Cornucopia?

2015-07-13 11:08

Tveksamma tillväxtprognoser

De svenska tillväxtprognoserna talar alla om hög tillväxt i år, och ännu högre nästa år. Men det ser dystert ut att dessa prognoser alls ska uppfyllas.

Aktuell tillväxt första kvartalet 2015 mot sista kvartalet 2014 är 0.4%, men t ex Riksbanken tror på 2.8% i årstakt för 2015. Då ser man det som att kvartalets tillväxt var 1.5% omräknat till årstakt (nej, inte 1.6%) och att ekonomin alltså ska stärkas kraftigt jämfört med första kvartalet.

Även Konjunkturinstitutet tror på 2.8% i tillväxt för 2015.
Maggan räknar med 2.6% i BNP-tillväxt
Foto: Regeringskansliet / Kristian Pohl

Men så har vi det där med den eviga tillväxten i en ändlig värld. Det talas ständigt och jämt om hur hushållens konsumtion (av ändliga tillgångar) är det som ska driva tillväxten. Men april - maj föll hushållens konsumtion med 0.2%, även om årstakten i ökningen fortfarande är 2.2%. Men även 2.2% är långt ifrån tillräckligt för att vara en motor som ska dra upp Sveriges BNP-tillväxt från 1.5% i årstakt första kvartalet till 2.8% för helåret.

Det är förstås möjligt att det klaras av ändå, t ex via den svaga kronan och en boost för exportindustrin. Samtidigt är Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer bara svagt positiv. Men regeringen räknar i sin prognos med hela 5.0% i tillväxt för svensk exportmarknad och 2.6% i tillväxt för helåret 2015. Med tanke på att första kvartalet bara visar upp 1.5% och andra kvartalet också lär komma in under 2.6% i helårstakt så förväntar man alltså sig ett ekonomiskt mirakel i höst.

Hur det blir med den ekonomiska återhämtning "alla" förväntar sig, både på börsen och för att finansiera alla politiska löften och vansinnigheter, återstår att se. Man bör dock vara mycket skeptisk till de relativt positiva prognoserna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

30 kommentarer:

 1. Hur ser det ut med BNP per capita då? Sista gången jag kollade har den varit i en nedåtgående trend ett bra tag nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var ju en av de stora myterna som Alliansen lyckades att sälja in att just BNP steg, men när man tittade på BNP/capita så låg den still eller tom sjönk. Sverige klarade inte finanskrisen bättre än övriga OECD-länder.

   Radera
  2. Än snittet för övriga OECD-länder är mer korrekt.

   Radera
  3. BNP per svenskt huvud och BNP per mellanösterninvandrat huvud är två olika saker. Medelvärdet av de båda säger ingenting.

   Radera
  4. Pss försökte Alliansen att trumpeta ut hur många som gick till jobbet istället för att rapportera arbetslösheten i %, det var ett evigt siffertrixande.

   Radera
  5. Hur ser det ut om vi räknar som UK och tar med droger och prostitution? http://www.theguardian.com/business/2014/jun/10/accounting-drugs-prostitution-uk-economy-gdp-eu-rules

   Radera
  6. BNP per capita bör väl öka betydligt om Svensk BNP ligger still.
   Våra nya medborgare får ett betydligt lyft.

   Radera
 2. Kan du ge något konkret exempel på hur "brist på resurser" i något avseende bromsar någon del av tillväxten? Det enda sätt som tillväxten bromsas är ju av politiker som systematiskt förstör samhället.

  Om resurser är något som kan ta slut, varför har då biologin funnits och expanderat på Jorden under de senaste 3500000000 åren? Biologi är industri, evig förädling av ändlösa resurser.

  SvaraRadera
 3. Försöker se möjligheter till kraftigt ökad BNP.

  Solen skiner visserligen nu men det har regnat och blåst mer än normalt. En effekt är att område elproduktion går bra och export av el också. En kul avvikelse var när dansk vindkraft satte nytt rekord natten till fredagen (140% av landets eget behov) och vi givetvis då importerade från Danmark.

  Vädret gynnar också tillväxt så går plockade jag och dottern blåbär och skörden i år ser ut att bli stor. Kan rätt skött ge arbete till många och än viktigare nyttig mat.

  Rent anekdotiskt presenterade jag också en ny ide till en kul liten affärside för sonen och han tyckte den lät bra och förbättrade den nästan genast. Om fler är på humör för nya verksamheter blommar snart ekonomin.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Vore kul om regeringens eget prognos-institut fick rätt någon gång :)
  Dille Dillén har gjort till vana att lägga sig i botten och särskilt när det gäller återhämtningen från 2007.

  Som det ser ut solfläcksmässigt bör skidsäsongerna framöver bli en bra affär medan kommande års sommarväder antagligen är början på 10 års genomsnittliga skitsomrar. Fler isländska vulkanutbrott och El Niño´s(=ostadigt) och båtpriserna fortsätter att falla. Som man säger "overthere" varje gång BNP-prognosen slår fel; "it´s the weather, stupid".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast lägre båtpriser kanske kan ge bättre omsättning av antalet enheter och fler kringtjänster och få fler i arbete. Att båtarna som är importerade är dyra ger ju inte oss Svenskar något förutom sämre bytesbalans.

