Cornucopia?

2015-07-20 14:08

Sverige försvaras till siste stormgevärutrustade finske reservisten!

När Östtyskland gick under köpte Finland in en stor mängd automatkarbiner och tillhörande ammunition från landet. Det har förekommit rykten att dessa reservvapen ska ha destruerats, men Finlands försvarsminister Jussi Niinistö har nu gått ut offentligt med att de finns kvar. Samtidigt stoppar Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist rean och destruktionen av svenskt försvarsmaterial.

Det finlandssvenska ordet för automatkarbin är stormgevär, vilket rakt kan översättas till engelskans assault rifle, till skillnad mot den svenska benämningen.

Niinistö säger nu att stormgevären från Östtyskland kommer vara i bruk i händelse av krig till och med år 2035 och att han själv personligen inspekterat några av lagren. 

Av intresse kan vara att den lagrade ammunitionen inte får användas i Finland i fredstid, då tändhattarna är av kvicksilver. Sedan finns det ju fördelar med att det är samma ammunitionskaliber som den ryska fienden, så när köttväggen av finska reservister med finsk sisu och mottis nedkämpar angriparna, så får man ännu mer ammunition att använda.
Stridsfordon 90.

Enligt Bonnier/Dagens Industri stänger nu Peter Hultqvist den svenska vapenbutiksrean. Svenskt inköpt försvarsmateriel ska inte längre slumpas bort. Bland annat stoppar man dumpning av stridsfordon 90 i malpåse eller depå. Man ska också bli mer restriktiv med att låna ut JAS 39 Gripen via leasing.
”Jag är inte beredd att öppna dörren för att nu ska vi avyttra det här på olika sätt utan nu måste vi se vad vi behöver i den nationella dimensionen. Vi riktar nu om svensk försvarsmakt och då måste vi också se vad vi behöver för att klara det här långsiktigt – själva – med den materiel vi har.”
Ett antal andra vapensystem kan komma på fråga, bland annat kan man tänka sig att avvecklingen av Rb 55 TOW och Rb 56 Bill-2 stoppas. Kanske är de inte förbandssatta initialt, men istället för att man ska bränna den svenska krigskassan, beredskapsreserven om 40 miljarder, på att köpa in vapensystem akut, är det bättre att de redan finns på plats. Alliansregeringens vapenrea är oavsett över - nu ska dumpning föregås av nationell analys.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Är inte Rb 56 Bill redan slutavvecklad sedan många år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur org, ja. Men frågan är om de faktiskt sålts (till Saudi-Arabien)?

   Radera
  2. Säker kan man aldrig vara men allt vad jag hört och läst säger att de såldes till Saab som renoverade dom och sålde vidare till Saudi. Om några finns kvar i förråd så har bäst-före-datum gått ut och de behöver livstidsförlängas.

   Radera
  3. Men vi har varit totalt idiotiskt effektiva på att destruera och göra oss av med "onyttig" materiel och tillgångar. T ex totalavveckla (destruera) toppmoderna ERSTA batterier för 20-30 miljoner bara för att det skulle kosta 60 000 om året att ha dom i malpåse. Fast KA kanske inte har så stort värde idag men hur kan 60k vara för dyrt när det finns 20-30M att tillgå för destruering?

   Radera
 2. Det låter nästan för bra för att vara sant, vore det varmare trodde jag jag fått solsting.

  SvaraRadera
 3. Det är säkert lättare att stoppa rean nu när i princip allt är borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så jag också känner, det är typ för sent nu.

   Så sent som förra året skickade man iväg hela stridsvagnsreserven om 60 strv121. Och betalade flera miljoner för det givetvis, för att återställa dem till leveransskick. De må vara gamla och inte hängt med i utvecklingen vad gäller skydd, men en 120mm kanon är fortfarande en 120mm kanon.
   http://www.skanskan.se/article/20140222/HOOR/140229878/-/nu-lamnas-de-tillbaka

   Radera
  2. 121:orna var bara hyrda och kontraktet hade löpt ut. Inte svårare än så.

