Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2015-07-23 10:34

Tre polisbilar i Sjuhärad - sex poliser på 185 000 invånare

Polisens omorganisation forsätter fira segrar. Lokaltidningen Markbladet rapporterar att Sjuhäradsbygden totalt har tre polisbilar i tjänst, eller sex poliser på 185 000 invånare. Detta ska omfatta all ingripandeverksamhet på larm, trafikolyckor, hembesök vid inbrott etc, såväl som särskilda händelser som sportevenemang eller festivaler, men också kommenderingar ut ur området.

I Sverige ska det finnas ungefär en polis per 450 invånare1.. Nu finns det förstås andra poliser än de som tjänstgör i radiobil, och centrala resurser. Men antalet poliser i radiobil per invånare i Sjuhärad är alltså en polis i yttre tjänst per 31 000 invånare. Sjuhärad omfattar de sex kommunerna Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo och min hemkommun Mark.

Nåja, piketen i Göteborg är inte
många minuter bort och ständigt redo.
Det är alltså inte bara i den sk "glesbygden" som polisen inte längre finns, utan även rikets 13:e folkrikaste kommun och 14:e folkrikaste tätort Borås saknar alltså poliser, liksom den storstadsnära landsbygden.
"Det är bra att veta att vi inte är tio minuter bort alltid. Det kan vara längre framkörningstid. [...] Vår bemanning äventyrar inte säkerheten. " - Jeanette Almgren, tf gruppchef polisen Marks kommun
Men nästa år ska minsann Polismyndighetens nya organisation vara på plats. Man ska komma närmare medborgarna och ha en närmare dialog säger Almgren. T ex ska det införas fyra kommunpoliser totalt i detta område om 185 000 invånare, som ska stå för denna lokala dialog, vilket kallas arbeta närmare medborgarna och att synlighet ger trygghet. Detta ska ske i januari 2016.

Det tycker jag känns tryggt. Ägnar en tanke åt de sex poliser i yttre tjänst, som dagligen kan tvingas riskera livet för allas vår trygghet, utan någon möjlighet till förstärkning. Den som klandrar de enskilda poliserna om de tvingas dra vapen eller rent av öppna eld bör nog fundera på hur det kan kännas att inte har möjlighet till förstärkning vid underläge.

1. Min by och omkringliggande landsbygd omfattar ca 3 000 personer, baserat på församlingen. Det borde innebära nästan sju poliser bara i detta område, givet en polis per 450 invånare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. En polis per 9000 personer...?
  Snarare en per 500.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Min felräkning. Tack. Korrigerat.

   Radera
 2. 10 MSvenskar, 20 kPoliser = 500 svenskar per polis i snitt.

  Å ena sidan har vi regioner med låg bemanning, som då ökar polistätheten i övriga delar. Fast inte fan hjälper det i Malmö och Göteborg, det skjuts lik förbannat där.

  Problemet ligger i organisationen och förmågan att inte lösa sin uppgift. Varför går inte befolkningen i Bollebygd samman och lägger en hundring om året till väktarbolag? För eller senare kommer glesbygdsbefolkningen tröttna på det brutna samhällskontraktet och secession blir följden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föregångarna till dagens kulturmaxistiska maktelit förstatligade den kommunala polisen för att "avväpna" lokalbefolkningen. Detta tillsammans med den absurda invandringspolitiken är en dödlig kombination.

   Radera
 3. Det är sådana här organisationsförändringar med neddragningar som lägger grunden för bildandet av medborgargarden. Det kan inte accepteras att delar av Sverige blir ett laglöst land, som t ex delar av Norrland. Och medborgargarden är redan etablerade i utanförskapsområdena, på några minuter kan 30-50 stenkastare mobiliseras om en polis eller brandbil närmar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre medborgargardenas lag än pamparnas lag. Det kan inte bli mer rättslöst och förtryckande än idag.

   Radera
  2. Du har inte varit långt från datorskärmen va?

   Håll vettig nivå på din i mångt och mycket förståndiga propaganda så lyssnar nog fler.

   Radera
  3. "Staten" är bara ett ord. Det är inte ett fysiskt föremål. Ordet "staten" är bara inbillning i de lurade slavarnas hjärnor. Ett ord som bedragarna använder sig av just för detta syfte. Bedragarna som själva bedriver sitt eget medborgargarde. Deras enda styrka är att så många idioter låter sig hypnotisras av att just detta medborgargarde använder ordet "staten" när dess giriga politikermedlemmar ljuger om sin verksamhet.

