Cornucopia?

2015-07-09 18:19

Utskällningen

I nedanstående filmklipp skäller de europeiska liberalernas ledare Guy Verhofstadt ut den grekiska premiärministerns Tsipras och säger som det är, nämligen att Grekland är ett korrumperat land som inte tagit några nödvändiga reformåtgärder. Sevärda sju minuter.

Man ska komma ihåg att eurozonens invånarantal är drygt 334 miljoner människor. Av dessa är knappt 11 miljoner greker och demokratiskt kan knappast dessa 11 miljoner köra över övriga 323 miljoner i att både slippa betala sina skulder, och slippa genomföra reformer mot exempelvis korruptionen och myglet i landet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

51 kommentarer:

 1. Om grekiska politiker har bedragit gäldenärer, varför lagförs inte dessa bedragare? Har svårt att tänka mig att 11 miljoner greker varit med på bedrägeriet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De 11 miljonerna har också blivit bedragna, men har kanske inte insett det än. De blev lovade att ha ett avtal inom 24 timmar, bankerna skulle öppna på tisdagen och ett nej inte skulle betyde grexit. De två första löftena har inte infriats - får se ifall lurendrejaren lyckas infria det sistnämnda.

   Radera
  2. haha...hur kan då banker låna ut så mycket till ett folk/land som man vet aldrig skött sig. Börja med att ställa er den frågan så kommer ni underfund med vad "moral hazard" kommer ifrån. dess ursprungliga betydelse.

   Orsakerna var politiska varför Grekland kom med. Fråga alla seriösa ekonomer vad de sa.
   Nu kommer de politiska konsekvenserna!

   Romano Prodi uttryckte under sin tid, 1999 tror jag, att det kommer en kris som vi kan "utnyttja"(sic) till att skapa vår federation. Han får garanterat fel enligt min uppfattning men det är så demokrati fungerar. Politisk bedrägeri funkar så. En slags utpressning.

   Radera
  3. för att tydliggöra;

   EU-medborgarna ville inte få en politisk union till skillnad från politikerna(deras vision). Därför skapade den "omöjliga" valutan först för att bli en "tvingad" lösning för att gå vidare. Varför? För att det skulle stå så oerhörda belopp på spel så våra politiker av alla länder skulle med alla medel utpressa sin befolkning att rösta JA. Det kommer den typen av argumentation. Jag lovar. Det har skett mycket bakom draperierna sedan 2008 kan jag lova.

   Radera
  4. Grekerna bluffar med räkenskaperna och gömmer skulder. EU-eliten och banker vet förstås men först i slutet av 2009 blir Goldman S mygel "känd" och "chockar" marknaden(marknader drivs inte alltid av fakta utan av offentliga nyheter som påverkar folks beteende).

   http://www.risk.net/risk-magazine/feature/1498135/revealed-goldman-sachs-mega-deal-greece

   http://nymag.com/daily/intelligencer/2010/02/goldman_sachs_and_greece_an_ex.html

   http://www.risk.net/risk-magazine/news/1592632/eurostat-rules-described-greek-type-swap

   Hoppas ni förstår hur spelet funkar!


   Radera
  5. glömde tacka Randy Waldman för länkarna(ovan) enligt nedan;

   http://www.interfluidity.com/v2/5965.html

   Radera
  6. @Zokrates76;

   Varsågod, en predikan behövs ibland. T.o.m en utskällning för att använda Cornu´s rubrik. Den är inte riktad direkt mot det första inlägget ovan utan mot de flesta i majoriteten. Och därför att de flesta, ja säkert 99 av 100 slaviskt följer mainstream-media´s uppfattning där man aldrig vill redovisa hur det egentligen fungerar. Nyheter numera är vad folk säger just nu. Inte vad de sagt tidigare. Media visar inte ens att de förstår varför euron är en felkonstruktion och varför det gick som det gick(inte att grekerna lånade och lånade). Ingen av dem tycks förstå eller vilja redovisa banksystemets roll varför det var dömt att gå snett. Man tar bara andras ord i sin mun. En sida och gör debatten till en vänster-höger-fråga och med moralen att betala sina skulder. Det finns bara två bedrägerier. Ledande politiker på båda sidor. Men knappast dagens grekiska regering som bara gjort vad de kunnat utifrån väljar-mandatet.

