Cornucopia?

2015-07-01 12:21

Staten tar Beredskapsmuseets kanoner

Beredskapsmuseet i Helsingborg ska bli av med sina kanoner. Det hela kommer kosta miljontals kronor och innebär att hallarna där de står måste rivas, rent av hela museet.

Inte Beredskapsmuseet utan Skövde.
Men annars ett pensionerat kulturarv.
Av någon anledning ska alltså svenskt kulturarv destrueras. Kanske för att svensken inte ska kunna bli påmind om att vi en gång i tiden hade ett försvar. Så skynda att besöka Beredskapsmuseet i Helsingborg. Snart är det för sent.

Man skriver följande på sin Facebooksida.
"Jaha hörni. Då var det dags att ta en ny dust med staten om bevarande av vårt kulturarv. Vi är väldigt, väldigt trötta på att hålla på med att ständigt försöka bevara Beredskapsmuseet.... Som läget är nu har staten beviljats rätt av Kronofogden att ta 21:an, luftvärnspjäser, 12/80 kanonen, 12/70 kanonen och en rad andra stora tunga kanoner från Beredskapsmuseet. Ni vet ju hur stora kanoner vi pratar om så det går ju inte ens att genomföra någon hämtning utan att riva hallar, ja utan att riva i praktiken hela museet. Det kommer att kosta många miljoner för staten. Vad staten ska ha materielen till? Det vet vi inte. Vi vet bara att förra gången staten tog kanoner från Beredskapsmuseet skars de ner och såldes till en skrot strax utanför Kristianstad. Fordonen som vi tvingades överlämna till staten såldes till privatpersoner. Vi vill INTE ha några beklaganden eller liknande. Vi vill däremot att alla engagerar sig. Vi måste få ett stopp på statens förstörelselusta och fördärv av vårt gemensamma kulturarv. Känner ni någon politiker? Bra. Skriv till dem och be dem se till att staten slutar fördärva samlingarna på Beredskapsmuseet. Vill ni skänka pengar till en kommande tvist tar vi tacksamt emot ett bidrag till bankgiro 5265-9638. Vi har inte råd att slåss med staten eftersom de anlitar en advokatbyrå som kostar 5 000 kr per timme... Det är våra skattepengar som går till "Operation krossa Beredskapsmuseet". Det, om något, borde alla ha ett intresse av att få stopp på! Hjälp oss bevara kulturarvet. Agera!"
Mer om Beredskapsmuseet hittar ni även på deras hemsida
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Försvara försvarsnedläggningarna och förstörandet av det svenska kulturarvet! Försvara det med livet som insats, Putin gör ju tvärtom mot vad våra politiker gör, och därför är han fienden. Det är vår politiska adels personliga makt och rikedom som du ska döda dig själv för, helt oavsett vad de gör.

  SvaraRadera
 2. Finns det någon orsak till det där?

  SvaraRadera
 3. Vad är bakgrunden?

  Har museet stora skulder och det är en slags utmätning?

  Har staten beslutat att inga vapen får ägas av privatpersoner?

  SvaraRadera
 4. Inför nationdagen var ju försvaret inte välkomna på vissa offentliga arrangemang eftersom uniformer och militära inslag kunde vara skrämmande eller traumatiserande för "nyanlända svenskar".
  Har samma politker hittat detta museum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tacka vet jag Ryssland. Där paraderar militären för glatta livet. Så borde ju vi också ha det!

   Radera
  2. Om dom höll sig i Ryssland så...

   Radera
 5. Jag skulle använda en Svensk Tiger för att symbolisera min motståndsvilja men det går ju inte längre tack vare Beredskapsmuseet...

  SvaraRadera
 6. Beredskapsmuseet har ju tidigare betett sig illa mot andra samlingar, som man lånat materiel ifrån och sedan "glömt" att lämna tillbaka. Kanske är det detta som nu skall återföras till rätt ägare.

  SvaraRadera
 7. Är det byråkrater som är i farten? Typ att de avyttrar tillgången och så blir det bättre ekonomi på pappret - fast istället så kostar det dem inget att ha dem idag men metallvärdet inte skulle motsvara vad det kostar att ta bort dem.