   Radera
  2. Legalisera prostitution?

   Radera
  3. Skulle tro att det är enda chansen för dig att få nått i sommar.

   Radera
  4. Problemet är att för många stora och dyra båtar sålts under kreditboomen. Jag tror vi aldrig får se 2007 års 2:a handspriser igen. Vi har ett stort köttberg av fina stora båtar som ägs av blivande och nuvarande pensionärer men inga efterkommande generationer av köpare. Unga vill satsa på flexibilitet, inte binda upp sig med en båt. Båtklubbarna i landet är på väg mot en långsam död likt mycket annat av traditionell medlemsverksamhet. Frivilligi-nsatser för kollektivet? ne,ne,ne....

   Hemtjänsten(även med hemligt innehåll) är framtiden....:)....för de som har råd när kommuner fortsätter att minska sett till behoven i framtiden. Ta hand om morsan&farsan kommer budskapet att vara från politiskt håll om ett val eller två.

   Radera
  5. Båtproblematiken handlar enbart om en generationsfråga. På 70-talet hade vi en båtbom. Maxi, IF m.fl sålde stora upplagor. Det kom till nya grupper av människor som inte hade haft båt innan (i huvudsak 40-talister) och det byggdes nya marinor på löpande band längs våra kuster. Men detta var ett engångsfenomen. 50- och 60-tals och för all del alla andra efterkommande generation har inte haft samma intresse av att ha båt. Det har ända sen 70-talet varit just 40-talisterna som hållt igång båtlivet och nu är de för gamla och vill bli av med sina båtar. Helt plötsligt har det blivit ganska lätt att få båtplats här på västkusten...och det kommer bara att bli ännu lättare. Genomsnittsåldern i hamnarna och föreningar är 60-70 år. Det här mönstret är så lätt att se. Dock är båtvärlden själv helt hemmablind och förstår inte alls varför ingen vill köpa deras gamla HR monsun för ett vansinnesbelopp.

   Radera
  6. Stämmer bra det Ronny

   Radera
  7. @rttck: "Ta hand om morsan&farsan kommer budskapet att vara från politiskt håll om ett val eller två." Det är väl redan så? Men om ett val eller två kanske man kommer att kapa föräldraförsäkringen? Det är ju faktiskt 2 som skaffar barn och då kan den ena försörja den andra medans man väntar på dagisplats.

   Radera
  8. @Lotta; ja det surras lite så där "visions-mässigt" men jag tänker mer i tydligare deform-banor. Inte bara typ att det är brist på platser etc. Politikerna är duktiga på att inte förmedla verkligheten tills de tvingas. Man duckar mest och svarar media att "vi siktar på det, vår ambition är.....osv liknande sånt trams.

   Radera
 5. Så fort MA öppnar munnen vill man bara skämmas å Sveriges vägnar. Nu jämför hos Grekland´s situation med vår egen i början av 90-talet. En kvinna full av klichéer och schabloner. Grekland är en klientstat. Vi hade en fastighetskris med bankkris primärt där staten förvisso lånat en hel del men där den kraftiga recessionen under 4 år skapades genom de efterföljande hårda besparingar vilka var en följd av mycket höga räntor, 15% ränta + kronfall på statens skulder(dollarlån bl.a), banknationalisering och stor nedgång i den privata konsumtionen samt investeringar. Det ledde så småningom fram till krav på budgetöverskott och senare utgiftstak. MEN några bankreformer av mått gjordes ej utöver förändrade Basel-krav och förstärkning av FI. Nu står vi här med nästan 5 biljoner kr i statliga och bolåneskulder(exkl övriga hushållskrediter) och tror att vi är så mycket bättre än klientstaten Grekland. 440 Ksek i skuld per capita. Ja...jag vet vi har ju bostadspriser på rekordnivå som säkerhet.

  Sverige(näringslivet) kunde återhämta sig snabbt tack vare exportmarknaderna som bara hade ett tillfälligt tapp. Inte som det vi ser idag. Vår valuta föll även med ca 30%. Greklands skulder kommer aldrig att kunna betalas även om man försöker privatisera hamnar m.m. Grekland kan aldrig spara sig till en bra relativ tillväxt under euron. Man kommer att tappa mark vid varje normal konjunkturförsvagning vilket bara ökar spänningarna i valutahänseende.

  MA är lite för kaxig vilket kommer att straffa henne i framtiden. Några 100 Mdr i budgetunderskott kan dyka upp när som helst då våra skatteinkomster är extremt beroende på konsumtionen.

  (I USA beräknas de nationella bostadspriserna att falla cykliskt under 32 år räknat från 2008. Vi får hoppas att Sverige är ett unikt land)

  SvaraRadera
 6. Ja, det ser mycket bra ut för den globala tillväxten under överskådlig tid eftersom vi hela tiden ser tekniska och vetenskapliga landvinningar som gynnar ekonomisk tillväxt. Det är fantastiska tider vi lever i!