   Radera
  7. Media förklarar ingenting. Har t.ex. aldrig sett en analys om fördelar/nackdelar för grekland med euron.

   Samma sak med minusräntan, "RB vill få igång konsumtionen" öhh 1) är den inte igång på högvarv? 2) jaha, och då är billigare lån rätt metod, efter att världen just hämtad sig(nåja) efter en lånekris?

   Radera
  8. Ingen som såg när grekerna gjorde tyskarna uppmärksamma på deras skuldavskrivning 1953?
   Kul att se ansiktsutrycken hos tyskarna och framförallt Weber's- Manfreds alltså, inte grillen!
   Man kan kan anklaga grekerna för att de har betalat för lite skatt, men tusan vad skönt med ett land
   som står upp i ringen och delar ut käftsmällar till tyskar som vill bestämma allt!

   Radera
 2. Grekland har tillbringat 50% av tiden sedan 1851 i bankrutt-mode där man lurat långivare stort. Hela statsapparaten är dysfunktionell och alla förhandlingar meningslösa eftersom den dysfunktionella statsapparaten inte klarar av att genomföra annat än lip service. Släng ut Grekland, annars kommer de bara att fortsätta att dia gratispengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otur att Bryssel och långivarna inte kände till detta.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Exakt!

   Och vi skulle inte heller gått i gäng med resten av de korrupta länderna heller.
   Sverige skulle såklart bara varit varit i intimt samarbete med Norge, Finland och Danmark.

   Självklart så kan man ju samarbeta med alla länder i diverse frågor utan att för den skull dela blodomlopp med tex sådana som Grekland.

   Radera
  4. Ja Grekland är Europas motsvarighet till AIDS.

   Radera
  5. Vi kan vara glada åt att de inte lyckades lura på oss Euron också, jag röstade nej till EG/ EU redan från början. Är ju dömt att misslyckas när man dessutom kopplar på en massa parasitländer som knappt kan bära sig själv.
   Det krävs ju inte mycket fantasi för att förstå hur det kommer sluta..

   Radera
 3. Det är lätt att skälla på den som ligger ner... Det finns å andra sidan inget land i EU som kan betala sina skulder....

  SvaraRadera
 4. Den måste vår fria och oberoende television ha missat helt.

  Dom får ta in den vanliga "greklandsexperten" i TV rutan som häromdagen (aftonho…bladet söndag) skrev :
  "Återigen levererade grekerna ett nej till det många här kallar för ockupationsmakten. Precis som de gjorde mot 400 år av slaveri, fascism, nazism och diktaturer vägrade grekerna låta sig nedslås av sitt underläge.
  Istället slöt folket den hittills öppna handflatan i en knuten näve mot en överhet, i och utanför landet, som dikterat deras liv i mer än ett halvt decennium. Ett folk i fritt fall fångade det sista halmstrået av hopp och värdighet. Hellre blod, svett och tårar än ännu mer väntan och vädjan och villkorade vitamininjektioner. Hellre fria medborgare än skuldslavar i ett protektorat"

  SvaraRadera
 5. GG:

  Du skriver "... inget land i EU som kan betala sina skulder....". Vad menar Du? I stort sett alla EU-länder betalar sina skulder när de förfaller - och sina räntor. Somliga har gått igenom stålbad värre än grekerna, och har väldigt svårt att tycka synd om dem som kollektiv. I "Demokratins vagga" får folket ta konsekvenserna av de val de gjort beträffande politiker - liksom i övriga länder med demokratiska styrelseskick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Max Haneman, istort sätt alla skuldbelagda länder betalar tillbaka sina skulder genom att ta nya lån, därför ser det ut som det gör idag.

   Radera
 6. Lite humor skadar inte. Det här var bättre än all fejkad reality TV jag sett hittills i år!

