Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2015-07-15 16:17

Svensk handelsbalans med EU fortfarande negativ

Den svenska handelsbalansen med varor är fortfarande kraftigt negativ, och svensk BNP sänks alltså av vår handel med EU. Tvärt emot vad som trummas ut som vedertagen sanning gynnas inte Sverige av frihandeln inom EU. Vi betalar till EU dubbelt - först genom en nettoavgift mot EU i topp per capita och sedan genom import, som skickar ut jobb och välstånd från Sverige.

Dessa siffror tar inte med det sk "tjänsteexportundret", som också är kraftigt överdriven. 16% av "tjänstexporten" är sk merchanting, som bara är ett bokföringsmässigt knep där ett svenskt företag bokföringsmässigt står som säljare av något som produceras utomlands. I verkligheten skapar denna "export" inget som helst välstånd i Sverige annat än för lite revisionsbyråer och redovisningsansvariga, men det ser bra ut i statistiken och politiker kan slå sig för bröstet över "tjänsteexporten". Den största tjänsteexporten för svensk del är annars turismen och inte något IT-under eller annat flum, där turisternas konsumtion av tjänster i Sverige räknas som tjänsteexport i statistiken.
Sveriges handelsbalans med EU.

Inte ens den svagare kronan under våren har dragit upp Sverige till nettoexportör av varor till EU och sedan ungefär finanskrisen 2008 - 2009 har vi inte varit en nettoexportör.
Trenden kan också sägas vara fallande. Fram till millennieskiftet fanns en tydlig nettoexport, men sedan följde ett antal år av jämvikt, som i och med krisen 2008 - 2009 gick över i nettoimport.

EU-medlemskapet såldes in som att det var så viktigt för vår export och tillväxt att vi var med i EU. Men världen förändras. Vi dräneras på 29 miljarder SEK genom vår medlemsavgift och små återföringar i form av missriktade EU-stöd, som glesbygdsstödet till centrala Göteborg, och genom att jobb flyttar utomlands och export förvandlas till import. De senaste tolv månaderna är underskottet i handelsbalansen 116 GSEK, och med medlemsavgiften dränerar alltså EU oss på 145 miljarder SEK om året.

Sveriges EU-medlemskap är ett dyrt hobbyprojekt för maktfullkomliga politiker. Den riktiga smällen kommer när Sverige väl drabbas av en egen kris nästa gång. Att vi hållit oss borta från de värsta smällarna är det enda som hållit svensk ekonomi uppe.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Obalansen med underskottet har många förklaringar och är komplext. Svenska försäljningsökningar utanför EU är en del av det. Många industriföretag har fått problem inom EU. Lokala varumärken föredras där mer än i Sverige. Svensken är mer öppen och det märks förövrigt på massinvandringen. Det är en tidsfråga innan det blir brist på livsmedel och insatsvaror för detta och då kommer invånarna söderut också att vara mer måna om sig själva. Den dumme svensken får inga leveranser och blir blåst. Resten av världen fungerar på liknande sätt och det blir början till slutet.

  SvaraRadera
 2. Nej, import skickar inte ut jobb och välfärd ur landet. Handel mellan stater gynnar alla länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handel ja, men inte om det är underskott för den som råkar få nitlotten. Skilj på det.

   Det skulle vara bra om någon av alla de för som brukar proklamera att saker skall tillverkas där det är bäst att göra det, kunde förklara vad vi producerar bäst i Sverige? Renskav, älgjakt, skogsbär?

   Att tullar och gränser kan vara bra kan man se på den kulturella blomstring som rådde i Tyskland före det blev enat på 1800 talet. Åk och titta på det som finns kvar.

   Sedan gick det även bra ett tag efter det, men det är en annan fråga och andra mekanismer.

   Radera
  2. Hört talat om komparativa fördelar?

   Radera
  3. Uppenbarligen exporterar vi mer pengar än varor. Och det är ju bara bra så länge det håller eftersom våra fiatpengar är något som pamparna bara skapar ur tomma intet. I genghäld får vi alltså riktiga varor, och är kvitt ändå. Tänk om vi förbjöds exportera p.g.a. att psykopatiska härskarpolitiker införde tullar.

   Radera
  4. Nämn några fördelar då!

   Radera
  5. @kgb35 Det var ju det han gjorde, komparativa fördelar. Läs en grundkurs i ekonomi.

   Radera
  6. Den som kan sin ekonomi inser att komparativa fördelar INTE gäller i Sveriges fall..

   Radera
  7. @Trötter: Komperativa fördelar gäller i all handel. Varför skulle Sverige vara ett undantag från den regeln? Har du verkligen förstått komperativa fördelar?

   Radera
  8. Jag har läst grundlurad i ekonomi.(telefonens freudianska ordval :-) Men vill fortfarande veta varför du skulle producera något i Sverige och vad. I ett lite längre perspektiv. Om du hade ett lite längre perspektiv på verkligheten hade du sett hur mycket som inte längre har anledning att produceras i Sverige. Komparativt flum eller ej. Lönsamheten talar tydligt.

   Jag kom med några exempel, lägg till några. Vilka är framtidsbranscherna i ankdammen Sverige.

   Radera
  9. Om du vetat vad komperativa fördelar är hade du vetat att det inte har att göra med vem som gör något bäst. Det är för övrigt inte någon bra reaktion att kalla något för flum bara för att man inte förstår det. :-)

   Radera
 3. Tyskland avgör! 180 in 109 miljarder kronor export.
  Men vår import från Tyskland(bildelar?) skickas vidare så vår totala balans visar överskott.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Svensk utrikeshandel har totalt sett toppat. I löpande priser har den varit konstant sedan 2008 och den så kallade finanskrisen. Så med hänsyn till inflation och befolkningsökning har handeln minskat betydligt. Samtidigt har svensk industriproduktion i fasta priser minskat cirka 20 procent, vilket är ett strukturellt fenomen och har att göra med naturresursernas fördyring.

