Cornucopia?

2015-07-12 21:13

Vem blir Sveriges nästa ÖB?

Om bara tre månader, sista oktober, avgår Sveriges nuvarande ÖB Sverker Göransson. Ingen ersättare har ännu utsetts, vilket kan tala för en pågående konflikt i ärendet inom regeringen, sannolikt mellan (mp) och (s). Frågan är vem som blir nästa ÖB? Några kandidater presenteras nedan.

Lågoddsare är Anders Silwer, C PROD och trestjärnig general från flygvapnet, samt Göran Mårtensson, C INS från armén. Även Dennis Gyllensporre, trestjärnig general och C LEDS är en lågoddsare. Ändå finns det uppenbarligen en konflikt inom regeringen här, och under sommaren lär inga framsteg ske här heller.
Personalen behöver besked om ny ÖB.

Bubblare kan vara tvåstjärniga amiralen Odd Werin, svartlistad av Ryssland och Sveriges representant i NATO. En annan kandidat kan vara den extremt begåvade tvåstjärnige generalen Gunnar Karlsson, C MUST, som dessutom rimligtvis har järnkoll på omvärldsläget. Eftersom vi har en feministisk regering kan enstjärniga LedSystC, Lena Hallin från flygvapnet, vara en kandidat, även om hon knappast är högst meriterad.

Andra kan vara Bernt Grundevik, eller omåttligt populäre arméchefen Anders Brännström, flygvapenchefen Mikael Bydén eller marinchefen Jan Thörnqvist. Stf C INS Anders Grensta kan vara för gammal.

Det börjar blir bråttom. I händelse av att ÖB dödas i en konflikt skulle Dennis Gyllensporre vara den som automatiskt blir nästa ÖB, men Sverige befinner sig inte i krig och klockan tickar. Ny ÖB behöver utses och pga semestrar lär det inte ske något från regeringen ens under augusti. Sedan är det två månader kvar till nya ÖB ska tillträda.

Frågan är vad den regeringsinterna konflikten handlar om? Frånvaron av beslut om ny ÖB visar på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har samarbetssvårigheter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Gunnar Karlsson

  Klart Slut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag instämmer med statsmannen. Gunnar Karlsson låter som en bra man. Jag ska då säga att jag inte har en aning om vem han är, ej heller någon annan på listan.

   Ändå har jag som en vanlig Svensson en "klar" uppfattning om vad som är bäst för Sverige :)

   När jag gjorde lumpen på KA3 i fåresund talades det en hel del om Gotlands försvar. Sedan såg man hur det blev.. Var väl bara ett gammalt nerlagd försvarsvärn kvar till slut.. :) Jo men nu verkar det brinna igen, snabbt ornat på ett par år..

   ja man undrar ju vad som sker, vem har man röstat på och vem bestämmer.

   Var iaf bra lärdom med allmän värnplikt, borde införas igen. Kanske inte så mycket för försvarets skull utan mer gör allmän ordning och reda!

   I think the find the bömb!

   Radera
 2. Jag ska vara lite barnslig och svara Valerij Gerasimov, så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ag trodde anars du kanske hade plner å det?

   Radera
 3. De är väl bara inte medvetna om att det är dem som ska göra det. Tror väl att det är "något sådant därt militärt" som de kan sköta själva

  SvaraRadera
 4. Nog inte någon konflikt, de har nog mest svårt att hitta rätt nickedocka.

  SvaraRadera
 5. Sverige kan vara utan ÖB under många år, det där är inte en prioriterad fråga och om det är det minsta jobbigt för någon politiker att fatta något beslut, så får det ju vara. Fast det handlar trots allt om möjligheten att ge miljonårslön till någon kompis. Jag tror att det där med militära meriter avskaffas i jämställdhetens namn. Och vid all slags rekrytering av offentliga byråkrater på potentiellt fientliga poster som ÖB (t.s. från kompisrekryterandet) så är det ju bara två mänskliga egenskaper som staten tar hänsyn till i dagens Sverige: kön och ras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÖB är regeringens fiende. Lika mycket fiende för denna regering som mot förra regeringen. ÖB har sagt offentligt att han om 5 år kan försvara en ort en vecka, givet att att en falskt förespeglad upprustning genomförs vilket ju inte händer. ÖB:s jobb är att ljuga så att regeringen ser kompetent ut i massmedia, och han har gravt vanskött denna plikt mot fosterlandet! Som bestraffning har sosseborgarna gemensamt beslutat att lägga ned ytterligare en tiondel av Försvaret genom att under 5 år sänka budgeten från 1.1% till 1.0% av BNP. Och de kommer att tillsätta någon sykofantisk parasit som vet att lyda sina överherrars order blint. Någon som saknar både förmåga och vilja, någon som är PK-kvoterad.

