Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-07-28 10:35

Ubåtsfyndet - PR eller informationsoperation?

Baserat på det som den sakkunnige bloggrannen Niklas Wiklund på Skipper skriver om gårdagens ubåtsfynd, så bör man fråga sig om vi ser en lyckad PR från företaget Ocean Team X eller om det handlar om en rysk informationsoperation för att förnedra Sverige? Fyndet verkar ha varit känt sedan länge.

Ocean Team X verkar uppenbarligen veta att man hittat en hundra år gammal ubåt, men väljer att gå ut med det som att den vore nyare. Handlar det hela om ett PR-stunt, då företaget släpper köpfilmer kring sina dykningar just nu, så är det förstås betydligt bättre PR att antyda att det handlar om en ny ubåt, vilket bekräftas av mediauppmärksamheten.

Men mer komprometterande är att det verkar som att uppgifterna om var ubåten finns kommer från det "isländska" bolaget Iexplore, som ägs av den ryske Alexey Mikhaylov. Vill man vara konspiratorisk kan det därmed vara en rysk plantering med avsikt att förlöjliga Sverige och den svenska ubåtshysterin.

Oavsett orsaken, så använder Ryssland hela ubåtshistorien just för att förlöjliga Sverige. Så exakt hur och varför ubåtsfyndet hamnar i media just nu spelar ingen roll. Händelsen används som ett led i det ryska hybridkrigets informationskrigföring och den ryska interna och externa propagandan.

Annars kunde Ryssland uttryckt positiva ordalag om att en gammal ryskt vrak funnits och att det är viktigt att griftefriden för denna krigsgrav respekteras. Men det har vi inte sett än.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. "Annars kunde Ryssland uttryckt positiva ordalag om att ett gammal ryskt vrak funnits och att det är viktigt att griftefriden för denna krigsgrav respekteras."

  Ja, detta är självklart det som alla civiliserade länder skulle göra, men nu är Ryssland inte ett civiliserat land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DOM VAR FRIVILLIGA!!!! PÅ PERMISSION!!!N SÅNA UBÅTAR KAN MAN KÖPA PÅ INTERNET ! RUSSOFOB!

   Radera
  2. Det tar väl viss tid även för ryssarna att "ta fram fakta". Varför så bråttom med allting! Dagens i-landsproblem verkar det som.

   Radera
 2. Är det möjligt att i denna fråga kommentera svensk media inkl cornu utan att förnedra?

  SvaraRadera
 3. Vet någon något om denne ryske Alexey Mikhaylov?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  PS Som för övrigt fått besked om dels 18:00 i kväll och dels 17:00 för boken. DS

  SvaraRadera
 4. Om det vore så att det vore en "Smear campaign" så är du en del av problemet.

  Du svalde historien med hull och hår - kanske för att det passade din uppfattning - kanske för att det lät trovärdigt.

  Det är för lätt att få svensken att ropa "Ryssen kommer". Du påminner lite om försvarsbloggarnas motsvarighet till de som utan att tveka väljer "Share this story" trots att allt låter väldigt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske också ska tillägga att jag anser att Ryssland är ett stort hot mot Sverige men det hjälper inte att försöka vrida varenda liten historia mot Ryssland.

   Vi måste föra en saklig och korrekt diskussion - annars riskerar vi att bli "Vargen kommer"-pojken och när det verkligen händer något så tror ingen på oss.

   Radera
  2. Ja, och vargen kommer-taktiken kan vara ännu en anledning t operationen. Ja, jag gick på det och spelade med. Lev med det. Jag följde utvecklingen och uppdaterade. Det kommer jag göra nästa gång också.

   Radera
  3. Alltså var det en smart taktik för att blanda bort korten avs den tidigare kränkningen t ex eller pågående o framtida aktiviteter.