  SvaraRadera
 7. Men det är ju ingen som har lånat ut någonting!
  Om du försöker låna en gräsklippare av grannen när din egen gått sönder, så är det bara möjligt om grannen har en gräsklippare. Icke så med krediter i en planekonomisk fiatfinansekonomi! Då bara skapar bedragaren staten/banken krediter ur tomma luften. Många gånger mer i planekonomiskt statligt politiskt påhittat "värde" dikterat än vad det faktiskt har.

  Tyskarna har liksom inte skickat sina fabriker till Grekland, de har bara skapat grekiska återbetalningsförpliktelser i utbyte mot att SCB och IMF har försämrat alla människor köpkraft med ökad bubbelinflation i tillgångssorter som fastigheter, obligationer och aktier. Att dela in penningmängden i allt fler pengaenheter bara förflyttar problemet, och faktiskt försvårar det. Men politikern och byråkraten har ju alltid intresse av att vara så kortsiktig som möjligt, så det är omöjligt för en stat att hantera detta skenande problem En stat KAN omöjligen vara organiserad eller kompetent att hantera detta problem. Det är givet av definitionen av vad en stat är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grekerna kunde såklart köpt aktier i tyska bolag för pengarna, men de köpte istället tyska bilar. Man förväntade sig aldrig att det skulle hålla, men man ville passa på å festa medan spriten stod framdukad.

   Radera
  2. @Kjell, givetvis, investering i produktion är ju olönsamt när staten planekonomiskt har avskaffat räntan och totalskuldsätter både sig själv och alla andra med sin planekonomiska penning- och finanspolitik. Den grek som slösade bort sina pengar på tyska aktier har förlorat. Den som köpte en bra bil har haft högre levnadsstandard. Och kommer att fortsätta ha, eftersom den tyska bilen har ett andrahandsvärde, det har inte densammes inbillade fiatpengar, eftersom staten/EU/IMF/Gud plötsligt gör alla pengar värdelösa. Staten kan göra det eftersom det är fiatpengar, pengar som från ögonblick till ögonblick bara kan köpa det som en handfull personer tillåter. Det enda tillgångsslag som har högre risk än fiatkontanter, är insättningar på ett bankkonto. Plötsligt kan alltihop försvinna utan annan förklaring än att ett gäng snubbar på skolgården bestämde att det ska vara så nu.

   €50000 insättningsgarant. Men €60 om dagen som maximalt uttag... Och i Kina förbjuder staten plötsligt aktieägare att sälja aktier, de får bara köpa. Cash för detta trycker staten upp åt dem. Hur kan det här sluta dåligt? Den nakne kejsaren vet väl bäst, eller?

   Radera
  3. Och nu hamstrar grekerna vitvaror i panik.

   Radera
 8. Ser hörlurar. Behöver Tsipras tolk för att förstå detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Sten
   Så klart alla EU-parlamentariker talar sitt eget språk! Det är ju därför all dessa hundratals politiker som du aldrig hört talas om är miljonårsavlönade med pensioner som deras påstådda barn ärver. För att de representerar "sitt land" och alla lurade slavar som de trampar på i den ännu överlevande ockuperade slavboskapspopulationen. Det är det här som är höjden av demokrati!

   Det var demokratins triumf som gjorde att antika Aten existerade för all framtid, därför att demokrati är lika perfekt som kvoten som beskriver den perfekta cirkelns omkrets relativt dess diameter...

   Radera
 9. Greece is going to Hellas everyone else will one day.

  SvaraRadera
 10. Detta visar att Eurozonen och EMU är en dysfunktionell skapelse. Tvärtemot vad som har sagts av eurons förespråkare så har länderna inom eurozonen splittrats. Äkta hat folk emellan har uppstått tack vare euron!

  Det var en djävla tur att Sverige och svenskarna gavs en möjlighet att rösta nej till euron 2003 i en folkomröstning, där ca 80 % av riksdagsledamöterna var för införandet av euron i Sverige.

  SvaraRadera
 11. Euro-projektet fungerar inte och det kommer aldrig att fungera. Det är för stora skillnader mellan nord och syd.