  SvaraRadera
 7. När vi förädlat resurser till redskap, så har de mer värde för oss, kan användas för att förädla ännu fler resurser. Det är ingenting som kan ta slut. Oroa dig inte över din och vår skaparkraft, oroa dig över de samhällsdestruktiva, dina politiker istället.

  SvaraRadera
 8. OT: Följ avslutningen av ett av världens tuffaste äventyrs-tävlingar Red Bull X Alps. Vi har en svensk med i år som ligger en bit ner i listan. Flyg, spring och klättra från Saltzburg till Monaco. Mästaren från Schweiz Christian Maurer ser ut att ta hem segern med stor marginal igen. Vilken kille. Bara 2,5 mil från att landa på flotten bland mångmiljon båtarna i Monte Carlo´s hamn. Tävlingen brukar ta mellan 5 dgr och 3 veckor beroende på väder.

  http://www.redbullxalps.com/news/article/video-days-7-8-report.html

  http://www.redbullxalps.com/live-tracking.html

  Bara att drömma sig bort från det svenska sommarvädret!

  SvaraRadera
 9. Ja evig tillväxt i ekonomin är egentligen inte omöjligt eftersom tillväxt kan ske så länge det finns potential för effektivisering av produktion.

  Feltänket är att det är konsumtion som ger tillväxt, men konsumtion minskar ju tillväxten.

  En enkel jämförelse är om du har ett vetekorn. Du kan konsumera det eller du kan investera (plantera) det. Det ena ger tillväxt och det andra minskar tillväxten. Vilket är vilket?

  SvaraRadera
 10. Merkel är den nya guldstandarden, ska ekonomin växa så måste mer pengar skapas.
  Europa är döende med Merkel.
  ECB är den enda riksbanken som inte får trycka pengar det leder till undergången, EU är den sämsta ekonomin i västvärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att trycka pengar är att dela in penningmängden i fler enheter. Det skapar inget välstånd, tvärtom så är det en plundringsmetod som innebär att sedelpressaren stjäl från alla andra. Sedelpressaren stjäl fattigpensionärernas matbudget. Därtill skapas ett priskaos som omöjliggör produktion och investeringar i ekonomin. Man vet ju att sedelpressaren stjäl så mycket denne kan, men obskyra omständigheter eller bara personligt humör gör att man inte kan veta huruvida sedelpressaren kommer att stjäla hälften eller 99.99999% av alla pengar nästa sekund, så prissättning är omöjlig. (Sedan staten stal alla pengar i Sverige i augusti 1914 har den stulit mer än 99% av alla pengar i samhället genom falskmynteri).

   Du påstår att saker blir längre om man delar in metern i 101 centimeter istället för 100 centimeter. Du har fel. Jag vill inte dela kaffekassa med dig för du är en lurad idiot som inte fattar någonting om vad pengar är eller vad en ekonomi är. Men jag hotas med våld av staten ifall jag inte lyder order och tvingas lägga det mesta av mina pengar i samma pott som din, och sen låta gudomliga genier som Åsa Romson bestämma hur de ska slösas bort. Demokrati är att fuska för att försöka slippa umgås med lurade idioter som du.

   Radera
  2. "Att trycka pengar är att dela in penningmängden i fler enheter."
   Behåller vi dagens löner och fördubblar penningmängden, så är priserna oförändrade och köpkraften fördubblad.

   Du tar för givet att lönerna ökar om vi trycker pengar där går din teori fel.
   QE i USA ledde inte till någon inflation.

   Förklara hur du kan förlora på att vi trycker pengar om inflationen inte ökar.
   Din pengar ÄR LIKA MYCKET VÄRDA DU HAR SAMMA KÖPKRAFT.

   Alliansen drev en arbetslinje som drev ner lönerna så vi nu har noll inflation, med en sån politik så kan man öka pengarna utan att det ger inflation.

   "Sedan staten stal alla pengar i Sverige i augusti 1914 har den stulit mer än 99% av alla pengar i samhället genom falskmynteri"
   Staten har inte tryckt pengar det är våra privatbanker som trycker våra pengar nu, papperspengarna som riksbanken ger ut minskar faktiskt.

   Radera
 11. Men ni glömmer ju att att varje ny invandrare från Mellanöstern inbringar minst 1MSEK i ljuvliga exportinkomster -- räknat ned Scocco-metoden ROFL. Så BNP kan ju inte annat än öka....

  SvaraRadera
 12. Vad sägs om massvis med fler mellanhänder, det ger ju "tillväxt". Låt oss säga att t ex bilhandlare måste sälja sin bil via 5 led istället för direkt till återförsäljare och sen till slutkund, rena rama tillväxten har jag hört att det blir.

  SvaraRadera
 13. Nominella tillväxten kan i princip bli hur stor som helst (hyperinflation) utan att för den delen bidra mer till ekonomin.

  SvaraRadera