   Radera
 6. Dags för en kvinna på posten efter alla gubbar. Inte en gubbe till!
  Tvekar mellan Gudrun Schyman och Kakan Hermansson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att det kommer att bli en kvinna av genusskäl, men bortsett från det självklara (att de inte är militärer och därmed BORDE vara diskvalificerade så har väl bägge de två skött sina nuvarande jobb rätt så väl efter de direktiv man kan förmoda att de har, eller i Gudruns fall gett sig själv.

   En som däremot lär behöva ett nytt prestigeuppdrag ganska snart efter att som vanligt ha misskött och misslyckats på det nuvarande är väl Mona Sahlin.

   Radera
 7. Ja kakan vore ju egentligen det självklara valet! Då vet man att det bästa man kan göra är att hålla hårt i ankaret o kasta sig i sjön vid ev invasion.

  Måste bara säga att sveriges radio P3 börjat balla ur! Lite väl mycket hen och feminister i den kanalen. Jag har slagit över till P1. Skicka in Paulo " den militanta" i radion igen.

  Detta kommer skeva ur och det börjar nu med Grekland. Ett krig är det värsta som kan hända..

  SvaraRadera
 8. Åsa romson avgår som vice stadsminister och axlar ämbetet senare i höst. En stor reformation följer där hela nuvarande försvaret fasas ut till fördel till det nya dialogförsvaret. hbtq och genus-utbildningen tar c:a 8 månader av den 9 månader långa utbildningen i anspråk. De utexaminirade soldaterna är 5 stjärniga bögar med blommor i magasinet reda att plugga fienden där bak närhelst han må komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Fredde vad snackar du om? Vet att det har pratats lite löst om Genus inom försvaret. MEN detta måste väl ändå vara ett dåligt skämt?? OM det är krig kommer inte ett knyst om Genus sägas, detta borde alla begripa bög eller homofob. Ja ska man spela boll, hockey, eller kriga tillsammans så skiter man i kön bara man vinner.

   Jag vet att jag inte är PK, detta får jag höra ganska ofta, men det struntar jag i. Min fru är mycket PK och det får räcka :)

   Jo men nu får vi se hur det blir. Måste man alltid linda in sina ord i fina meningar och konstiga formuleringar? verkar inte ok att språka fritt.

   Frihet är fint bara man håller sig i ledet.

   Radera
 9. Förr i tiden kunde man köpa militära grunkor på ÖB men nu för tiden är det mest skräp. Lite som en anemisk Lidl.

  SvaraRadera
 10. Tycker vi kör på Kapten karlsson Ka3-98 eller Fänrik Karlsrtöm Ka3 -98.

  karlstöm var en stenhård men rättvis fänrik som visade oss hur vi skulle knäcka ett gäng kustjägare från Ka1 :)

  Både i fotboll och i krig, tar åt mig viss ära i fotbollen då jag satte skräck i de flesta trots en tanig kroppsbyggnad,
  men har man hård benstomme och sparkar hårdast och först är mycket vunnet :)

  Karlström får det bli! Manöver!

  SvaraRadera
 11. Politisk pålitlighet är viktigast. Statssekreterare Salestrand får därför anses vara favorit. Bubblare blir någon anonym överste som slickat effektivt en lång tid, ungefär som när nuvarande ÖB blev ÖB. Lite okunnigt faktiskt att fokusera på generaler i detta sammanhang.

  SvaraRadera
 12. Vi får väl se vem som travar med i Pride-paraden i år. Vår egen kremlologiska version av Första maj-paraden och trängseln på Leninmausoleet.

  SvaraRadera
 13. Den utan ryggrad, givetvis!
  Men det kanske gäller alla svenska militärer i dagsläget?
  Nuvarande ÖB sjukskrev sig ju efter att ha , till allas förvåning , presterat en sanning...

  SvaraRadera
 14. Fänrik Sigurdsson eller kapten Ottosson på P4 Liv har min röst.

  I övrigt har hemsidan blivit nästan oläslig på min telefon, som nästan är top off the line. Lite optimering för att det inte skall vara görsegt och batterislukande vore på sin plats, på denna i övrigt eminenta blogg. Tack.

  SvaraRadera
 15. Jag tycker utnämnandet av denna viktiga post är alldeles för slutet.
  Skulle inte denna viktiga post kunna ha en egen val-procedur som gärna även maktmässigt i tiden var överlappande med övrig lagstiftande makt? (så som väll tex Finland och Usa på lite olika sätt åtm har)
  Tankar kring pro/cons i detta uppskattas!

  SvaraRadera