   Jag vill ha rättvisa och förstår ju att det bara är folkliga medborgargarden som KAN upprätthålla sådan. Du tycker det är bättre att istället blint lyda dina kompetenta politikerhärskares order, oavsett deras innehåll och konsekvens. Lycka till! (Ånej, säg inte att du önskedrömmer om att politikerna blev änglar så att staten blev paradisen, säg inte att du är sååå tjock i korken!)

   Radera
 4. Som ett finskt exempel kan vi ta Åland, där jag bor för tillfället, där 90 personer jobbar vid Ålands polismyndighet och 64 av dem är utbildade poliser och det på en befolkning på drygt 28000 pers. Kan detta vara en anledning att allt flera från Sverige väljer att bosätta sig på fredens öar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej de flyttar dit därför att du är där.
   Samtliga av dem.

   Radera
  2. Har 25 års erfarenhet av åländsk polis.Är troligen världens bästa. i alla fall för den vanlige medborgaren.
   Kolla själva. https://www.facebook.com/pages/Poliskontroll-%C3%85land/1404049933167193

   Radera
  3. Tack för det Kingedward24, den tanken har faktiskt inte slagit mig men när du säger det så. Du är också välkommen.

   Radera
  4. Polisen har inte mycket att göra på Åland.. Har varit vad jag kommer ihåg två bankrån på de sista fem åren. Ett patetiskt misslyckat och ett lyckat som nu är på väg att lösas.

   Radera
 5. Och jag tycker det är ont om poliser ute i trafiken i 08. Dina 6 poliser kan inte gärna jobba dygnet runt så jag förstår att småbrott som snatteri och skadegörelse bortprioriteras. Med tanke på SD borde en ökad mängd poliser (snabbt beslutad och finansierad av riksdagen) ute i samhället dämpa ökningen för SD.

  Ta pengarna från... nej javisst går inte att göra så låna upp några miljarder med ett obligationslån riktat till bekymrad allmänhet. Jag är säker på att lånet med låg ränta blir fulltecknat och med fler skurkar avförda från banan mycket lönsamt för alla - nästan.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Stockholm city (som också ska täcka Lidingö) finns det visst 20 st trafikpoliser! Dessa skall då klara 365 dagar om året 24 timmar om dygnet. Till detta skall läggas statsbesök, andra högnivåbesök och alla dessa tävlingar som stänger av stan totalt flera veckor om året. Inte undra på att det idag är anarki i trafiken och vägtrafikförordningen inte tillämpas. I dag är det ju regel att 2-3 bilar kör när det väl blivit rött. Finns ju ingen som kan sätta dit dom. När en annan tog körkort fanns det itne en chans i h-vetet att man skulle köra mot rött.

   Radera
 6. Alla dessa eländiga glesbygder där ingen polis vill jobba, kompenseras ju då av Kungsholmen, där 60 000 invånare har ett antal tusen poliser att prata med eller kasta ägg på eller vad det nu är säsong för.
  Så snittet blir ju fint.
  Medianen däremot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var många år sen man lade ner polishusen i de flesta kranskommuner och centraliserade. När jag gick på dagis/lågstadiet fick man åka och besöka poliserna. När jag gick i högstadiet var polisstationen halvt ihoprasad. Aldrig sett en polisbil i min hemkommun sen dess.

   Radera
 7. Vad som är helt obegripligt är att det här totala missbruket av allmänna resurser och den uppenbara misskötseln av uppdraget får fortsätta.
  En gång i tiden stationerades poliser (och lärare, och sjukvårdspersonal etc) till de områden där BEHOVEN fanns. Idag finns alltså enbart behov på Kungsholmen, har man beslutat.

  En enkel princip borde vara att hälften av polisens personal, alltså runt 10000 personer, skulle lokaliseras proportionellt. Redan detta skulle ge en polis per 1000 invånare. Varenda kommun i hela landet skulle kunna ha minimum tre poliser. Samtidigt skulle man ha 10000 poliser kvar till trafiken, rotlarna och annan central verksamhet. Det är inte så jävla komplicerat, man måste bara komma över storstadsfixeringen och synen att Polismyndigheten är ett företag som kan läggas på den attraktivaste platsen för dess anställda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med korrigeringen att dessa 10 000 poliser skulle vara kvar till trafiken också. Brottsligheten skulle vara så låg att de i brist på annat att göra kunde ha omfattande lokala trafikkontroller i väntan på att något händer. Mer trafikkontroller alltså, mer närvaro, mer synlighet och färre brott.

   Radera
  2. Just det ja trafiken ligger under länen.
   Men som sagt, det räcker säkerligen till det också.

