passerad nu.

  SvaraRadera