   Men det var tur att affären att sälja hälften av våra 122:or till Norge inte blev av...

   Radera
 4. "Vi riktar nu om svensk försvarsmakt och då måste vi också se vad vi behöver för att klara det här långsiktigt – själva – med den materiel vi har.”"

  Klar vadå långsiktigt?

  Är det inte bättre att vi säljer den lilla spillra som finns kvar och köper plogar för pengarna, samt ger en schysst veckopeng till alla som ber varje morgon för att landet inte ska bli attackerat.

  SvaraRadera
 5. Ordet "stormgevär" är inte översatt från engelska, utan från tyskans "Sturmgewehr. Vapnet utvecklades i Tyskland under kriget och:
  "the name was chosen personally by Adolf Hitler[6][7]"
  https://en.wikipedia.org/wiki/StG_44

  Det är extremt mycket enklare för ryssen att erövra Sverige via luften, än att försöka invadera Finland. Luftlandsättning gör ju också Sveriges enda riktiga sting i försvaret, ubåtsvapnet, helt värdelöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen kan ju ryssen förhandla med finnen om hur han ska ha det med sånt som transporter till och från omvärlden. Gotland skär av de tre baltiska staterna, resten av Sverige skär av även Finland.

   Radera
  2. Putins ockupation av Sverige skulle varken vara bättre eller sämre än dagens ockupation av politiska miljonärer (Putin är ju politisk MILJARDÄR så han är uppenbarligen tusen gånger smartare). Men det kan spela roll för framförallt letterna eftersom de lär bli russifierade. VPK:s sovjeter massinvandrade till Lettland under förra ockupationen, därför att Lettland har Kurland som uppenbar geostrategiskt viktigt område och dessutom den enda stora staden Riga mellan Warzarwa och St. Petersburg. Under Sveriges stormaktstid var Riga Sveriges största stad.

   Radera
  3. Hur kan det vara likgiltigt för Sverige att vara ockuperade men sämre för det icke-ockuperade Lettland? Lite (läs: mycket) konstigt påstående. Att leva under militär ockupation av en fascistisk stat där fri- och rättigheter saknas och rättsväsendet inte är fristående måste ändå vara värre än att leva som granne till en sådan ockuperad stat.

   Radera
  4. Meningen med att försvara landet mot ryssen är att säkerställa att hela Sverige övertas av somalier, zigenare och araber. De cissexuella blonda och ljushyade ryssarna med sina osunda nationalistiska värderingar ska inte få ett skit av vår mångkulturella LGBTQ-folkrepublik. Allt ska gå till de där spännande utlänningarna som ropar allahu akhbar (vad det nu betyder, tror det är något i stil med krossa patriarket).

   Radera
  5. @Kristian
   Kanske för att Putin vore en smartare ledare än vad "låtsasminister" Romson är? Vi böt ju t.ex. plötsligt kung när Bernadotte infördes som statshärskare. Blev det sämre då? Spelade det ens någon roll?

   Radera
  6. "Låtstatsminister", ska det vara. Jag har både svårt att skriva det som att läsa denna nya regeringstitel, men det ska vara en skvader av "låtsas" och "statsminister". (Vafän, en lögn eller en till, va spelar det för roll längre, tänker Romsan).

   Radera
 6. Stormtrupp, storma en fästning, anstorma,stormvåg osv. Ett gammalt ord i svenskan och andra närbesläktade språk.

  Men hemsidan är nu löjligt långsam att skriva kommentarer på. Bara för mig?

  SvaraRadera
 7. Som lite kuriosa kan jag berätta att kvicksilver i tändhattarna har med lagringsbeständigheten att göra. Sovjetunionen var väldigt noggranna med just detta, förpackade ammunitionen i vakumtäta konserver. Bland sportskyttar i väst kallade "Spam can ammo"

  SvaraRadera