   En annan sak man undrar över är ju hur medborgarnas lojalitet med polisen skulle utvecklas om de faktiskt var synliga och ute och jobbade där det behövdes. Kan ju tänkas att även vissa förorter till storstäder skulle få fler poliser och en radikalt ökad närvaro. Värt att tänka på.


   Radera
  3. Är det obegripligt för dig? Då ska jag förklara: Statlighet betyder att en liten grupp pampar med våld stjäl alla andras pengar och skaffar sig själva tyrannisk envåldsmakt med bl.a. monopol över rättsväsendet. Staten använder sitt rättsväsende till att förtrycka människor, bl.a. genom att beskydda grova brottslingar så att de skrämmer de dummaste av sina lurade undersåteslavar att i panik skrika efter mer makt och pengar till politikerna, lurade som de är att tro att pesten är botemedlet. Det hela är mycket begripligt och enkelt.

   Rättsväsendet vi hade i Sverige innan staten ockuperade oss, hade aldrig tolererat att mördare går fria och härjar. Hang'em high skulle löst problemet på en eftermiddag. Staten göder brottsligheten i samhället därför att politiker är själva ju ingenting annat än tjuvar och bedragare.

   Radera
  4. Jaha.
   Det finns ju alltid någon defaitisk katastrofsyn som deklarerar att allt är så långt åt helvete att det inte är någon mening att diskutera problemen. Men den omfamnas i regel av en liten minoritet. De övriga vill nog ha valuta för sina skattemedel och ansvarstagande offentliga tjänstemän.

   Radera
  5. @Kingedward24 Hur uppnår de lurade slavarna sina önskefantasier om att staten magiskt borde bli motsatsen till vad staten per definition är, genom att bara blint lyda sina dyrkade härskares vidare befallningar att betala betala betala? Verklighet, fantasi och föreslagen metod går inte ihop någonstans. Det förklarar misslyckandet, det hela är extremt enkelt att begripa.

   Radera
 8. Har någon kollat siffran 20K poliser?
  Om de räknar med alla de som är föräldralediga eller studielediga Och alltså inte är i tjänst så kanske man kan dra bort ett antal tusen från den siffran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är fullkomligt skitsamma om det finns 18000 eller 20000 poliser.
   Skillnaden mellan 6 poliser på 185000 invånare och typ en på 1000 är så stor att det kan kvitta.

   Polismyndigheten i sin helhet har 27-28000 anställda inklusive de civila, det borde räcka till lite mer närvaro än vad som manifesteras nu.

   Radera
 9. Jag skulle gärna se att man fick använda intjänade resurser inom polisen.
  Får man t.ex. bort en grovt kriminell och bokar in den på fängelset en längre tid så sparar samhället 6-7 miljoner per år.
  Om polisens budget fick ta del av dessa pengar för att jaga fler grovt kriminella så skulle vi få ett självförstärkande system.

  Idag är det tyvärr olika budgetar och inga incitament finns.

  Det är på samma sätt i sjukvården. Några få procent av befolkningen tar upp det mesta av sjukhusens budget. Kunde man identifiera dem, göra några utredningar på de som frekvent besöker sjukvården och jobba med dem och ge dem ett deltidsjobb eller annan vettig sysselsättning så kan man spara miljarder.

  Men igen - det är en annan budget - vi kör på som vi alltid gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så poliserna är omotiverade därför att de eller deras myndighet inte omeldebart får mer pengar om de gör sitt jobb?
   Om sjukvården skulle resonera som du skulle pensionärer aldrig opereras akut eller tas om hand över huvud taget, de ger ju ingen inkomst längre.
   Man måste kunna göra ett bra arbete och vara motiverad utan att ha omeldebara incitament hela tiden.

   Radera
  2. Jag tror du övertolkar mig och jag tror du gör det medvetet. ;)

   Poliserna är nog motiverade idag men om man kunde få extra resurser genom att göra sådant som samhället tjänar på så kommer man att göra mer av det. Naturligtvis skall inte all verksamhet styras om till enbart denna verksamhet.

   På samma sätt inom sjukvården. Jag skrev inget alls om akutfall det var något du hittade på.
   DN hade en intressant artikel för ett tag sedan som var inne på samma spår.