  SvaraRadera
 8. Kanonerna ska möjligen till Gotland och placeras synliga för att skrämma Putin.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stöd svenskt försvar - bli kanon!

   Radera
 9. Jag vet att Armémuseum. som ingår i Statens försvarshistoriska medier (SFHM), tvistar om detta.

  "Tvist om föremål
  Den 31 mars 2011 lämnade SFHM in en stämningsansökan mot Beredskapsmuseet (BM) till
  tingsrätten i Helsingborg. Tvisten rör äganderätten till ca 65 licenspliktiga vapen som SFHM har
  deponerat på Beredskapsmuseet, men som BM hävdar äganderätt till. De aktuella vapnen är
  spårbara, det finns diarieförd dokumentation om dem och de har deponerats på BM i enlighet med
  gällande regler. I september utökade SFHM stämningen med ytterligare 23 vapen och fordon för vilka
  statens ägande kan dokumenteras. En första så kallad muntlig förberedelse hölls den 1 november i
  Helsingborg. Någon tidpunkt för huvudförhandling är ännu inte utsatt. Utöver de vapen som ingår i
  stämningen så finns det ett mycket stort antal licenspliktiga vapen på BM som härrör från
  Försvarsmakten, men där det råder oklarheter om ägandet och om hur vapnen har hamnat på BM.
  Beredskapsmuseet har tyvärr inte velat medverka till att bringa klarhet i förhållandena."

  http://www.sfhm.se/globalassets/global/sfhm_ny/arsredovisningar/statens-forsvarshistoriska-museer.-arsredovisning--2011_liten.pdf

  SvaraRadera
 10. Vid mitt besök där förra året noterade jag att Beredskapsmuseet gravt misskött mångfaldsfrågorna så jag förutspådde deras snara undergång. De borde lärt sig av Malmö Tekniska Museum som visar den historiskt korrekta bilden av beredskapstiden : att allt militärt sköttes av duktiga kvinnor. Man får förresten också lära sig att automobilen uppfanns av Fru Emma Bendz, ej såsom den patriakaliska falska historien lärt oss av hennes man. Et c.

  SvaraRadera
 11. Välkommen till Thomas Credit Firm, jag är en internationell affärsman oh långivare som har erbjudit lån till så olika enskilda och företag i Europa, Asien, Afrika och andra delar av världen. Vi ger ut våra lån för en ränta på 2% per ogiltigförklara minst 100,00 till högst 100,000,000.00 rubel, dollar, pounds, euro, etc. Det maximala lånet vi kan erbjuda är 30 år till fast ränta.
       Tillgängliga Lån
  * Personliga lån (Secure och utan säkerhet)
  * Business lån (Secure och utan säkerhet)
  * Kombinations lån (Secure och utan säkerhet)
  * Konsolidering Lån (Secure och utan säkerhet)
  * Hypotekslån (Secure och utan säkerhet)

  Intresserade kandidater bör kontakta oss idag för din online snabbt och enkelt lån utan säkerheter insättningar. E-post: [email protected]

  Med vänliga hälsningar,

  SvaraRadera
 12. Då hämtas vapnen nu då. Verkar som att Beredskapsmuséet gjort bort sig. Synd med tanke på att det var ett trevligt och lärorikt museum att besöka.

  KORT BAKGRUND TILL TVISTEN

  SvaraRadera
 13. Beredskapsmuseet är igång precis som vanligt! Alla hallarna är kvar. Samlingarna likaså. Så museet kör vidare precis som förr. Beredskapsmuseet visar bl a Sveriges största vapenhistoriska utställning, Sveriges största rörliga kanon genom tiderna och givetvis den unika kanonen Maja i Batteri Helsingborg. Välkomna!

  SvaraRadera
 14. Beredskapsmuseet är igång precis som vanligt. På Beredskapsmuseet visas Sveriges största vapenhistoriska utställning, Sveriges största rörliga kanon genom tiderna och givetvis den unika kanonen Maja i Batteri Helsingborg, som byggdes under andra världskriget. Välkomna!

  SvaraRadera