  SvaraRadera
 12. OT: Just nu 5 punkter från sista stöd(S&P500)..........det kommer att studsa fram o tillbaka antagligen!

  SvaraRadera
 13. Jag blir lite less när det i mellanåt låter som att Grekland och Tyskland vore jämbördiga oavsett skuldfrågan för den är ointressant. Två parter hade allt att vinna på att göra affärer och gjorde det. Den ena är en större och mäktigare och har råd med upp och nergångar det hade inte den andra. Det brukar kallas för verklighet.

  Och Europa går inte under för det, länder kommer handla med Grekland oavsett vilka åtgärder som tas och oavsett dem så kommer situationen suga för Grekland och de kommer få arbeta sig ur den som alla andra.
  Alla lika delaktiga bara det att Tyskland kan spela ett större spel.

  SvaraRadera
 14. Klart att korrumperat EU-politruker som Guy Verhofstadt försöker skylla ifrån sig att han har plundrat europeiska skattebetalare för att ge till banker i Europa, via Grekland. Helt skamlöst.
  /m2

  SvaraRadera
 15. Euro-projektet fungerar inte och det kommer aldrig att fungera. Det är för stora skillnader mellan nord och syd.

  SvaraRadera
 16. ..men här har vi ännu mer sevärda 4 min :)
  https://www.youtube.com/watch?v=94UcyJnRcGU

  SvaraRadera
 17. Merkel har ett mycket stort problem. Hon har tydligt lovat tyskarna, som f.ö. inte har det så gott ställt(näringslivet har det), att de inte kommer att få betala mer för skuldproblemen i Europa(efter räddningsfonderna bildades). Tyskland har vidare stora skulder inom särskilt kommunal/regional verksamhet och som övriga väst stort eftersatt underhåll av infrastruktur.

  Alla vet att Tyskland varit vinnaren på euron. Konkurrentländerna kan inte devalvera samtidigt som deras banker kan förränta landets exportinkomster till något högre ränta än i egna statsobligationer och förstås låna ut en masse till exportländerna. Var ska de annars få sina pengar ifrån, länderna med betalningsbalans-underskott som t.ex Grekland?


  Tyskland kommer att drabbas mycket hårt(ca 35%) av skuldnedskrivningar. Till detta kommer fordringar inom Target 2-clearingen. Guldet kommer att behövas(näst största reserv i världen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket av de dåliga lånen har köpts upp av ECB? Hur mycket stryk kommer tyskarna att ta?

   Radera
  2. rttck. Verkar som du tycker att det är alla andra, långivarnas fel och inte grekerna. De har levt med underskott i budgeten i över 20 år. Har inte funnits minsta vilja bland folket att göra något åt det. Senast valet för 5 månader sen genom demokratiska val. Även i söndags. Att leva över tillgångarna med ett konstant underskott. Valet i söndags är en parodi. Det man röstade om då gäller inte ens 5 dagar senare. Grekland liknar mest en förvirrad massa som helt tappat fattningen och inte förstår att om man är satt i skuld är man inte fri. Viket grekerna gemensamt fixat till under många år.

   Radera
  3. @Nils,

   Jag har förstås samma kritik som de flesta om grekernas ofömåga och korruption men det hindrar inte att man medvetet låtit grekerna få låna hur mycket och med dålig avkastning för att vara diplomatisk. Dagens grekiska problem är inte direkt jämförbart med t.ex Argentina(förutom dess drag av feodalism/oligarki) utan här har vi skapat ett system som var dömt från början och där helt avreglerade banker måste placera sina överskott där det finns underskott(Tyskland/Grekland). Enkel bokföringsprincip hur ekonomi fungerar och särskilt gäller det inom en valutazon. Bankerna har sett Grekland som Tyskland om vi ser till hur bankerna såg på riskerna. De visste dock bättre eftersom varje EMU-land har en egen valuta i form av sin egna statsobligation. Hade det bara funnits en EU-obligation hade Greklands dåliga ekonomi direkt blivit en belastning för Tyskland och Frankrike etc. Men då hade vi haft en politisk union där våra nationella regeringar varit nedgraderade till kommunal-pampar. Med en gemensam budget och gemensam statsobligation hade grekerna bara kunnat låna likt USA´s delstater, dvs inte med dollarn/euron som säkerhet(dvs en centralbank och därmed större förtroende från banker och andra placerare). Övrig finansiering hade grekerna fått över en EU-budget dit alla medlemsstater hade betalat inkomstskatt etc. Det är dit våra mest karriärsugna politiker vill. Ett Europas Förenta Stater. Det vill inte folk men de kör på bakvägen.