   Det kan vi ju dra en slutsats av

   Radera
  4. Kan man få någon annan att framstå som sämre framstår man själv som relativt bättre (gammal mobbartaktik som ryssland använder). Sen finns också motivet att dra uppmärksamhet från egna interna problem genom att fylla egna media med nonsens.

   Radera
  5. Ryssarna är knepiga rackare. Sänker en ubåt för 100 år sedan så de kan lura oss i nutid och få oss att framstå i dålig dager.

   Radera
  6. Cornu vill bara sälja sina böcker. Han nappar direkt på allt som säljer dem. Han är ganska duktig på det, men det är ändå hårt svårt att bli rik som författare.

   Radera
 5. Senaste kränkningen var väl typ den säkraste sen 87 så man kan tänka sig att våra vänner går rätt långt för att blanda bort korten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju fler vrak från ex 1941-45 då sverige och sovjet i parktiken hade krig i östersjön.
   Dom svenska torpederade fartygen är ju i regel kända, (ett exempel: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hansakatastrofen) men även sovjetiska u-båtsvark har ju hittats nära sverige och antagligen är en del av dessa sänkta av sverige under den perioden.
   Här har även sverige varit behjälplig med att blanda bort korten…så inte den fredsälskande grannen blir provocerad….?
   Gissar att ingen vill ta i denna fråga och man har ju då samtidigt själva bidragit till den skepsis som finns i sverige om ryska & sovjetiska gränsskräkningar.

   Radera
 6. Nu var det ju en rysk ubåt och nu kom ju den riktiga sanningen om dess ålder fram inom bara några timmar.

  I Ryssland kommer inte den riktiga sanningen fram - om den gör det riskerar journalisterna att mördas. Liiiite skillnad mot Sverige där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men då är det ju sorgligt att man lyckas lura upp Expressen på läktaren.

   Radera
  2. Sitter de inte där permanent redan? ;)
   Slutade läsa dem för många år sedan. Orkar inte med att bli irriterad över bluffrubrikerna och alla som blivit kränkta.

   Radera
 7. Har Sverige ens kapacitet att lyfta upp en hundra år gammal ubåt till ytan? En som ligger helt öppet och inte gör några försök att gömma sig eller störa vår elektronik! Det skulle ju kunna vara det som ryssarna vill veta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ubåtsräddningsfartyg HMS Belos, världens modernaste enligt försvars(makten) kan lyfta 100 ton.

   Radera
 8. Hahaha! Hur patetisk kan man bli? har psyopskonspriationen gått för långt upp i nervsystemet hos herr Cornu?
  "om det handlar om en rysk informationsoperation för att förnedra Sverige?"

  Fatta att ryssen inte behöver röra ett finger, dina egna framröstade pajaspolitiker gör jobbet åt honom. Statsministern, låtstatsministran, utrikesministran, försvarsministern och ÖB går alla i Putins ledband, även om de är för korkade för att fatta det. Vad är det som ska försvaras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det mer korrekt att skriva, fattar man inte vad man ska försvara så går man i Putins ledband.

   Radera
  2. @Los puddas
   Jag är gammelpatriot. Om Kalle Dussin hade regerat så hade jag gärna blivit en av hans karoliner. Men varför är det så svårt för er PKolitiker idag att förklara vad det är som ska försvaras? Kan ni inte bara säga det? Att du tycker att jag ska tvångsrekryteras som värnpliktsslav för att gå i döden för Romsons personliga rikedom. Om det är det som du vill, varför kan du inte säga det?

   Radera
  3. För att det är dina vänner och medmänniskorna som du delar ditt kulturella arv och som du ska vidarebefodra till dina barn och dess ekonomiska och demokratiska friheter som du ska slåss för, inte någon politiker.

   Radera
  4. @Los puddas dags att börja slåss mot våra politiker då..,

   Radera
 9. MSM media kunde ju då det redan igår kväll framkom tydligt att det var en gammal ubåt varit proaktiva och under morgonen idag deeskalerat eländet genom att skriva artiklar som beskriver den historiskt intressanta "nyheten" och således ägt nyheten även om den till en början blev hysterisk.