   Radera
  3. 50% av sjukvårdens resurser används till människor med mindre än ett år kvar i livet. Så om du inte menar att dessa ska lämnas utan vård pga att de inte är lönsamma finns helt enkelt ingen poäng med din kommentar.
   Jag får inga extra resurser föir att göra det som står i min arbetsbeskrivning att göra. Varför ska det vara så speciellt för en polis eller sjukvårdsanställd? Polisen är helt under isen idag prestationsmässigt, att kasta mer pengar efter dem skulle vara totalt kontrproduktivt. Se istället till att de jobbar med det som de är där för.

   Radera
  4. Det är du som skriver om att sluta vårda gamla inte jag. ;)

   Det finns flera studier om detta t.ex. SLL:
   http://sammantradeshandlingar.sll.se/sites/sammantradeshandlingar.sll.se/Handlingar/Forskningsberedningen/110414/framtidrapp.pdf
   Sidan 11:

   "En särskild behovsgrupp är de multisjuka och de som har hälsoproblem som inte lätt åtgärdas
   och därför har hög vårdkonsumtion. Analyser har visat att omkring 10 procent av befolkningen
   står för cirka 80 procent av sjukvårdskostnaderna. Omkring 1 procent av befolkningen står
   för omkring en tredjedel av totalkostnaderna.

   Det är svårt att prognostisera hur denna grupp
   kommer att utvecklas i befolkningen över tid, men uppenbart är att insatser för att förebygga
   uppkomsten av komplicerade och vårdkrävande sjukdomstillstånd kan ge stora vinster."

   Det är det jag menar att om man kunde komma till rätta med dessa få patienter och få tillgodogöra sig dessa vinster inom vården skulle alla tjäna på det. Inte minst de sjuka med hög sjukvårdskonsumtion.

   Radera
  5. Man kommer tillrätta med det när de dör.
   Majoriteten av vårdbudgeten går till åldringar, och du skriver ovan att man bör ge dem ett deltidsjobb...? Skärp dig.

   Radera
 10. Problemet som jag ser det är inte antalet poliser, utan själva systemet som helhet. Låga straffvärden, långa väntetider för rättegång (där den misstänkte kan gå runt fri i samhället och begå fler brott), nästan ingen vittnesskydd, utdragna rättegångar för mindre brott osv.

  Som jag ser det kommer inte en effektivare polis göra någon stor nytta när vi har en slapp lagstiftning och ineffektivt rättsväsende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kommer rättsväsendet att tvingas bli effektivare när fler misstänkta åtalas kanske?
   Straffen är inte särskilt låga i Sverige eller för den delen annorlunda jämfört med de flesta jämförbara länder, torde knappast vara där skon klämmer.

   Radera
 11. Jag kan acceptera att så mycket som varannan polis sitter på kontor eller har speialtjänst och att kvarvarande poliser är viktade 60/40 mellan storstad och övriga landet, men det ger fortfarande tre egna poliser hos er (plus en kontorsbunden boss) och åtta egna poliser i Hofors (plus en chef, två utredare och två spanare).

  SvaraRadera
 12. Jag har fått för mig att en del av problemet är att polisutbildningen akademiserats. Det finns säkert många bra enskilda poliser, men min uppfattning är att organisationen som helhet tycker att de är för fina för vanligt folk. Poliser vill helst jaga terrorister och grova bankrånare. Att synas ute på gator och torg och prata med vanligt folk, samt handskas med vanliga fyllon, småtjuvar och stökiga ungdomar anser de vara under deras värdighet. Vet inte varför det blivit så eller var felet sitter, men det är väl nåt organisatoriskt.

  Tycker man allvarligt borde överväga att kommunalisera ordningspolisen igen. Då blir det betydligt tydligare var ansvaret ligger. Medborgarna kan kräva av sina lokalpolitiker att förstärka polisnärvaron på orten. Samtidigt blir det tydligt för de poliser som söker jobb hos lokalpolisen att deras jobb är inget annat än att handskas med fyllon, kvinnomisshandlare och cykeltjuvar. Utredningar av alla grövre brott får fortsätta att skötas av statspolisen.

  Någon som vet vad anledningen var till att man förstatligade polisen en gång i tiden?

  SvaraRadera
 13. Det är drag på buset på bruket ;)

  Polisen lider av samma byråkrati som försvaret. Poliser/officerare gör jobb som förr civilanställd personal gjorde. Det kallas effektivisering, ett uttryck som är mer svenskt än lagomt. Paradoxalt nog så brukar symptomen av effektivisering bli precis allt annat än effektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet inte om det är en typiskt svensk sjuka, men visst har i princip alla organisationer "effektiviserat" bort sin administrativa personal. Resultatet är att läkare, poliser, civilingenjörer mm mm måste ägna en stor del av sin tid åt administration.

   Radera