   Grekland har likt andra låg-produktiva stater inte en chans att på sikt klara sig i en valuta-zon(även om de sköter sig). Varje konjunktur-nedgång drabbar dessa länder hårdare. En valuta är en normal regulator för ekonomin. Under uppgångar blir valutan istället för stark osv. Se på hur Ingves kämpar med vår statsräntor för att hålla kronan på en stabil nivå mot euron.

   Radera
  4. @Somebody...

   Tyskarna står i princip för runt 30-35% av finansieringen baserat på t.ex deras andel av gemensam BNP. Grekland är skyldig sina officiella kreditorer dryg 220 Mdr euro. Av dessa ingår 2 bail-out program om ca 197 Mdr som inkluderar IMF. Tysklands andel är drygt 57 Mdr. Bail-out av Grekland i 2 omgångar kom från dels EFSF-fonden, del från direkta bilateral lån. Tyskland har satsat åtminstone drygt 210 Mdr euro i EFSF.

   ECB äger 18 Mdr i grekiska statspapper där Tyskland´s ägarandel utgår från BNP. Till detta ska läggas ELA 89 Mdr + 29 Mdr, dvs totalt 136 Mdr. Tysklands andel säg 30% = 41 Mdr.

   En total exponering på 98 Mdr för tyska skattebetalare. Då har vi inte räknat med Target2-andelen för Tyskland som safe-haven för Europas kapitalflykt. Greklands skulder inom Target2 uppgår till ca 75 Mdr som mest avser ECB´s lån via LTRO-programet kan jag tänka mig.

   Tyskarna har därmed ett Value At Risk motsvarande ca 100 Mdr euro eller 11-12.000 kronor per capita. Vid en grexit blir ECB´s innehav i praktiken värdelöst. Övriga lån kan tänkas halveras i värde samband med införandet av drachma. Exkl Target2 skulle ett Grexit då kosta tyska skattebetalare dryg a 8.000 kronor per capita.


   http://www.reuters.com/article/2015/06/28/us-eurozone-greece-debt-factbox-idUSKCN0P80XW20150628

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Det här visar på vikten av att ha mekanismer som hindrar politiker att skuldsätta sina huvudmän (folket) i för stor grad. Har vi sådana mekanismer i konungariket Sverige?

  SvaraRadera
 20. Verhofstadt är av det som jag sett av honom tidigare från EU-parlamentet en ganska otrevlig typ, med mycket bestämda åsikter, som gärna avbryter meningsmotståndare och kallar dem för otrevliga saker. Det han säger i detta klipp är ju delvis ganska vettigt, men notera hans raljerande ton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är en av de som hårdast driver på EU mot en federation (oavsett vad folket vill)

   Radera
 21. Många kommentatorer här i tråden har svårt att tänka långsiktigt. För Grekland är koas det naturliga tillståndet. Det är inget nordeuropeiskt land med ordning och reda.. Grekland kommer att finnas när EU är borta så varför betala dessa skulder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker man långsiktigt så inser man ju att med fortsatt samma tillstånd så kommer ju bara förnyade lån bara vara att kasta pengar ner i ett svart hål. Greklands regering har ju inte visat sig vara speciellt pålitlig i detta avseende.

   Notera att med EU kvar-existerande eller inte så är bortkastade pengar fortfarande bortkastade pengar. Har du glömt de där miljarderna som Reinfeldt gav till IMF? Hur säkert är det nu att de inte kommer behöva tas i anspråk? När det begav sig var ju greklandsproblemen "lösta" och några nya problem skulle nog inte komma.

   Hjälper man dem nu så kommer det bara vara att sparka burken framför sig. När är nästa gång de skall krångla och begära ny hjälp? Ja, det är väl när hjälppaketet löper ut och de står där och man kan konstatera att de fortfarande inte tagit sig i kragen och skall ta ställning ifall man skall hjälpa dem en gång till och en gång till osv osv.

   Radera
  2. Ordning och reda i Sverige?! För att citera ett pedagogiskt barnprogram, FEL,FEL,FEL!
   Lite titt som tätt har vi skit i dricksvattnet i många delar av Sverige och måste koka det i ett antal månader efteråt, ordning och reda!
   Många dödsfall i sjukvården av enkla missar, ordning och reda!
   Tågen går i tid, ordning och reda!
   Svenska hushåll med en belåning som intar täten globalt, ordning och reda!
   KAOTISKT vid släckning av en minibrand-i alla fall med Grekiska mått mätt- i Västmanland 2014, ordning och reda!
   Möjligtvis så kvalar skattemasen in i division ordning och reda.
   Det mesta annat spelar i division oordning och oreda!

   Radera
 22. Är det inte fantastiskt?
  Grekland lånar massa pengar som de inte kan betala tillbaka och nu anser "alla" att en skuldavskrivning måste ske.
  Samtidigt lånar man MER pengar.

  Bara topp-politiker som inte inser det uppenbart galna i detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det märkliga med grekerna är att de inte tycks inse att det krävs ytterligare lån för att kunna leva vidare med (primärt) underskott i statliga finanserna. Ytterligare lån till de vilkor som fanns tillgängliga röstade man nej till att acceptera - då kommer man bli tvungen att se till att ha statsfinanser som går (primärt) runt (om man inte får nya lån).

   Synd att det är topp-politiker som avgör ifall grekland kommer få nya lån, skuldavskrivning och på vilka vilkor. En normalt funtad människa inser väl nu efter 25år att vad en grekisk regering säger är inte mer värt än så och att låna ut mer pengar eller till och med erbjuda skuldavskrivning utan att kräva statliga finanser som går ihop är som att kasta pengarna ner i ett svart hål.

   Lägger man därtill att andra lättjefulla länder ser hur man kan få ansvarstagande länder att betala för en läckande statskassa så ligger det väl nära tillhands att andra (större) länder tar tillfället i akt.

   Radera
 23. Det är väl ingen som sagt att Grekland inte ska genomföra reformer....men man behöver likviditet. Grekland kan inte genomföra reformer som ger motsatt effekt i början och som går alltför mycket emot valmandatet. Ingen part har varit villiga att ge sig vilket kostat oerhört och man kan beskylla båda parterna trots att Trojkan formellt har rätt att kräva att den förra regeringens bail-out plan ska hållas. Regeringen har t.o.m gått med på att avstå haircuts till förmån för rekonstruktion av gamla lån. Ni har ivf USA påverkat IMF som det ser ut. Men tyvärr kallar Lagarde låne- villkorsändringar(ännu lägre ränta och ännu längre löptid) för en 30% haircut.

  Äntligen har Trojkan till slut officiellt erkänt att de grekiska skulderna aldrig kan betalas tillbaka. Visserligen kom det ut genom en läcka från en IMF-rapport.

  Grekland kommer att lämna EMU förr eller senare. Men de skulle gjort det redan vid 1:a bail-out-förhandlingen som ökade på landets skuldsättning och gjorde bankerna hela.

  SvaraRadera
 24. Vad svarade Tsipras? Det vore intressant också, men å en sajt där gamla rättsprinciper, typ låt oss ckså höra den anklagande är helt väsensfrämmande så är ju det intet att förvånas över. Men här anklagas Tsipras för att inte på 5.5 månader ha gjort det de andra regeringarna, trots krav har gjort på5,5 år gjort Men då har inte rösten varit så gäll. Grekland har nu tt styre, som möjligen kunde göra upp med korruptionen och överklassens skattefrälse men det fruktar man.

  SvaraRadera