Cornucopia?

2015-08-20 16:58

2011 eller 2012 redux? Dödskors på gång i OMXS30

Medan 65% av svarande läsare tror att vi är på väg in i en bearmarket för OMXS30, så är vi på väg att få ett sk dödskors i det svenska storbolagsindexet OMXS30. Frågan är om det blir en korrekt säljsignal som senast 2011, eller ett falskt dödskors likt 2012? 

Dödskors är när femtio dagars glidande medelvärde (MA50) bryter ner genom 200-dagars glidande medelvärde (MA200), och är en indikator på att trenden på börsen har vänt. Ett äkta dödskors är när detta sker samtidigt som MA200 är fallande, medan ett falskt dödskors är när det sker medan MA200 fortfarande är stigande. Det falska dödskorset är inte alls lika tillförlitligt, vilket man t ex såg på den falska signalen 2012.

Dödskorsen har fångat in t ex IT-kraschen, kraschen 2007 - 2008 och även kraschen 2011, medan felaktiga signaler gör att man tappar en liten del av fortsatt uppgång. Det kan ses som en försäkringskostnad, då felaktiga signaler ganska snart slår om.

Som vi ser i charten nedan är MA50 (approximerat med MA10 i veckocharten) på väg att bryta ner genom MA200 (approximerat med MA40 i veckocharten) för OMXS30. Samtidigt är MA200 fortfarande stigande och vi ser alltså ett falskt dödskors. Tillförlitligheten är alltså inte jättestor. Samtidigt är husse, S&P-500 i USA, också på väg mot ett falskt dödskors.
Veckochart OMXS30. De äkta respektive falska dödskorsen 2011 och 2012 markerade, liksom att vi
är på väg att få ett dödskors även nu. Dock var det nära så sent som i slutet av 2014, men där undvek man
ändå dödskorset. Det är inte över förrän det är över.
Ett dödskors innebär inte nödvändigtvis, likt 2011, att börsen kraschar inom någon vecka. Istället kan det vara början på en längre nedgång, likt 2007. Där var det för övrigt ett falskt dödskors, men likväl var signalen korrekt (skilj på falsk och felaktig). Även på den dippen så fick man sedan ett felaktigt dödskors 2010, likt man fick 2012 efter den korrekta signalen 2011.

Vad som talar för ett korrekt dödskors, om det sker, den här gången är att det sker när konjunkturen är på väg upp i topp och efter en mycket lång och stabil börsuppgång. En korrigering på börsen är väntad, även om just Stockholmsbörsen kanske inte är den högst värderade börsen, utan tvärt om billigast. Men dödskorset vi kan få i S&P-500 kommer absolut styra riktningen för den svenska börsen.

Sedan har vi Armstrongs prediktion om en pi-punkt 1:a oktober. Ett dödskors inom några veckor skulle signalera väl med detta och att det långsiktigt kan vara dags att gå ur marknaderna.

Den som fortfarande har kapital får se.

För övrigt har de svenska bostadspriserna en tendens att följa börsen. Priserna föll 2011. De föll även överlag med börsen 2007 - 2009, åtminstone de kvalitetsjusterade priserna enligt Valueguard. Dyker börsen eller börserna framöver är det inte osannolikt att bostadsmarknaden följer med, men det är förstås inte säkert.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Armstrong har ett gediget cv.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är 100% sannolikhet att börsen inom kort går upp eller ner.

  En nedgång på 20% som tar oss tillbaka till början 2014 vore väldigt fin. Direktavkastningen på Stockholmsbörsen är helt ok (över 4%) men om vi skulle få 5% eller mer så börjar det bli riktigt lockande att köpa istället för att bara hålla cash.

  Men det är som du säger, svårt att göra tvärsäkra prognoser vilket de flesta lite lätt pessimistiska bloggar fått erfara under den senaste uppgångsperioden (låt säga sedan 2011), till exempel från ditt eget håll under taggen "börskrasch" -- jag nöjer mig med 2011:

  2011-08-04 (OMXS30 = 939,63): "Alla med lite vett i skallen har haft gott om tid att sälja under våren"
  2011-08-08 (OMXS30 = 902,07): "I svensk media säger man att det är "småsparare" som säljer i panik. Alltid en bra ursäkt, då det inte finns någon representant för "småsparare" att fråga. "
  2011-08-09 (OMXS30 = 930,03): "Kraschen är fundamentalt motiverad av vikande konjunktur, men har gått lite väl snabbt. [kan vända uppåt inom månader, kvartal, år, ...], "Men jag upprepar att rekylen bara blir en tillfällig uppgång. " <-- Fin brasklapp
  2011-08-19 (OMXS30 = 877,43): "Men för svensk del kan knäckandet av två stöd, tillsammans med förnyad säljsignal skicka vidare börsen nedåt. Det finns potential för att Stockholmsbörsen kan vara västvärldens sämsta börs just nu. Att utradera i princip hela den blodfattiga upprekylen på pågående krasch på en enda dag kan man se som en förlängd variant av en teknisk tre-tick, vilket aldrig är ett bra tecken. " <-- Lite otur här, för det var bara tre dagar under 2011 som stängde lägre.
  2011-10-04 (OMXS30 = 867,02): Inläggsrubrik: "Dags för panik". "Det är dags för panik för er som fortfarande ligger kvar på börsen, eller ännu värre, blivit inlurade i någon av de små bulltraps med falska vändningar uppåt vi haft de senaste veckorna." <-- Efter detta vände Stockholmsbörsen upp fram till dagens datum. Den som köpte här hade gjort en fantastiskt vältimad affär!
  2011-12-01 (OMXS30 = 967,31): "Så det är utökade negativa positioner som gäller, samt likvider fördelade på bankkonto och ädelmetaller. De hedgefonder som fick förhandstips om att internventionen skulle ske kommer snarast att ta hem sina vinster i denna ultimata tjurfälla."

  Idag ligger OMXS30 på 1534,37, och en nedgång till 1280 eller så vore välkommen (dagens kurser "känns" höga och dopade av ränteläget), men det är inte så lätt att förutspå börsens rörelser och korttrading är få förunnat (de flesta som gör förluster brukar inte skylta med det så på Internet ser alla ut att vara vinnare).

  SvaraRadera
 3. Visst är det sånt här mumbojumbo som kallas för "teknisk analys"? Ett halvt steg upp från pyramidspel och nätpoker ungefär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt här mumbojumbo fungerar. Om än att det må vara en självuppfyllande profetia.

   Radera
  2. Till skillnad från denna mumbo jumbo utspelar sig nätpoker inom strikta ramar och ger med nödvändighet normalfördelade utfall.

   Jag råkar vidare veta att bara någon som är helt dum i huvudet hamnar på fel sida oddsen i det svenska monopolet. Eftersom ingen på internet är dum i huvudet - alla hävdar sig åtminstone normalbegåvade - är alltså poker i sverige din klart säkraste inkomst genererad av kapital.

   Högst oklart vart pengarna kommer ifrån.

   Radera
  3. Simon: har du någon (vettig) källa på det? Tar vi t.ex. Cornus strategi med dödskorsen så kan man konstatera att sådan strategi var sämre än att sitta still i båten när jag testade mot SP500(?).

   Radera
  4. Linus, eftersom endast några få procent av allmänheten ägnar sig åt trading, och de flesta "sitter still i bankbåten via fonder" så finns det mycket goda möjligheter att hamna långt ut till höger på normalfördelningen för den som är aktiv inom aktiehandel.

   Radera
  5. Tror absolut det finns möjligheter att göra (förväntade) pengar. Poängen är att vi inte har samma enkla ram att studera så det är svårt att faktiskt matematiskt bekräfta min tro på att det finns möjligheter att göra förväntade pengar.

   Jag var inte helt seriös med att kalla det mumbojumbo.

   Radera
  6. Cornu: man kan också hamna långt ut till vänster också genom att ge sig ut och försöka standardavvika...

   Radera
 4. 80% sannolikhet att OMX30 når 1380 i en botten före 6 oktober.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att du envisas med dina aritmetiska diagram som TA-mässigt är "otydliga" i lite längre perspektiv.

   Radera
  2. Precis just nu i natthandeln bekräftade DJIA att nedgången kommer att fortsätta. Antingen bifurkation imorgon fredag eller rekyl upp för bifurkation nästa vecka eller senare. Jag tror det blir en paus kring morgondagens nivåer som ger möjlighet att köpa björn-papper nästa vecka typ.

   Radera
  3. Aritmetiskt är värdelöst på längre sikt indeed. Såhär skall en trendlinje dras https://gyazo.com/e00d861aef5847948ff7acd8e94444a4
   Booom krasch om vi får en tydlig månadsstängning under den.

   Radera
  4. rttck. är det elliot wave som du använder dig av? Fib 38.2 ligger på 1380 och enligt min teori så ska vi också ner till 1380 rätt fort.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera