Cornucopia?

2015-07-12 14:27

Strider Kievregeringen mot högra sektorn i Ukraina?

Via Kremlkontrollerade propagandakanaler som Sputnik och Russia Today rapporteras det om att det i Ukraina utbrutit strider mellan regeringstrupper/inrikestrupper/polis respektive milis från den sk Högra sektorn. Det är dock dåligt med tillförlitliga källor, så frågan är vad som är psyops och vad som är verkligt.

"Police had surrounded some gunmen in a wooded area of the city of Mukachevo and were trying to negotiate their peaceful surrender, a statement from the regional prosecutor's office said. But details of the violence remained confused.
The prosecutor's statement said about 20 armed people bearing Right Sector insignia surfaced in the early afternoon and called for a meeting with local residents at a cafe. They then began shooting, the statement said."
Ukrainska Unian rapporterar också, bland annat att ukrainska armén eller inrikestrupper håller på att omgruppera pansarfordon och lastbilar mot Mukachevo.
"As UNIAN reported earlier, nine people, including three passers-by, fell victim to the shootout in Mukacheve on Saturday, which happened with the involvement of members of the Right Sector organization. Three persons were killed in the incident."
Unian rapporterade tidigare om striderna mellan regeringen och Högra sektorn.

Film från striderna nedan.

En video som hävdas visa den ursprungliga eldstridens efterverkningar nedan.

Omgrupperingen av trupp mot Mokachevo enligt video nedan.

Kremliner försöker förstås nyttja detta för sina ändamål, men fakta är alltså att regeringstrupper i Ukraina nu slåss mot fascister och nazister i Högra sektorn, vilket punkterar alla argument om att regeringen själva skulle vara fascister eller nazister. Som bekant har högerextremisterna för övrigt större representation i Rysslands parlament än i Ukraina.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Enligt högra sektorn själva blev de beskjutna av okända SF och Presidenten vill avväpna beväpnade grupper i västra Ukraina.

  http://uatoday.tv/politics/armed-right-sector-standoff-in-western-ukraine-latest-updates-454611.html

  SvaraRadera
 2. Äh. Ryssen rapporterar om et. False flag. Rysk HOMO i högra sektorns uni. Dags att utvisa rysska medborgare från EU och beslagta all egensom för att skänka till Ukr? En rysska medborgaee utanför ryssland är en säkerhetsrisk och de väljer att vara rysk casus belli när de lämnar ryssland. Finns inte något sådant som en oskyldig ryss utanför ryssland idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, här målar vi med den bredaste penseln.

   Radera
  2. En väldigt bred pensel på en väldigt liten ordbehandlare kanske?
   Brukade se ut sådär där drängfarfar skrev på sin Remington med grepen.

   Radera
  3. Jag menade mer att det generaliserades rätt friskt. De flesta ryssar jag träffar är ekonomiska migranter eller kopplade till akademia. De kan vara lite konstiga ibland, men de är knappast några direkta Putinfans och definitivt ingen säkerhetsrisk.

   Tyvärr är det ju många ryssar som aldrig besökt väst, inte kan nåt ytterligare språk (engelska) och som kanske går på snacket om jättehästbögar överallt, sexdebut vid 9 års ålder och sånt där skit. Dom kan ju inte dubbelkolla det, liksom.

   Radera
  4. Ja, bred pensel var det här.
   På avstånd och från Västereuropa så kanske det ser lite enkelt ut. Men det gäller att komma ihåg att det kan ofta vara fler än två tydliga sidor och fler än två intressenter. Gäller förutom Ukraina nog även Moldavien och de Kaukasiska länderna. En viktigt sak att nämna hör att ha i åtanke är hur påfallande ofta en politiker/tjänsteman/affärsman/allmän kändis kan vara samma person. Det har -fast det håller på ändras nu kanske - kommit att ses som något bra, ett bevis på framgång och duktighet.
   Lånar lite från denna video på Youtube: https://m.youtube.com/watch?v=6x5CBQ7CynM

   I fallet med Mukatjeve
   finns det risk för smuggling och gräns"handel" förekommer då det ligger nära EUs gräns. Med tanke på länderna det gränsar till så kan orsaken även ha att göra med något (välj själv) i de angränsande länderna.
   Det är inte orimligt att anta att det finns lokala mini-oligarker eller andra grå organisationer
   Som videon påpekar har ordningsmaktene eller lokala statsförvaltningen ofta mycket minst sagt täta kontakter
   Högra Sektorn, liksom de traditionellt tidigare ukrainskspråkiga nationalister har stöd i den västra delarna av Ukraina. Och trots sin retorik och annat har ändå bl a Högra Sektorn och Svoboda fört fram krav på transparens och korruptionsfrihet i statsförvaltningen.

   Det går att tänka sig att om någon/unga/högra sektorn kräver på hemmaplan i västra Ukraina att korruptionen och gränssmuggling skall upphöra, kan de stöta på minst två-tre sidor:
   1. Lokala byråkratin/motsvarande kommun och länspampar som tjänar sin andel av gränshandel och annan verksamhet och vill ej ge upp den.
   2. Lokala affärsmän med kopplingar till politikerna som har både ekonomiska och politiska intressen.
   3. Affärsmän och /eller kriminella som har inga politiska intressen utan tvärtom tjänar väl på affärer som kräver smuggling av varor mellan EU, Ukraina och kanske har med ATOn att göra.
   Värt även att notera att om alla dessa verksamheter även är en inkomstmöjlighet för lokalbefolkningen blir situationen svårare.
   Här kan en parallell dras till gränsen mellan Ukraina och Ryssland som enligt lite spridda artiklar och annat i nyhetsmedia förra året påstods vara i princip obefintlig, och otät tack vare korruption bland gränstrupperna och polisen, nödvändighet för lokalbefolkningen att hitta sidoinkomster osv.

   Ett gäng idealistiska, och säkert beväpnade Högra Sektorn medlemmar skulle troligtvis inte vara särskilt välkomna. Om det nu var de som försökte göra något. Oavsett om de ville få slut på tex
   Utsmuggling av hjälpsändningar från väst som smugglas iväg till väst.
   Insmuggling av varor till Ukraina som göder oligarker.
   Hjälp i form av materiel eller annat till säg nationalister angränsande länder som gynnas av kriget i östra Ukraina.
   Informstionsutbyte med likasinnade.
   Eller om de ville helt enkelt ha en del av kakan, vilket nog inte är troligt, men inte omöjligt.

   En lite oroande sak i sammanhanget är att denna del av Ukraina där bl a Rusinerna finns (vilket eldas på lite i propagandan) är på rätt lagom plats i Östeuropa för att ligga nära Ungern, Slovakien och Polen, lagom lång från Moldavien/Transdnistrien och Serbien. Titta på kartan. Lagom ställe för att sätta upp en flaskhals. Inte många vägar, som längre norrut. En knutpunkt.

   Radera
 3. Julian Röpcke @JulianRoepcke twittrar också om det:


  #Breaking
  Russian invader from #Ryazan claims "#DPR" forces fought the #RightSector and the "Kiev junta" in #Mukacheve yesterday.

  https://twitter.com/JulianRoepcke/status/620256608967389184

  Samtidigt sägs Ryssland lite obemärkt flyttat gränsen 2 km in i det ockuperade Georgien: http://agenda.ge/news/38872/eng

  Förmodligen är det bakomliggande syftet att få kontroll över hela pipelinen Baku–Supsa.

  SvaraRadera
 4. I övrigt kan man ju kommentera att Transkarpatien stått i blickfånget tidigare, bl a har vår gode vän Zhirinovsky föreslagit att Ungern "tar tillbaka" Transkarpatien för att undvika etniska motsättningar.

  För två veckor sedan vevade dessutom rysk statsmedia en hög lögner om att regionen Transkarpatien skulle upphöra som egen region (typ län) vid politiska reformer och slås ihop med Lviv, vilket då skulle vara dåligt för den ungerska minoriteten i Transkarpatien.

  SvaraRadera
 5. Om alltihop är bullshit kanske det kan förklaras av att ryssarna vill legitimera sin närvaro i Ukraina. Om det däremot stämmer är det bara jättekonstigt. Självutplåning av högra sektorn. Vare sig det i deras ögon stämmer att inget har ändrats med regimbytet eller inte måste de väl inse att de bränner alla broar och några till om de hamnar i konflikt med ukrainska armen nu?

  SvaraRadera