  Då hade Sputniks informationskampanj lyst igenom som precis just det de är. Der spigel väljer denna kontext och kontrar genom att skriva att Ryska provokationer har pågått i 99 år.

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/schweden-vermeintliches-russisches-u-boot-wohl-von-1916-a-1045636.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varit proaktiva skulle det stå.

   Radera
 10. ... inbillade jag mig men jag har för mig jag läste att försvarsmakten har haft kännedom om den här ubåten sedan länge?

  SvaraRadera
 11. Varför i allsin dar satt de från dykföretaget och sade att den kunde vara från 80-90-talet?? Nån borde ta dem i örat. Skatteverket, buss på!

  SvaraRadera
 12. Ryssland erbjuder nu Sverige hjälp med ryska djupdykare för att undersöka det 100 år gamla ubåtsvraket. Man slutade använda kyrilliska bokstäver på sina båtar 1917 upplyser man.

  SvaraRadera
 13. Om man kombinerar ryskt med ubåt med schack, kan man inte uppfinna ett säljande varumärke då? Vodka U137 on the rocks missar ju schacket. Man får gärna stoppa in en björn också, men jag tvivlar på att de trivs i ubåtar eller spelar schack (men kanske gillar vodka).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan stoppa in en svensk också. Men förstås inte en karolin vars värjas svenska stål biter, för då flyr moskoviten genom rök å damm.

   Radera
  2. För några år sen hade ryssarna en vodkasort som hyllade slaget på Peipus.

   Radera
  3. @Bend Over På 1200:talet när tsaren fick skov? Peter Ett själv sägs ha blivit lite konstig under sin abstinens när han försökte nyktra till å på allvar försökte göra nånting åt det där med att en tonårig svensk och hans bönder obesegerbart invaderade "hans" land.

   Radera
 14. Kremlianerna vill uppenbarligen inte att vi ska vara för allerta utan tvärtemot håglösa och rädda för att agera. Det blir min slutsats just nu.
  Vidare kan jag inte se att försvarsmakten gjort något fel. De säger att de ska titta på saken. Medierna, inkl cornu, köper historien ganska lätt. Men gör ju helt rätt i att reagera och informera. Vrakplundrarföretaget tycks inte tänka på landets säkerhet främst för jag får intrycket att de inte samarbetat helt med försvarsmakten. Skulle det varit en dagsaktuell händelse borde de gått andra vägar än att hålla det hemligt och sen gå till media. Sen blir den stora frågan varför ett isländskt vrakplundrarföretag skulle ge koordinaterna till den här farkosten. Om båda vrakplundrarligorna inte var med på det kan jag tänka att relationen kollegorna emellan är frostig idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så enkelt att koordinaterna fanns där i arkivet och hade hittats av någon annan om dessa inte hade spritt dem. Hade det rört sig om en spans galeas från 1600-talet hade de nog dykt på den själva innan de gav bort koordinaterna, men ett gammalt militärt fartyg innehåller knappast något beständigt av värde.

   Radera
 15. Psyops som Cornu fortsätter arnbeta åt fienden utan att de fattar det själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar vara din synpunkt, eftersom du hävdar det en gång i timmen ungefär.
   Vad arbetar du med själv?

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Ursäkta en ung man med bristfällig ordförståelse, men är "PR-stunt" ett nytt svenskt ord eller är det någon slags hybrid mellan engelskans "publicity stunt" och svenskans "PR-kupp"? Kanske ingår detta som ett led i kampanjen att förvirra mig.

  SvaraRadera
 19. Det är väl bra att diverse ubåtsdårar får tillfälle att förnedra sig själva? Se det från den ljusa sidan, det var ju iallafall inte minkar den här gången :p
  /m2

  SvaraRadera