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Utrikeshandel/Utrikeshandel-med-varor/7223/7230/282817/

  Enligt Romklubbens gamla prognos av några studenter, som inte verkar vara så tokig trots dess enkelhet, ska dessa siffror toppa globalt omkring 2016-2020. Samtidigt toppar världshandeln, vilket blir förödande. Avancerade produkter kommer inte att kunna säljas och det enkla för överlevnad att stoppa i bränsletankar och munnar går inte att köpa. Befolkningen består plötsligt av fackidioter och ett fattigt folk i Afrika som bor i hyddor och saknar skor på fötterna klarar sig nog bättre. En stor inflation som snart kommer att balansera skulderna kommer knappast att främja handeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir något fel när jag uppdaterar och det kommer en gång till. Detta är nytt och vad beror det på? Så jag tar bort det första.

   Radera
 6. Vi exporterar kompetens och massimporterar inkompetens. What else is new?

  SvaraRadera
 7. Parasiterande kommunpampar vill stjäla mer av dina pengar. Det är olönsamt och improduktivt att bo ensam i skogen, men ganska kul annars. Därför vill de ta mer av industrin så att den tvingas säga upp och lägga ned. Härom dagen föreslog en av dem att människor borde få lön för att bo istället för att jobba. Det finns ju alltid andra att med våld stjäla mer pengar av, så varför inte? Titta, där är någon som skapar något av värde, den ska vi överfalla och plundra bort! Så skapar politikerna välstånd i samhället.
  http://www.svd.se/pa-landsbygden-ar-det-som-i-grekland/om/debatt

  1. Lägg ned Lägg ned all välståndsskapande verksamhet i samhälloet genom att med våld plundra bort allt de har.

  1. Skänk bort allt som finns till improduktiva olönsamma parasiter.

  1. Skänk bort, förlåt: "sätt in" heter det, dina pengar till banken. Folkrörelseägda politikerstyrda landsbygdsbanker som Swedbank, som nu helt upphör att befatta sig med kontanter på något sätt.

  1. Statliga garantier (alltså på din bekostnad) och subventioner och bara ge bort andras pengar är den enda lösningen för att finansiera olönsamt boende i ödemarken. Ju mer olönsam verksamhet vi har i samhället,desto bättre.

  1. Låt en korkad statsbidragsavlönad journalist som inte ens kan använda Word editera denna artikel.

  1. Ljug om att statliga myndigheter "har skyldigheter".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan konstatera att virkesavverkningar är relativt meningslösa...
   När man ser över hela bilden.
   Så att landsbygden inte längre är närande beror på att städerna är alltför tärande...
   T.ex. Läste jag förra året att virksepriserna i snitt var 41€ i snitt i Sverige, medan de var 61€ i snitt i Baltikum.
   Kostnaderna fram till skogen är högre här....

   Radera
  2. Precis. Vet en som avverkade för ett tag sedan och fem sjättedelar gick till omkostnader. Avskrivning (Banken) och skatt är de största delarna av de omkostnaderna.

   Varken bondläppen eller skogsavverkaren fick något vidare netto efter skatt. Hur är det nu strofen i internationalen var: under skatter vi digna ned. Men jag tror grisarna går på två ben numera.

   Radera
 8. Så går det när konungariket Sverige är begåvat med EU:s i särklass mest antipatriotiska politiska etablissemang.

  SvaraRadera
 9. Så fullständigt ointressant att titta på handelsbalans med bara EU..... gäsp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Eller gynnas vår handel utanför EU p.g.a. att vi är med i EU menar du?

   Radera
  2. Martin, här har du sidan för dig: http://www.tv4.se/lets-dance

   Snart kommer det nog en nippleslip!

   Radera
 10. Totala handelsbalansen med hela omvärlden visar på överskott och har gjort det i över tjugo år. Men är det bra? Skulle det vara bäst för Sverige att bara exportera och inte ha någon import?

  Om vi skulle exportera allt vi producerar och inte importerar något skulle våran levnadsstandard bli extremt låg (vi svälter ihjäl) men vi skulle ha bankvalven fulla med utländsk valuta.

  Bäst måste vara att sträva efter balans mellan import och export. Ingen ide att samla på utländsk valuta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi inte hade haft någon import men fortfarande samma levnadsstandard så hade det inneburit att vi producerat allt själva och dessutom i överskott så att vi kan exportera... Så ja, det bästa är så klart att inte ha någon import alls.

   Det är nog däremot inte många länder i världen (med västerländsk levnadsstandard) som inte har någon import.

   Radera
  2. Fast det där exemplet finns bara i fantasin, eftersom vi inte är så bra på att producera till exempel kaffe, bananer och iPads.

   Radera
  3. Till Mattias: Varför ska exportera om vi inte importerar. Vi får ju bara en hög med utländsk valuta som vi inte kan använda till något.

   Till Joakim: Jag håller med. Utan handel med omvärlden skulle vi få väldigt låg levnadsstandard. Utan olja internet tv mm. Det skulle bli dyrt att tex producera bilar om vi inte importerar saker.

   Radera
  4. Att inte importera för att rädda handelsbalansen och därmed ekonomin försökte man på 1700 talet.

   Lagom är bäst

   Radera
  5. @Mattias J
   Och hur snabbt tror du att vi skulle kunna anpassa oss till ett samhälle utan olja? :-)

   Radera
 11. Btr dränering av svensk krona så skickar de invandrade hem cirka 20 miljarder per år

  SvaraRadera